Jump to content

В ГРАДИНАТА НА ЛЮБОВТА ПРИТЧИ ЗА ЛЮБОВТА


Recommended Posts

В ГРАДИНАТА НА ЛЮБОВТА

ПРИТЧИ ЗА ЛЮБОВТА

26

Любовта е начало на нещата. Тя е основа на всичко.

Божественият ден започва с Любовта. С нея човек влиза във вечния Божествен ден.

Живот без Любов е смърт. Живот без Любов е нощ. Живот без Любов е робство, ограничение.

Посещението на Любовта – това е пробуждане. Пробуждането на човешката душа представлява запознаването й с Божествената Любов.

Аз говоря за първия момент, когато Любовта се проявява в душата на човека и го заставя да обикне всички хора, да ги почувства като братя и да каже: “Господи, благодаря Ти за първия лъч на Любовта, с който ме огря!”

Щом познаеш Любовта, ти ще напишеш с ръката си: “Първият момент на Любовта подразбира първата стъпка към Вечния Живот и към абсолютната Вяра.”

Когато се намирате пред някоя трудна задача в живота си, застанете пред Бога като децата, обърнете се с молба към Него да ви помогне в този труден час. Имайте готовност да изпълните всичко, каквото ви се каже. Няма да мине много време и вие ще чуете в себе си тихия глас на Любовта на Бога, Който ще почне да ви говори.

Любовта посещава човека, когато е сам, от всички изоставен и забравен, когато мисли, че всичко с него е свършено. От мъртъв той възкръсва, излиза от студената обвивка на безлюбието и влиза в Любовта, носителка на Живота. Несгодите, мъчнотиите и страданията, които човек преживява, са път, за да се запознае с Любовта. Ти питаш: “Защо се разболях?” За да опиташ Божията Любов! – “Защо осиромашах?” За да опиташ Божията Любов! – “Защо изгубих общественото си положение?” За да опиташ Божията Любов! Ако човек може да даде път на Любовта в душата си да бликне като извор и да напоява всичко живо, той е дошъл до прага на Царството Божие.

Когато Любовта посети човека, той забравя себе си, престава да мисли за себе си, забравя всички недоразумения и скърби и мисли за Великото в света, което обединява всички неща в едно цяло.

Някой път сте близо, много близо до това състояние на Радост, но лесно го изгубвате и с години го няма. Това подразбира Христос с думите: “Това е живот вечен, да познаят Тебе, Единаго истиннаго Бога, и Христа, когото си изпратил.” Под Вечен живот Христос разбира истинското познание на Първичната причина. Любовта – това е Вечният живот. Тя е единственият Разумен живот.

Като се спрем пред Бога, да кажем в себе си: “Господи, чувствам Твоята Любов, чувствам свещен трепет. Ти си Любовта!” По-велика тайна от Любовта няма в света. Тя е единственото реално нещо. При Любовта Животът е реален. Всяко същество извън Любовта не може да живее в Бога. Отнемете Любовта на кое да е същество и веднага ще престане да живее. Дето тя прониква, там е Животът, там е културата. Празнотата на Живота е в безлюбието. Без Любовта човек спи, неподвижен е. При нея човек влиза в Пълнотата на Живота.

Започне ли човек с Любовта като велика и мощна Сила, той влиза в реална връзка с физическия, Духовния и Божествения светове. Чрез нея човек може да разбере отношенията, които съществуват между тези светове, както и смисъла на Живота.

Любовта е Вечно начало, което обхваща всичко в себе си. Приложи ли Любовта, човек ще бъде едно с Първичната причина и с ближните си, ще разбере единството, ще разбере, че всички хора като души представляват части от Божествения организъм, че всички същества – от най-голямото до най- малкото, от Ангела до мушичката – са вътре в Него.

Любовта е, която обединява цялата Вселена, всички същества от единия до другия край в тази велика хармония.

При съпоставяне на Любовта и Мъдростта можем да кажем:

С Любовта човек влиза във връзка с вътрешния Живот на Природата, с реалната й страна, с нейната вътрешна същина, а с Мъдростта – с формите на Живота.

Да любиш – това е начало на Новия живот. Да любиш – това е поставяне първия камък на Божествената сграда. Да любиш – това значи да съградиш в душата си светилище, в което Бог да обитава.

Вън от Любовта Живот не съществува. Вън от Любовта църква не съществува. Вън от Любовта никакви семейства, общества и народи не съществуват. Единствената църква, която може да обедини човечеството, това е Божествената Любов. В нея влизат всички идейни хора, т.е. хората на безкористието.

Истинският реален Живот е този, който включва миналото, настоящето и бъдещето.

Когато хората се обикнат, Великото Разумно начало е на Земята. Докато няма Любов между вас, вие приличате на струнен инструмент, който е разстроен и на него не може да се свири. Когато дойде Любовта, той е настроен и на него може да свири Великият майстор – това е Божият Дух.

Пазете Любовта. Тя е свещен дар Божий. Щом се обичате, Бог е с вас. Доколкото Любовта и Мъдростта на Бога са в нас, дотолкова и ние сме едно с Него.

Влезе ли човек в Любовта, трябва да се прояви както Бога – както Той е дълготърпелив и милостив, такъв трябва да бъде и човек. Радостите и скърбите на всяко същество трябва да бъдат свещени за вас.

С Любовта ти влизаш в един красив свят – свят на най-добрите условия. Любовта е Божественият свят. Щом любиш, ти си в Божествения свят. Небето е навсякъде, дето има Любов, дето Животът е разумен. Раят е в Любовта!

Любовта е музика. Когато се потопите в Божествената Любов и почувствате нейните трептения, ще разберете симфонията на Живота.

Отнемете слънчевата светлина на кое да е цвете и ще видите рязката промяна, която ще стане. Отнемете ли Любовта на кое да е същество, ще имате същите резултати.

Човек губи добрите си условия, защото лесно жертва Любовта.

Слънцето изпраща светлината и топлината си по целия свят като символ на Любовта и Мъдростта. Любовта е свещеният Огън на Живота. Щастието на човека зависи от Знанието, което има за свещения Огън, за Любовта. Този Огън осмисля всички неща – приятни и неприятни. Когато душата се запали от него, ще почне да свети. Грешен човек е онзи, у когото свещеният Огън не е запален. Праведен е онзи, у когото този Огън гори и не изгасва. Свят човек е само онзи, който люби.

Покажете един човек, който откак светът светува досега да е запазил онова, което е придобил. И царе, и учени, и философи, и прости, и богати, и бедни – всички са изгубили и почести, и слава, и богатство, и в края на краищата – и живота си. Какво остава от човека? Добрият живот! Само онова, което е станало с Любов, ще остане.

Вечното Начало, което е най-разумното същество в света, което е родило всички същества, за Него се казва, че е Бог на Любовта. Следователно най- великото, най-мъдрото нещо в света е Любовта.

Да живееш в Божествената Любов, това значи в един миг да ти се разкрие целият свят с неговата наука, философия, изкуство и музика. Да загубиш Любовта, това значи да изгубиш смисъла на Живота, да изгубиш всякакво знание и култура, всякаква музика и поезия в живота си. И дойде ли до това положение, човек изгубва Силата, Светлината на ума си и нищо не му остава, освен да прояви Любовта си. Как става това? Като отвори прозорците на сърцето и на душата си!

Човешкият Дух копнее за Любовта. Единственото най-хубаво нещо на Земята е Любовта. Да се обичат и да се любят душите, това е най-великото нещо в света. Смисълът на Живота седи в това – да любиш и да те любят.

Прилагайте Любовта в живота си като смисъл на Целокупния живот. Вашият живот да бъде образ на Любовта.

Кое е онова, което радва душите ни? Това е Любовта. Когато видиш своя брат, когото обичаш, ти се радваш. Желая всички да придобиете Веселието на Любовта! Всичко има смисъл в нейното присъствие.

При Любовта човек проглежда за всички неща. Само любещият има отворени очи. Той вижда нещата, които с обикновени очи не се виждат. Гледайте на Живота през очите на Любовта! Погледът ви да бъде поглед на Любовта! Този поглед носи велико благословение. Който приеме вашия поглед, да благодари на Бога, че е приел нещо добро от вас.

Любовта трябва да бъде не само в ума ни, но по съдържание трябва да бъде в сърцето ни и по сила – в нашите души и в нашата воля.

Ученикът започва с Любовта. Чрез нея за човека се отваря ново поле, нов свят за работа.

Докато човек е свързан с Вечното Начало, може да учи, да обича, да работи. Любовта е Огън с тридесет и пет милиона градуса. Когато този Огън влезе, внася Живот, а не разрушение на живота. И твоята душа ще трепне, както трепти душата на Ангел, и всички ще бъдете мощни с този Огън.

Човешката душа трябва да е така отворена, че на всичко да се радва. Срещнете ли някой беден човек, паднал от глад на пътя, радвайте се, че сте го срещнали, защото ще има възможност да се прояви Божията Любов.

Каквито мъчнотии и препятствия да срещнете на пътя си, всякога си казвайте: “Мога да бъда справедлив, любещ, кротък, смирен, добър, ученолюбив. Всичко мога да преодолея и постигна с Божественото в себе си.”

В старо време човека на Любовта са наричали маг.

За онзи, който е придобил Любовта, животът е лек. Който не е придобил Любовта, очаква на любовта на хората. Не съжалявайте, че обичате някого, че сте му направили някоя услуга.

Животът е по-силен от смъртта, а Любовта – от омразата. Като знаете това, поддържайте страната на Живота и на Любовта.

Когато дойде Любовта, има нещо велико, което не може да се разправи на човешки език. Но това, което не може да се разправи на човешки език, може да се опита. Според Разумната Природа бъдеще има само човекът на Любовта, само човекът на Вярата. Страшно е да се живее без Любов. Целият свят страда от безлюбие.

Има един начин на осигуряване. Той се заключава в служене на Бога. Ако станете проводници на Божията Любов, ще се осигурите, всички ваши неприятели ще ви напуснат.

Днес всички хора търсят Любовта. Защо? За да се обновят, да се освободят от мъчнотиите в Живота. В желанието си да намери Любовта човек се натъква на някаква каша от чувства и настроения, които го поставят пред ред противоречия.

Човек трябва да се освободи от разочарованията на света и да се държи здраво за канарата на Живота. Коя е тази канара? Любовта! Докато вие се съмнявате, тревожите, докато вашето сърце е алчно, докато търсите славата вън, това не е Божествената Любов. Колко съмнения в Бога сте изживели, докато най-после сте дошли до новото верую, което не се събаря, до вечната Любов, с която сте познали Бога.

Когато някое Възвишено, Разумно същество иска да ни предаде своята радост, своята Любов, то избира някоя човешка форма, чрез която я предава. Ангелите са същества на Любовта. Когато слязат на Земята, трябва да срещнат поне една душа, която да обикнат. И докато не се влюбят, те не мислят да се върнат на Небето. Защо е необходимо Ангелите да се влюбят? Влюбването подразбира някаква придобивка, която трябва да занесат в Божествената каса.

Ако на Небето някому направите най-малката, микроскопическа услуга, той е толкова доволен, колкото ако бихте му дали целия свят.

Не се е появило друго Същество да люби като Христа. Няма друг такъв характер като Него. Да Го качат на кръста, да понесе всички страдания и в това мъчение да каже: “Господи, прости им.” За да се разбере учението на Живия Христос, изисква се една свещена душа, чиста като кристал.

Някой си въобразява, че никой не мисли за него, че никой не го обича. Има Същества, които ви обичат, за които вие даже не подозирате. Когато хората стават лоши, то е по единствената причина, че те мислят, че никой не ги обича. Единственото нещо, на което човек може да разчита, това е Любовта на Бога. Няма по-велико състояние за човека от това, да се свърже с Великото в света, с Любовта, в която няма никаква промяна.

Когато вие кажете, че Господ се е отдалечил от вас, аз подразбирам, че вие сте се отдалечили от Него, а не Той от вас. Господ всеки ден ви опитва да види колко Го обичате и колко говорите Истината.

Ако искате любовта на някое семейство, обичайте първо децата им. Чрез тях ще се сближите с родителите. Вие искате да се ползвате от Любовта на Бога. Как ще стане това, когато биете децата Му! Който се стреми към Духа, първо трябва да обича Неговите деца, т.е. плодовете Му. Щом обича плодовете на Духа, и Той ще го обича и посещава.

Истинската Любов е онази, която повдига човека в очите на онзи, когото обича.

Могат ли на вашата Любов да зреят плодовете – ябълки, круши, сливи? Ако искате да ви любят, любете.

Като дойде Господ на Любовта във вас, всички ще ви любят.

Някоя жена не е обичана от мъжа си; да повика тя Господа на Любовта в сърцето си и той ще я обикне. Някой казва: “Приятелите не ме обичат.” Повикай Господа на Любовта в сърцето си и те ще те обикнат.

Ако имате един приятел, който ви обича, оценили ли сте неговата Любов? Ключът на човешките сърца е Любовта. Само тя отваря човешкото сърце! Всеки, който ви обича, е свещеник и служител във вашия храм.

Днес брат брата убива за един метър земя. За предпочитане е Любовта на брат ти, отколкото хиляда декара земя. Велико благо е да имаш Любовта на един човек!

Любовта на ближния ти е Любовта на Бога!

Всеки човек, когото обичате, ви е бил полезен в миналото, ще ви бъде полезен в настоящето и в бъдещето. Всички, които ви обичат, са вашият капитал. И вие сте капитал за тези, които обичате. Тяхното щастие е скрито във вас и вашето в тях. А щастието на всички е скрито в Бога.

Всеки трябва да дойде до онази вяра, която прилича на изгряващото Слънце; тогава вие ще виждате присъствието на Бога във вашия Живот. Щом няма Вяра, човек прилича на развълнувано море. И като дойде тя, човек се усмихва. Това се нарича изгрев на Любовта в човека. След всеки изгрев ще дойде изкачване, ще дойде Блаженство. Като дойде до Блаженството, човек прилича на извор, който дава от изобилието на всички, помага на своите братя. В Любовта влизат Вярата, Надеждата, молитвата, Постоянството и Търпението.

Тази Вяра, чрез която всичко може да стане, произтича единствено от Любовта. Човек не може да вярва и да се надява, докато в душата му не проникне Любовта.

Божественото учение изисква Вяра, която да произтича от Любовта. Когато обичаме Бога, ние имаме абсолютна Вяра. Поколебае ли се Любовта ни, и Вярата ни се поколебава.

Имай вяра в ближния си като в себе си. Тя показва силата на твоята любов и надежда.

Дето е Вярата, там са Любовта и Надеждата. Дето е Любовта, там са Вярата и Надеждата. Дето е Надеждата, там са Вярата и Любовта.

Любовта има отношение към човешката душа, Вярата – към ума и сърцето, а Надеждата – към волята.

Надеждата ни дава подтик, Вярата ни показва пътя, а Любовта реализира нещата.

С Надеждата ще станем красиви, с Вярата – силни, а пък с Любовта ще добием смисъла на Живота.

Всички семенца на Любовта посей в Божествената градина на своята душа. Всички семенца на Вярата, на Знанието посей в градината на своя ум. Всички семенца на Надеждата посей в градината на своята воля. И от тия плодове, които се родят, давай на тия, които имат нужда.

Да си благодарен, когато приемаш Любовта. Да си благодарен и когато я предаваш.

Сърцето ти да бъде пълно с Радост, че любиш, обичаш и служиш!

Когато изпращаме Любовта към други, да се радваме, че можем да служим на Любовта! И при радостите, и при скърбите, при красотата и при грозотата в Живота, обръщайте се към Бога с благодарност за всичко, което ви е дал!

Всеки ден, когато намерите някоя погрешка, поправете я чрез Любовта. Защо е изпратен човек на Земята? За да се научи как да обича! Да обича човек – това е привилегия!

Задачата на всеки човек е да дойде до най-високата степен на Любовта. Трябва да дадем възможност на Божията Любов да се прояви чрез нас – правилно да я възприемаме и предаваме. Човек трябва да знае в кой момент как и къде да прилага Любовта. Стотици и хиляди години човек трябва да живее под ръководството на Любовта, за да стане красив, умен и светъл.

Най-хубавото, най-красивото нещо, което изразява Любовта – това е човешкото лице.

Ако през целия си живот вие мислите как да приложите Божията Любов и Божията Мъдрост и сте намерили начин как да се съобщавате с Невидимия свят, вие сте разрешили една от задачите на своя Живот.

Блажен е онзи, на чието дърво има поне един узрял плод. Като дойде Христос при вас, ще Му представите своя плод. Така Той ще познае, че сте работили градината си с Любов, т.е. разкопавали сте и сте поливали плодните си дръвчета. Казано е: “Блажен е този раб, когото, като дойде господарят му, го намери да върши, каквото му е заповядал.” Заповядал му е да бъде носител на Божията Любов и Мъдрост.

Любовта е нещо свещено. Всеки, който люби, върши свещена работа. Любовта е работа. Единствената сериозна работа в света е Любовта. Любовта е първата и най-важна работа на човека. Тя осмисля науката, познанията, изкуството, всичко!

Щом любиш, ти си готов да станеш слуга. Щом не любиш, ти ще искаш да станеш господар.

Отначало докрай Животът на човека трябва да бъде жертва. Жертвата е закон за проявлението на Любовта. Да помогнеш на една мравка, да преместиш един камък, да полееш едно цвете в името на Любовта към Бога – това е Любов!

Направете едно дело, в което да вложите всичката си Любов, всичкото си Знание, всичката си Сила. Ако ще умре някой, да умре за тази Велика Любов. И като ви питат на Небето: “Защо умряхте?”, да кажете: “Умряхме, за да се възцари тази Божия Любов на Земята.”

Да страдаш за Великото, за Любовта, това значи да осмислиш Живота си. Велико и славно е да живее човек за Любовта. Тогава Животът прилича на песен и молитва.

Когато вие искате да познаете Волята Божия, след като четете Евангелието и всички учени хора, ще се вдълбочите в себе си, ще отхвърлите всички препятствия и ще си кажете: “Господи, заради Твоята Любов аз съм готов да изпълня всичко, каквото искаш от мен.”

Работите на човека ще се оправят, когато дойде до пълно отчаяние, но и при това положение е готов да забрави своето нещастие, за да помогне на ближния си.

Това е проповядвал Христос. Това е учението на Любовта.

Обичайте хората, както градинарят обича цветята си. Той не ги къса, не ги държи в ръцете си да увяхнат, но всяка сутрин ги полива и разкопава.

Кой може да благовества? Онзи, на когото душата е пълна с Любов, Мъдрост и Истина. Всички ние сме изпратени на Земята да благовестваме. Какво трябва да се благовества? Че Животът е плод на Божията Любов.

Ти не можеш да обърнеш към Бога един човек, ако не го обичаш. Не може светът да се обърне без Любов!

Казано е: “Идете и проповядвайте в света, и Аз ще бъда с вас до скончанието на века.” Каква по-голяма сигурност може да очаква човек от тази? Достатъчно е да проповядва Словото Божие и Любовта, за да бъде с Христа до скончанието на века.

Любовта е за всички хора, а не само за младите. Млад човек е онзи, който има градина с добри плодове. Новият Живот, който иде, води към Божествените градини и предлага на всички да късат от плодовете им. Новият Живот изисква любещи души.

Поканвам ви да излезете от стария живот и да влезете в Божествените градини и да си изберете от най-хубавите плодове.

Днес обект на човешкия живот не е Любовта, но Силата, Знанието и богатството.

Един ден, когато хората станат съвършени, когато сърцата и умовете им придобият Светлината на Ангелите, тогава ще се разберат, ще познаят и придобият Божията Любов. Тази Любов не е във време и пространство. Тя е извън времето и пространството. Тя е Любовта на Вечния живот.

Новият порядък в света е да любиш и да обичаш.

Най-хубавата дреха, в която човек може да бъде облечен, това е дрехата на Любовта. Тя е украсена със скъпоценни камъни.

Съблечете старите дрехи и облечете новите. Новата дреха – това е Любовта. Облечете ли я, ще си кажете, че обичате всички хора. Новата дреха – дрехата на Христа, наричам дреха на Любовта.

Тази е Любовта, която Новата култура носи в света и за която ние се готвим. Любовта ще повдигне света. Човечеството се нуждае от светли умове и сърца.

Който мисли, че въпросите могат да се разрешат без Любов, той е останал с хиляди години назад в развитието си, вследствие на което още дълго време ще се огорчава в сърцето си.

Целият ви Живот да бъде изявление на тази безконечна и безгранична Любов, която действа в целия Всемир. Всички ваши мисли, чувства и постъпки да бъдат нейна проява.

Желая всички да придобиете светлите мисли, чувства и постъпки на Любовта!

Да възприемете Божията Любов, това е реализиране на Волята Божия, това е тясната врата, тесният път, през който всички трябва да минете.

Някой казва: “Малка е любовта ми.” Колкото и да е малка, прояви я. Не затваряй сърцето си за Бога и за своя ближен. Дай път на Любовта си, за да се разшири. Не се страхувай от промените в Живота. Ще живееш и ще градиш, ще разширяваш къщата си, за да изявиш любовта на Онзи, Който те е създал.

Когато имаш нужда от Любовта, кажи: “Господи, съедини ме с Любовта!” Когато очакваме Божественото, трябва да бъдем като цветята, които очакват Слънцето.

Отворете сърцата си на дневната светлина и цъфнете като цветята. Бъдете като изворите, които непреривно изтичат навън и давайте като тях. Който има Любовта в себе си, той е извор, който постоянно блика навън към всички хора, към всички същества.

Човек трябва да представлява извор, който постоянно дава и възприема. Това значи придобиването на Любовта отвътре и предаването й навън.

Обичайте се, за да вършите Волята Божия.

Пазете връзката си с Любовта. Никога не губете тази връзка. Не морализирайте хората.

Не се страхувайте от Любовта. Излезте вън от затворите си.

Станете музиканти, поети и художници на Любовта. Тя е първата песен на Бога.

Който истински люби, той излива Любовта си в песен, в музика. Любовта дава в музиката най-съвършените тонове.

Като станете сутрин, почнете с Любовта. Първото посещение, което човек трябва да направи сутринта, е да отиде в Божествения свят, в света на Любовта, да се разшири и да се приготви да види Божественото в човека.

Всеки ден при изгрев Слънце пожелавайте да имате Любов в сърцето си и Истина в ума си.

Всеки ден човек трябва да има ново познание за Любовта, ново познание за служене на Великия. Опитвали ли сте онази Любов, при която да сте готови всичко да извършите заради Господа?

Любовта е изпълнение на Божия закон, на Волята Божия.

Ще проверите всичко, което ви говоря, и ще кажете: “Струва си да се живее за Новата култура, в която царува Божията Любов!”

Имайте силно желание да дойде Божественото и да се изяви във вас.

Всеки ден силно пожелайте близостта на Бога, т.е. близостта на Любовта.

Слушайте това, което Любовта ви говори. Човек греши, когато не слуша съветите на Любовта.

Пробудената душа казва: “О, Велика Любов, в която сме потопени, която ни обгръщаш от всички страни ! Направи ни способни винаги да чувстваме мощния ти зов и да го следваме. Ти винаги ни говориш, но ние не можем винаги да чуваме твоя глас поради големия шум и трясък около нас.”

Винаги мислете върху Божията Любов, Божията Мъдрост и Божията Истина.

Дето ходите и каквото правите, мислете за светлия образ на Любовта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...