Jump to content

ИСТИНАТА ОСВОБОЖДАВА


Recommended Posts

ИСТИНАТА ОСВОБОЖДАВА

Щом се домогнете до Истината, вие ще се освободите от всички земни и духовни противоречия. Тя освобождава човека от всички ограничения, в които се е намирал.

Свободата не може да се налага със закон. Тя принадлежи на Божествения свят. Когато казваме, че Истината ще ни направи свободни, това значи, че само Възвишеното, Разумното, Божественото в света е, което ще ни направи свободни. За да добие Свободата си, човек трябва да даде път на Божественото начало в себе си.

Който не може да възприеме Истината, е роб на условията.

У ч и т е л я

В човешката душа има един вечен копнеж, един вечен идеал. Това е Истината. В цялата своя история човек е търсил Истината. Понякога той я е търсил по погрешен път. Тогава е губил Светлината си и е изпадал в робство. Страданията му са се увеличавали. Понякога той я е търсил по верни пътища. Тогава се е издигал. Светлината и Свободата му са се увеличавали.

Поучително е да се познава този велик път, извървян от човека, осветен от безброй жертви на великите мъченици на Истината. Той е свещен. Той е път, който води към свободата.

Човек винаги жадува за Свободата, винаги я търси – работи за нейното постигане. Тя е Божествен подтик, вложен в глъбините на човешката душа. Няма сила, която да премахне този подтик, понеже това е подтик на Разумното начало.

Човешката душа има стремеж да бъде свободна. Това е подтик не на обикновения човек, а на съзнателния. Това е подтик на човек, у когото се пробужда Божественото. Днес човечеството се стреми към един нравствен идеал, най-високия в Битието – идеала за Свободата. Свободата е висшата цел, към която се стреми човек. Това е стремеж да се освободи той от всички ограничения, които са наложени на неговата истинска природа.

Безброй борби е водил човек за Свободата. Излизал е от едно робство и е попадал в друго. Според степента на познанието на Истината е и Свободата на човека. Все по-нагоре и по-нагоре, към по-светли простори се е издигал той , воден от своя Дух – от Божия Дух. Днес човек пак води тази вечна борба за Истината и Свободата. За да добие вътрешната си Свобода, човек трябва да се освободи от всички заблуждения на старата култура, които го ограничават. Учителя казва:

Не вярвайте на сегашната култура, че тя може да ви спаси.

Под Свобода се разбира освобождение от всички идеи на старата култура. Това става чрез познаване на Истината. Учителя казва:

Съвременните хора търсят Свободата си, без да знаят, че тя се определя от Истината.

Единственото Същество в света, Което е свободно, е Бог. Само Той е абсолютно свободен. Вън от Него няма Свобода. Вън от Бога царува насилие. Единственото Същество, Което може да освободи напълно човека, е само Бог.

Следователно, когато познаем Истината и я приемем, когато приемем Бога в себе си, ще бъдем свободни.

Учителя казва:

Да бъде човек свободен, това подразбира да остави Бога свободно да действа в него. За да бъдем свободни, трябва да бъдем в хармония с Бога, т.е. да мислим, да чувстваме и да постъпваме като Бога. Вървим ли успоредно с Бога, ние ще придобием вътрешна Свобода и Хармония.

Ето защо Учителя казва:

За да бъде свободен, човек трябва да пази връзката си с Бога и с всички Възвишени същества.

Човек трябва да доведе своя ум и своето сърце в равновесие, в съгласие с Истината. Тогава той ще бъде свободен!

Ние очакваме Свобода от смъртни хора. Хората не могат да ни дадат Свобода. Как ще очакваш Свобода от едно същество, което е парализирано?

Доколкото проявяваме Бога, дотолкова сме свободни.

Писанието казва: “Гдето е Духът, там е свободата.” Само когато имаме Божествения Дух и се ръководим от Него, само тогава ще бъдем свободни. Това значи да дойде Бог да живее в нас, да се прояви и да слушаме Неговите съвети. Свободата и всички висши Добродетели идат от Духа, от Бога. Всички трябва да бъдат свободни, защото са части от Божествения организъм.

Който има Истината, Силата, той може да постига нещата. Истината иде на помощ да ни освободи от миналото робство на света. Тя е онази Сила, която освобождава човека от всички ограничения и окови, били те физически, сърдечни или умствени. Божественото освобождава, понеже е движение без реакция, без противодействие.

То преодолява всички препятствия, отстранява всички спънки, разкъсва всички вериги, организира и претворява силите. Учителя казва:

Ако възлюбиш Истината, ограниченията ще се премахнат – всички ваши изгубени вещи ще се върнат, всички ваши разрушени чувства ще се върнат, всичко, каквото сте изгубили, ще се върне. Ще се върнат при вас всички онези, които ви обичат, и ще видите всички, които ви любят. Като намери мъртви, Истината ги оживява. На страдащия отмахва страданието.

Истината урежда света. Тя ще преустрои нашия свят. Тя дава сила и организира нещата и по този начин носи Свободата. Днешните ограничения не са от Бога.

Учителя казва:

Свържете един кон и едно куче с въже и ще видите как ще решат въпроса. Конят ще чака някой да му снеме оглавника. Кучето ни най-малко не чака. То ще прегризе въжето и ще се освободи. То казва: “Господ не ми е турил това въже.” Това, което Бог е турил в нас, е нашият Живот, а ограниченията отвън ние сами сме си ги турили.

Когато Истината проникне дълбоко в човека, той става свободен, радостен и весел, както детето, което се намира в обятията на майка си и баща си.

Истината прави човека силен. Тя внася в него и смелост. Силната воля на човека иде чрез закона на Истината.

Учителя казва:

Под силна воля, според Божествените закони, се разбира следното: човек да може да запази придобитите резултати от добрите деяния, но не само за кратко време, но завинаги и те да станат плът от неговата плът и кръв от неговата кръв.

Когато Истината дойде да живее в човека, всички хора се привличат към него. И това е много естествено. Когато в една запустяла местност има извор, всички се привличат от него. Такова е състоянието на човека, в когото Бог живее. Когато човек познае Истината, става леко на душата му. Той живее в Светлина. Той е като една свободна птичка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...