Jump to content

ЩО Е ЖИВОТ ЗА ЦЯЛОТО


Recommended Posts

ЩО Е ЖИВОТ ЗА ЦЯЛОТО

За някои казват, че са много работни. Те са работни за себе си. Новото работене е за Бога!

Някой е хубаво облечен или знае да свири на китара. Аз не обръщам внимание на това. Но когато някой е оцапан от работа за Бога, тогава казвам: “Ето човека!”

Трябва човек да почне да се запитва за кого мисли, за кого чувства. Това е най-великият въпрос. Който не служи на Бога, на Цялото, не може да се облагороди.

У ч и т е л я

Що значи човек да живее за Цялото? Когато работи за себе си, човек живее в закона на частите. А когато работи за Бога, той живее в закона на Цялото. Великото Разумно начало включва в себе си всичко. Ето защо при Живот за Цялото първата ти мисъл ще бъде за Бога. Живот за Цялото значи преди всичко Любов към Бога, Любов към всички! Преживяването на свещеното единство води до Любов към Цялото, към всички.

Новите отношения са: във всички същества ще обичаме Цялото, Бога! При Живот за Цялото човек чувства пулса на Великия живот, който тече през цялата Природа.

Докато човек разрешава частично въпроса за отношенията си към този или онзи човек, той никога няма да получи правилното му разрешение. Той трябва да разреши изцяло въпроса какво трябва да бъде отношението ми към Цялото? И от това отношение ще зависи отношението му към всички същества.

Учителя казва:

Разрешете отношението към Цялото и тогава всички други отношения ще бъдат правилни.

В Божествения свят единството е закон за Цялото, което включва благото на всички.

Сега във вас трябва да се роди новото съзнание – всяко ваше действие да бъде любовен акт и всичко да бъде като че го вършите само за Бога.

Когато всички хора обичат Бога, светът ще се оправи. Първо да се разреши тази велика задача – Животът за Цялото – и тогава всички други задачи – лични, обществени, общочовешки – ще се разрешат. Учителя казва:

Възможно ли е да обичаш всички хора? Възможно е, ако ги събереш на едно място. Но ако всички хора са разпръснати, това не е възможно. Значи, ако във всяко същество обичаш Цялото, Първичната причина, тогава и любовта ти към всяко същество ще бъде израз на Любовта ти към Бога!

Така се внася единство във външния и вътрешния Живот. Учителя казва:

Пробуденият човек гледа на всички хора и на всички същества като удове на един организъм и е готов да им прощава, както човек не може да се сърди на нозете, ръцете, очите, ушите или устата си. Който пренебрегва интересите на очите или ръцете си, осакатява.

За онзи, който живее за Цялото, да даде път на една мравка или да я спаси от удавяне е толкова важно, колкото да направи едно велико дело. Онзи, който търси своята слава, живее в закона на частите, а който търси славата на Единия, Вечния, живее в Цялото. Учителя казва:

В основата ще туриш Любовта към Бога. Ако нямаш тази основа и обичаш някого, и се свържеш с него, непременно ще паднеш в грях. Ако нямаш тази основа и обичаш едно общество или един народ, ще се вплетеш в грехове, ще имаш противоречия и безплодна дейност. Всичко трябва да се подчини на Любовта към Бога.

Има три вида Живот: живот за себе си, живот за обществото и Живот за Великото Разумно начало. Животът за себе си и за обществото са частично разбиране на Живота. Животът за Цялото, за Великото Разумно начало включва живота и за обществото, и за себе си. Учителя казва:

В Живота съществуват три закона: закон за Цялото, закон за множеството и закон за частта. Първия закон наричам закон за Бога, втория – закон за ближния, третия – закон за себе си. Първият закон включва всичко в себе си. Следователно, ако живеете за Бога, за Цялото, ще живеете за ближните и за себе си, защото двата последни закона се включват в първия.

Нямате ли Любов към Бога, не можете да имате любов и към ближния си, нито към себе си. Бог включва в Себе Си не само хората, но и животните, и растенията. Когато почнем да живеем за Цялото, тогава всичко ще правим като на себе си.

Да живеем за всички, това значи да изпълняваме Волята Божия. Учителя казва:

Който върши Волята Божия, той е свързан с Цялото, с Единството в света. Да изпълняваме Волята Божия, значи да чувстваме единство с Бога. Тогава ни изпълва голяма Радост.

Служенето на Цялото, това е служене на Бога, понеже Той обгръща всичко. Учителя казва:

Това, което направим за Бога, само то ще ни следва. Това трябва да бъде идеал за нас.

Сила се добива чрез служене на Бога, на Любовта. За да бъде добър слуга, човек трябва да се научи най-първо да служи на Първичната причина! Който се е отегчил от слугуване, не може да бъде ученик на Любовта, на Божественото учение! Учителя казва:

Само онзи може да служи, който има Знание и Любов. В бъдеще най-учените, най-добрите хора ще станат слуги на човечеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...