Jump to content

Recommended Posts

НОВИ НАСОКИ НА МИСЪЛТА

Неделната беседа завърши и ние изпяхме няколко песни, ала никой не ставаше от мястото си. Даже някои се приближиха още повече около Учителя. Денят беше хубав, тих. Клековете, нагрети от слънцето, издаваха приятен дъх. В далечината, в лека омара, се виждаха планините. Учителят беше седнал на камък сред поляната, а ние бяхме пред него насядали на тревата. Зад Учителя имаше грамаден скален блок, откъртил се някога от върховете. Цялата обстановка дишаше първична простота и сила. Ние се чувствахме добре тук.

Един от братята запита Учителя: „Може ли да се установят съобщения между Земята и другите планети?“

Учителят каза:

- Прекъснати са съобщенията между Земята и другите планети. Между другите планети има съобщения. И нашата земя има съобщение с тях, но това се отнася за Напредналите Същества.

Всички същества на слънчевата система си приличат, но с малки изключения. Един е законът, понеже имат общ център, излезли са от общо място, но се различават по развитие, по години, по разбиране. Най-добри са съществата на слънцето. Слънчевите жители са образец за всички.

Месечината влияе върху Земята. Когато дойдат на една линия слънцето, Земята и месечината, приливите на Земята са по-големи. Влиянието на месечината върху нашата нервната система е голямо. Днес учените не могат да обяснят влиянието на месечината върху лунатиците.

В Природата има ред и порядък. Ние мислим да създадем някакъв особен наш ред. А всъщност трябва да приемем и приложим реда, който съществува в Природата. Ние виждаме във всичко, което ни заобикаля тук, проекция на реалния свят. Този реален свят съществува.

Трябва да се изучават растенията. В тях са концентрирани лъчите на светлината: например, червените, сините, жълтите и пр. Червеният цвят действа върху човека и го прави активен. Портокаления цвят развива чувството на индивидуалност, дава направление. Зеленият цвят регулира електромагнитните течения в човека, растежа. Ако искаш да растеш, и да си здрав, трябва да възприемеш зеления цвят. Жълтият цвят дава простор на ума. Синият подхранва духовния живот. Той има връзка с вярата и моралните чувства на човека. Виолетовият цвят има връзка със силата на Духа.

За да проучвате краските, трябва да започнете от цветята, от минералите и трябва да знаете в кой час на деня, в кое време кой цвят да наблюдавате.

Когато човек обича някой цвят, той го носи; това показва, че иска да придобие този цвят.

Например, някой обича синият цвят – иска да добие вяра.

Има седем гами на цветовете. Червеният цвят от втората гама има повече трептения, отколкото виолетовия от първата. Червеният цвят от втората октава седи по-високо, отколкото виолетовият на първата.

В Природата съществува и друга светлина и като я намерят, ще видят, че бързината на светлината не е винаги 300 000 км в секунда. Сега светлината иде от слънцето за осем минути, но един ден ще иде за четири минути. Вие изчислявате с каква бързина пътува един влак. Правилно е това изчисление. На ако пътувате с аероплан, ще пристигнете много по-бързо, времето се намалява.

Един ден бързината на светлината ще се измени и ще бъде петстотин хиляди километра в секунда. Тогава светлината ще се движи в по-рядка среда и ще пътува по-бързо.

Ние досега сме слизали. Цялата вселена е слизала надолу. Под „слизане“ разбирам навлизане в по-гъста материя. Сега вселената се качва нагоре и е стигнала до област с по-рядка материя. Цялата вселена и Земята ще влязат в по-рядка среда. „Горе“ наричаме това място, дето материята е по-разредена, а долу – дето е по-гъста.

Тази светлина, която ние сега приемаме при тази степен на нашето развитие, се движи с бързина триста хиляди километра в секунда. А пък при нашето по-горно развитие в шестата раса, светлината ще се движи с по-голяма скорост. Вълните на оная светлина ще бъдат по-къси, но повече на брой в секунда. Като вземем за мярка сегашната бързина на светлината, ние приемаме от някои звезди онази светлина, която е излязла от тях преди милиони години. Според това ние знаем, какво е имало там преди един милион години, а не онова, което има сега.

Човек, когато повдигне съзнанието си, минава през тъмна област и след това пак възприема червения цвят и другите цветове на спектъра, но това са съвсем други цветове, от висшата гама, не както тези, които досега е познавал.

Сега нашето ухо схваща най-много до петнадесет хиляди трептения, обаче един ден то ще схваща и сто хиляди трептения в секунда.

И сега Земята приема светлина, която се движи с по-голяма скорост, но хората още не я съзнават.

Запитаха:

– Ще дойде ли време да влезем в общение с тези разумни същества, които ръководят Природата?

– Да. Онези неща, които за тях са играчки, за вас са тайни.

Употребявам думата играчки в смисъл на лесни. Това, което вие не знаете, за тях е играчка.

Хората искат да се товарят със знания като товарни животни. А каква полза от това? Знанието трябва да бъде органическо, да си служи човек с него. Да допуснем, че знаете колко трептения има червената светлина и философствате върху това, а друг прилага червената светлина, служи си с нея, има резултат. Първият какво се ползува?

Трябва да се изучат еманациите на елементите. Например, златото дава направление на човешкия живот. То е носител на живота. Златото изпуща еманации. Затова има силово поле около него. И около другите метали също има такова поле. Ако човек вземе един грам самородно злато и го тури в двеста грама вода и остави това на слънцето, тая вода е вече напоена с неговите еманации и може да се употреби за лекуване на известни болести. И среброто може да измени известни сили в човешкия организъм със своята еманация.

Може да се влезе във връзка с вътрешния живот на растенията. Ще отидете при растенията с благоговение и ще мислите най-първо за Бога. След това ще разгледате растението, ще мислите за онези сили, които се проявяват чрез него. Ще мислите за съществата, които са изработили тези форми и ще пожелаете те да ви говорят и да ви кажат нещо за това цвете, за неговото значение, за скритите сили, които има в него, за лечебните му свойства и всичко, каквото те намират за необходимо. И тези същества ще ви проговорят отвътре и ще ви кажат нещо за това цвете. Така ще влезете във връзка с вътрешния живот на цветята и на другите растения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...