Jump to content

Българска народна медицина - за книгата, съдържание и pdf


Recommended Posts

https://petardanov.com/PDF/Balgarska_narodna_meditsina_Petar_Dimkov.pdf

Петър Димков

Българска народна медицина

в три тома,

(трети том е разделен на 3 книги)

* * *

Петър Димков/1886 - 1981/ завършва Военно училище в Петербург. Многократно е раняван през войните, достига чин полковник. Ръководи изграждането на Аспаруховия вал, спасява къщата на Левски от разрушение. Следвайки традицията в своето семейство, изучава билките, събира рецепти, изработва система от природосъобразни лечебни средства и начин на живот, чиято важна част е очната диагноза. Димков безвъзмездно с успех лекува хиляди хора. Духовното му присъствие е трайно: автор е на капиталния труд "Българска народна медицина", "Хигиена и лекуване на душата", "Молитвеник" 

"Българска народна медицина" обхваща практически всички заболявания, с употребата на над 350 видове билки, с подробни указания за начина на лечение, с използването на различни природосъобразни методи. Това е издание е пълно и е сверено с ръкописите на автора. Разделено е в 5 тома, съдържа индекс на всички употребявани билки и начините на тяхната употреба.

Книгата не е само енциклопедия на българската лечителска мисъл през вековете, защото съдържа мъдростта на радетели и на физическото, и на нравственото здраве, а и практическо, приложимо ръководство и в наши дни. Едно от най-честите възражения е, че подобен начин на лечение изисква много време и усилия. Но и резултатите са други – те в значителна степен превъзхождат успеваемостта от прилагането на класическото алопатично лечение. За това има много обяснения, едно от тях е, че личното участие на човека в избора на терапията, в подбора на средствата и начините, в приготовлението на билковите и други препарати, ангажира неговото съзнание и процесът на лечение се осъществява не само във физическото тяло, а и в другите тънки тела, което е верният път към здравето.

"Природата лекува със свой ритъм и срок – лечебните процеси са завършени, а резултатите – трайни."

* * *

Съдържание

Том I: Природолечение и природосъобразен живот

Том II: Болести, профилактика и лечение на жената и детето

Том III: Общи заболявания профилактика и лечение

Книга първа

Книга втора

Книга трета

Списък на някои билки и латинските им наименования

Показалец на болестите

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...