Jump to content

Свещената връзка


Recommended Posts

Свещената връзка

- При голяма суша малките изворчета пресъхват, но големите извори не пресъхват, защото извират от дълбоко. Дървото, като го отделиш от земята, изсъхва, като го отдалечиш от реката, пак изсъхва. Представете си едно езеро: Ако се прекъснат връзките му с извора, какво ще стане с него? - Ще пресъхне. Това е обезверяването. Като се обезвериш, в този малък живот, който имаш, нищо няма да остане. Обезверяването е прекъсване на връзката с Реалното. Човек никога не трябва да прекъсва тази връзка! Какво трябва да правиш? - Свържи се с Реалното! Човек, който не е свързан с Бога, прилича на откъснат лист, който вятърът носи където си ще.

 

Някой се съмнява в Бога. Щом се съмнява в Бога, той е изгубил всичко. Колкото и да е напреднал, това е цяла катастрофа в него.

 

Човек е свързан с Бога. Не търсете други връзки! Хората страдат от много връзки. Казано е: „Не се свъртайте със света". Една връзка е достатъчна.

 

Аз вчера говорих, че признавам само Бога над мен.

 

Човек построи къща и я направи идол; спечели богатство и го направи идол; роди дете и го направи идол. Това е една фалшива основа. Той трябва да тури като основа на всичко своите отношения към Бога, т. е. към Онзи, който го е създал, комуто дължи живота си.

 

Духовните хора трябва да имат пълно единение с Бога. Виждайте Бога във всичко!

 

Мисълта, която идва от Бога, внася живот и радост. Когато ви дойде такава мисъл, цял ден сте радостни. Всяка друга мисъл не носи радост. Докато човек не е във връзка с Бога, той е в относителната реалност.

Това, което постоянно подмладява, е Божественото, а това, което състарява, е човешкото. Когато се подмладяваш, ти си при Бога. Истинското подмладяване стои В това да Влезе човек в целокупния живот.

 

Който е погълнат само от материални работи, е изключен от трапезата. А който е намерил духовния живот, е намерил едно съкровище.

 

Онзи, в когото вярваш, трябва да влиза в теб. Бог е Вътре В теб! Не разваляй онова, което Той прави вътре в теб! Когато се отделяш от Бога, ти се изолираш, а когато държиш в мисълта си Бога, ти се свързваш с Него и Той работи в теб и ти съдейства.

 

В душата на ученика винаги трябва да говори Бог. Тогава той е свободен, страхът изчезва и в душата му настъпва дълбок мир.

 

Когато си най-долу, безнадеждно, в най-голямото страдание, погледни нагоре - тогава Бог е над теб, подава ти ръка и те извежда. Само че ти трябва да имаш въже - Вярата - та Той да хване въжето и да те тегли нагоре.

 

Когато човек се мисли за силен, Бог се оттегля и го оставя да опита силата си. Когато изпаднеш и не можеш, кажи: „Господи, аз съм немощен, Ти си силен, Ти се прояви!" - И тогава Бог ще се прояви.

 

Човек трябва да се държи така за Бога, както Земята за Слънцето. За да имаш добро разположение, винаги трябва да мислиш за Бога, да бъдеш В непрекъснато общение с Него. Като мислиш за Бога, ще растеш. Мисълта е от Бога. Казано е: „Ще бъдем научени от Бога". Има начин, по който човек може да се научи от Бога как да мисли.

 

Като искаш да придобиеш знание, най-първо ще имаш желание да разбереш Божиите пътища и като ги разбереш, тогава Бог ще те изпрати при учени хора, те ще те научат на тези подробности, които те изучават. Учениците Христови повярваха, че Христос е от Бога излязъл, и Божественото се предаде от Него на тях. Ако не бяха повярвали, предаването не можеше да стане.

 

Когато се направи връзка, контакт между човека и Бога, Божествената светлина и сила се вливат в човека и той почва да прозира, да разбира нещата, добива по-висше съзнание. По-висшето съзнание се добива чрез контакт с Бога.

 

Ние ще бъдем добре, когато станем проводници, когато Бог чрез нас се изявява. Обаче ние въздействуваме на Божественото - Бог в нас не е свободен, ние Го ограничаваме.

 

Когато ние се проявяваме, скръбни сме, а когато Бог се проявява в нас, ние сме радостни.

 

Няма по-хубаво нещо от това човек да уповава тихо на Бога.

 

*

 

Една цигуларка в Пловдив свири пред мен, след това каза: „Никога в живота си не съм свирила както сега!" И баща й, като я гледаше, каза: „Никога не съм я виждал толкова красива, колкото сега!" Значи тя е имала, вдъхновение. Трябва да имаме вдъхновение.

 

Когато искаш нещо и ти дадат десет пъти повече, значи изпълнил си Волята Божия. Някой път искаш и не ти дават - значи не си изпълнил Волята Божия.

 

Човек трябва да поддържа връзка с невидимия свят! Там е силата! Ако мисли само за материалния свят и се увлече от материалния свят, той губи силата си.

 

Когато човек се намира сред противоречия, идеята, че Разумното седи зад всички неща, че една Велика Разумност ръководи Всичко, му дава мир, спокойствие, хармония. И тогава той разрешава всички противоречия.

 

Когато се обезсърчите, дойде ли Божествената мисъл, обезсърчението изчезва, изпитвате лекота. Като си отиде Божествената мисъл, пак иде обезсърчението. То е животинско състояние.

 

Някой те обиди - ти минаваш покрай него и го поглеждаш накриво. Защо ще го гледаш така?

 

Когато човек не изпълнява Волята Божия, той краде. Когато я изпълнява без Любов, той взема на заем. А когато изпълнява Волята Божия с Любов, даром му се дава.

 

Станеш сутринта, и докато се върнеш вечерта, помисли какво си извършил за Господа.

 

Онзи, който е в непрекъснат контакт с Бога, е един извор. Всички възможности са отворени за него, всичко е вече възможно за него; той влиза в нови условия.

 

Гледам веднъж една сестра носи тежка стомна с вода, често спира да си почива. Настигнах я, лекичко подхванах стомната. Даже не усети и когато изкачи баира, се сепна. Казах й: Има един начин, по който тази стомна може да стане лека и лесно да я носиш. Кажи си: „Господ и аз носим тази стомна". Това се отнася и за всяка друга работа, която вършиш. Когато правиш нещо, кажи си:

 

„Господ и аз ще го направим". И тогава ще успееш.

 

*

 

Само Любовта устоява на всичко. Външната любов, с която се женят сега хората, е като мазилка. Днес измажеш къщата, но утре мазилката падне. При сегашната женитба не се постига добър резултат, защото хората се влюбват във външното, в мазилката, не правят вътрешна, духовна връзка. Затова тя пада - няма истинска женитба.

 

Кой ти е роднина? - Който люби Бога. Той ти е брат и сестра.

 

Ти не можеш да постигнеш никакъв свой копнеж без Любовта, която произтича от Бога, без онази светлина, която излиза от Бога и без силата, която произтича от Божия Дух.

 

*

 

Причината на греха е много малка. В духовния свят само като си обърнеш гърба към едно същество, ти вече си съгрешил. И като си обърнеш лицето към него, ти си се разкаял и си поправил грешката си.

 

Дръж лицето си обърнато към Бога!

 

Дойде една мъчнотия за човека и той престане да мисли за Бога - обърнал е вече гърба си към Господа. Това е причината за греха.

 

Грехът е резултат от следното: Когато човек не може да разбере Божественото, тогава отрицателните

 

сили в Природата го завладяват.

 

*

 

В Индия има факири, които англичаните викат, когато ловят бисерни миди на дъното на океана. Факирът се концентрира и акулите не идват; престане ли да се концентрира, акулите идват. Факирите са научили изкуството да упражняват въздействие върху животните. При връзка с Бога - Великото Разумно Начало, човек е ограден.

 

Престанеш ли да мислиш за Бога, чувствуваш празнота.

 

Има някои, които търсят Бога, когато са в затруднение. Но духовен човек значи: от сутрин до вечер да мислиш за Бога, да Го търсиш. Това е магията на духовния живот.

 

Животът не е място за забавление. Той е сериозна работа, училище. Животът е много сложно нещо, преплитане на духове, на сили. И не може човек да излезе от тези условия с обикновеното съзнание, а с едно по-високо, Божествено съзнание. И колко е хубаво човек да гледа на живота с по-високо съзнание!

 

Понякога вие се чувствате изоставен, усещате се сам. Изкуството е и в тази самота да намерите Божественото. Дето и да си - да намериш Божественото, да чуеш гласа Му: и при извора, и при дърветата - навсякъде! Да няма прекъсване на съзнанието ви. Съзнанието ви трябва да бъде будно!

 

Великото Разумно Начало царува навсякъде и неговите пътища са неузнаваеми. Всички същества са под неговия контрол. В него живеем, движим се и съществуваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...