Jump to content

Развитие на новите сетива


Recommended Posts

Развитие на новите сетива

 

Няколко братя и сестри посетиха Учителя в неговата приемна стая. Един брат повдигна въпроса за пробуждане на ясновидството или на шестото чувство у човека. Учителя каза:

 

- Има установен ред за пробуждане на ясновидството. Ако прилагаш неестествени начини, то пак, кога да е, ще се върнеш до един естествен начин. Например грозде може да се отглежда в цветарник при изкуствено отопление и на Северния полюс, но можеш да сбъркаш и лозата да престане да дава грозде.

 

Концентрирането се употребява за развиване на ясновидството. Всички трябва да прилагате концентрирането. Човек трябва да чете, да се моли и да желае това, докато Невидимият свят се отзове. После ще влезеш във връзка с Първата Причина. И трябва да развиваш добродетелите.

 

Известни методи за развиване на чакрите са били подходящи за индусите, но за западните народи не са така подходящи, понеже западният мозък е другояче организиран.

 

Ето един друг еволюционен метод за развитието на шестото сетиво: човек да се занимава с цветята по нов начин. Да влезе във връзка с Божествената мисъл, която Бог е вложил в цветята. Да влезеш във връзка с Божествения Дух, с Божественото в цветята, да влезеш във връзка с Бога, Който работи с цветята.

 

Нали като отидеш при един войник и му кажеш паролата, той ще ти каже нещо, но от себе си няма да каже нищо. И цветето, като влезеш във връзка с него, няма да каже от себе си, но ще каже това, което е вложено в него от Бога.

 

Най-главното е да се направи връзка с цветята и като се направи тази връзка, Божественото от цветето ще премине в теб и ще ти се изяви. През цветята да мине светлината, Божественото и да премине в теб. Това е важното.

 

Всички цветя са свързани с разумни същества. Ти ще се домогнеш до тях и те ще те упътят по-нагоре. Упътване ще става.

 

Всеки може да вижда в онзи свят, ако се съсредоточи върху една Божествена идея и се абстрахира напълно от всичко материално, да изхвърли от ума си всички предмети от този свят, дървета, камъни, хора и пр., тогава човек ще види онзи свят. Но не трябва да се страхува.

 

Една сестра запита:

 

- Защо ще се страхува?

 

Учителя каза:

 

- Защото ще мисли, че няма да може да се върне като е скъсал всички връзки с физическия свят. Ако искаш да имаш връзка с онзи свят, с този свят трябва да скъсаш в един смисъл, да считаш, че тука нямаш нищо.

 

Защо на сън човек вижда някои работи? Защото се изолира от външните форми. Сънят е ясновидство.

 

Ясновидецът в известни минути не трябва да долавя външния живот, за да долови вътрешния. Обикновеният човек, понеже не е ясновидец, не се е подготвил да се абстрахира от външния свят, за да може да види невидимото, той в сън има тези необходими деловия, външният свят тогава не му влияе и той има видения.

 

Без съзерцание, без изолиране от външния свят, не може да се постигне виждане. Ако дойдат хората в Любовта, ще се разшири зрението им.

 

Един човек, който наближава да добие ясновидство, сънищата му стават по-ясни.

 

Един брат попита:

 

- Върху коя мисъл е най-добре да концентрираме съзнанието си при тези упражнения?

 

Учителя каза:

 

- Концентрирайте съзнанието си върху този стих: „Ако думите Ми пребъдват във вас и вие пребъдвате в Мене, Аз и Отец Ми ще дойдем и ще направим жилище във вас, и Аз ще ви се изявя". После можете да вземете за концентриране от Евангелието на Йоана 14 гл. 21 стих; 14 гл., 23 стих; 15 гл. 7 стих.

 

Апостол Павел е имал опитности на излъчване и той казва: „Видях нещо, дали бях в тяло или вън от тялото, не зная". Той е бил извън тялото си.

 

- Може ли човек при тези упражнения да се концентрира върху Христа?

 

- Да, може, но не върху разпънатия Христос. Да се концентрира върху образа, а не върху отвлечени неща.

 

За събуждане на вътрешните сили концентрирай съзнанието си върху същества, които въплъщават доброта, милосърдие, любов, чистота, като например образът на Христа. Това са еволюционни методи за концентрация. Във времето на инволюцията имаше други методи за концентрация.

 

За да има човек постижения с такава дейност, трябва продължителна работа. Това не може да стане изведнъж, понеже чрез такава работа материята на тялото трябва да се префини, да не е с груби, а с фини трептения.

 

Една сестра каза:

 

- Желая да развия ясновидство, но в книгите пише, че без Учител не може.

 

Учителя каза:

 

- Така е, без Учител не може. В духовния свят всичко е в движение, всичко бърза, бърза. Трябва първо да станете господари и да спрете това, което бързо се мени. Трябва да почнете с най-малкото.

 

Първо, любовта.

 

Второ, общение с природата.

 

Трето, дълбоко дишане.

 

- Аз обичам да общувам с природата.

 

- Ще ходите сред природата, ще се свържете с нея.

 

- Бях млада, свърших гимназия и станах учителка. Такава радост бликаше в мен, любов към децата, към всичко. Имах обич към тревичките, цветенцата, мушичките, към всичко живо. Защо не обичам сега така?

 

- Тогава сте имали любовта като чувство, а сега имате любовта като мисъл. След това ще дойдете до по-висшите форми на любовта. Приложете сега горните три неща, а другите упражнения по-нататък.

 

Ако остане човек тепърва да влезе във връзка с невидимия свят, то е загубена работа. Той има това вложено в душата си, а сега трябва само да хармонизира своите мисли, чувства и желания, за да се прояви онова, което е вложено. Трябва да се филтрират мислите. В тях не трябва да има никакво користолюбие. Необходими са чисти мисли, чисти чувства и чисти желания.

 

Най-добрият метод за влизане във връзка с невидимия свят е молитвата. Казано е: „Непрестанно се молете".

 

При влизане В невидимия свят трябва да има Учител, за да ръководи работата. Това е една област, в която човек като влезе, ако няма ръководител, ще се уплаши.

 

Някой казва, че вижда дядо си, който е заминал за другия свят. Наричат го анормален. Обаче аз Виждам, че дядо му е там.

 

Правил съм хиляди измервания върху главите. Веднъж като измерих главата на една от ясновидките в България, от центъра на съвестта излизаше много приятна светлина. Но тя обичаше да критикува. Казах й: „Ти си само справедлива, но не си религиозна". Тя минава за религиозна. Тя вижда всичко. Ако беше религиозна, щеше да бъде гениална, светица. Кое отличава религиозния човек? Чувството на благоговение, уважение към всички, във всички вижда доброто. Тази ясновидка беше сприхава.

 

Винаги, когато дойдат известни възвишени същества, по-нисшите същества бягат. При този страх на нисшите същества, те се крият вътре в човека. Този страх в нас е тяхното състояние. Тази ясновидка каза веднъж на един човек, че е откраднал нещо - като го върне, ще му тръгне; откак е откраднал, все назад му вървяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...