Jump to content

Екскурзия на Витоша на 17 май 1937 г.


Recommended Posts

Екскурзия на Витоша на 17 май 1937 г.

 

Днес сме там, на Ел Шадай. Целия ден имаме ясно небе и изобилно слънце. Целия ден чувстваме едно Божествено присъствие. Към 10 часа почна разговор.

 

Една сестра попита:

 

- Каква храна да употребява нервният човек?

 

- Да употребява чесън за успокоение.

 

Един брат попита:

 

- Какви последствия има, когато в някои страни хвърлят житото в морето или го горят като въглища, за да се поддържа цената му?

 

- Това има своите последствия: В следващите години бръмбари и други паразити изпояждат житото или то пострадва от други бедствия.

 

- Защо каменните къщи не са хигиенични?

 

- Понеже камъните изтеглят топлината от човека.

 

- С какво може да се сравни сегашната любов в света?

 

- Едни деца нанизали царевица на един конец. Един паток, като Видял царевицата, погълнал я и децата го държат чрез конеца. Аз попитах децата дали ще пуснат патока, ако им дам ябълки. Те се съгласиха с радост. Такова нещо е сегашната любов на света. Извод: гълтай зърното, ако е свободно. А вие гълтате зърна, нанизани на конец, Момата нагълта царевиците - момъкът държи конеца и тя си пули очите. Сегашната любов праВи всичко това.

 

- Дано мине някой, да даде ябълки, за да освободи момата...

 

Учителя каза:

 

- Един момък ме попита за една мома: „Ще бъда ли щастлив, като се оженя за нея?" Казах му: „Как ще искаш тя да те направи щастлив, когато тя е нещастна? Как може нещастният да направи други щастливи?" И обратното казвам.

 

Вие жените сами сте си виновни за вашите нещастия. Ако една жена е нагрубявана от мъжа си, да му даде един хубав подарък, ако втори път я нагрубява, да направи същото и така нататък.

 

Една госпожа в Търново ми разправи една своя опитност: „Сънувам, казва, че една вечер седя в стаята и покойната ми майка дойде, вдигна стомната, храсна я върху главата ми и си отиде. Счупи се стомната. Като станах сутринта, видях, че имам нова светлина в ума си."

 

Майка й, недоволна от нея, направила това и цял преврат станал с нея. Майка й искала да каже: „Като ти пукнем главата, това значи, че сегашните ти мисли не трябва да седят в главата ти."

 

Та Провидението някой път ще храсне някоя стомна върху главата на човека, за да мисли правилно. Това са страданията, които идват.

 

Страданието, това е Любовта, която разцъфтява в сърцето на човека.

 

Някои хора идват на Земята да плащат дълговете си, други идват да се усъвьршенствуват, а трети идват да помагат на другите. Този, който идва да помага, той е свободният.

 

Сега сте при най-добрите условия. Нито една друга епоха не може да се сравни със сегашната, нито даже епохата на Соломон. Едно време знанието е било достъпно за малцина, а сега е достъпно до известна степен и за обикновените хора. Това знание, което сега се преподава, е третостепенно.

 

Един брат попита:

 

- Можем ли да добием и първостепенно знание?

 

- Може и това. Човек може да има постижения.

 

Хубаво е всяка вечер като седне човек, да си ликвидира сметките, да ликвидира всяка вечер с живота през деня. Всяка вечер да смята, че това е бил последния ден и да си дава отчет, какво е спечелил и какво е загубил през деня. И после, на другия ден, като че животът му започва отново. Вечерта е приготовление за другия ден. Ще благодарим на Бога и ще почнем на другия ден друг живот...

 

Сега, в този живот ще жънете това, което в друг живот сте сели. И в бъдеще ще жънете това, което сега сеете. Това, което сеете, то ще бъде за в бъдеще, сега няма да се ползвате от него.

 

Когато дойде някой при мен, ще му препоръчам хляба, който съм опитал или мога да му дам вода, която съм опитал.

 

Някой път се концентрираш върху онзи свят и като почнеш след това да гледаш този свят, той ти се струва като по-тъмен. Значи светлината в онзи свят е по-силна от светлината в този свят.

 

Нас ни радва онзи свят, който е в този свят.

 

Вие живеете в онзи свят и изучавате този свят. Тук живеем временно и след това отиваме в онзи свят.

 

В духовния живот има нещо велико и грандиозно.

 

Когато някой обикновен човек отиде на планината, може да има вятър, буря. А когато един духовен човек отиде на планината, времето е хубаво. Накъдето отиде, работите са хубави - това е при духовния човек. Някой път работите ти вървят добре, а някой път град очуква гроздето и нивите. Та като завъртят ключа в Божествения свят, всички работи се уреждат, а като затворят ключа, всички работи отиват от лошо към по-лошо.

 

Тук на Земята милиарди същества са измрели и са оставили навсякъде своите нечистотии. Земята е нечиста. И затова ще мине огън - всичко органическо трябва да изгори и Земята трябва да стане чиста. С огън ще се изчисти Земята.

 

Приготовлява се едно пречистване, което идва за цялата Земя. И тогава добрите хора няма да изгорят, а ще се пречистят, а лошите хора няма да ги има. Който остане от този огън, ще остане да живее, а всичко друго ще си отиде.

 

Земята в бъдеще ще мине в една по-висока еволюция. Сега е ден на съдбата. Всички хора се съдят. Когато един народ направи престъпление, то няма да се минат десет години и ще го съдят. Например Испания я съдят. Българите отидоха в Румъния и Югославия, извършиха престъпления и ги съдиха.

 

Когато един човек идва при мен, аз чета в историята каква роля е играл.

 

Една сестра попита:

 

- Как виждате това?

 

- Когато видиш един човек, в духовния свят можеш моментално да видиш всички негови образи един след друг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...