Jump to content

Екскурзия на Витоша на 16 юни 1941 г.


Recommended Posts

Екскурзия на Витоша на 16 юни 1941 г.

 

Небето е чисто синьо. Нито едно облаче. Изобилно слънце. Всички сме около Учителя. Разговаряме.

 

- Има една такава приказка: Едно време дядо Господ минавал и срещнал един говедар. Господ попитал говедаря къдя е пътят. Говедарят, който лежал на гърба си, както лежал, отговорил. Дядо Господ си казал: „Ще го отуча от този навик да лежи на гърба си и да се из-тяга". И му праща муха-стършел. Воловете пощръклели и се разтичали, говедарят ги гонил много време, догдето ги намери.

 

Така че говедарят не лежал вече на гърба си. Брат Неделчо каза на Учителя:

 

- Учителю, изпей ни някоя песен, която досега никога не си ни пял.

 

Учителя изпя следната песен: „Странник съм в този свят. Никого не познавам, освен Тебе, Ти, Господи Боже мой, Който Си създал всичко за мен. Аз възнасям своята благодарност към Тебе.

 

На Тебе, Господи, възложих своето упование.

 

Да възлезе молбата ми към Тебе." Мълчание.

 

- Някой път човек се Възбуди. За да му мине, нека изпее една песен. Или пък се уплаши - да изпее някоя песен, за да възстанови своето предишно състояние.

 

Ако разбирахте Всичко, което се случва, пари трябваше да давате за него. Един ден Вие ще го търсите и няма да го намерите.

 

Един богат човек срещнал един беден и му подхвърлил един орех. Бедният, докачен, му хвърлил обратно ореха. Срещнал друг беден, на когото подхвърлил ореха, и той направил същото. Десетият беден човек обаче счупил ореха и изял ядката му. Страданието е черупка. В страданието е скрито едно богатство. Като отвориш черупката, ще намериш съдържанието. Не е лесна работа това. Това е изкуство!

 

Някой иска да му помагам. Аз виждам, че той е песъчлива почва. Друг също иска да му помагам. Виждам, че там е чернозем и посаждам нещо.

 

Някой се кара. Аз ще се отдалеча, за да не чувам думите му.

 

*

 

Има неща красиви в живота. Всяка минута, всеки час има толкова красиви неща! Някой път ние спим и не виждаме красотата на живота.

 

Един богат човек искал да помогне на един работник. Работникът минавал винаги по един мост. Богатият турил на моста една торба с пари преди да мине работникът. Работникът обаче си казал: „Толкова пъти минавам по този мост с отворени очи. Чакай да мина тоя път със затворени очи". Така направил и не видял торбата, не я взел. Ако хората вървят по духовния път, никой не може да ги обере. Защото, като те обере някой, торбата ще излезе от мястото, дето той я е турил и ще дойде пак при теб.

 

Ние не сме използвали нито една стотна част от възможностите, които са ни дадени. Дадено ни е много. Един човек стои и е недоволен. Че той трябва да обича въздуха, водата, земята - всичко! А той мисли за неща, които не са реални.

 

Законът е: Ако хората се движат по закона на Любовта, те се движат към екватора, но постепенно, не изведнъж. Под „екватора" разбирам благоприятните условия. И колкото повече се приближават до екватора, толкова повече се увеличават плодовете и всичко друго. А хората, които живеят по закона на безлюбието, се движат към полюсите - там няма плодове, няма условия. При всяко добро, при всяка добра постъпка трябва да правим връзка с Божествения свят, да изявим Божествения свят. Един ден ще видиш на картина всичкото добро, което си направил и ще прецениш дали картината ти е хубава или не.

 

В света, от който сме излезли, ни държат отговорни за всичко, което сме направили с туй, което са ни дали.

 

Когато направиш добро, печалбата от това добро остава за теб.

 

Хиляди хора трябва да правят добро, за да имат подбуда другите също да прелят добро.

 

За физическата любов съм ви говорил. И за духовната любов съм ви говорил. Но за Божествената Любов не съм ви говорил още нищо.

 

Умствената любов дава простор, да видиш красотата на света. Но това не е още Любовта. Това е още външната страна на Любовта.

 

От духовния свят ни се притичват на помощ и ни избавят от много неприятности. Та човек трябва да остане верен на онези, които му помагат, на Божественото. Защото всякога ще имаме нужда.

 

Картините, които гледаш около себе си, други са ги рисували. Мислите, които идват в теб, други са ги създали.

 

Ти имаш богатство: отличен ум, отлично сърце и отлично тяло. Употреби това богатство!

 

Небето постепенно се покри е облаци и заваля дъжд. По повод на дъжда Учителя каза:

 

- Този дъжд е благословение. Всяка капка е пълна с магнетична сила. Този дъжд струВа колкото 20 кдрортни бани.

 

Скоро дъждът спря. Учителя каза:

 

- Днешният ден е устроен от нашите приятели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...