Jump to content

XV. ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ЗА ПРОМЯНАТА, ПРИМЕР VII, ПРИМЕР VIII


Recommended Posts

ПРИМЕР VII

         Един невероятен пример. Заварих мнозина от възрастните приятели, които си бяха окачили по стените „Пентаграма", по стените в стъклени рамки. Разпитвах, но не можах да намеря човек, който да ми покаже как се работи с него. Показваха ми няколко машинописни страници написани от Боян Боев и толкоз. Намирах в някои напечатани томчета някои откъслечни неща казани от Учителя. Събирах ги с години. Вероятно ще дойде време да се изнесе този материал за работа с Пентаграмата. Но сега е още рано.

         Ето защо те не можаха да работят с нея. Онова, което Учителят бе дал за Пентаграмата, то бе лекцията преразказана, редактирана и променена. Е, тогава как ще може да работи някой с нея? Това е изводът. А доказателството се намира в оригиналния текст, който комунистите спасиха чрез обиска на 6-7.XII.1957 год. прибраха и сега държавата го пази в своя архив. А последователите на Учителя промениха Словото Му и сега никой не знае как се работи с Пентаграмата. Тя вече не виси по стените, защото я смятат за ненужна. Тя за всички е непозната и чужда, защото Словото, чрез която тя е дадена, е променено и изопачено. Неоспорим факт!

         Фонд 1534, опис 1, архивна единица 394 - 2 Лекция на Общия окултен клас „РАЗУМНИТЕ СИЛИ В ПРИРОДАТА" от 28.IX.1932 год. /Сряда, 5 ч. сутринта/.

         Лекцията е отпечатана в томчето „НОВАТА МИСЪЛ": Лекции от Учителя на Общия окултен клас; Год. XII (1932-1933), т.1 - София, 1947 г. (София-Изгрев: печ. „Житно зърно") под заглавие „Разумните сили", стр. 28-42.

         Какво е общото впечатление?

         1. Редактирана и преразказана. Ще цитираме началото и краят.

         2. Учителят говори за Пентаграмата. Начертан е Пентаграма по начина, по който се чертае последователно. Лекцията почва така: „Това е една емблема. Човек в движение. Определяне на разумните сили в човека. Как трябва да се започне?..."

         (стр. 1 от оригинала)

         .....Сега какво разбрахте? Вие можете да кажете това е наша работа.

         Прави сте. Ако тази ваша работа я свършите, както аз ви казвам, глава няма да ви боли. Но, ако вашата работя а свършите, както вие я разбирате и двете глави ще ви болят. Или казано другояче: Трябва да свършим нещата, както Бог ги е създал. Има един разумен свят, към който се стремим. Има един красив свят. Ако си свързан с него, ще дойде една нова светлина в нас. Писанието казва: „Всички няма да умрем, но всички ще се изменим."

         /Произнесохме следната формула три пъти/. „Само пътят на Вечната Светлина води към Истината".

         (Стр. 8 от оригинала)

 

ПРИМЕР VIII

Един пример как едно окултно знание дадено от Учителя върху въпроси, които изобщо не се знаят, се променят, за да станат още по-неясни. Тук Той споменава какво значи работа, защо трябва да се почива. И как днешния човек се концентрира чрез страданието, което трябва да обработи в себе си.

         Фонд 1534, опис 1, архивна единица 386, 10 Школна лекция на Общия окултен клас „ТРИТЕ ТИПА ХОРА - ПОЛОЖИТЕЛЕН, ОТРИЦАТЕЛЕН И НЕУТРАЛЕН" от 23.XI.1932 год. /Сряда, 5 ч. сутринта/.

         Лекцията е отпечатана в томчето „НОВАТА МИСЪЛ": Лекции от Учителя на Общия окултен клас; Год XII (1932-1933) т.1 - София, 1947 (София-Изгрев: печ. „Житно зърно) под заглавие „Три типа хора", стр. 204-235.

         Прави впечатление:

         1. Преразказана и редактирана от Паша Теодорова.

         2. Отбелязаните с удивителна (!) места в ксерокс копието от Ефросина Пенкова, ЛИПСВАТ в отпечатаната лекция, поради което ги цитираме:

         „Та когато Мойсей създаде закона, той казваше: Шест дни ще работите, на седмия ще почивате. Законът на Мойсей вече е отживял времето си. Ако аз създам един закон, ще дам три деня почивка, а четири деня работа. Ще дойде време, когато шест дни ще почиваме, а един ден ще работим. Та във времето на Мойсей хората на физическия свят трябваше да работят шест деня, а само един ден да почиват, за да асимилират физическата енергия в себе си. Положителни трябва да бъдат хората. Ще дойде ден, когато хората ще бъдат толкова положителни, че ще трябва шест деня да почиват, а един ден да работят. Ето защо, сега не ви препоръчвам много работа. Като казвам, че не ви препоръчвам много работа, имам предвид вашето състояние, вие често се оплаквате от много работа, оплаквате се, че сте уморени. Щом сте уморени, трябва да ви се даде почивка, да си починете. Ако чуете, че една сестра се оплаква от умора, тогава нека пет сестри от положителните отидат при нея и да и кажат няколко одобрителни думи. Тя ще се освежи. Вие не взимайте тези правила като незначителни и казвате, човек трябва да бъде сериозен, концентриран. Оставете тези неща настрана. Смешни стават индусите със своята концентрация. Когато човек иска да се концентрира, той не трябва да бъде между хора. Или пък така да се концентрира, че и между хора да е, пак да не го знаят те. Когато дойде страданието и природата даже се концентрира. Дойде ли до човека едно страдание, или нещастие, той се вглъби в себе си, ходи между хората, но нищо не вижда."

         (Стр. 19-20 в оригинала и стр. 232-233 в томчето)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...