Jump to content

6.51. ЦАР БОРИС И УЧИТЕЛЯТ


Recommended Posts

51. ЦАР БОРИС И УЧИТЕЛЯТ

Едничката връзка между Цар Борис III и Учителят беше Любомир Лулчев. Учителят не се е срещал с цар Борис никога. Цар Борис III повече от суеверие имаше тази връзка с Лулчев. Те, монарсите, винаги търсят гадатели и небесни съветници. Специално за Лулчев мога да кажа, че той не знаеше астрология. Дори аз известно време го занимавах с астрология, да научи елементарните неща. Интересно бе, че когато разглеждах неговата небесна карта, видях че планетата Нептун е в осми дом и му казах, че има една голяма опасност, че може да отиде на разстрел. Той го прие напълно сериозно и го взе в предвид. Той беше много смел човек и напълно безкористен човек. Имаше други слабости, които го провалиха.

 

Един ден, преди да си замине цар Борис от този свят, аз стоя с Учителя на полянката. И точно по това време се задава една сестра, носи един портрет, поднася го на Учителя и казва: „Ето портрета на цар Борис!" Учителят го погледна и каза: „Те го извикаха вече горе на доклад!" Това ме изуми. Това стана в мое присъствие. Действително, след няколко часа дойдоха и донесоха новината, че царят е умрял. А Учителят го каза няколко часа преди това. Това стана на 28 август 1943 г. На беседа Учителят спомена също този факт: „Царят е на доклад при Бога. И сега ще имаме 40 дена траур, и през това време няма да играем Паневритмия". Така и стана. Преди да стане това събитие, т.е. смъртта на цар Борис, се случи нещо друго. Един ден Учителят търсеше нещо в приемната стая. По едно време ми даде един свитък и каза: „Поправи го, то е фалшиво". Какво се оказа? Като отворих свитъка се оказа, че това е небесната карта на цар Борис III, която я е правил Михаил Иванов и я е дал на Лулчев да му я предаде. Аз я разгледах и видях там фантасмагориите, които са прокарани там, че цар Борис III ще бъде кайзер на Балканите, че ще живее 72 години и т.н. Една дълга история, която не почиваше на никакви астрологически данни. А това повечето беше една куртоазия и нагаждане. Аз го разгледах подробно и казах на Лулчев: „Има една голяма опасност за царя!" Той още не беше отишъл при Хитлер. В хороскопа му имаше една квадратура между Сатурн и Марс, а това са двата фактора на политиците и военните. Тази квадратура можеше да коства живота на царя. Това бе предположение от моя страна, а не утвърждение. А Лулчев, да се покаже пред царя, че много разбира от астрология, го споделя с Мария ген. Стоянова, която беше дворцова дама, както по времето на Фердинанд, така и по времето на сина му Борис. Мъжът й беше адютант на царя в двореца. И цар Борис като отишъл на гости при ген. Стоянова и тя му казала какво казал Лулчев за тази квадратура, и че има опасност за живота му. Тогава цар Борис си погледнал линията на живота на ръката и казал: „Наближава вече моят край". След тази среща Мария Стоянова отива при Учителя и разказва целия случай. Тогава Учителят ме извика и ми нареди: „Недей да занимаваш Лулчев повече с астрология и не му казвай нищо вече, защото той го разнася насам и натам." Учителят не искаше тези предсказания да се казват. А това беше вече указание, аз да бъда вече резервиран към Лулчев и към цар Борис. Какви интересни събития станаха през 1943г.? През пролетта на 1943г. след Сталинградската битка Сталин-град е вече гробница за германските войски. Пленена е 300 000 германска армия от Съветската армия. На 25.VII.1943 г. диктаторът Мусолини в Италия пада от власт. През месец август 1943 г. се сформира ядрото на Отечествения фронт, което ще играе важна политическа роля по-късно.

 

Какво беше отношението на цар Борис към Учителя и Бялото Братство? Ще ви дам един пример, който е илюстрация на всичко. Ние сме на концерт в зала България. Много приятели от Изгрева са в залата. Цар Борис е в своята ложа, а Учителят е долу на партера. Аз съм седнал до Него. По едно време усещам, че някой ни наблюдава. Поглеждам встрани и гледам, че от ложата цар Борис фиксира с поглед Учителя. А Учителят е седнал в партера, но се познава отдалече, защото осанката Му е представителна и всеки един от залата знае, че това е Петър Дънов. Като излязохме от залата Го питам: „Учителю, защо цар Борис Ви фиксираше с поглед?" „Питаше Ме дали царчето ще царува? Пък Аз му казвам, че няма да царува."

 

Изобщо Учителят към тази царска институция имаше отрицателно становище. Сам Учителят веднъж ми каза: „Монарсите и монархическите режими ще изчезнат". Може някои да са играли някаква роля, но когато просветата на народите се увеличи, когато съзнанието им се разшири и дойде светлина в съзнанието им, ще разберат, че колективната форма на управление е по-добра. А тази форма е републиката - парламентарната република.

 

Имаше една сестра Ганка Парлапанова, която беше шивачка на Изгрева и като такава тя често контактуваше с Учителя, понеже Му беше ушила един-два костюма. Освен това, тя поднасяше на Учителя понякога модни журнали и Го разпитваше за различните модели в списанието и Той си казваше мнението за тях. Тя изпълняваше това, което Той бе й казал и ушиваше някои от тези модели на сестрите от Изгрева. Един ден с моделите поднася на Учителя снимка на престолонаследника на цар Борис III - т.е. синът му Симеон като малко дете. Учителят погледнал снимката и казал: „Рекох, той ще бъде полезен за народа си!" Само това и нищо повече. По-късно, чрез референдум, България бе обявена за република и царското семейство абдикира в чужбина. По-късно Симеон се засели в Испания и мнозина чакат сега той да се върне. Но те не знаят какво е казал Учителят за него. Е, от Испания той също може да бъде полезен за народа си. Но оттам, а не оттук. Ето, това е важното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...