Jump to content

СЪРНИЧКАТА


Recommended Posts

СЪРНИЧКАТА

Моят приятел Мартин понякога прекарваше зимата в Мечата долина. Тъй правеше той, когато имаше да разрешава някои мъчни въпроси на живота. Уединяваше се, извикваше силите на душата си, търсеше подкрепата на Големия Живот. Прекарваше в тишина и мълчание, разговаряше с Времето и Пространството – за него те бяха живи. Искаше да чуе Тихия глас, да узнае Неговата воля, и тогава постъпваше според нея.

В Мечата долина хора не идваха. Горите от клекове бяха тъй гъсти, че само мечки и глигани можеха да минават.

Мартин си построи колиба от камък и клек, яка като крепост. Тя беше прислонена до голяма канара, която я пазеше от северния вятър. Наоколо – дърва много, и сухи, и сурови. Клекът и като суров гори добре, защото е смолист. А какъв въздух! Свеж, укрепителен, с аромат на балсам.

Сутрин Мартин излизаше на скалата да посрещне Слънцето. На това място то изгряваше един час по-късно и залязваше един час по-рано – високи склонове ограждаха долината.

Тази сутрин, като огледа обширните бели полета, той забеляза тъмни, движещи се точки. Заслони с длан очите си и различи: напред бягаше сърничка, а след нея три вълка. Преследвачите не бяха далеч, сърничката едва им убягваше. Тя вземаше преднина само когато попадаше на по-твърд сняг, но когато дойдеше на по-мек, вълците я почти настигаха.

Мартин се спусна от своя хълм към долината, като бързаше към бягащата сърна. На нея ѝ провървя, защото попадна в по-твърд сняг, но Мартин видя, че тя бяга с последни усилия и вълците вече я догонваха. Като направи още няколко скока, сърничката се хвърли в краката на Мартина.

Сега срещу вълците стоеше човекът – внушителен, силен, спокоен. Той държеше в ръцете си брадвичка с дълга дръжка.

Вълците се спряха, и те бяха изморени. Вълкът никога не се лъже за противника си. Преследвачите се сближиха, направиха нещо като съвещание, постояха колкото да си отдъхнат и бавно се отдалечиха.

Сърничката беше като примряла. Мартин се наведе, прегърна я, после се изправи. Сърцето ѝ лудо биеше до гърдите му. Занесе я в колибата. В дъното беше натрупано сено. Сега той разбра колко хубаво направи, като послуша Тихия глас, който му беше подсказал есента да окоси тревата пред колибата, за да не се тъпче, и да я прибере изсушена. Сега тя щеше да послужи. Благодарност изпълни сърцето му.

Наскуба от сеното, направи гнездо и положи прималялата сърничка. След това разпали огъня. Когато се обърна след малко, сърничката се беше изправила и пощипваше от сеното.

Като поживяха заедно десетина-петнадесет дни, сърничката свикна и не го напущаше, навсякъде ходеше с него. Когато той се хранеше, и тя идваше. Мартин печеше в жаравата питки и тя особено обичаше да хрупа къшеи, поръсени със сол. Когато нейният спасител и приятел правеше разходки, сърничката го придружаваше. Красиво нещо е дружбата!

С пролетта дойдоха и гласовете отдолу, от горите. Оттам я мамеха песента и говорът на първите долетели птички и на другите обитатели. Сърничката стана неспокойна, тя напрегнато се вслушваше и заглеждаше в пространството.

Няколко дни духа югът. Снеговете омекнаха от слънцето, а вечер пак замръзваха – разпокъсваха се. Лавини падаха с грохот.

Мартин успя да излезе по върховете и оттам да огледа обширното си царство. Сърничката го следваше. Когато спираха за отдих, тя лягаше в краката му.

В един хубав ден се появи стадото. Как усетиха сърничките нейното присъствие? От стадото дойде ласкав, топъл повик. Възможно ли е да се устои на него!

Сърничката мушна главичката си в скута на Мартина, после издаде приветствен радостен звук и побягна бързо нагоре, където я чакаха нейните.

Има повеления, на които не може да се устои. Мартин дълго мисли върху това. Тук намери разрешение и на своя въпрос. Беше благодарен на малката, волна сърничка. Откъде може да дойде помощта!

Всичко е в ръцете на великия Разумен свят, красиви са неговите повеления.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...