Jump to content

Recommended Posts

ХИПНОЗА

Изобщо, когато човек не може да мисли, да чувства и да действа, това е хипноза. (ТРИТЕ ПОСОКИ – 158).

Ако външното Слънце изгрява, а вътрешното не изгрява, ти си в хипнотично състояние. Ако вътрешното слънце не изгрее, човек е като в мъгла и облаци, не се чувства разположен. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 318).

Много пъти вие имате състояния, които са хипнотични, вложени са у вас отвън. Дойде ти един нагон да направиш нещо... Той идва отвън. (КЪМ ИЗВОРА - 187).

Убийците - това са чада на една стара култура. Те са лошите идеи, които като влязат в човека, може да убият каквато ще и да е натура. Съвременната наука показва, че човек може да се хипнотизира, може да му се внушат мисли да извърши престъпления. Знаете, че са правени сума опити: младежи, които не са поставени при благоприятни условия, техният морал не може да издържи изпита. (МИРОВАТА ЛЮБОВ И ГОЗМИЧНАТА ОБИЧ - 19).

В живота има невидими врагове, има и видими врагове, които не могат да се избегнат. Те всички си служат с известни хипнотически движения. Те постоянно ти внушават и почват да ти придават разни форми, днес една, утре друга. Например, те искат да ти уморят някое дете, започват да ти казват: „Туй ваше дете ще умре”. Ти повтаряш: „То ще умре”. Ти повтаряш, повтаряш и няма да се минат 4 ÷ 5 месеца и туй дете се разболява и умира... Туй дете няма да умре, но ти се съгласяваш и се предаваш. Ще кажеш: Няма да умре туй (ООК ІІ г. - 32 лекция - 21).

Често хората се поддават на особени, хипнотични състояния, от които трябва да се освободят... Влюбените не са ли хипнотизирани? По цели дни момъкът гледа своята възлюбена в очите. И момата прави същото. Това не е ли хипнотизъм? Когато обича, и птичката хипнотизирва. Когато змията иска да хване жертвата си, и тя си служи със същото изкуство. И вълкът владее това изкуство. Като влезе в някое стадо, на което овчарят е грешен човек, той погледне тази-онази овца, хипнотизира я и тя не може да му се противопостави. Обаче, ако вълк влезе в стадо, на което овчарят е праведен човек, като погледне овцата, тя му тропне с крак и го изгони. Следователно, ако и вие държите връзката си с вашия овчар, с Бога, никакъв вълк няма да ви дави. (ЧАСЪТ НА ЛЮБОВТА - 44).

Човек може да се постави в магнетичен сън и с помощта на друга воля, вън от него, да го поставят да вижда неща, които не съществуват. Също така могат да го заставят да прави неща, които по своя воля никога не би направил. Ето защо, задачата на науката е да ни освобождава от чужди влияния, да прониква все по-дълбоко в същината на явленията и да дава правилна преценка за тях. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 183).

Един пример: Заминалият Петко Гумнеров... отива да купи оцет от една кръчма, дето имало и гостилница. Имало печени момици от агнета. Гледа той - всички ядът момици. И той удря по масата и казва: „Момици ми дайте!” Но веднага си казва „Чудя се, с кой ум направи това! Ти ли си? С кой ум си? (КЪМ ИЗВОРА – 188).

Несъзнателният човек се поддава лесно на чуждо влияние, на внушения. Достатъчно е да дойде при него някой човек с по-силна мисъл, за да го постави в магнетичен или хипнотичен сън и да му предаде своето желание. Като се събуди от сън, той не помни нищо, но чуждата мисъл е проникнала в подсъзнанието му и работи там до деня, в който трябва да реализира чуждото желание. Той чувства в себе си силен импулс да направи нещо и пристъпва към реализирането точно така, както му е внушено. Защо върши това сам не знае, но се поддава на своя вътрешен подтик. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ – 301).

Ако ви поставят в един хипнотичен или магнетичен сън и вложат известна идея, да извършите нещо след 3 ÷ 4 месеца вие може да сте много умен човек и като дойде това време, ще го извършите, ще се зароди у вас импулс да го извършите. (ПРАВА ОБХОДА И ПРАВА ПОСТЪПКА - 97).

В подсъзнанието на човека е вложено доброто и злото. Например, някой човек е бил хипнотизирай преди 100 ÷ 200 години. Онзи, който го е хипнотизирал може да е вложил хубави желания, може и лоши. След сто години добрите или лошите желания ще се проявят в този човек. Той казва: Нещо ме тласка да направя това. Няма човек върху когото не е упражнявано влияние. Грехопадението не е нищо друго, освен полухипноза. Но човек може да се разхипнотизира. В процеса на разхипнотизирането има събуждане. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 153).

При сегашното положение, в което се намирате, вие трябва да пресеете своите мисли и чувства, да се освободите от чуждите влияния, от примесите на живота. Всеки от вас да си създаде един нов възглед. Сегашното положение, в което се намирате, е това на Дон Кихот и Санчо Панса. Цялото човечество минава през техните състояния. И детето се ражда със свити ръце, в юмрук, иска да завладее света като господар. Щом умре, отваря ръцете си, смирява се вече. Обаче това е хипнотично състояние. Хипнозата е полезна само при един случай: когато имаш голямо нещастие или страдаш от тежка болест. Тогава можеш да бъдеш хипнотизирай, без да си хипнотизирай. Само така ще се махне болестта. Пиенето на вино е хипнотично състояние. Нещастен си, беден си, без пари в джоба. Дават ти пари - ти си в хипнотично състояние. Всъщност ти се заблуждаваш - хипнозата нищо не ти допринася. Нито виното, нито парите могат да ти помогнат. (СЪРАЗМЕРНОСТИ В ПРИРОДАТА - 317).

Ако дарбите във вас не могат да се развият, това се дължи на тази вътрешна хипноза. Дойдеш до известно място и казваш: Не му е времето, нека се минат 5 ÷ 10 години. След този срок, пак казваш, че не му е дошло времето. И като станеш на 80 години, успокояваш се с друго прераждане... Отлагането е човешко. Ако отложиш това, което Бог е на редил, ти ще страдаш. (ТРИТЕ ПОСОКИ – 153).

Всяко неразположение, всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство, всяко лошо действие се дължи на вибрациите на известни материи, които съществуват у нас и които се проявяват в нашия живот. Следователно, човек, за да бъде добър, за да проявява добри желания и добри мисли, трябва да събира чиста, ефирна материя и да организира своите сили. Грубата материя е като един матрикс или като основа за зараждането на престъпления. (МИРОВАТА ЛЮБОВ И КОЗМИНАТА ОБИЧ - 18).

Божествената наука изключва хипнотизма като лечебно и възпитателно средство. Защото при хипнотизма човек употребява насилие върху чуждата воля и тогава ще има обратна реакция. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 305).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...