Jump to content

ОБСЕБВАНЕ


Recommended Posts

ОБСЕБВАНЕ

Когато известни идеи влизат в човека по негово желание, той живее; когато влизат насилствено, той страда и умира. Ето защо, когато се мъчите и страдате, ще знаете, че някои мисли, чувства или желания са влезли във вас без вашата воля, но все пак вие сте дали повод за това. Докато в човека няма условия за влизане на нещо нечисто, то не може да го обсеби. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 201).

Да се ползват от мислите, чувствата и постъпките на човека е позволено, но да го обсебите, да служи само на вас, това не се позволява. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 126).

Каже ли, че хората трябва да мислят като него, той е на крив път. Как можете да наложите мисълта си на някого? Как можете да заместите мисълта на човека с чужда мисъл? Природата не позволява никакво заместване, нито даване на нещата под наем. Човек не може да даде на заем нито главата си, нито сърцето си, нито дробовете си, нито стомаха си. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИИИИЕ - 126).

Знаменит американски проповедник, чийто стомах се развалил, но той не обърнал на това внимание. Когато обаче стомахът с развалата си създал в тялото му млечната и пикочна киселини и ги препратил в мозъка, обременил го и той почнал да мисли, че всички негови слушатели са демони, излезли от пъкъла, които нищо не разбират. Тогава започнал да сипе върху тях огън и жупел, защото не разбирали как да живеят... Религиозните хора ще изяснят туй проявление, като кажат, че някой демон го е обсебил, медиците ще кажат, че мозъкът на този човек е анормален, а простата причина седи в това: не е спазил ония елементарни правила на живота за храната, допуснал е отровите на млечната и пикочна киселини в организма си и те са разстроили основите на неговото мислене, чувстване и действие. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 67).

Когато лошият дух излязъл из човека, който бил ням, немият човек проговорил, а духът излязъл навън, „обхожда безводни места и търси спокойствие”. И като не намери казва: „Да се върна в дома си, откъдето излязох.” И като дойде, намира го пометен и украсен. Тогаз отхожда, взема със себе си други седем духове, от него по-лукави и влиза да живее там. И последното състояние на оногоз человека бива по-лошо от първото. Този дух, с другите седем, влизат в човека, защото там е празно, Мъдростта и Истината не са в него. Да допуснем, че вие се обезсърчите. Питам, туй обезсърчение от какво е дошло? - Някой се е наместил във вас. Или вие не можете да търпите. Наместил се е някой във вас. Или не можете да обичате всичките хора. Наместил се е някой във вас. Казва Писанието: „Ще изпратя Духа Си”. Бог ще изпрати Духа Си. Значи има два вида духове, които постоянно боравят с човешката личност и вие не можете да се освободите по никой начин от тяхното влияние - лошият дух и добрият дух. (МЛАДИЯТ, ВЪЗРАСТНИЯТ, CТAРИЯТ - 70).

Човек може да бъде обсебен, а животните още повече. По колко пъти на ден вие сте обсебвани! Как можете да познаете кога някой е обсебен? Зачервили са се очите му, устата му мърдат, криви си устата, говори несвързано. Ако твоите „квартиранти” започнат да вдигат шум вътре в теб, ти се спри, почакай, остани спокоен и им кажи тихо и спокойно: „Ще ме слушате. Вашия проблем аз ще го проуча и ще го уредя.” Те ще претендират, че имат права. Ти ще им отговориш: „Каквото право имате, ще ви го дам.” Питам: Колцина от вас са свободни вътрешно? (КЪМ ИЗВОРА - 73).

Тия духове, които ти говорят - това не си ти. Аз мога да ви кажа и другата, добрата страна на това положение. Създайте им работа! Те са хубави волчета. (КЪМ ИЗВОРА - 73).

Като почнат „квартирантите” да вдигат много шум вътре във вас, ще им кажете: „Бог е Любов.” Те могат да кажат: „Празна работа! Тогава ще им попеете! Пак казват: „Празна работа!” Тогава ще им направите малко трахана... Вие ще им изпеете „Бог е Любов” и ще им направите малко трахана без сирене - нищо повече. (КЪМ ИЗВОРА - 72).

Лошото може да се предаде чрез храната. В кръчмата, чрез виното не се ли предава? Изпиеш половин или един литър вино и станеш друг. (КЪМ ИЗВОРА - 73).

Човек трябва да изпитва дали духовете са от Бога, т. е. дали работят за Бога или за себе си. Низшите духове са заблудили човечеството, подтикнали са го в крив път и то търси нещата там, дето няма да ги намери. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І т. – 228).

Същества, които имат по-слаби трептения, могат да бъдат обсебени от низши духове, а които имат по-силни трептения, те са оградени спрямо тях; затова трябва да се проверява. Низшите духове изкушават хората. Лошият дух ще те тури на топа на устата и ще гледа да не го хване законът. Много от подозренията, съмненията и крамолите са от тези низши духове. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I т. - 228).

Едно трябва да знаете: никой не може да обсеби човека, ако той не е в съгласие с този, който обсебва. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 12).

Обсебването в света зависи само от същества подобни нам. Само едно низко културно същество има нужда да те обсеби. Във висшите същества няма ни сянка от такова желание. В тях има желание да влияят за добро, да контролират, да направляват другите, но да обсебват, туй желание го нямат. В по-низшите същества, обаче, го има. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 3 лекция - 5).

Една сестра ми разправяше един свой сън: В София става голяма тревога, търсят някого - търсят един човек, облечен в бели дрехи. В съня си тя вижда, че в човека с белите дрехи имало друг човек, като пихтия. Гърмят срещу този човек. Онзи, който бил като пихтия, се отделя, и остава само човека с белите дрехи. Някой път и вие сте облечени в бели дрехи, но онзи, който прилича на пихтия, е вътре във вас. Когато се освободите от него, ще се подобри състоянието ви - ще ви олекне. В човека проникват нисши астрални същества и го обсебват. Вие трябва да се освободите от стария човек, който, като пихтия, ви е обсебил. (СЪБУЖДАНЕ – 215).

Като екзекутират престъпниците стават по-опасни, остават на Земята и вършат престъпления чрез други хора. Когато човек извърши престъпление, не е той, който го е извършил, но други низши същества са влезли в него и са го направили и после човек се чуди какво е свършил. (РАЗГОВОРИ С УЧИТЕЛЯ - АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 36).

Човек трябва да се пази и от двойниците на някои умрели, които са като паразити. Те са като медузите в морето - хванат ли нещо, изсмукват го и тогава го оставят. Когато усетите около вас една гъста материя, която ви обвива и смучи, това са именно, тия двойници. Вие трябва да им противодействате, да се освобождавате от тях. За да избягвате тия влияния, първото необходимо условия е чистота... Говоря за духовната чистота, която е необходима за здравето. (MOK – ІV г. - 18 л. - 11).

Илия мислеше, че като избие лъжливите пророци на Ахава, светът ще се оправи. И наистина, той ги изби, но най-после една жена го уплаши. Пророците отидоха, но после влязоха в Илия и той трябваше да отиде навътре в пустинята, там да прекара в пост и молитва. (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 140).

Трябва да знаете, туй, което Бог е вложил във вас, никой не може да ви го отнеме! (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 139).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...