Jump to content

ЗАЩО ОБИЧАМЕ


Recommended Posts

ЗАЩО ОБИЧАМЕ

Защо трябва да обичам? - За да възприемеш живота на съществата, които обичаш. Дали обичаш човек, животно или растение, ти черпиш нещо от него. (ВЕЧНОТО БЛАГО - изд. 1944 г. – София - 73)

Да те обичат хората, това значи, да бъдеш нещастен; да обичаш хората, това значи да бъдеш щастлив. Ако си нещастен, причината за това се крие в желанието ти да те обичат; ако си щастлив, причината за това се крие в желанието ти да обичаш. (СЪБУЖДАНЕ - 239)

Ще търсиш съществените качества, за които обичаш това същество. Да познаваш онова, което Бог е вложил в него. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том – 133)

Да чакаш да те обичат, това значи да искаш да вземаш. А като обичаш, значи ти даваш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 114)

Някой казва, че обича някого. Защо го обича? За кесията му. Значи има любов, която взима; има любов, която дава. (БОЖИЯТ ГЛАС - 137)

Всички ония хора, които обичате, те дават. Те са хора щедри, нищо повече. Това е. Не можете да обичате един човек скръжав. (АКО ГОВОРЯ – ІІ том - 445)

Казваш, че обичаш някого, но имаш съвсем користолюбива цел. Аз помагам на някого и той ме възнаграждава изобилно. Това е привидно като че го обичам. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 49)

Човек може да бъде обичан само когато носи Божествените блага в себе си и щедро ги раздава. Не е ли готов да дава от Божествените блага, той не се ползва нито от любовта на хората, нито от любовта на възвишените същества. Който не раздава Божествените блага на ближните си, той се е отклонил от правия път. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 61)

Има хора, които са любимци на средата, в която се движат. Защо? Имат топлина в чувствата си. Студеният човек, не може да бъде обичан. Топлината предразполага хората. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 324)

Естествено е да обичаш млада, красива мома, но трябва да се запиташ, защо я харесваш и обичаш. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 147)

За какво младият момък обича момата?... Все ще намери нещо хубаво в нея, за което ще я обикне. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 295)

Не искайте да бъдете обичани, без да има защо. (АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА - 111)

Какво трябва да направи човек, за да го обичат? - Той трябва да плати, т. е. да даде нещо от себе си. Никой не може да те обича, ако не си дал нещо. Любовта даром не се дава... Хората ще те обичат за нещо, което си дал. (НОВОТО НАЧАЛО - 304)

Човек може да те обича по единствената причина, че си му направил едно добро. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 103)

Колкото повече давате, толкова повече ще се обичате. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 227)

Казвам: Ако сте течаща чешма, всички ще ви обичат; ако сте дърво, пълно с плодове, всички ще ви обичат; ако сте каса, пълна със злато, всички ще ви обичат; ако сте хамбар, пълен с жито, всички ще ви обичат; ако сте дюкян, пълен със стока, всички ще ви обичат. Защо казвате тогава, че няма кой да ви обича? (МНОЗИНА КАЗВАХА - 44)

Под думата „обичам” се разбира това: „Аз съм готов да направя възможното от моя страна, мога да ти услужа. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 82)

За да се обичат хората трябва да са готови да си услужват. Ти не можеш да обичаш един човек, ако не си му направил никаква услуга, никакво добро. Услугата, доброто, което правите на човека, става причина за образуване на между него и вас. (божият глас - 204).

Когато обичаш някого, ти мислиш какво добро да му направиш. Мислиш да му предадеш любовта си по реален начин, да го задоволиш. Само така той ще разбере, че го обичаш. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 57)

Хората, които се обичат, се привличат. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША- І том -131)

Човек се обича за това, което дава от себе си на другите хора. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА – 227)

Как ще познаете кой ви обича? Онзи, който обича, в него има готовност да даде всичко, с което разполага. (БОЖИЯТ ГЛАС - 21)

Като обичаш някого, ти трябва да се жертваш за него. (СЪБУЖДАНЕ – 239)

Да обичаш, без да очакваш и изискваш. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 212)

Ти цениш нещо заради приятеля си, който ти го е дал. Докато обичаш приятеля си, ще оценяваш всичко, което ти е дал. Ако обичаш някой поет, писател или учен, ще четеш и книгите му. Обичта осмисля нещата. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 18)

Не можеш да бъдеш утешен, докато не те обичат. Може ли да те утеши онзи, който не те обича? Страшно е положението на човека, когото не обичат. Той минава през големи страдания. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 230)

Който те обича, съобщи му, че го обичаш... На онзи, който не ви обича, никога не разказвайте никаква тайна. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 317)

Допущате ли в ума си мисълта, че онзи, когото любите, може да ви причини някаква пакост, това значи, че не го обичате. (УЧИТЕЛЮ БЛАГИ - 17)

Казваш, че той не те обича, но и той казва, че ти не го обичаш. Защо и двамата не се обичате? Защото и двамата искате едно и също - да вземете нещо. И двамата сте еднородни. Знаем, че еднородните неща се отблъскват, а разнородните се привличат... Следователно, за да се обичате, единият трябва да даде, а другият да вземе. (НОВОТО НАЧАЛО- 304)

Видите ли, че някъде не сте желани, че не ви обичат, не чакайте да ви кажат това, но веднага напуснете къщата на тия хора. Трябва ли да чакате да ви кажат, че не ви обичат? Какво означават думите: не ви обичам? Да не обичате някого, това значи, че не можете да му дадете, каквото той иска, нито можете да приемете това, което той ви дава... Не искате от някого нещо, защото не можете да се освободите от него. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 203)

Казваш, че хората не те обичат. - Кой не те обича? Ако никой не те обичаше, ти нямаше да живееш на Земята... Щом живееш, мнозина те обичат, а не само един. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 147)

Ако един ангел би слязъл от небето, то неговият живот постоянно би се променял, той не би се спрял да обича един човек, а щеше да обича всичките хора. Следователно той се стреми да обича всичките хора, защото тези хора не са едно цяло, те съставляват части на една единица. В такъв случай как ще покажете любовта си към цялото? - Като обичате частите му. Така ще покажете и любовта си един към друг. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фатинов” - София - 283)

В онзи свят имаш приятел и като му се разсърдиш, става невидим. В онзи свят срещнеш някого, когото обичаш; помислиш ли лошо за него, той изчезва от очите ти. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том -изд. 1999г..София – 161)

Всеки, който ви обича е извор, от който вие черпите. Бъдете внимателни към този извор, да не го огорчите с нещо. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 107)

В любовта и който обича, печели и когото обичат също печели. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 138)

Едни хора, като ги обичаш, ще станеш здрав. Други хора като ги обичаш, ще станеш добър. Трети като обичаш - ще станеш умен. А има четвърти, които като обичаш, ще светнеш, голяма красота ще добиеш, ще станеш като ангелите. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том - 196)

Ако ви е обичал обикновен човек, и вие сте станали обикновен; ако ви е обичал някой човек, повдигнат в умствено отношение, вие сте станали талантлив; ако ви е обичал някой гений, и вие сте станали гениален... Радвайте се, когато ви обичат... Когото и да сте обичали или който и да ви е обичал, не съжалявайте. Малко или много, любовта всякога дава нещо от себе си. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 51)

Понеже всички хора имат известни сили, дарби и способности, това показва, че някой ГИ е обичал. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 51)

Ако любовта не дойде, заложените дарби ще останат недоразвити. Колкото повече ви обичат, толкова повече дарби ще имате. (акордиране на човешката душа - І том - 110).

От любовта на хората към вас зависи вашия успех. Колкото повече хора ви обичат, толкова по-добре за вас. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 271)

Всички ония хора, които трябва да обичаш, те носят известни блага от Бога. Следователно, ако ти не ги обичаш, няма те да дойдат навреме; ако ги обичаш, те навреме ще дойдат и ще донесат благата, и ти ще се ползваш. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 278)

В любовта има едно чувство: че когато обикнеш някого, ти го съжаляваш и към него се отнасяш тъй, както към себе си, имаш известно съжаление, да му не направиш някоя пакост. Туй чувство трябва да се проявява, не се ли проявява, то любовта още не се е проявила в своето практическо приложение. После, в любовта има друго чувство: да извинявате. Ти ще извиняваш, каквато погрешка и да се направи. То е едно качество на тази любов. Вашата любов не прави ли тези две изключения, тя не е още любов. (СИЛА И ЖИВОТ - старо издание - 408)

Когато обичам някого, няма да го безпокоя, няма да му говоря за своята любов, но ще отида да му помогна, да му направя някоя услуга. Да помогнеш на човека, когато се намира в нужда, без да му кажеш дума, без да му дадеш вид, че го обичаш, в това стои новото в света. Какво изисква Любовта от човека? - Да обича всички, без да знаят за неговата любов. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том - 106)

Ако хората биха се обичали, както ние разбираме, всички щяха да бъдат здрави, болестите щяха да бъдат нещо незнайно за Земята. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 315)

Отношенията между душите са съществували във вечността, преди излизането им от Бога. Тези отношения са били отношения на любов. Да ги възстановим, това е нашата задача днес. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – I том – 125)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...