Jump to content

СВОБОДАТА И ДРУГИТЕ СВЕТОВЕ


mkitanov

Recommended Posts

СВОБОДАТА И ДРУГИТЕ СВЕТОВЕ

Светът на светлината изисква свобода. Който се движи в тоя свят, трябва да бъде свободен. Не можеш да мислиш свободно, ако не влезеш в Божествения свят. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – старо издание - 10)

Светът на топлината също изисква свобода. Не можеш да чувстваш свободно, ако не влезеш в духовния свят т. е. в света на топлината. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – старо издание - 10)

Светлината регулира топлината, а топлината - силата. Следователно свободният в Божествения свят е свободен и в духовния; свободният в духовния свят е свободен и във физическия. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 10)

Сегашните хора търсят свобода, но не по Божествен начин и вместо да я получат, объркват конците, не са хванали както трябва. Ако знаят от де да хванат и как да намерят края на конеца, всичко ще върви добре. Има нещо объркано в умствения, в духовния и във физическия свят на хората. Те са отделили тези светове така като че нищо общо няма между тях. Това е все едно да мислите, че между мозъка, дробовете и стомаха няма никаква връзка. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 43)

За да бъде свободен на физическия свят, човек трябва да има правилни отношения с окръжаващите. За да бъде свободен в духовния свят, човек трябва да бъде добър, да носи велик морал в сърцето си. За да бъде свободен в умствения свят, човек трябва да бъде философ, да има права мисъл. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - изд. 1938 г. София - 75)

Щом искаш да се освободиш, ти си в Божествения свят. Щом си ограничен, ти си във физическия свят. (ДРЕХАТА НА ЖИВОТА - изд. 1950 г. София – 40)

Щом се справи с всички препятствия, в душата на ученика настъпва абсолютен мир. Той влиза вече в причинния свят, в света на абсолютната свобода, дето Истината царува. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд. 1936 г. София - 151)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...