Jump to content

КОГО ДА ЦЕЛУВАМЕ - ЦЕЛУВКАТА


Recommended Posts

КОГО ДА ЦЕЛУВАМЕ

Не е въпрос, кой те е целунал, а кого си целунал, - това е въпросът... Дяволът целува. Когато някой попита, кой те е целунал, подразбира злото, а когато си целунал - подразбирам Господа Значи, има две целувки. Ако целунеш една жена, тя казва на мъжа си, че еди кой си я е целунал... Има право. Тази целувка не е Божествена. Но, ако тази жена целуне Христа, друго е. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 299).

За да целунете някого, Господ трябва да е в него. Това е истинската целувка. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г.София - 298).

Младият е недоволен, че го целуват; старият е недоволен, че не го целуват. Ако живееш по Божествен начин, ще те целуват и като млад, и като стар. (СЪБУЖДАНЕ - 254).

Ако отидете в Америка, там има някои обичаи да се срещат хората и да се целуват и това там не се счита за лошо... Ако в Турция целунат някого, там ще те обидят... Но в Америка по някой път се плаща за целувката... Един негър целунал една американка... Тя го дала под съд и съдът решил негърът да й плати десет хиляди долара. (АКО ГОВОРЯ - І том – 61).

Ние можем да целуваме само Божественото. Някой казва: „Защо не ме целуваш?” „В тебе живее ли Господ, в тебе ли е? Ако не е в тебе, аз не трябва да цапам устата си. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 298).

Когато ангелът слиза на Земята, той целува само светията. Трябва ли да целуне някой грешник, той предварително поставя своя огнен меч на мястото, дето ще го целуне. Като изчисти добре мястото, тогава го целува. Целувката на ангела внася в човешката душа, нещо ново, светло, възвишено. Човек се усеща обновен и пречистен. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 168).

Ако обонянието ви е силно развито и приятелят ви, който ял чесън, ви целуне, едва ли след една година ще се освободите от тая миризма. Ако ви целуне човек, който е извършил някакво убийство, едва ли след десет години ще се освободите от преследването на тая постъпка. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 90).

Целуват някого, в когото Бог живее. И защо тогава, като те целуне някой, ти си недоволен от целувката? Значи вие не вярвате, че Бог живее във всички хора. (АКО ГОВОРЯ - I том - 62).

Сега ще ви дам следното правило: Този човек трябва да целува, който стои на по-ниско стъпало в своето развитие... Значи нисшето ще целува, а висшето ще благославя. Това е правилното положение на нещата. Целува този, който има Любовта, а благославя този, който има благостта. Когато Любовта дойде в тебе, тя ще те научи да целуваш краката на съвършения човек. Да целуваш краката на грешния, това не е никаква философия. Когато дойде Мъдростта, тя ще те научи да благославяш. Кого ще благославяш? - Децата на съвършените. Благославя се само праведният човек... Някой казва: „Ти трябва да ме целунеш.” – „Мога да те целуна, но когато станеш съвършен.” „Трябва да ме благословиш!” „Ще те благословя, когато целунеш краката на съвършения. (VII МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 52).

Може да целунеш един човек, който обича Бога като тебе. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II т. - 22).

Младата ученичка, като срещне някоя по-голяма ученичка, ще я целуне. Като срещне някоя баба, ще й стори път, ще я целуне. Младият човек, като срещне някой стар дядо на около 80 ÷ 100 г., ще го целуне, ще му умие краката. Тези баба и дядо ще останат толкова благодарни, и ще кажат: „Тези ученици действително са ученици на Бялото Братство”. Такива отношения трябва да имате всички. Всичко това правете не по насилие, но ако имате любов. Ако имате любов, правете го, но ако нямате любов и насила го вършите, ще се създаде зло. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 205).

„Иди да повикаш всички сакати, клосни, хроми, слепи”, които дяволът е целунал, за да приемат Божието благословение - благословението на Любовта - и да станат хора. Та, когато поканите някой свой брат на угощение у дома си, не трябва само да му дадете да яде, но ще го прегърнете, ще го целунете, та като излезе от дома ви, да помни, че сте го целунали, че сте му дали нещо от благословението на Любовта. Той ни трябва да се оплаква, че никой до сега не го е целунал. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 100).

Онзи, който е дошъл в къщи, него целуват. Като дойде някой гост в къщи, стопанинът в къщата ще го целуне. Ако си стопанин, ти, дъщеря ти, синът ти ще се изредят да го целуват. Ако целува гостът, това не е правилно. ( СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 297).

И тъй, онзи, който ви целува, вие сте му гост. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 298).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...