Jump to content

ТЕМПЕРАТУРАТА НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

ТЕМПЕРАТУРАТА НА ЧОВЕКА

Тази вътрешна топлина, която е у нас, от която не се изгаря, тя е естествената топлина на организма, 36° ÷ 37°, която придава една приятност. Докато сме в здравословно състояние, тази топлина е приятна, но щом се наберат в нас ненужни енергии, явява се една неестествена топлина, при която се започват химически реакции, явява се възпаление, при което температурата се повишава на 40 ÷ 41°, става триене между клетките и нервната система се разстройва, т. е. онези съдове, които служат в организма като проводници на живота, се блокират, задушават, и ние казваме, че тия хора умират от задушаване. При това задушаване, става едно напрежение в нервната система и човек умира. Затова, най-първо се изисква човек да се изпоти, за да се отворят тия съдове и така да се спаси. (ОБЩ ОКУЛТЕН КЛАС IV г. - 3 беседа - 11).

Ръцете трябва да имат приятна топлина, да не бъдат нито горещи, нито студени. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 182).

Като пипнете ръката, трябва да усетите мека, приятна топлина, която да изтича от самия човек. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 75).

Ръцете и краката да бъдат винаги топли, но не горещи. Има една топлина, която е приятна. Хванете ли ръцете на човека и усетите тази топлина, вие изпитват известна приятност. Тя е нормалната топлина на организма. (СВЕТОТО МЯСТО - 86).

И това нервно състояние, в което някога изпадате, се дължи именно на тази излишна топлина. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 87).

При всяко повишение или понижение на температурата, винаги се изменя цялото състояние на човека. И щом се усили тая температура, вие се усещате, във вашите чувства, крайно неразположени. (ПЕТТЕ ВРАТИ - 239).

За онзи, който разбира законите на разумната Природа, студ не съществува, защото топлината се включва в самия живот. Тъй щото, студът произтича от незнание на великите закони в живота. Човек може да бъде вън на студа и пак да му е топло, а може да бъде в стая, на топло, и да се оплаква от студ... Дали ще бъде на човека топло или студено, това зависи от ред вътрешни причини в самия него. Външната топлина и външният студ, не определят какво усеща човек - студ или горещина. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 34).

Когато човек изгуби естествената си топлина, треска го напада, като метод за възстановяване на естествената му топлина... След студа, в организма на трескавия настъпва триене между клетките, вследствие на което се образува топлина. Той минава огнено състояние, изпотява се и треската го напуща. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 34).

Когато човек се простуди, ние казваме, че в организма му е станало прекъсване на топлината на живота. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 34).

Температурата на човешкото тяло е едва 37° Увеличи ли се с 3 ÷ 4 градуса, човек заминава за другия свят. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 42).

Температурата на болния се дължи на особено горение в организма, предизвикано от различни утайки, като непотребни вещества. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 112).

Когато някои клетки в общия организъм се изопачат, те произвеждат повече топлина, отколкото трябва, а тази топлина руши организма. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 87).

Повишаването на температурата, влошава състоянието на болния; с намаляването на температурата подобрява се състоянието му и той постепенно оздравява. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 7).

При треската горенето се забелязва на повърхността на тялото, при което температурата на болния се повишава с няколко градуса. Значи в организма става едно повишено горение. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 87).

Измени се малко температурата, страх те е... Ако се уплашиш температурата се намалява. Щом се намали температурата, в замяна на това се увеличава силата. Човек като се уплаши, бяга... Той бяга да се образува триене, да се достави топлина, понеже, ако не се достави топлина, може да свършиш... Има една треска, в която най-първо треперят хората, тракат зъбите. Но в това триене няма да мине и половин час и ще се образува температура. Тази температура е потребна, понеже става разширение на капилярните съдове и човек се лекува. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 424).

Някой път вие мразите, не обичате някого. Хладнокръвен сте. Намалила се е температурата ви. Някой път с всички искате да станете приятели и близки, искате всички да прегърнете. Повишена е температурата ви. Искате да прегърнете всекиго, когото видите. Това е анормално състояние. (ПЕТТЕ ВРАТИ - 239).

Сегашните страдания не са нищо друго освен да се образува известна вътрешна топлина и тази топлина вече служи, за да се появят човешките чувства. Човешките чувства стават проводници на Божествената мисъл, която трябва да приемем съзнателно или несъзнателно. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 425).

Увеличаване на температурата има отношение към пречистване на живота. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 199).

Детето на една майка се разболяло, има висока температура, около 40° и тя плаче, чупи ръцете си, не знае какво да прави. Казвам на майката: Не плачи, но помогни на детето си. Дай му очистително, след това да изпие една-две чаши гореща вода. Като се пречисти стомахът му, свари му лека картофена чорба или компот от ябълки и сливи. Разтрий го малко, да се стопли добре. Като направиш това, детето ще оздравее. (ПЕТИМАТА БРАТЯ - 31).

Ако температурата на тялото се повиши, това предизвиква изпотяване. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 365).

Всяка лоша мисъл, всяко дисхармонично чувство или желание прекъсва потоците на топлината, вследствие на което в организма на хората се явяват болезнени състояния, като необходими условия за възстановяване на тези течения. След всяка болест потоците на живота отново проникват в организма и го обновяват. Топлината на живота трябва да тече отвън навътре. Дойде някой при вас и вложи една отрицателна, обезсърчителна мисъл в ума ви. Ако се поддадете на тази мисъл, веднага във вас настава прекъсване на теченията на топлината, които идат от живота. Щом дойде в ума ви някаква положителна или насърчителна мисъл, потоците на живота отново потичат. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 34).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...