Jump to content

ЛИЦЕТО НА ИНТЕЛИГЕНТНИЯ ЧОВЕК


Recommended Posts

Image_024.gif

Високото, широкото и правото чело е един от основните белези за интелигентността на човека. От значение е съотношението между височината и широчината на челото. Когато то ляга силно назад или изпъква много напред, интелигентността намалява. Следователно ъгълът между профилната линия на челото и перпендикуляра може да бъде ориентировъчна мярка. (фиг. 24)

Колкото no-запазена е пропорцията между трите основни части на лицето: чело, нос и бра­да, толкова по-хармонична и по-нтелигентна е дадената лич­ност .

Важен индикатор за интелигентността на човека е негови­ят нос. Дългият, правилен и съразмерен нос с нормална широчина в основата е мерило за интелигентността .

Според Учителя носът има отношение към проявите на ин­телигентността у човека предимно на физическия план, а челото - в областта на по-висшите сфери.

Ако от ухото прекараме две линии - едната над носа, а другата под носа, ще се образува ъгъл от 30°, който определя интелигентността на човека. [34] (фиг. 24)

За определяне степента на интелигентността на човека са от значение две разстояния: от отвора на ухото до основата на носа и от ухото до окото . Увеличаването им показва по-голяма интелигентност , (фиг. 24)

Дългите и тънки вежди, дългият прав нос заедно с дългото ухо показват, че даденият човек е интелигентен. Дългото, добре оформено ухо е израз на богат интелект . Добре развитата му горна част свързваме с развитието на ума.

Когато брадата е съразмерно голяма и леко изпъква напред, това също говори за добра интелигентност . Обратното - кога­ то брадата хлътва назад, интелигентността намалява.

Image_025.gif

ФИГ . 2 5

Други начини за определяне интелигентността на човека е чрез ъгъла на Кампер. (фиг. 25) Той се образува от линията между челото и предните зъби на горната челюст и линията, съеди­няваща отвора на ухото с основата на носа. При бялата раса той е около 80°, при монголската раса е 75°, а при негрите - 70°. Тези цифри са само ориентировъчни. Ъгълът се намалява, когато устата се издава напред, а челото ляга назад. [12] За слаба интелигентност говорят още следните белези: отпуснати мускули на лицето и полуотворена уста , блуждаещ поглед, малка, неправилна глава, ниско, тясно и силно наклонено чело, малки много раздалечени очи, неправилни, груби уши, рязко нарушени пропорции между частите на лицето. Ако долната част на лицето (от основата на носа до края на брадата) е доста по-малка или пък много no-голяма от нормата, m.e. 1/3 от лицето, интелигентността е също намалена. Колкото no-тъп е ъгълът, образуван от хори­зонталната линия на устата и линията между окото и ъгъла на устата , толкова по-слаба е интелигентността на човека. [8]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...