Jump to content

ДОМ - СЕМЕЙСТВО


Recommended Posts

ДОМ - СЕМЕЙСТВО

Една от най-силните думи в българския език е „УМ” Тя произлиза от древната дума „ом” Всичко най-хубаво в Природата е турено в „ом”. Думата „дом” има този слог. Това е свещен слог... „Ом” е това, което съдържа всичко, „ом” е Светлина. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том, изд. 1999 г. София - 283).

Думата „дом” има няколко смисъла: някой път има физически смисъл, а някой път - духовен. Под думата дом всякога разбираме нещо идейно. На Земята най-възвишеното. най-идейното, това е домът. Следователно, домът, туй възвишеното, трябва да бъде съграден разумно на Земята. Основата на дома е майката и бащата, стените на този дом са децата, а покривът, керемидите и другите неща са всички ваши приятели, които ви съчувстват. За да се съгради домът човек трябва да вярва в разумното в света. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - 109).

Семейството е нещо Божествено, а не както е сега, то е един Божествен институт, основан на Любов и Мъдрост, а децата ще внасят Истината. И тогава ще имаме Законкост, Правда и Истина - едно идеално общество. Внесат ли ги, тогава Бог е в този дом, ще имаме един дом според новото учение и ще дадем един пример на света, как трябва да се живее... Тогава ще имаме светлина в дома, и тогава едно верую ще има - верую на Любовта, верую на Мъдростта и на Истината, и всички ще живеем по това верую. И ще бъдем братя и сестри в Господа... Не да ме послушате, а прилагайте, прилагайте! (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - изд. 1923 г. София – […]).

Дом не може да се създаде, ако няма един от членовете да дава от любовта си на другите, които възприемат, да оценяват тази любов. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 331).

Няма по-велико щастие за един дом, ако мъжът пребъдва в заповедите на Бога и в Неговата Любов, а жената - в заповедите на своя мъж. Защо се разстройват семействата? Защото нито мъжът, нито жената изпълняват обещанията си. Мъжът обещава, че ще държи и ще пребъдва в Божиите заповеди, но като се ожени, всичко забравя - започва да пие, да гуляе с приятели и всичко пропилява; жената казва: „С такъв мъж не мога да живея.” Следователно семейство, в което мъжът не пребъдва в Божиите заповеди, а жената не пребъдва в заповедите на мъжа си, е осъдено на смърт. Ако мъжът не пребъдва в Божиите заповеди и не изпълнява Волята му, и жената е свободна да не изпълнява заповедите на мъжа си; обаче, ако мъжът изпълнява Божията воля и пребъдва в Неговите заповеди, а жената не пребъдва в Любовта на мъжа си, отговорността пада върху нея. Това е проповядвал Христос на своите ученици. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. „Бяло Братство”, София - 491).

Бащата и майката са важни. Това трябва да го разберете. Те съставят дома. Ако вие имате тази идея, плачът щеше да престане. Който иска да знае как може да престане плачът, той трябва да разбира какво нещо е майката и какво - бащата и да ги цени. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 240).

Какво е нужно за развитието на дома? Взаимно уважение и почитание между членовете. Жената трябва да уважава мъжа си, мъжът трябва да уважава жена си и децата трябва да уважават и почитат родителите си. (НОВАТА МИСЪЛ - 71).

Бащата и майката се радват само на онези деца, които имат Истината в себе си. Обича ли детето да полъгва, те скърбят. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - изд. 1923 г. София - […]).

И ще казвате тъй: в нашия дом трябва да царува пълна Истина - без никаква лъжа, пълна Любов - без никаква омраза, пълна Мъдрост, пълна Правда, пълна Доброта. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - 154).

Този дом, в който бащата и майката са били целомъдрени, в пълния смисъл на думата, там са се раждали най-добрите, най-разумните и гениални деца. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 137).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...