Jump to content

ДУХАНЕ И ДЪХАНЕ


Recommended Posts

ДУХАНЕ И ДЪХАНЕ

За регулиране на дишането в някои случаи се прави духане, а в други - дъхане. Духането може да бъде непрекъснато или на пресекулки, но и в двата случая служи за усилване на белия дроб и за пречистване на нервната система... При дъхането устата е широко отворена и заема такава форма, като че ли овлажняваме стъкло с дъха си, а въздухът излиза направо от гърлото. Дъхането е непрекъснато, леко и безшумно. То укротява човека; може да се приложи като метод за успокояване при възбуда и вълнение... От една страна дъхането въздейства благотворно върху нервната система и внася хармония в нея, а от друга страна има лечебно действие върху органа, над който дъхаме, (акордиране на ЧОВЕШКАТА ДУША - III том - 438).

Ако сте неразположен, физически или душевно, казвайте по три пъти на ден „ху”. Ще видите, че след известно време неразположението ви ще изчезне. Когато кладе огън или гаси свещ, човек пак духа. Значи той знае изкуството на духането, опитал е силата на това „ху”. Старите българи прилагат това изкуство и при случай, когато някой изгори пръста си. Веднага той го хване в ръката си, духне, каже „ху”, и след известно време изгорялото място преболява. Ако ви заболи сърцето, пак духнете и кажете „ху”. Няма да се мине дълго време и болката на сърцето престава. (все що е ПИСАНО - 80).

Когато издишваме въздуха чрез просвирване, то е за гимнастика на дробовете, за тяхното усилване, а когато го издишваме с дъх, пречистваме нервната система. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - III том - 105).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...