Jump to content

Recommended Posts

1923 г., ИЗГРЕВ

Първите стъпки по неотъпкания път се отправяха към една хубава поляна, оградена от север и запад е още по-хубава борова гора. Снежна на 22 март, а по-късно слънчева и светла, тя ни приюти като в любовен скут, стопли ни и ни даде възможност да откриваме сродните нам души и да им се радваме. На тази поляна ставаха чудни събития. Тук ние можехме да слушаме, да гледаме и да обичаме необикновеното и неземното, което виждахме в лицето на Учителя. Той не идваше всяка сутрин. За да дойде от „Опълченска" 66, минаваше през цяла София. Сам или с други той идваше на Изгрева заради нас, за да притури към радостта ни още радост, към знанието ни още божествено знание, към възхищението ни - ново възхищение.

Няколко палатки се построиха и братята оставаха за по-дълго на Изгрева, да посадят, да поуредят новия ни дом. И домът се устройваше - бавно, свободно и само с Любов. Учителя очакваше да се устрои Изгрева, но никога не е чакал, а активно движеше общата работа. Беседите стават все по-редовни, членовете на Обществото се увеличават и не се усети как протече времето до събора. През 1923 г. съборът не се проведе в Търново, а в София. И то младежки събор, първият младежки събор!

Аз отидох за първи път на събор и имах своя палатка. Беше толкова чудно! Любовта се прояви още с встъпването ми в ученичеството. Братята бяха много

внимателни към нас. Брат Тулешков намери палатка и се погрижи за нашите удобства. Повече се грижеше за мен, понеже бях крайно стеснителна и неспособна да се справям в непозната обстановка, особено при нови хора. Но имах палатка и бях заобиколена от грижи. Съборът беше за мен като приказка.

*

Работа, много работа!

Много работа предстои на ученика, когато срещне Учителя. Освен ежедневната, която бе неминуем спътник в нашия живот, имаше и една друга работа, невидима и нечута от никого, но велика, красива и резултагна. Ученикът работи върху своя ум, своето сърце и своята воля. На ученика се задават особени задачи, чрез които в предната част на мозъка се образува фин апарат, способен да възприема мисли от възможно най-високия мисловен свят; дават му се преживявания, които преобразуват сърцето. Затова още преди 2000 години е казано от Христа: „Сине Мой, дай ми сърцето си!" Ученикът значи дава сърцето си на Учителя. А това не е дума, не е жест или пожелание. Това е процес, това е работа. При всяка работа ученикът развива и своята воля.

При работа на физическото поле, при работа на умствения или сърдечен свят, дълбоко в своята душа той е при своя Учител и работи неуморно. Затова казвам: Работа! Много работа!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...