Jump to content

ХИГИЕНА


Recommended Posts

ХИГИЕНА

Всички хора разбират значението на думата „хигиена”, като наука за запазване на здравето. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 228).

Без хигиена животът на човека не би могъл разумно да се използва. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 59).

Що е хигиена? - Закон на чистотата. Законът на чистотата е един от основните закони на Битието. От него зависи здравословното състояние ... От него зависи хигиената на душата. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 112).

Съвременните хора се нуждаят от хигиена в тесен и в широк смисъл на думата. В тесен смисъл на думата, хигиената изисква абсолютна чистота на тялото и на къщата, в която човек живее. В широк смисъл на думата, хигиената изисква абсолютна чистота на ума, на сърцето и на душата. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 116).

Хигиена е - всички клетки трябва да оставят много малко излишъци. Щом храносмилането в клетките не става правилно, вече те дават повод за токсини ... На тия клетки се праща повече храна, отколкото им трябва. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - I том - 119).

За кого се отнася хигиената: за болния или за здравия? Хигиената посочва на болния начин, по който да се лекува и да възстанови здравето си, а здравия предпазва от заболяване. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 59).

Обикновената хигиена се различава коренно от Природната или естествената. Първата може да продължи живота на човека най-много до 120 години и като го изпрати в другия свят, да прекъсне връзката му с живота. Който е живял по правилата на Природната хигиена, продължава да живее и след като напусне Земята. Тя дава правила за здравословното състояние на ума, на сърцето и на волята. Който живее по тези правила, има здрави мисли, чувства и постъпки. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 228).

За да бъдеш здрав трябва да дойдеш в съгласие с Природата. Тя ще ти даде светлина, въздух, вода и храна. (НОВОТО НАЧАЛО - 291).

Истинските постижения се придобиват само тогава, когато човек влезе във връзка с Живота, Светлината и Любовта. При това, тази връзка не трябва да бъде еднократна, но многократна. За пример, с раждането си още човек е направил връзка с живота, но за да не го изгуби, той трябва непрекъснато да възстановява тази връзка. По същия начин той трябва постоянно да възстановява връзката си със светлината и с Любовта. Връзката с любовта може да се поддържа само с мисълта за Бога. Връзката с Живота пък се поддържа с любов към хората. Който не обича хората, той не може да има живот. Връзката със Светлината се поддържа с любов към физическия живот ... Най-главните, най-високите неща във физическия живот са Светлината и Топлината. (НАШЕТО МЯСТО·- 95).

Не е достатъчно да се роди само човек, но неговата форма трябва да отговаря на хигиеничните условия на живота. Това значи да бъде човек здрав. Ако той постоянно боледува, жилището, т. е. тялото му не е съградено по правилата на хигиената. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ·- 246).

Ако човек във физическия живот игнорира светлината, стомахът му ще отслабне, а оттам и тялото; ако игнорира живота, дробовете му ще отслабнат; ако игнорира любовта, мозъкът му ще отслабне. Тъй щото, когато се нарушават законите на светлината, стомахът страда; когато се нарушат законите на живота, дробовете страдат; когато се нарушават законите на любовта, мозъкът, главата страда. (НАШЕТО МЯСТО - 93).

Храната, въздухът, водата, светлината, мислите и чувствата са главни фактори за съграждането на човешкия организъм ... При това мислите и чувствата трябва да бъдат правилни. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 54).

Само онзи знае смисъла и силата на въздуха, на водата, на хляба, който се е лишавал от тях. (ДОБРИ НАВИЦИ - 71).

Лишете човека от светлина, от чист въздух, храна и вода, и в продължение на една година, той ще стане инвалид. Лишете човека от Любовта, Мъдростта и Истината и в една година той ще стане инвалид. Целият свят е пълен с инвалиди, с хора, които не разбират що е Любов, що е Истина в живота. (КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ - 79).

За да бъде човек здрав, четири отдела от хигиена трябва да поддържа ... Хигиена има на мислите, хигиена има на чувствата, хигиена има на постъпките и тогава вече иде хигиената на храненето. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 246).

Първо гледайте да спазвате хигиена на вашите усети, хигиена на вашите чувства и хигиена на вашите мисли. (РАЗУМНИТЕ СЪЩЕСТВА - 179).

За какво говорят хигиенистите? - На първо място те имат предвид храната, водата, въздуха, светлината, облеклото и жилището. Това са елементи на живота, с които се занимава хигиената. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 246).

Божественото в яденето човек е изгубил, изгубил е закона за пиенето на вода, изгубил е и закона за дишането. Всички хора дишат, но никой не диша както трябва. Никой не пие вода както трябва, никой не става както трябва, никой не се облича както трябва, никой не яде както трябва. Никой не ходи както трябва, никой не седи както трябва. Никой не говори както трябва. Никой не мисли както трябва. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 326).

Задачата на човека е да се научи правилно да се храни, да пие вода, да диша; също така той трябва да мисли, да чувствува и да действува правилно. Това са живи, разумни процеси, свързани с живите сили на Природата. Тези процеси определят развитието на човека. От тях зависи неговото бъдеще. (УСЛОВИЯ 3А РАСТЕНЕ - 9).

Яжте чиста храна, пийте чиста вода, дишайте чист въздух. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 134).

Ако не ядете както трябва; ако не пиете вода, както трябва; ако не дишате дълбоко и не приемате светлината правилно, вие не можете да очаквате добър, щастлив живот. (ВЕЛИКАТА РА3УМНОСТ - 145).

Основните правила на хигиената за добро хранене са следните: правилно възприемане на светлината, на топлината, на въздуха и на твърдата храна. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 64).

Хигиената на живота трябва да започне с правилното използване на светлината, складирана в растенията и плодовете. Научно казано: понеже светлината е различно складирана в разните видове храни, вследствие на това едни от тях се отразяват благотворно, а други - неблаготворно върху човешкия организъм. Онези храни, които се отразяват неблаготворно върху човешкия организъм, често стават причина за неговото неразположение. Следователно, храните, които хората употребяват, представят светлина, складирана в разните органи по различни начини. Оттук, всеки човек, който иска да бъде здрав, трябва да употребява такива храни, които да съответстват на неговия организъм. В това седи истинската хигиена на живота. (НАШЕТО МЯСТО - 85, 84).

Ще кажете, че болестите се дължат на храненето. Обаче, богатите хора се хранят добре. Защо боледуват? Значи, не е само богатата и силна храна, но здравето на човека зависи и от количеството храна, която човек употребява. При това здравославна храна е онази, от която човек дълго време изпитва радост и разположение. Ако след всяко ядене човек изпитва тежест и неразположение, това показва, че храната не е хигиенична. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 247).

Казвам, че всяка мисъл, всяко чувство и всяка по-стъпка трябва да съдържат четири качества: качеството на хляба - да задоволяват глада; качеството на водата - да утоляват жаждата; качеството на въздуха - да подобряват дишането и кръвообращението; качеството на светлината - да осветяват и най-скритите места в човешкия организъм, да отварят пътя му и да го освобождават от заблуждения и противоречия. Всяка храна, която не носи качествата на твърдата, течната, въздухообразната и светлинната материя, не е хигиенична. Стремете се към хигиенична храна, към хигиенични мисли, чувства и постъпки. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 144).

Освен хигиена на физическия живот, има и хигиена на психическия. Тя включва в себе си три елемента: мисъл, чувство и действие. Значи има хигиена на мислите, на чувствата и на постъпките. Една мисъл е хигиенична, когато пламъкът или светлината й никога не намаляват. Щом светлината на мисълта се намалява, тя вече не е хигиенична. Чувство, което никога не губи интензивността си, е хигиенично. Започне ли да губи своята интензивност, то не е хигиенично. Всяко действие, което има права посока на своята проява, е хигиенично. Щом започне да се извратява или да изкривява своята посока, то не е хигиенично. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 248).

Ако вие не говорите добре, ако не мислите добре, чувствате и постъпвате добре, вие ще деформирате себе си. (АКО ГОВОРЯ - I том - 245).

Животът трябва да прогресира, да се развива. И там, дето има повече горещина, отколкото топлина, там любовта не е съвършена. Това е диагноза, която определя състоянията на ума, сърцето и тялото. Всичко това съставлява хигиена на душата. (ЧИСТИ СВЕТЪЛ - извънредна беседа - 05.04.1926 г. - 3).

Чуете ли някой да казва, че животът му е тъмен, това показва, че пламъкът или светлината на неговите мисли се е намалила. Какво трябва да се прави, за да стане животът му весел? Да внесе в мисълта си единица любов. Как ще внесете тази единица любов в ума си? Като намерите едно същество, което иска да учи, търси някой да му помогне, да задоволи този жар. Ако му се притечете на помощ, неговият жар ще внесе светлина в мисълта ви и ще възстанови първото положение на вашия ум. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 248).

Цени, уважавай и обичай себе си, за да проявиш същото и към ближния си. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 249).

Преди всичко, малцина знаят как да обичат себе си. Само онзи обича себе си правилно, на когото пламъкът на мисълта никога не изгасва, интензивността на чувствата никога не се намалява и правата посока на действията никога не се изкривява. Това се отнася до микроскопическите мисли, чувства и постъпки, а не за великите и възвишените, които са достояние на великите хора. Човек трябва да цени, уважава и люби своите най-малки прояви. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 249).

Пазете се от мисли, чувства и действия, които понижават вашия живот. Те не са здравословни. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 251).

Всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие, които разстройват човешкия организъм, не са хигиенични. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 251).

Първата им работа е да освободят ума си от всички отрицателни мисли и сърцето си от всички отрицателни чувства. Дадат ли път на отрицателното, те ще боледуват умствено и сърдечно. Много време трябва да се мине след това, докато очистят ума и сърцето си. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 233).

Приложете следното правило в живота си: Пазете ума си чрез светлината, сърцето и душата си - чрез топлината, а тялото си - чрез чистотата! (ЧИСТ И СВЕТЪЛ - извънредна беседа -05.04.1926 г. - 3).

Ако сте неразположени, не търсете причината вън от себе си, но направете нещо да се облекчите. Измийте лицето и краката си с топла вода ... окъпете се, разходете се на чист въздух. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 134).

Едно се иска от ученика: да се освободи поне 75 % от недъзите си. Ленивият да впрегне на работа своите енергии; критикът да престане да критикува ... Не е лесно да се справиш със своите мисли, чувства и постъпки, които носиш по наследство от далечното минало. Ако сте жадни за знания, лесно ще се освободите от своите недъзи. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 248).

Да работи човек е хигиенично, но да яде и да пие до забрава, това не е хигиенично. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 251).

Кога може човек да се възпитава правилно? Когато пламъкът на неговите мисли, чувства и действия постепенно се увеличава и внася в него радост и разширяване. Когато всички мисли и чувства се събират на едно място, светлината им се увеличава, радостта става голяма и Любовта се проявява. Това изисква от човека съвременната наука и хигиена. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 258).

Само Любовта е в състояние да произведе преврат вън и вътре в човека. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 240).

Любовта е велик алхимически закон, който превръща елементите. Тя съдържа еликсира на живота ... Тя е магическа пръчица, която прави чудеса. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 247).

За да спазвате хигиената на физическия свят, обърнете внимание на трите елемента: жилище, храна и облекло; за да спазите хигиената на духовния свят, обърнете внимание на другите три елемента: мисли, чувства и постъпки. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 260).

Човек трябва да урежда живота си най-хармонично, и то при условията, при които е поставен. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ - беседа КОЙТО СЕ ОТМЯТА - 19).

Нека бъде идеал на душите ви абсолютната чистота, абсолютната светлина, абсолютната истина и свобода. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 249).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...