Jump to content

ХИГИЕНА - ОБЛЕКЛОТО


Recommended Posts

ОБЛЕКЛОТО

Друг елемент на хигиената на физическия свят е облеклото. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 247).

Защо хората се обличат? Защо покриват тялото си? Една от причините, поради която хората се обличат в различни дрехи, се държи на неблагоприятните природни условия. От друга страна, те се обличат, за да прикрият дефектите на своето тяло. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 217).

С какви дрехи е облечен човек, не е важно. Облеклото има отношение към външната обстановка на нещата. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 7).

Що се отнася до дрехата, съществено е нейното качество да държи топло, да пази тялото от простуда. Дойдем ли до външността на дрехата, имаме предвид колко е красива. Дрехата може да бъде модна, без да е удобна, без да пази тялото от външните условия - горещина и студ.

Мнозина пренебрегват хигиената на облеклото и следват строго модата. Обаче, модата няма нищо общо с хигиената. Тя отговаря на други изисквания, които са далеч от природните. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 247).

Всяко дърво се познава по плодовете, а човек - по облеклото. Каквото е облеклото, такъв е човекът. Изкуство е да знаеш как да се обличаш ... и като се облича, човек трябва да има предвид доброто. Да се облича хубаво, за да поощрява хората към доброто, а не да им се харесва. Да се обличаш хубаво, това е доброта. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – ІI том - 166).

Дрехите, с които се обличат хората, не са хигиенични, затова трябва да си изработят облекла, които да отговарят на изискванията на Природата. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 145).

Дрехите на ученика трябва да бъдат широки и удобни. Не дрехата, а лицето трябва да изпъква, и не лицето, а душата. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - I том - 48).

Хигиенично облекло е това, което приляга добре на тялото, направено е от мека материя, приятна на пипане и същевременно е добър проводник на светлината и топлината. С една дума, то е добър проводник на живите сили на Природата. Хигиеничното облекло прави човека радостен и разположен. Той се чувства в него толкова удобно като че е част от тялото му. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 247).

Хубава е копринената дреха, но тя не подхожда за зимата. Облечеш ли я през зимата, ще се простудиш. Хубави гънки образува тя, приляга на тялото, но за лятото. Дреха, която не може да запази топлината на тялото, не е хигиенична; дреха, която не може да запази светлината, не е хигиенична; ако не е чиста, тя пак не е хигиенична. Хигиенична дреха е тази, която има качествата на твърдата материя - плътност, качествата на водата, на въздуха и на светлината. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 143).

Какви трябва да са качествата на новата дреха? - Да топли и да пази тялото от външните условия. - Ако дрехата е тънка? - Тогава ще отидеш в топлия, тропически пояс. Щом дрехата е дебела, можеш да живееш и в студения пояс. (РАБОТА НА ПРИРОДАТА - 172).

Днес хората шият дрехи от хубава вълна, с копринена или памучна подплата. Това не е добре. Дрехите трябва да се шият без подплата ... Правил съм опит, да нося зимно време вълнена дреха без подплата. Забелязах, че дрехата държи топло даже когато съм я носил разкопчана. Ако си здрав и носиш такава вълнена дреха, вместо подплата, образува се магнетична обвивка между тялото и дрехата, която не пропуска външния студ. И най-тънката дреха, проникната от магнетизъм, държи топло. Не всякога дебелите дрехи държат топло. Направи си дреха от чист вълнен плат, внеси в нея своите хубави мисли и чувства и я облечи. Тя крие в себе си магнетична сила, която я прави здравословна. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 68).

Ако имаш една дреха, изтъкана от паяжина, как мислиш, зимно време каква ще бъде? Ако носиш такава дреха - тънка, хубава, копринена, особено младите моми обичат тънките дрехи, а пък старите баби обичат дебели дрехи. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 336).

Трябва да знаем кога с какви дрехи да се обличаме: кога с памучни, кога с копринени; кога с вълнени. Копринените дрехи са за богатите, вълнените са за сиромасите, а памучните за ония, които са работили и си почиват. Памучните дрехи разхлаждат ... Вълната събира топлината. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 7).

Кой не се радва на своята дебела и топла дреха, която го предпазва зиме от лошите и неблагоприятни външни условия? Облича ли се зимно време с тънки дрехи, човек лесно се простудява и губи силата си. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 4).

Богатият гледа на овцата като на глупаво животно, а се кичи с вълната й. Овцата, именно, им дава сила да събират пари. Тя владее изкуството на забогатяване. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 7).

Вие носите известна дреха, направена от памук или лен. Този памук или този лен е умрял, т. е. вие сте отнели живота му ... затова той е недоволен. Като облечете дрехи от тия материи, вие сте недоволни. (IV МЛАДЕЖКИ СЪБОР – 1926 г. - 9).

От умрели буби и от умрели овце дрехи не носете. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – ІІ том - 69).

Различните видове материя оказват различно влияние. Опитът е показал това. Ако едно дете се облича само с копринени дрехи, характерът му ще се изопачи, понеже хиляди копринени буби са станали жертва. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 68).

Най-хубавите дрехи за възпитание са ленените и памучните. Вълнените дрехи са добри за болни хора. Болният да носи вълнени дрехи. Най-малко престъпление прави човек, когато носи лен и памук. За да вземе вълната от овцете, той ги остригва преждевременно; за да вземе коприната от пашкула, той го убива преждевременно. Хубави, топли са вълнените дрехи, но при самовъзпитанието се препоръчват ленени и памучни. В бъдеще добре е вълната да се стриже в топло време, когато и овцата с любов я дава. Ще погалиш овцата, ще я помилваш, и тя ще бъде доволна, че си остригал вълната й. Такава дреха ще бъде добра. Тъй както днес постъпват с овцете, ползата е малка. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - II том - 68).

Може ли да стане културен човек ескимосът, който се облича с дреха от меча кожа? Могат ли да донесат някакво благо за човека птичите пера на шапката му или лисичата кожа на врата му? Дрехите на разумния човек трябва да бъдат направени от растителни материали. Донякъде за препоръчване са и вълнените дрехи, направени от вълната на овцете. Ако се облечете с вълнена дреха и отидете при някой кошер, пчелите могат да ви нажилят добре - те не обичат миризмата на овцата. Ако се облечете с ленена дреха, пчелите са спокойни. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА·- 185).

Всинца ще носите ленени чорапи и ленени долни дрехи. Това е символически. Ленените дрехи са най-добрите проводници на електрическата и магнетическата енергия. Вълнените дрехи при сегашните условия са най-хигиенични, после идват памучните, а най-добрите са конопените и ленените. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 199).

Изучавайте дрехите, с които се обличате, и влиянието, което те оказват върху организма ви. (ДАЛИ МОЖЕ - 127).

Мойсей като виждал лошия живот на тогавашните хора, той препоръчвал на свещениците да се обличат с ленени дрехи във време на служене, за да отправят по-високи вибрации към Бога. (ДАЛИ МОЖЕ - 127).

Когато ученикът изучава Природата или когато размишлява върху въпроси от Божествен характер, той трябва да облича ленена дреха. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕК - 186).

Когато се облече с дреха от фина материя човек е добре разположен. Облече ли се с дреха от груба материя, състоянието му се понижава. Някои светии се обличали с дрехи от груба материя, да бодат кожата им. По този начин съзнанието им било всякога будно, а мисълта - отправена към Бога. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 59).

Един дрехар, който е сифилистик или прокажен, ще внесе заразата в дрехите и ти от тия дрехи добро не може да видиш. Дрехари трябва да бъдат хора с един добър живот. Навсякъде добри хора трябват! (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – ІІ том - 74).

Казвам: Духовните хора ходят разгащени, чорапите паднали, лекета по дрехите, - за Бога мислят. Не, не може по старому! Новите хора в света, трябва да са спретнати, косите вчесани. Може да имате сто ями по дрехите, но всички да са чисти, да няма никакво леке отгоре. То е закон заради вас ... Ако вие го приложите, ще имате много по-добри резултати от други философии. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ·- 228).

Имаш едно малко леке, казваш: „Друг път ще го изчистя.” Сега вземи, че го изчисти! Каквото си видял, не го оставяй. Малко косата разрошена, вземи гребен, вчеши косата си. Тази малката работа, ако сега не поправиш, за бъдеще ще причини голяма дисхармония. Вземи гребен, вчеши се, измий лицето си със сапун да е чисто. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ·- 228).

Дрехата, която носите, не трябва да хваща никакво леке. Цветът тъй трябва да се прелива, че никой да не може да види никакъв дефект. (МЛАДИЯТ, ВЪЗРАСТНИЯТ, СТАРИЯТ -·153).

Вие трябва да бъдете спретнати. Какво значи да бъде човек спретнат? Да се облича по три пъти на ден, а не само един път през седмицата, както сега правите. При всеки случай човек трябва да се преоблича. Ако си бил в рудника на работа, хвърли работническите си дрехи и облечи чисти. Ако отиваш на черква, облечи се с нови дрехи. Когато седнеш на обяд с близките си, облечи чисти дрехи. Когато приемаш гости или отиваш на гости облечи специални дрехи ... Да се обличате по три пъти на ден, това значи да се обличате с дрехите на Любовта, Мъдростта и Истината. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 185).

Ние искаме да предадем известна красота в живота. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА -·ІІ том - 7).

Обличайте се добре и с вкус, като ангелите ... Ангелите, светиите трябва да дават пример на хората по живот, по отношения и по облекло. Ще кажете, че светията може да бъде облечен както и да е, но важно е да свети. Ние не вярваме в светии, които са облечени със скъсани и нечисти дрехи. Светията не може да бъде нечист. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ·- 521).

Най-първо човек като се облича, нека да се хареса сам. Щом той се харесва и хората наоколо ще го харесат. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ·- 193).

Пазете правилото: Не обличайте дреха, която не обичате. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 70).

Истинска дреха е онази, която е изтъкана от красиви и светли мисли и чувства. Всеки човек трябва да изтъче такава дреха, именно, и с нея да се облече. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА·- 158).

Дрехите, които са остарели, съблечете ги. (ИЗПИТЪТ НА ЛЮБОВТА·- 245).

Какво трябва да прави човек със старите си дрехи? Той трябва да ги хвърли, да си купи нови дрехи и да се облече с тях ... Изгорете старите дрехи и с нови се облечете. Нито своите стари дрехи носете, нито чужди стари дрехи обличайте. Старите дрехи, както и дрехите на болни хора туряйте в огъня. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 9).

Колкото пъти боледуваш, толкова пъти се преоблечи с нови дрехи. Ако си боледувал дълго време, каквито дрехи имаш, изгори ги, не ги носи, купи нови и даром не ги давай никому. Някой умрял, да не дават дрехите му никому. Не трябва да се носят дрехите на умрял човек. Всички хора страдат, че носят все стари дрехи. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША·- ІІ том - 22).

Не раздавай дрехите си, които си носил като болен ... Не носете дрехи на умрял човек. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - ІІ том - 69).

Ще събереш пари да си купиш нова дреха, а старата ще хвърлиш. И вие често задържате старите навици, вашите стари дрехи, уж да работите с тях до известно време, за икономия. При истинския живот никога не се позволява да обличаш стара дреха, която си хвърлил, както змията никога не навлича кожата, която е хвърлила. Това може да бъде в стълкновение със сегашните ви разбирания за живота. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 150).

Дреха, изядена от молец, нито се продава, нито се употребява ... Бъдещите дрехи, които ще се правят от стъкло, молци няма да ги нападат. Докато са от вълна, все ще имат дупки от молци. (НЕРАЗРЕШЕНОТО - 194).

Ако си купува дреха, тя трябва да бъде от най-хубава материя, изработена от най-добрия шивач. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 12).

Славянинът има нещо общо с французина. Когато си купуват дреха, те гледат да бъде красива. Англичанинът постъпва точно обратно: като си купува дреха, той гледа да е здрава, топла и доброкачествена. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 36).

Нови, светли дни пристигат. Те изискват нови, чисти дрехи, нова, светла премяна. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 9).

Някой човек се облича хубаво. Едни одобряват това, други го съдят, че обичал да се облича хубаво. Аз бих желал в бъдеще хората да се обличат всеки ден с нов костюм. Защо? Защото, ако човек от сутрин до вечер носи един костюм, той го опетнява със своите мисли и желания, които е имал през деня. Следователно, не е добро да носи човек дрехи от болни хора. Не се препоръчва на човека да носи стари дрехи. Ние трябва постоянно да се обновяваме, както и Природата постоянно се обновява. И Писанието казва: „Постоянно обновявайте своите мисли и чувства!” Процесът на обновяване се изразява и външно, и вътрешно. (ПРАВО СИ ОТСЪДИЛ - 10).

Когато човек се облече с нови дрехи, преди всичко, той трябва да бъде благодарен на Бога, че му е дал живот, че му е дал хубави мисли и чувства, че му е дал възможност да се облича добре и да оценява хубавото и красивото в света. Ако носиш хубави, нови дрехи, но се провалиш в света, все едно, че носиш скъсани дрехи; те скоро ще увехнат. Лошите мисли и чувства у човека развалят новите, хубавите му дрехи. (ПРАВО СИ ОТСЪДИЛ - 11).

Облеклото трябва да бъде широко, за да става постоянно проветряване на тялото и да стават свободно електрическите и магнетическите течения. Облеклото трябва да е леко. Жените трябва да си направят такива облекла, които да прилягат добре на тялото им. Аз бих желал жените на Бялото Братство да имат особена осанка, да се стремят към красота на тялото, да се развиват. Затуй давам на всички ви тези упражнения, за да не сте хилави. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 250).

Днешната мода изисква дупки, копчета, джобове на дрехата. Обаче, в бъдеще дрехите няма да имат никакви прибавки. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 57).

„Къси или дълги рокли да носим?” Вие как намирате, кои са по-практични? - Късите са по-практични. Изобщо този въпрос жените могат да го решат отлично сами. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. -250).

Аз бих желал всички да бъдете хубаво облечени. Когато ходим някой път със скъсани дрехи, Любовта не работи в нас. Разбира се, една работа на Любовта, трябва да я правиш с най-хубавите дрехи. С каква дреха иде светлината от Слънцето? С най-хубавата дреха. С каква дреха иде водата? С най-хубавата дреха. Плодните дървета, когато цъфтят, с най-хубавата дреха са облечени. За да служите на Господа, облечете се с най-хубавата дреха - най-хубавите мисли, най-хубавите чувства и най-хубавите постъпки. Всичко, което имате, всичко, което не сте обличали, сега го облечете. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 196).

Професорът в първо време ходел небрежно облечен, с разрошени коси, но щом почнал да се вглежда в студентката, той се замислял, обличал се добре; той приглаждал косите си, внимавал да няма нито едно петно на дрехите си ... Когато праведният се облича добре, това показва, че той се е влюбил в нещо. (НОВАТА МИСЪЛ - 215).

Защо, когато обичаме някого, ние гледаме да бъдем чисти и спретнати, а когато не обичаме, ходим, както и да е? (НОВАТА МИСЪЛ - 215).

Ако си поканен на вечеря, можеш ли да отидеш с простите си, работнически дрехи? Ще облечеш новите си дрехи, и така ще отидеш на гости. Ако отидеш на бал, ще облечеш специални дрехи, според изискванията. Нямаш ли специални дрехи за бала, няма да те пуснат вътре. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 111).

С официалните си дрехи, с които се облича в специални случаи, човек не може да работи. Иска ли да свърши някаква работа, да услужи на някого, човек трябва да облече работните си дрехи. Може ли младата булка да отиде с булчинската си рокля в кухнята да готви? (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 56).

Когато отиваш между работници, облечи своята работна, нечиста дреха. Когато отиваш между хора, които се разговарят само и които са облечени в своите чисти, нови дрехи, облечи и ти своята бяла, чиста дреха. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 57).

Ако работникът е с нечиста дреха, аз го извинявам. Той е работил, затова се изцапал. Ако дойде при мене добре облечен човек, префинен, но нищо не работил, казвам: Този човек няма никакво съдържание. Той не е лош но е човек на рекламата ... Той само угажда на хората. И това не е лошо, но сам не може да се ползва от него. Който има силно развити чувства и желание само да се хареса на хората, нищо не постига. Да мислиш, че ще угодиш на хората и ще им се харесаш ти си на крив път. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ·- 319).

Искаш някой път да се облечеш, но казваш: „Не е време за обличане.” Има свой център в главата на човека това чувство за обличането. Някои хора имат вкус към красивото, към краските. Те много обичат да се обличат. Ще видиш, че някой път са с червена рокля, после със зелена, със синя и прочее. Остави този човек да се прояви това чувство в него ... „Ама за това пари трябват.” И парите ще дойдат. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 68).

Само не си туряй черни попски дрехи. Черното, това е символ на смъртта. (АКО ГОВОРЯ – ІІ том - 69).

„Позволено ли е на религиозния човек да мисли за нови дрехи?” - Ако имате средства, направете си нови дрехи, но ако нямате, не ходете да правите заеми оттук-оттам; и вие да изпадате в изкушения, и другите да изкушавате. Казвам: истински религиозният човек е напълно свободен в своите действия. Той има мярка във всичко и доброволно се ограничава в своите желания. (3АКОН 3А ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - 83).

Всички от Бялото Братство трябва да носите бели връзки. В бъдеще няма да носите яки, а една бяла кърпичка, хубаво забодена със златна игла с пентаграм. Селяните ще имат бели ризи, яки от ризата чисто бели, нищо шарено по тях. Яките ще се заместят с нещо по-хубаво, по-приветливо. Яките могат да бъдат меки, обърнати. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 1922 г. - 237).

Майките трябва да се съобразяват с вкуса на децата си, например, какви дрешки обичат да носят, защото всяко дете си има свой индивидуален вкус за обличане. Ако изопачавате този вътрешен вкус на детето, вие го развращавате. Не изопачавайте вкуса на детето, а го оставете да се развива естествено. (БЕСЕДИ И НАПЪТВАНИЯ - 1920 г. - 22).

Запитват: „С какви цветове да се обличаме?” - Всеки има по-голяма обич към даден цвят. Бъдете верни на този цвят, който вие си обичате. Спрете се на този вкус. Гледайте и вашите приятели да обикнат този цвят. Та ако дойдете в едно съчетание на вашия вкус и онзи на вашите приятели, ще се намирате в щастливо положение. Но ако те не го харесват, ще започнат да ви казват: „Този ли цвят намери?” И с това ще започват да ви внушават отрицателни мисли. Носете меки цветове. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 250).

Като наблюдавам дрехите и цветовете на дрехите, с които съвременните хора се обличат, намирам, че те не допринасят нищо хубаво. (ПРАВЕДНИЯТ - 106).

Тези, които обръщат внимание на цвета на облеклото, пак спазват законите на цветовете, само че те действат повече подсъзнателно. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 78).

Различните хора обичат различни цветове. Обикновено младите носят светли дрехи, а старите - тъмни. Значи младите дават, а старите възприемат. Всъщност, не е така. Младите трябва да възприемат, а старите да дават. Затова старите трябва да носят бели дрехи. (НОВОТО НАЧАЛO - 285).

През деня, когато Слънцето грее, всички същества трябва да бъдат облечени с бели, светли дрехи. Вижте пеперудите, птиците, колко са разноцветни ... Някои хора се обличат със светли, а други - с тъмни дрехи. Белият цвят означава щедрост. Добре е скъперниците да се обличат с бели дрехи, да станат щедри. Анемичният трябва да се облича с червени дрехи. Той трябва да вземе червения цвят от цветята, а не червената боя, с която бояджиите си служат. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 258).

На някои хора например не е позволено да носят черни дрехи. На други не е позволено да носят червени дрехи. Всеки трябва да знае какви дрехи може да носи ... При сегашното развитие на човечеството, най-добре е хората да се обличат с дрехи, които имат меки, приятни цветове, за да се смекчат чувствата им. Цветовете на дрехите трябва да бъдат такива, че да задоволяват и самия човек. Мнозина носят връзки или дрехи с ярки, неподходящи за тях цветове, които се отразяват вредно върху тяхната нервна система. Носят ли дрехи с такива цветове, от тези хора не могат да излязат нито художници, нито музиканти, нито учени. Религиозните хора се обличат с черни дрехи, но работите им не вървят добре. (ПРАВЕДНИЯТ - 106).

Който носи червен цвят, той се нуждае от живот ... Като възприеме достатъчно живот в себе си, човек не се стреми вече към червения цвят. (НОВОТО НАЧАЛО - 286).

Когато иска да се индивидуализира, човек се стреми към оранжевия цвят. (НОВОТО НАЧОЛО- 286).

Когато иска да забогатее, стреми се към зеления цвят (НОВОТО НАЧАЛО - 286).

Когато иска да поумнее, стреми се към жълтия цвят. (НОВОТО НАЧАЛО - 286).

Всеки, който се облича с дрехи, които имат син цвят, това показва, че той се е обезверил. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 264).

Когато иска да усили вярата си, стреми се към синия цвят. (НОВОТО НАЧАЛО - 286).

Като Божествено дете, човек се облича с дрехи от червен цвят. От детската възраст човек трябва да мине във фазата на възрастния, да се облича с дрехи, които имат син цвят ... Щом възмъжее достатъчно, човек минава във фазата на стария, който се облича с дрехи на Мъдростта, които имат жълт цвят. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 24).

Когато човек се облича с бели дрехи, цветът на еднообразието, това показва, че той иска да излезе от еднообразието, да го изнесе навън и да придобие разнообразието. Той ще разложи белия цвят в себе си и ще получи седемте различни цвята. (ЛЪЧИ НАЖИВОТА - 264).

Новото в човека се познава по цвета на дрехите, с които е облечен. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 264).

На всеки човек е определено как и с какви дрехи да се облича. Ако светският човек облече скъсани и прости дрехи, дето отиде, всички ще го пъдят. И обратно: ако духовният човек облече една роба от кадифе, всички ще го върнат назад. Ако светията носи своите стари, изтъркани дрехи, те стават лековити. Който се докосне до тия дрехи, здрав става. Когато светията влезе със старите дрехи в някой дом, с него заедно влиза и благословението. Когато грешник влезе в някой дом с новите си дрехи, вие трябва да се радвате. Следователно, ако в дома ви дойде човек, който не върви в правия път, той трябва да бъде облечен със своите нови, официални дрехи, за да ви разправя онова, което е научил. Ако праведният дойде в дома ви, може да бъде облечен с всекидневните си дрехи, защото има какво да ви предаде. Той ще ви разказва своите опитности, ще чете от своята книга. С една дума казано: който върви в правия път, е богат вътрешно, затова може външно да не е облечен с нови дрехи. Който не върви в правия път, е вътрешно беден. Дойде ли в дома ви такъв човек, той трябва да бъде поне външно добре облечен, да ви остави нещо добро. Ако вътрешно е беден, а външно окъсан, той ще ви разправя за своите погрешки и престъпления, които нищо няма да ви ползват. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ·- 273).

Онази, красивата мома, която е недоволна, тя ще иска най-малко всеки месец, да има по един костюм. Колко американци има в Америка, които се развели с жените си само за чрезмерно харчене за облекло. С милиони харчат за облекло, за накити. Вие като влезете в ангелския свят, там може да си позволите, каквито накити искате - диаманти, скъпоценни камъни, каквито цветове искате, дрехи, от какъвто материал искате, каквото пожелаеш може да го имаш. Понеже ние се приготовляваме за него свят, затова искаме и на Земята да имаме хубаво. На една биволица на Земята каква огърлица й трябва? (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 328).

Една сестра попита: „Какво ще бъде бъдещото облекло?” С тези облекла сте много скромни. Опашете се със златен колан, турете си пръстен с диаманти и една звезда, която да изгрява на челото. Дрехите трябва да бъдат не като сегашните, но широки и тънки. Трябва да имат трояка хигиена: физическа, умствена и духовна. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – ІІ том - 220).

Единствените цветове за облеклото, които съответстват на сегашното развитие на хората, са ясносиният и ясножълтият. В бъдеще ще си направите седем костюма: един за месечината - за понеделник, един за Марс - за вторник, един за Меркурий - за сряда, после за Юпитер - за четвъртък, за Венера - за петък, за Сатурн - за събота и за Слънцето - за неделя. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 221).

Ученикът пази дрехите си, защото е прекарал част от аурата си в тях. Ако те попаднат в неподходящи ръце, той ще страда, без да знае откъде иде страданието. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ -1 т. - 47).

Капици (медна пара) не носете по джобовете си ... Всеки да носи, да има поне по една златна монета. (ИЗПИТЪТ НА ЛЮБОВТА - 245).

Не само отвън, но и отвътре да бъдем облечени. Да бъдем облечени в дрехата на Любовта, да бъдем облечени в дрехата на Знанието, да бъдем облечени в дрехата на Истината, да бъдем облечени в дрехата на Свободата. С колкото искаш дрехи се облечи. С всичките дрехи, които ти дойдат на ум, може да се облечеш, но да отговарят тези дрехи на вътрешните ти състояния. (АКО ГОВОРЯ - ІI том - 68).

Какво правите с нечистите си дрехи? Перете ги: поставяте ги в топла вода и ги натърквате със сапун. Така натъркани, оставяте ги известно време да киснат във вода. После ги перете с вода. След това променяте водата, изпирате ги два-три пъти в чиста вода и сапун. Като се изперат, изплаквате ги в чиста вода и ги туряте на Слънце да съхнат. Не давайте дрехите си на чужди хора, сами си ги перете. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 221).

Ще дойде ден, когато хората ще перат дрехите си не с вода и сапун, както правят днес, но със Слънчевата светлина и топлина. Като изложат дрехите си на Слънце, в 10 ÷ 15 минути те ще бъдат изпрани и дезинфекцирани. Те знаят през кои часове на деня слънчевите лъчи могат да чистят и дезинфекцират. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 24).

Днес всички наши тоалети ще се развалят, и то главно отвън, а отвътре ще дойде онзи истинският тоалет, който ще прилегне добре за душата ви. Господ казва: „Ще ви дам нови дрехи.” Тези нови дрехи ще бъдат хигиенични, топли, приятни и ще бъдете доволни и способни за всяка работа. Тази дреха в окултизма се нарича магнетична дреха. Днес всички болести не са нищо друго, освен продиране на тази Божествена дреха. Ухото те боли, там се е скъсала дрехата. Кракът те боли, там се е скъсала дрехата и т.н. Тази дреха няма да се кърпи, а ще се обърнете към Господа да изпрати майстори, които да я обновят, защото те знаят това изкуство. (ИСКАЙТЕ СИЛА, ИМАЙТЕ ВЯРА·- разговори с Учителя -·174).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...