Jump to content

Recommended Posts

1914 година ПЪРВА СЕРИЯ НЕДЕЛНИ БЕСЕДИ

Виделината за душата е това, каквото е светлината за тялото.

* * *

Храненето, растенето, развитието на тялото е невъзможно без светлина. Също така е невъзможно за душата да расте, да се развива и да даде плод без виделина. Както светлината произтича от слънцето, тъй и виделината пада върху душата от Бога.

Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава плод - семе, същото става и с човешката душа. То е мъничко, скромно, обаче има сила, възможност, дух на самоотричане, с която сила храни себе си и другите. И когато вие седнете на трапезата, не мислите никак за житното зърно, не знаете каква радост то внася у вас и какви мисли ви носи, не знаете дори неговия произход. Житното зърно е една велика загадка. То е емблема на живота.

„Аз съм живият хляб, слязъл от небето", казва Христос.

* * *

Когато слънцето започне да свети върху всички зародиши и същества на земята, тази светлина, която у човека произвежда радост и веселие, у други същества произвежда и омраза, и злоба.

Светлината и топлината дават разположение на разумните, а на вълка ще дадат свирепост - ще търси овце да яде. Всяко същество приспособява храната, топлината, светлината съобразно своето развитие и понятие.

* * *

Защо вълкът яде овце? За да стане кротък. Като ядем добри работи, ставаме добри. Злото не е в яденето. Когато се забранява известна храна, то става от съображението да не се причинява страдание на съществото, което се употребява за тази храна.

Светлината е Дух, Който слиза от слънцето и има пряко съприкосновение с нашия дух. Всичко, което притежаваме, се дължи Нему.

* * *

Хора, които живеят във виделина, не се карат. Имаме ли светли мисли, живеем в мир и съгласие. Щом дойде малко помрачение, готови сме да сменим нашите отношения. Злото произлиза от помрачаването на нашия ум. Ако бихме живели в постоянен мрак, той щеше да атрофира всички наши удове - очи, уши и прочее, но Бог е изпратил Духа на светлината да реагира върху нас, върху нашите мисли и чувства, върху тялото ни, за да не се случи това.

Зрение, слух, обоняние, вкус, осезание - това са пет врати, през които човек влиза в този свят, пет области, от които можем да черпим богатства. Човек, лишен от слух, е глупав; лишен от зрение, значи лишен от възможността да вижда истината; лишен от обоняние, значи лишен от интелект; лишен от вкус, значи лишен от любовта и т.н. Всяко наше сетиво съответства на една велика божествена добродетел и всеки от нас трябва да наблюдава дали чувствата му са в хармония с неговото сърце, дали са свързани с истината.

Щом седнете да се храните, първата ви работа е да кажете: „Господи, благодарим ти за хляба, който си ни дал, благодарим ти за живота, който внасяш чрез него у нас".

* * *

Когато известна храна влезе в стомаха и не може да реагира правилно върху него,, образува се едно състояние, което лекарите наричат мъчно храносмилане, и което от своя страна произвежда известна неприятност на тялото. Този закон е верен и по отношение на умствения живот: когато една мисъл не може да реагира в нашия мозък и умът не може да я възприеме, се образува същото състояние. Подобно е и със сърцето.

Всяко нещо, което не ражда, не образува плод или зародиш в себе си, е грях. Една жена, която сводничи, блудства, без да ражда, прави грях. Зачатието изкупва греха. Всяко действие, което не носи живот в себе си, е престъпно прахосване на божествена енергия.

Неестественият живот, тъй наречената скрита, незаконна любов, която упражняват мъже и жени, действа разрушително върху сърцето и ума на човека.

* * *

Плачът не спасява човека; спасението седи в организирането на ума, сърцето и тялото.

Здравето не седи в затлъстяването на лицето и тялото. Болезнено състояние е цял живот човек само да яде и пие.

Силата на една храна не зависи от това тя как е сготвена. Като сложите повече сол, пипер, масло, това е вашият вкус, но не и за стомаха. Щом има някакво неразположение в стомаха, храната не е добра.

Лошите мисли и желания са като змия, която се е увила около човека и изсмуква всички сокове, които могат да хранят ума и сърцето.

* * *

Силата на човека не е в неговите мускули, а в онова деликатно и нежно чувство, което може да развие всички други сили. И Бог така е направил света, че природата се подчинява на една слаба наглед сила - Любовта.

Не смесвайте плътта с вашите желания, с вашите похоти. От тях трябва да се отречете, а не от плътта, защото то значи да се отречете от всички мисли и желания, които стават чрез нея. И не бива да измъчвате вашето тяло, този чудесен храм, който Господ е създал.

Въздухът е за дробовете, не е за стомаха.

Хората имат разни методи за заканване срещу духовете, но духовете от думи не разбират, от думи и тояги не се боят. За да имаш власт над един нечестив дух, не трябва да имаш неговите слабости. Имаш ли ги, може да си учен, философ, министър, ти ще бъдеш техен роб - те интриги ще правят, царе ще детронират, всичко могат да направят. Нямаш ли техните слабости, ти си техен господар. Онези, които докарват и които лекуват болестите, са пак лошите духове.

Искате ли телата и душите ви да бъдат свободни, изпълнявайте Божия закон.

Ако обичате да послъгвате, всички духове на лъжата са около вас, вие ги привличате. Ако обичате да злорадствате, всички духове, които злорадстват, са около вас. И ако сте ясновидци, бихте видели, че във вашите къщи има цели орди от тях. Ако мразите, всички духове на омразата ядат и пият на ваши разноски. Като дойдат и поседят ден-два у вас, почвате да се оплаквате, че тук ви боли, че там ви боли. Тези зли духове черпят сокове от вас, почват да ви се замрежват очите, да затъпяват ушите ви, ръцете и краката отслабват и боледуват, докато най-после ви задигнат. Когато умрелият стане само на кости, неговата душа обикаля тези кости, плаче за отишлото богатство. „Сине человечески, тези кости могат ли да оживеят?" Пророкът отговори: „Ти знаеш, Господи". И Господ казва: „Проречи тогава за Духа да дойде и ги оживи". Иезекил 39.

Правете опити да излизате от тялото си - това са правили старите християни, но първо трябва да се освободите от всички слабости на тези духове, които ви заобикалят, защото, ако вие излезете от тялото си, а те са около вас, могат, докато сте извън тялото си, те да го задигнат. Затова и съвременните хора са яко свързани със своето физическо тяло, понеже, ако излязат из тялото, ще бъде по-лошо. Хора, които се ядосват много, които са вечно гневливи и недоволни, които минават живота си през много бури, животът им е кратковременен, а ония, които са спокойни, имат дълъг живот. Когато външните сили се уравновесяват с вътрешните процеси на човешкия организъм, ще имаме вечен живот на

физическия свят. Когато се уравновесим, когато знаем какво искаме и знаем как да реагираме срещу вредните елементи и да ги подчиним, ще можем да живеем на земята колкото искаме - 100, 500 и повече години, ще можем да си заминем от този свят, когато искаме - от нас ще зависи.

* * *

Един ден, когато тръгнете за небето, няма да вземете тялото си, ще тръгнете с душата си, тялото ще оставите на земята, защото то оттук е взето. То е каруца, направена временно от елементи на земята, и докато сте в царството на тия елементи, ще бъдете в тази каруца.

* * *

Силата на човека е вътре в него.

* * *

Всеки от вас трябва да се заеме да контролира тези духове, които го заобикалят, за да сте господари на своя живот. Нечестивите духове ги е страх от светлината. За да е светло, обърнете се към Господа, сетне изтърсете добре дрехата отвън и отвътре от прахта, която е полепнала, и после ще ликвидирате със сметките си. Ще правите постоянно баланс, ще преглеждате и ще чистите.

* * *

Мислите ли да правите нещо, не говорете нищо, само кажете: „Господи, ела ми на помощ".

Страхът е признак на отсъствие на любов, разединение на вътрешната хармония на душевния мир.

* * *

Човешките клетки са разумни същества, имат своего

рода интелигентност и вие с тях може да разговаряте.

* * *

Учените смятат, че сляпото черво не е потребно и може да се отреже. Ще дойде време, когато то ще почне да функционира. Него ще отрежете, но болестта ще се яви на друго място. Не бива никакви удове и органи да се режат. Докато те се създадат, милиони години са били нужни и колко нещо са стрували на толкова възвишени същества, за да се направят! Не е незначително сляпото черво. Ако то се отреже, какво ще кажат неговите другари, които са в ума и сърцето?

1914 година СЪБОРНИ СРЕЩИ

Произнасяйте често името на Господа Исуса Христа, защото то е, което съдържа равновесие в природата, в законите й, с него се предизвикват онези принципи, които творят, а също и деветте ангелски чина да работят заедно.

* * *

Ако пътувате из пространството, първо ще се спрете в царството на гномите - духове, които образуват твърдата материя и разполагат с лаборатории. Златото и всички скъпоценни камъни са тяхно изделие. После идва царството на ундините - духове на водата, които са добре разположени към вас. Следва въздушното царство - силфите, най-радушно ще ви посрещнат тези духове. Праната, която поглъщате непрестанно, те ще ви я дадат за освежаване и подкрепяне. Следва царството на саламандрите - духове на огъня, сериозни, положителни, лаконични. Те угощение няма да ви дадат, но ако имате лекета, ще ги почистят. Най-после ще стигнете до Ангелите, от това царство ще се види, как човек е слязъл и възлязъл. Ако преобладават у вас гномите, значи, че имате повече твърда материя, твърди вещества, от които се явяват разни болести. А пропорцията трябва да бъде по една четвърт от всички елементарни духове, по една четвърт трябва да владеят от нашата физика. Тези елементи от четирите царства винаги трябва да са в равновесие, за да не се получават анормалности. Например желанията са от категорията на ундините, водните духове, и ние трябва да се научим да ги култивираме, за да не надделеят над другите. Ундините ни удавят, саламандрите ни изгарят и пр., затова ние трябва да ги владеем, а не те нас. Когато сме внимателни и будни, те не могат да ни владеят.

В духовния живот никой не може да се излекува, докато не се смири. Както на физическото поле ръката може да се излекува от друг човек, така и в духовния свят, като се допреш до Господните крака, веднага ще се излекуваш. Може да си до Господа, но ако не паднеш с лицето си пред Него и не поискаш да се излекуваш, няма да те изцели.

* * *

Ние остаряваме, защото не разбираме дълбоките причини, чрез които се гради материята. Когато първоначално се съгради нашата материя, тя дойде правилно, но ние искахме да направим преобразование и в това преобразование я окарикатурихме. Нашите мисли и желания са в състояние да изменят външната форма.

Да се роди човек сляп не е случайно. Бащата и майката не раждат човека сляп, а той сам си идва сляп. Падението сам ще го изкупва. Мнозина имат очи, но не виждат. Липсва им вътрешно зрение и разбиране.

* * *

От този човек, който ви магнетизира, вие приемате неговите сили и качества.

* *• *

Ние не знаем как да произнасяме някои думи, нито как да вдигаме ръцете си, и затова не можем да се ползваме от благословенията на небето. Ако знаете как да произнасяте думата ЛЮБОВ, може и дявола да връзвате. Ако някой ви се сърди, вие го срещнете, произнесете мислено тази дума, и ако той престане да ви се сърди, това значи, че правилно сте я произнесли. Особена атмосфера ще се създаде около вас, ако знаете как да произнасяте думите живот, благост, любов, мъдрост, Христос, Дух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...