Jump to content

Recommended Posts

1915 година

Елементите на хляба ги има във въздуха.

След бялата раса идва шестата раса - светящата. Хората ще се наричат синове Божии. За нея ще се измени и природата, и климатическите условия. Сега лошите мисли и желания на хората са образували един тъмен пояс около земята.

Физическото ни тяло е сформировано в продължение на

милиони години, а сега се формира астралното тяло.

1915 година Съборна среща

'Използвайте силата на думата за лекуване - метод прост и евтин. Думи като нежност, истина, светлина, живот, извор, често произнасяни и със сила, ще ви помогнат.

* * *

Не стойте близо до един груб човек, ако не сте в състояние да му действате благотворно, облагородяващо.

* * *

Развратът се дължи на формите. Покажете и на най-целомъдрения мъж хубава жена, той ще се съблазни. Златото, крушата, ябълката - това са все форми, които по един или друг начин съблазняват. Тези форми съществуват и в астралния свят. Не можете да се борите със злото, докато не измените формата. Мислите и желанията създават формите. Всяка форма може да се измени или унищожи механически чрез силна воля или чрез силна любов. Имате на физическото поле един неприятел, вие го убивате, освобождавате се от него, но в астралното поле не сте се освободили от него, той оттам ви преследва. Престъпниците, като влязат в астралния свят, създават по-големи нещастия на останалите на физическото поле. Дадена форма може да измените и със силна любов, така както металът се изменя под въздействието на силен огън. Понеже формата е съчетание на известна материя с известно сцепление, за да може да се стопи, вие трябва да проявите силни вибрации.

От нашите мисли, доколкото тяхната форма е възвишена и правилна, дотолкова Бог се влияе от тях, и за да бъдем чути, трябва формите на нашите мисли да бъдат правилни. Двете братства - бялото и черното, разбират тези закони и съответно ви представят какви ли не форми, за да въздействат на умовете и сърцата ви.

За в бъдеще много от формите ще претърпят промени: кръвоносните съдове, дихателната система и всички клетки ще претърпят промяна. Енергията от физическото поле трябва да се трансформира в духовния свят. Бог живее в главата, а ангелите - в дробовете. И ако ние не можем една енергия да я прокараме от дробовете в главата, не можем да намерим небето.

* * *

Противодействайте на лошите форми с красиви или ги сложете под заслон, да не се виждат. Всяка красива форма има голяма сила да привлича. Иска да ви прелъсти например една красива жена, но вие си представете веднага още по-красива жена, по-добродетелна, по-устойчива по характер, по-сериозна и ще се уверите, че няма да се изкушавате от първата. Ако това не ви спаси, и бягството не може да ви спаси.

* * *

Дрехите трябва да имат красива форма, да прилягат добре, да правят ефект, да ги обичате и носите с радост. И къщата ви да бъде красива, не претрупана, но красива, кой както я погледне, да повдигне ума си и душата си. Като

влезете вътре, да усетите разположение. Малко, но красиви предмети, да въздействат добре.

* * *

Не може да живеете в стари, нехигиенични, мрачни къщи и да искате да бъдете здрави. Съборете тази къща, направете нова, светла, с големи прозорци, не се завирайте да живеете по мазетата.

* * *

Месото е синоним на греха. За да го ядеш, трябва да унищожиш живот. Откажете се от него доброволно.

* * *

Мозъкът се смята за седалище на всички душевни сили и способности, той е столицата, в която заседават всички представители на душата под председателството на ума. Умът пък би могъл да се уподоби на жизнено-магнитна игла, чийто връх се движи и привлича с неописуема бързина към всяка точка от свръхчувствителната сфера на душата. По този начин вътрешните и външните въздействия се приемат и придават от един център на друг.

1915 година Втора серия неделни беседи

В организма остават често утайки, от които се образуват болестите, които ние наричаме ревматизъм, артрит в краката, ръцете, ставите. Ако сме умни, можем да сложим преграда, голяма стена, да не позволяваме на тези утайки и на микробите да ни владеят.

Апостол Павел казва, че плътта противодейства на духа и обратното. Не можем да примирим тези два закона, то е немислимо, защото те имат диаметрално противоположни движения - единият се движи напред, а другият - назад. Законът на противоположностите е закон, който разрушава хармонията, щастието. Неразположен си, мразиш, одумваш, нещастен си - ти си в закона на противоположностите.

* *' *

Според дебелината на сивото вещество е и производителността на човешката мисъл. Колкото по-големи набраздявания има в туй сиво вещество, толкова по-силна е мисълта. Мозъкът е подобен на земята, която сама по себе си не ражда, а творческата сила идва от пространството - тя е слънцето, което действа върху повърхност на земята, и понеже има основа, слънцето гради, произвежда, твори. Човешкият дух е човешкото слънце, което като грее върху мозъка, поражда тези мисли. И волът мисли, но по волски; и змията мисли, но по змийски; гущерът и мухата също мислят, но по своему. Сегашният ни организъм е плод на мисълта, която имаме; според тази мисъл и съграждаме. Вие може да направите вашите дробове много широки или главата си много голяма, но това не е важно, важното е дали той ще може да я обработва. Като знаем как да завладеем нашия мозък, ще намерим законите, чрез които ще завладеем и земята.

* * *

Ръката никога не лъже. Чрез пипането може да имате най-вярна представа за човека, като се ръкувате с него, може да познаете сърцето и характера, и разположението. По ръцете на глупавите няма много възли на усещания, на впечатления по ръката, на лошите - също.

Колкото по-далеч сте от центъра на двата основни закона

- любов към Бога и любов към ближния, толкова по-грозни ще бъдете.

* * *

Никога не трябва да даваме място в ума на лоша мисъл, защото тя ще изработи своя форма и в бъдеще, когато и да е, ще ни спъне. Черните хора имат стремеж към земята, а не към небето, те са хората на онова дърво, от което нашата първа майка - Ева, е яла. От което дърво ядем, това ще станем. Дървото на живота - това е Христос - силата, която е проникнала цялата земя, и когато тази сила проникне във всички същества от малки до големи, тогава ще настъпи спасението. Няма сила в света, колкото и мощна да е тя, да може да противодейства на силата на Христа.

* * *

Чистата душа никога не трябва да се преплита с нечиста.

* * *

И човешкият мозък има вдлъбнатини и издигнатини; благодарение на тия набраздявания може да циркулира човешката мисъл.

* * *

При правилно развития човек стъпалата на краката трябва да съставляват една шеста от неговия ръст. Лицето - една десета от ръста, гърдите - една четвърт; дължината на ръката от китката - една десета; два пъти мярката около китката

трябва да е мярката на врата, а два пъти мярката на врата да дава кръста. За да не затлъстявате, яжте по-малко - няма защо да се стягате в корсет. Сега ядете три пъти на ден. Опитайте се един път да ядете и ще видите как ще развиете в себе си благородни черти. В живота има известни закони, които регулират яденето. Нямате ли охота за ядене, не яжте, чакайте, докато се събуди у вас желание за ядене.

* * *

Най-голямото зло за съвременната жена е помятането.

* * *

По отношение на органическия свят бащата и майката играят важна роля - те с кръвта си предават на децата качествата на своите души. Възпитанието на децата се обуславя от качествата, които майката влага в детето още от най-крехката му възраст. Под думата кръв подразбирам не обикновената кръв, а тази, която във всички случаи на живота остава неизменна, една и съща, тя не е онази преходна кръв. Благородните зародиши, които майката влага в кръвта на детето си, са ценна есенция, която отсетне се разлива и разнася благоухания навред. Отподире нищо не може да се вложи и посее в човека. Това е възпитание, а не дресировка.

* * *

Осветление на къщата трябва да имате непременно от юг към изток, даже и покривите ви трябва да са стъклени и оттам да идва светлина.

* * *

Ако майката се тревожи и гневи по няколко пъти на ден

и кърми дете, тя ще отрови това дете с млякото си.

* * *

Огледайте се и вижте каква краска има вашето лице; ако е много червено, показва, че е в нездраво състояние цялото тяло. Ако е много бледо, показва апатия към живота. Но който се храни със Словото, ще има винаги добро разположение, радост, веселие, смелост, подем на духа. Ако сте наситени с това словесно мляко, никакви микроби не ще се загнездват у вас, ще се промени изцяло животът ви и вашето обществено положение също ще се измени.

* * *

Тлъстината ви трябва да се обърне в енергия. Хора, които работят усилено умствено, които се подвизават духовно, никога не затлъстяват.

* * *

Някои хора имат 250 000 косми, други имат 300 000 и повече, и за всички тези косми се държи сметка от Господа, както един градинар държи сметка за плодните дръвчета в своята градина.

* * *

Какво правят сегашните хора нощем? По балове, по барове, по концерти, театри, по разни забавления, а когато Господ изгрява - спят. Всички хора, които спят сутрин до късно и през деня, са подложени на страдания. Щом се пукне зората, трябва да сте на крак, ще постоите известно време прави, в молитва, докато се покаже слънцето - ще почерпите от него сила, енергия, здраве и после си вършете работа.

Ако се прекара през човека 10 до 50 хиляди волта електричество, всички болести у него ще изчезнат, лицето му ще се освежи и подмлади. Огънят, който разрушава човека, са неговите страсти, които разрушават и тялото и душата, а не електрическият ток. Високият волтаж пречиства и обновява.

* * *

Всички елементи от външния свят в природата са свързани с вашето тяло и вашия ум, и всички промени, които стават с вас, зависят от промяната в природата. Един вълк, като не яде със седмици, е гладен, вие долавяте неговото страдание и страдате заедно с него, въпреки че не знаете откъде точно идва мъката ви. Всички неща са свързани - и радостите, и скърбите еднакво ги преживявате. Някой казва: „Не мога да търпя този човек". Ще го търпиш, защото той е част от тебе.

* * *

Човек едновременно е физическо и духовно същество. Душата е, която управлява това същество. Тя е полудуховна и полуматериална. Физическата материя - това е светът на формите, необходим за проявата и битието на нещата. Духовен свят - това са онези сили, които работят за създаването на тези форми. Душа - това е условието, което подготвя съграждането на тези форми. Всяка душа трябва да има тяло, за да се прояви.

* * *

Откажете се от лакомията, не искайте повече от необходимото.

Никога не ставайте с гърба си нагоре. Ставайте с главата и лицето си нагоре. И когато излизате, първо покажете главата си, а не с краката първо да излизате. С главата си ще излезете и ще благодарите на Бога в душата си. Тогава всички светли духове ще са около вас, ще добиете сила и мъдрост.

* * *

Видите ли човек да излиза от къщи и да тича, или да тръгва с едри или забързани крачки, ще знаете, че работата си няма да свърши както трябва. Тръгвайте бавно, полека и постепенно ускорявайте хода си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...