Jump to content

Recommended Posts

1932-1933 година

От книгите:

Новата мисъл.

Превръщане на числата.

Сеятелят.

Работа на природата.

Великата разумност.

Съразмерност в природата.

Дреха на живота.

Трите посоки.

Беседи за сестрите.

Съборни беседи.

Ценното из книгата на великия живот.

Ново разбиране

Болестта е от теб, а здравето е от Бога.

* * *

Вие казвате: „Сега Господ да даде, пък на стари години, като си свършим работата, като си наредим децата, като се пенсионираме, ще работим за Господа с всичкото си сърце". Тази програма е отлична, но аз не съм срещнал един стар човек, който да е изпълнил своята програма, но щом дойдат старите години, човек казва: „Краката не ме държат, ръцете ми треперят, кръвното ми не е в ред. Господи, аз обещах, но не мога да изпълня обещанието си, не мога ли да отложа всичко за друг живот?" На млади години се молел да го кредитират и на стари години се моли да го кредитират, и като замине за онзи свят, направо ще го върнат да си изплаща задължението. Десет пъти да вземаш, веднъж да даваш, да плащаш! това любовта не допуща. Веднъж ще вземаш назаем, ще върнеш, пак ще вземаш, пак ще върнеш. Ако ти не внасяш, какво ще правиш, като идеш на небето? Там никой няма да те кредитира.

* * *

Външното има смисъл, когато има вътрешно съдържание.

Вие, като прекарате 20-30 години в труд, терзания, грижи, напрежение, казвате: „Свърши се, няма изходен път". Има изходен път. Дойдете ли до задънена улица и не може да вървите напред, ще се върнете назад и сетне ще поемете отново.

* * *

Болката ще я носите ден, два, пет и ще я оставите. Имате ревматизъм - да седи ден, два, три и го изгонете. Ако не излиза, впрегнете го на работа, да оре, да копае, нещо да върши. А вие, колкото и да ви мушка тук-там, се повдигнете духом. Почивката седи в добрата мисъл. И да дойде отрицателна мисъл веднага я сменете с положителна.

* * *

Човек се поти, когато е болен, щом се изпоти и се изкъпе, подобрява се.

* * *

Когато любовта не е правилна, сърцето тупа неправилно ту бързо, ту бавно.

* * *

Ако някоя от вас е разстроена нервно, не я осъждайте, но мислете за нея да се оправи.

* * *

Храната, която приемате, трябва да е най-доброкачествена, същият закон се отнася и до желанията. Желанията трябва да се подбират.

* * *

Дойде ли събота, ще се молиш да не би да те сполети зло. Съботата е опасен ден.

* * *

Много добре ще е, ако можете да възпрете гнева и неговата енергия пренесете в по-горна област на мозъка си.

* * *

Каквито са косите на човека, такава е неговата мисъл. Постоянно ги вчесвайте, да вървят в едно направление, да не са разчорлени.

* * *

Според мен косата не трябва да бъде бяла, но като тубероза естествена и в тези нюанси да се движи, в цвета на туберозата. Косъмът да е здрав, мек, гладък, изправен, не нагърчен.

Човек, който се мъчи, остарява; грижите, скърбите състаряват.

* * *

Когато обикнеш болестта, когато ти стане приятна, тогава тя ще си замине.

* * *

Хубавият косъм е открай докрай гладък като копринена нишка. На косъма всичко е написано. Нервен ли си, скър-жав ли си. Защо светиите са с дълги бради? Отрежат ли се косите, това значи, че човек иска физически да бъде свободен. Когато не се режат косите, то е все едно, че казвате: „Каквото Господ каже и каквото Той даде". Жените, като си режат косите, казват: „Каквото ние кажем, то ще бъде".

* * *

Добре е да имате предмет или косъм от свят човек и от време на време да прекарвате пръстите си през него. Косъмът ще ви предаде това, което има.

Така е и с храната. Ако вашият организъм не прекара тази храна през себе си, за да изтегли, което Бог, което слънцето са вложили в храната, не може да се ползва.

* * *

Лошите мисли имат друг цвят, други трептения, звукът им

е съвсем друг, ужасно грозни са. Всяка мисъл има формата на човек, какъвто е човекът, такава е и тя. Като кажете по адрес на ваш приятел нещо, съжалявате после, защото самата лоша дума има отрова в себе си.

* * *

След всяка лоша дума, която ти е казана, след всяко изпитание, ако го издържиш с търпение и благодарност, ще ти дойде едно благословение.

* * *

Паметта ви отслабва, когато механически помните нещата.

* * *

Когато човек е хармоничен, той пише правилно, ходи, движи се красиво.

* * *

Планината е кредитор, който дава несметни богатства на своите клиенти.

* * *

Ако си вън от слънцето, ще имаш болки в главата, ако си вън от земята, ще имаш болки в краката. Болките на крака говорят за мързела на човека, а болките на главата говорят за недоволството и невежеството на човека.

* * *

Не носи скъсани дрехи и съдрани обувки.

* * *

Сиромашията е причина за болестите и нещастията на

хората - както в буквален, така и в преносен смисъл.

* * *

Не ви препоръчвам да ходите по бръснарници. Случва се бръснарят да е болен или някой от клиентите да е бил болен, а заразните болести лесно се пренасят. Бръснарят, готвачът, шивачът, писателят - трябва да са здрави хора.

* * *

Силата на яденето не е толкова в самото ядене, колкото в чувството, което се изпитва при него.

* * *

Причината за всички болести се крие в мисълта на човека, затова стани от леглото и излез навън, на слънце, не мисли, че си болен. Докато болният се съмнява и мисли все за болестта си, сам поставя препятствие в пътя на своето лекуване.

* * *

Когато човек изпадне в неразположение, в обезсърчение, отчаяние, това се дължи на души, изостанали в развитието си, които, като не искат да вървят в правия път, влияят на хората и ги спъват.

* * *

Да посрещнеш изгряването на слънцето, това подразбира да се свържеш съзнателно с него, за да могат неговите сили да потекат през твоя организъм. Свърже ли се човек със слънцето на физическия свят, едновременно с това се свързва с още две слънца, със слънцата на духовния и на божествения свят. Физическото слънце се движи от изток към север, духовното слънце се движи от запад към юг, а зенитът е област на божественото слънце. Те изгряват едно след друго, но човек трябва да знае точно часа и посоката на изгряването им.

* * *

Не купувайте стари дрехи, макар и евтино да ви ги продават. Купувайте нови дрехи, макар и скъпи.

* * *

Вземайте си чиста изворна вода за пиене, макар и от далечно място.

Водата е като дете - обича да я носят.

* * *

Срещате някой човек, който е боледувал, станал кожа и кости, а това значи, че шишето му е било пълно с нечиста течност, което излели навън, и тялото изгубило част от теглото си. Днешният човек е крехък, чупи се като стъкло. За в бъдеще ще дойдат големи майстори, които ще съградят здраво тяло, неразрушимо, пласгично, ще отскача като пружина и колкото и да се удря, подутина няма да има.

Докато човек е млад, яде и пие, не мисли, че създава в себе си ред болести. Един ден го хване този, когото цял живот е угощавал, върже го здраво, обере му всичкото богатство и си заминава.

* * *

Ще храните тялото, сърцето и ума си с най-доброкачествена храна. Злото не седи в яденето, но в лакомията. Сладко яжте, но не преяждайте. Винаги оставяйте по малко храна в чинията си.

* * *

Идете при божествения извор, потопете се в него и ще излезете чисти, свободни от всякакви лоши мисли, чувства и желания.

* * *

Когато някой е неразположен духом, или е болен, или животът му се е обезсмислил, нека пие топла водичка на глътки.

* * *

Когато ядете грозде или други плодове, мийте ги много добре и тогава яжте. По тях какво ли не се полепва. Също не яжте храна, която е стояла дълго време в кутия или хамбари.

* * *

Днес хората се лъжат, като мислят, че мазната храна или месото ще им придаде нещо. Животът на другите живи същества принадлежи на самите тях, но не и на хората. Въпросът е да се изчисти човек от чуждите вещества.

Забелязано е, че когато човек губи знанието си, започва да погрознява.

* * *

Ще дойде ден, когато телата на хората ще бъдат направени от чиста, фина материя, като тази на светиите и ангелите, и те няма да грешат. Само онзи е роден от Бога, който е минал през всичките фази на човешкото развитие и е дошъл до положение на пълен устой - нищо не е в състояние да го отклони от неговите прави разбирания за живота.

* * *

Често в хората се явява желание да почиват, да се успокоят, да не се движат - това е опасно, защото не може да остане човек в едно положение само да почива, това състояние е свойствено на материята. Движението е качество на живота.

* * *

Защо Господ ти е дал краката? За да правиш добро. Ще кажеш: „Да бъдат благословени краката ми, Бог ми ги е дал, за да правя добро".

* * *

Щом се зачерви върхът на носа, причината е пиянството,

ако има неестествени желания - също.

* * *

Болният човек праведен не може да бъде.

* * *

Три блага, с които човек трябва да има връзка: връзка с Бога, с Духа - това, което е създало всичко; връзка с това, което оформява, и връзка с това, което поддържа отвън един живот.

* * *

За смъртта на земята не са причина светлите духове, но тъмните. Ангелите на тъмнината всякога поразяват.

* * *

Онези, които са в другия свят, мислят за нас повече, отколкото ние за тях.

* * *

Един човек, който има слабост към жените, не може да носи живот в себе си; една жена, която има слабост към мъжете, не може да носи живот в себе си. Един човек, който не почита една жена, и всеки човек, който не почита, не може да носи еликсира на живота.

* * *

Слънцето дотолкова може да ви бъде полезно, доколкото обичате Бога.

Много силните хора трябва да ядат. Слабите хора не трябва много да ядат. И за знанието това се отнася - не туряйте в ума си повече знания, отколкото можете да носите.

* * *

Не храни треската. Треската я е страх от глада, затова гладуването е ефикасен начин за лекуване.

* * *

Който иска да не остарява, чрез закона на внушението може да направи някои опити. Най-напред да е будно съзнанието и всяка сутрин от десет часа да казваш десет пъти: „Ще се подмладя".

От десет до дванадесет часа, колкото пъти се сетите, произнасяйте тези думи. Думите са велика сила.

* * *

Всеки пръст на ръката е един проводник на една сила в природата, която функционира чрез твоя ум.

* * *

Ако се намерите в някакво противоречие, с първите три пръста на дясната ръка хванете показалеца на лявата ръка и кажете: „Чрез Божията Любов всичко се постига (три пъти). Чрез Божията Любов, която се проявява в човешките сърца, всичко се постига (три пъти)". Ще го правите често, толкова често, колкото пъти се намерите в противоречие с живота. Аз не искам да правите нещо невъзможно.

* * *

Ръката трябва да бъде хубава, кожата гладка и възприемчива, да не губи своята чувствителност. По ръкуването ще познаете с какъв човек имате работа. Усетите ли нещо неприятно от пипането на другата ръка, или стягане, или бързо отдръпване на ръката, това говори за някакъв потаен, неприятен характер.

Ръката и очите всякога издават истинското състояние, те не лъжат.

* * *

Косата си може да почерните чрез мисъл.

* * *

В природата жената винаги си остава жена и мъжът -мъж. Женският полюс може да вземе формата на мъжа и мъжкият полюс може да вземе формата на жената. Формата на мъжкия принцип може да се измени, съдържанието може да се измени, но смисълът на мъжкия принцип никога не може да се измени. Любовта винаги остава любов, мъдростта винаги остава мъдрост.

* * *

Ти не можеш, който и да е ден да употребиш за търговия или за музика. Всеки ден си има свое въздействие. Всеки ден има различна енергия. Всеки отделен ден различни разумни същества функционират.

Не отивайте в един дом, когато сте болен. Не отивайте при приятеля си, когато сте озлобен. Стойте в гората, оплаквайте се на нея, ходете между камъните, на тях разказвайте всичко.

* * *

Кухнята трябва да бъде светла, хигиенично построена, да я огрява слънцето от изток, юг и запад.

* (* *

Човешкият ум е един трансформатор на енергиите, които идват от цялата Вселена. Ако твоят ум не може да предаде слънчевата енергия, той не е ум. Ако твоето сърце не е в състояние да предаде слънчевата светлина, не е сърце. Ако твоята воля не може да се ползва от благата, които природата дава, ти нямаш воля.

* * *

Безименният пръст е склад, откъдето ти можеш да вземеш за себе си всичките сили, с които може да се разполага. Нямаш пари, скръбен си, нервен си, чувствата ти са хилави, умът ти хилав, започни да милваш безименния си пръст. Банката, изворът е този пръст.

* * *

Палецът е регулатор, трансформатор, той е най-важният пръст.

* * *

Краката са свързани със склад от добродетели. Човек, който устойчиво ходи, стъпва съзнателно внимателно, този човек е добър.

Един човек, на когото ръката е енергична и каквото хване да направи, го прави красиво, този човек е справедлив.

* * *

Горната устна е активна, долната - пасивна. Всички хора, на които долната устна е по-голяма и издадена навън, казват: „Дай!". Те вземат, искат, настояват. Онези, на които горната устна е развита - дават. Те казват: „Каквото можем да направим за другите - ще го направим".

* * *

Всяка сила, която не може да даде свобода на човека, това е насилие.

* * *

Грехът е това, което умъртвява човека, което спира неговия развой, спира светлината на неговия ум, спира проявата на неговото сърце и воля. Грях е това, което заробва.

* * *

Няма да има гола глава, по която да не израснат косми, 230

няма да има бели коси, които да не почернеят, няма да има грозно лице - всички, които слушат Бога, ще станат красиви.

* * *

Фини, тънки коси говорят за чувствителност и възприемчивост. Колкото мускулите са по-деликатни, толкова и възприятията са по-големи. Колкото мускулите са по-грубо устроени, толкова възприемателната сила е по-слаба.

* * *

Докато човек още не се е разложил, смъртта не е дошла. Правил съм опити - като пипна живия човек, у него има една специфична топлина, която определя живота. Умрелият има специфична студенина, която определя смъртта. Ако е умрял някой, но съществува тази топлина, ти можеш да го възкресиш.

Христос възкреси Лазара, защото го обичаше, защото и двете му сестри го обичаха. Когато един човек е обичан, той в гроба не може да остане. Като няма кой да те обича, всичко е свършено с теб. Смъртта и възкресението - това е една трудна област за разбиране и още дълги години ще е така.

* * *

По това как спи човек и през това време как диша може да познаете какъв е той, какъв е характерът му.

* * *

По кривата на устните може да се установи какви са чувствата, степента на чувствата. По широчината на носа също се установява какви са чувствата. Няма нищо скрито покрито по света. Всичко говори.

* * *

Има три неща, които не умират - духът, душата и умът.

* * *

Нито голяма влага, нито голяма сухота, нито голяма твърдост.

* * *

Ако не знаете как да се храните, не може да се подмладите. Онези, които пушат, пият, ядат месо, също не могат да се подмладят.

* * *

Тялото е здраво, когато ръцете не са много сухи, нито много влажни, нито грапави. Всяко вътрешно вълнение се отразява на кожата. Всяко физическо падане има своя дълбока причина.

* * *

Чиста, проста и здравословна храна - това дава здраве и характер.

* * *

Болният трябва да пипа долната, месестата част на ухото си, за да оздравее по-скоро, да разтрива с двете си ръце костичката зад ушите си - така се усилва жизнеността.

* * *

Болен си. Възстанови хармонията с живата природа; концентрирай ума си и ще се излекуваш.

Като се разболееш, намери десетина здрави хора, обикни ги и започни да им услужваш колкото можеш.

* * *

Колкото по-красиво и по-добре е оформено ухото, толкова човек е по здрав.

* * *

Раздразнен си - на върха на носа ти се е насъбрала излишна материя. Пипни леко, внимателно това място и дразненето ще мине. Хремата също се дължи на натрупване на излишна материя в носа.

* * *

Мийте си ушите вътре в гънките често, но не ги разтръсквайте, не ги натискайте грубо. Ако искате да раздвижите енергиите, които минават през ухото, може да го натиснете отзад, там има една кост, от която зависи устойчивостта и издръжливост на човека.

* * *

Помътняването на окото показва разстройство на стомаха.

* * *

Плюнката е полезна за стомаха, но вън от него е вредна, затова не бива да плюете по земята или където ви попадне.

* * *

Ако си неразположен, вземи една чиста кърпа, потопи я в топла вода и измий устата си; после с чиста, суха кърпа попий влагата леко.

* * *

Каква дреха е тази с много дупки, с много копчета, джобове, шевици?

Бъдещите дрехи ще са просто ушити, без игла да е минавала много пъти през плата, без прибавки, няма да се дупчат.

Щом измениш живота си, щом обичаш и постъпваш добре, болестите ще те напуснат.

* * *

Да те боли сърцето, това не значи някаква органическа повреда, но вътрешно стеснение, болезнени чувства. Както внимаваш за тялото да не го нараниш, така и за сърцето ще внимаваш, да не го нараняваш.

* * *

Когато твърдите мисли преодоляват, човек почернява; пожълтява ли, черният дроб не работи правилно.

* * *

В люспите на лука са витамините, във вътрешните листа няма толкова витамини.

* * *

Тежестта на човека показва какъв е неговият стремеж -към земята или към небето.

* * *

Можеш да ядеш орехи колкото искаш, на детето по-малко ще давате, те съдържат органически йод, който в по-голямо количество причинява отравяне. Добре е сухата кожица на ореха да се маха.

* * *

Гледайте от излишната материя, натрупана по вас, да се освобождавате колкото се може по-скоро.

* * *

Когато Бог иска да събуди съзнанието на човека, изпраща му някаква болест.

* * *

На болния нищо не му давай да яде, ако искаш да оздравее по-скоро. Колкото повече яде, толкова по-лошо. Остави го да гладува, за да събудиш в него подтик за живот. Яденето и почивката изтощават повече. Грижите около болния удължават болестта.

Ние посрещаме слънцето, за да се свържем с неговите сили, да получим нещо от него. В слънцето са скрити особени сили.

* * *

Ако можеш да концентрираш мисълта си, ти ще се лекуваш и с упражненията. Ако вземеш една чаша дестилирана вода и в продължение на два часа пиеш капка по капка, ти ще обновиш организма си - мисълта обновява. Сега правите обратното - бързо пиете вода, бързо ядете, бързо работите, бързо се движите, бързо говорите. Нека всичко става по-бавно, но обмислено.

* * *

Който яде много и има желания много - спи много.

* * *

Водата е едно от мощните средства за лекуване. Аз препоръчвам водата да се употребява по една чаена лъжичка на минута. Ако те боли стомах, употребявай в продължение на три-четири часа по една лъжичка вода на минута, като участва и мисълта, ще имаш резултати. За опита ще вземеш чиста, планинска вода.

* * *

За обновяване: ще излизате сутрин при зазоряване и на всяка минута ще отваряте и затваряте очите си.

* * *

Имаш тяло, което струва несметни богатства, и си недоволен. Имаш гърло, което струва милиони; като инструмент не може да се сравни с никой друг, направен от човека,

нито по сила, нито по тон, нито по израз. Като се казва, че човек не трябва да се гневи, да се муси, да се обезсърчава, имаме предвид да се пази от всичко, което може да развали този безценен инструмент. Всяка лоша дума, която минава през гърлото на човека, е в сила да го разстрои. А акордьор за него мъчно се намира.

* * *

Отровата в организма на детето е следствие от тази на родителите.

* * *

За лошотията на някои хора са причина лемурийците, същества, изостанали в развитието си, които се настаняват в човека и правят пакости. Те са живели в една далечна епоха, но и досега се проявяват.

Понякога цялото човечество става жертва на тези същества. Всички раздори, престъпления, убийства, пиянство, се дължат на тази изостанала раса.

* * *

В който и дом да влезете сега, все ще намерите по няколко лемурийци, които са в борба с хората, това са спасилите се от лемурийската раса, която е потънала дълбоко във водите на моретата. Змейовете, това са лемурийците, пръснати по земята.

* * *

Всеки дефект у човека показва, че в него има нещо неразвито. За да разберете духовния свят, духовните ви чувства и сетива трябва да бъдат по-развити от тези, с които разполагате. Без шестото сетиво - интуицията, не може да се разбере духовният свят.

* * *

Като отивате при Бога, ще сте облечени най-хубаво, с най-хубави дрехи и с готовност да изпълните волята Му.

* * *

Който не се ръководи от божествените закони, в организма му се събират различни киселини и той заболява.

* * *

Човекът на Истината не остарява. А в Любовта постоянно оживява. Любовта дава живот.

* * *

Кашлицата е предметно учение, тя показва, че човек има излишен материал в себе си, излишно богатство, което трябва да се раздаде. Бил си неразумен, стоял си изпотен на течение или запотен си пил студена вода. От друга страна пък кашлицата чисти дробовете. За да бъдеш здрав, не трябва да губиш нито физическа, нито психическа топлина. Кашлицата е последствие от изгубване топлината на организма.

* * *

Ако имахте вяра, щяхте да заповядате на кашлицата да си отиде. Понеже е много добре организирана, ще трябва да й говориш доста, да се бориш дори с нея, докато те напусне, и ти се освободиш.

* * *

Имаш кашлица, кажи си: „Обичам Бога". Ако кашлицата престане, наистина обичаш Бога.

* * *

Някога е полезно човек да гладува. Не е полезно всякога да яде.

* * *

Плътта трябва да се пречисти, да се изтъче от най-фина материя.

* * *

За да заякнеш физически, дръж се за истината и доброто. Не позволявай на злото и на лъжата да те уморят преждевременно.

* * *

Бог е вложил у вас козметически средства, с които можете да възвърнете своята красота. Каго работите върху себе си, ще премахнете онези условия, които ви правят грозни. Възлюбете истината с всичкото си сърце и ще станете красиви.

* * *

Ако искаш да имаш червени устни, дишай дълбоко, яж череши, яж яйца, мляко, силна храна. Като се червисваш с червило, запушваш порите на устните, откъдето идва Божията Любов, затваряш крана и на разумността.

* * *

Човешката любов трябва да се пречисти, тя е причина за нечистата кръв в тялото. Да пречистиш човешката любов, значи да я заместиш с божествената.

* * *

Младият нарушава закона на любовта, старият нарушава

закона на мъдростта и затова остаряват.

* * *

Истинският вегетарианец и насън не яде месо. Съществува един свят на астралната кал; който мине през този път, и светия да е, ще се изкаля. След това трябва дълго да се чисти, за да се умие от тази кал.

* * *

Някой е вегетарианец на физическия свят, води чист живот, но в духовния свят е пълен месоядец - той е тщес-лавен, горд, подозира всички. Всяка храна, която оставя много излишъци в организма и мъчно се асимилира, било физическа, било духовна, е неподходяща.

* * *

Скъпоценният камък носи в себе си специфичен живот, има особено лечебно действие и ако ти можеш да се свържеш с неговата енергия, лесно ще се лекуваш от всички болести.

* * *

Можеш мислено да туриш парче желязо във вода и от тези железни капки да даваш на слаби и болни хора, да ги лекуваш, стига да знаеш как ще вливаш живот в тях.

* * *

Обикнете се един друг, за да бъдете щастливи и здрави.

* * *

Които са пълнички, имат достатъчно магнетизъм, могат да дадат от своята енергия на някой болен, хем болният ще оздравее, хем пълният малко ще отслабне, ще му олекне. Онзи, който те обича, трябва да даде малко от своята сила, за да се вдигнеш от леглото.

* * *

Страхът скъсява живота.

* * *

И мисълта има тежест. Една мисъл може толкова да е тежка, че да не можеш да станеш.

Човек с тесен нос не може да бъде интелигентен, нито с широко сърце; чувствата му са ограничени, любовта му е малка.

* * *

Слънцето дава светлина и топлина, колкото иска, и земята е толкова плодородна, колкото иска, а не ние колкото искаме. Изтощената земя трябва няколко години да не се обработва, да се остави да почива. Ние изтощаваме мозъка си, като живеем например само в предната част на мозъка си, с него работим. Само с мисъл всичко не се свършва. Не трябва да се живее само с религиозните чувства или само със семейните. Само в стомаха си не трябва да живеем или само с дробовете. С всички органи и удове, с всички клетки трябва да се живее.

* * *

Пет канала има човек, за които трябва да се грижи, пет канала, по които идва мисълта във физическото поле. Пипането е един канал; вкусването - друг канал; ушите - трети; очите - четвърти; носът - пети. Това са все канали, чрез които разумната природа ни говори.

* * *

Всяко едно убийство, всяко престъпление е родено най-малко сто години преди то да се извърши. Някой помисли да убие някого, но не е могъл, и като се ожени, заедно с всички дарби, които предава на сина си, влага и мисълта за убийство. Ако неговият син не извърши убийството, неговият внук ще го извърши. Всички грехове се зараждат в далечното минало или сега и все някой трябва да стане канал на престъплението. Затова е много важно накъде човек ще насочи мислите и чувствата си, за да може да реагира на злото.

* * *

Кармата е една връзка от миналото, която хората са си създали, един възел, който човек връзва и развързва.

* * *

Болестта е инертна материя, застояла някъде, или в нервната система, или в някой орган, и ти препятства. Имаш ревматизъм - инертна материя е. Ще пиеш топла вода, ще постиш, ще се пречистваш.

* * *

От мислите на хората може да се образува слана. От колективната мисъл на хората зависи времето.

* * *

Наредено е къде планините да бъдат, реките къде да бъдат - те са артериите на земята; моретата къде да бъдат, гори къде да има и какви, какви раси трябва да живеят на земята, колко мъже, колко жени, колко деца ще се раждат - всичко е определено.

* * *

Съвременната неврастения се дължи на прекалената употреба на месна храна.

Оризът и житото са една чудесна храна.

* * *

Човекът не е създаден, за да умира, но той е предизвикал сам смъртта си.

Един ден клетките на мозъка ще слязат в краката, а клетките на краката ще се качат в мозъка, ще стане обмяна, и то постепенно.

* * *

В някои от небесните тела има органически живот с едно голямо разнообразие. Топлината на слънцето е отвън, а вътре в слънцето съществува една отлична атмосфера - пролет, градини, най-красивият живот е там. От България още никой не е ходил там, но има индуси, които са ходили. От Европа само Сведенборг е ходил. Той е ходил и на Юпитер и на Венера. За да вярвате в тези неща, трябва да имате специфични способности и чувства.

* * *

Когато човек се занимава с духовни въпроси, придобива една разумна материя, която съществува в природата, с която той преустройва мозъка си. От количеството на тази материя той трябва да внесе нещо ново в себе си; тази материя той приема в себе си чрез храната, въздуха и светлината и тя става плът от плъта му и кост от костта му.

* * *

Сега учените присаждат някои жлези и подмладяват, но ние знаем други методи за подмладяване, не с жлези. Човек може да се подмлади, но преди всичко трябва да развие волята си, за да може да се освободи от всички тягостни мисли. Ще мислиш, че всички работи са ти уредени, че си министър-председател, че заповядваш на целия свят, че имаш милиони в банката. Това не е илюзия, защото твоите очи струват милиарди левове, твоят език, твоята уста, твоят нос, твоите бели дробове - това са несметни богатства, стойността им с никое число не може да се измери.

* * *

Смърт съществува само там, където няма разумност. Човек може да бъде видим или невидим. Става въпрос за умиране, за гниене на тялото. Казано е в Писанието: „Няма да оставя преподобния ми да види изтление". Всички могат да умрат, но всички няма да изгният. Семето, което изгнива, не е умряло, в него животът продължава.

* * *

Ако в кръвта няма достатъчно злато, човек не може да прояви характера си; ако в кръвта няма достатъчно сребро, човек не може до прояви своята чистота. Всеки елемент се представя с известно качество. Под елементи ние разбираме един свят, по-широк от нашия.

Нашият свят се дължи на нашето съзнание, зад него има едно съзнание, което обгръща целия свят, който е резултат на това съзнание.

* * *

В далечно бъдеще хората ще се хранят със светлина. Всичко е в светлината. Ако ти можеш да сгъстиш светлината, ще имаш храна. Когато хората започнат да се хранят със светлина, тогава ще дойде Син Человечески на земята.

* * *

Областта, в която е живял или живее светия, град не вали, но дъжд и то навреме. Житото, царевицата, слънчогледът, плодовете, всичко е хубаво.

Сегашните хора много често са под влиянието на животните. Едно животно ще влезе в градината и, без да те пита, ще се нахрани с плодове и ще си замине, никога не иска разрешение за нищо.

* * *

Хората умират понякога, защото няма кой да ги обича. Ако някой те обича или ти обичаш, няма да умреш.

* * *

Един човек не може да бъде силен, ако не владее мисълта си, своите мисли, чувства и постъпки.

* * *

Бог не е създал стария мъжки принцип, изкуствено се внесе той в живота. Присаденият мъжки принцип - старият човек, от когото трябва да се освободите - и мъже, и жени. Има психологичен и биологичен закон, а също и закон на подбора, чрез който в бъдеще човечеството ще се избави от това, което е излишно. 1/1 тогава ще остане онзи мъжки принцип, който носи светлината, и женският принцип, който носи топлината. Където е светлината, там е мъдростта, където е топлината, там е любовта, където е свободата, там е истината.

* * *

Не желайте да се освобождавате от злото, което ви измъчва; впрегнете го на работа, използвайте силата, енергията му. Злото у човека е естествена сила.

Този начин на раждане, така както сега раждат жените, е анормален процес. По-висшите същества, които са извън човешката раса, как раждат? Там няма ни помен от този начин, по който хората се размножават. В нашето раждане и размножаване има много нечистота. Онези мисли и понятия около раждането откъде са дошли? Най-лошото, което човек може да си представи, то е около женитбата. В цялото органическо царство, когато дойдем до половата деятелност - това е най-опасното място; всички престъпления стават в половата област, тя е свързана със стомашната система. Стомахът е благородната страна на половата дейност; ти, като ядеш, се облагородяваш. Сега хората се учат да постят. Постът значи да се откажеш от онази храна, която носи отрова в себе си, и да намериш онази храна, която носи живот.

* * *

По-добре е да гладуваш, отколкото да приемаш такава храна, която не обичаш. По-добре хляб и сол или пиперец, отколкото кокошка да ядеш.

* * *

Болестта не обича шум, тя търси тихи места.

* * *

Неразположеният да си купи едно барабанче, да потупва ритмично на него.

* * *

Има една сила между любовта и живота - това е праната. Праната обновява мисълта. Когато дишате, мислете, че през всички клетки всмуквате прана. Но когато дишате, няма да мислите за жена си, за децата си, за нищо странично няма да мислите.

Ще оставите настрани говедата, пчелите, яденето, жената, децата, този, онзи.

* * *

Чрез концентрацията на мисълта си вие може да се лекувате от каквато и да е болест. Като концентрирате мисълта си, може и да се предпазите от едно нещастие, което идва към вас. Нещастието се движи като снаряд, вие можете да се отстраните само с три-четири пръста от пътя му и снарядът ще си замине, без да ви докосне.

В кръвта на човека има серум, който тялото само си го произвежда за лекуване на раковите клетки.

* * *

Най-сигурното лекарство в света е радостта.

* * *

Всички клетки, от които е съставено вашето тяло, са взети от разни слънчеви системи, не са от едно място. Какви ли не експедиции са пращани от далечни пространства, за да се кооперират тези клетки. След смъртта всяка клетка си отива на място, а потомството на тези клетки остава на земята. Така се продължава човешкият род.

* * *

Считайте лицето си за свещено, не оставяйте никакво петно на него. Ако в умствения свят има едно петно, непременно ще се опетни твоето чело. Ако има петно в душата ти, ще се опетни носът ти; има ли петно във волята ти, ще се опетни брадата ти.

А щом те се опетнят, функциите на тялото не стават правилно. Понеже лицето е свързано с душата, а душата е свързана с природата.

* * *

Един човек, който е зад гърба ви, той не ви обича. Онзи, който ви обича, той всякога ви гледа в очите, той е пред лицето ви.

* * *

Учете се да си движите очите нагоре, не надолу. Ако вие знаете, като срещнете някого как да го погледнете, на какво разстояние от него да застанете, какво да му кажете, това е нещо прекрасно.

* * *

Има дървета, които не обичат да седите под сянката им; такова дърво е орехът. Под сянката на орех да не спите. Механичните влияния на ореха не са хармонични с човешкия организъм и никога, когато човек е потен или скръбен, или студен, да не се спира пред орех.

* * *

Чрез Словото на Господа са станали говедата, птиците, рибите, дърветата. Господ е рекъл: „Да станат рибите" и те са станали, и така е станало с всички животни.

* * *

Косите са голямо богатство за човека. Не отивай при лош човек или развален човек да ти реже косите. Свят човек само да ти пипа косите.

* * *

Онези, които имат хубави коси и хубав цвят на лицето, винаги са разположени. Обърканите вежди говорят за обър-

Приглаждайте си често косата, мокрете я, вчесвайте я, правете всичко, за да сте винаги разположени.

* * *

Боли те гърбът или коляното, или рамото, или пръстите, това значи, че времето ще се развали скоро. Костите те безпокоят, защото те са антени, приемат електричеството и те щрака тук-там.

* * *

Тялото не бива по никой начин да се изтощава, както са правили постниците. Постът да е умерен, да се премахнат излишните натрупани вещества.

* * *

Няма нужда да увързвате детето в пелени, то си има свои пелени, с които природата го е обвила, и те са най-хубавите - кожата.

* * *

Влиянието на човешката мисъл е много силно. Всяка

еманация, която излиза от човешкия мозък, дробове, стомах, оказва влияние в света.

* * *

Светът е изпълнен с отрицателни, некрасиви, разрушителни мисли, чувства и постъпки. Векът е такъв, че едва ли някъде може да се намерят двама души да живеят в мир и съгласие, по братски да си делят залъка и кесията.

* * *

Най-долните типове от слънчевата система се изпращат на земята за изправление, на заточение. Вие сте дошли на земята от Слънцето, Юпитер, Венера, Марс, Сатурн, от разни системи, тук на заточение. Ако ние разбираме законите на онази материя, от която е направено нашето тяло, ако разбираме материята, от която е построен нашият мозък, нашите дробове, ние щяхме да живеем съвсем друг живот.

* * *

Вън от нас има едно общество, което наброява 101 милиона просветени същества, които са завършили своята еволюция, най-съвършените същества, които мислят ден и нощ за повдигането на човечеството; те са турили в ход своята мисъл и един ден тя ще се реализира. Днес цяла Европа, целият културен свят се намира под тяхното влияние. Тези пертурбации, които стават, то е тяхната мисъл, която влияе. По-лесно е да спрем земята в своя път, отколкото да спрем тяхната мисъл, която те ще реализират. Светът ще се поправи и един ден хората ще почнат да живеят по братски. Тази жестокост, която сега съществува, ще изчезне. За

умните хора светът е оправен. Онзи, който е във водата, а главата му е отвън, няма какво да се плаши, но онзи, на когото главата му е потопена във водата и иска да дойде някой да го извади, може и да се удави, ако не дойде някой да го спаси.

* * *

От слънцето излиза една енергия, която създава човешките мозъци, дробове, тела. Ако хората знаеха кога идват приливите на тази енергия и я използват, тогава всички щяха да бъдат здрави.

Земята е създала само стомаха.

* * *

Човешкото сърце е свързано със слънцето и има точния ритъм на слънцето. Нормалното биене на сърцето е свързано със слънцето.

* * *

Умът на физическото поле зависи от устойчивостта на нервната система. Когато нервите се разстроят и не могат да предадат тази енергия, която мисълта изисква, той ще стане слабоумен. Добрината на сърцето се предава също по известни нерви, които ако отслабнат, човек не може да развие своята добрина и става малодушен. Волята се предава по трети род нерви. Когато те отслабнат и не могат да предадат своята силова енергия, човек става безхарактерен. Ние трябва да дойдем до такова положение, че да нямаме нужда от нерви. Нервите са изиграли своята роля като проводници. Трябва да създадем нещо по-хубаво от нервите, или пък такива да се създадат, които да не се разстройват.

Не да стане човек неврастеник, да се пропукат нервите и нервната енергия да изтича навън.

* * *

Винаги човек да гледа нагоре и все по-нагоре, да стигне до зенита. Зенитът е организиран човешки живот, реализация на всичко, което е желал.

* * *

Едно несметно богатство са краката на човека. Едно несметно богатство са очите, ушите, устата, езикът, носът, ръцете. Да знае човек как да си служи с това богатство, от това по-велико няма. Само повърхността на кожата има два квадратни метра със 120 милиарда клетки. Ако се прострат кръвоносните съдове - те имат дължина 20 хиляди километра. Ако се простре нервната система - тя заема 80 хиляди километра пространство. Има два милиона потни жлези, които ако се прострат, ще заемат едно пространство от десет хиляди километра. Само да пренесете вашата кожа от Вселената, откъдето е дошла, трябват ви 120 милиона лева. Кой от вас е в състояние да плаща само за пренасянето й? Всичката деятелност става в кожата. Одереш ли кожата на човека, всичко е свършено. Когато мислите са чисти, чувствата са чисти и постъпките са чисти, кожата остава неизменно гладка и хубава, животът - здрав и хубав. Кожата трябва да се държи в изправност.

Смъртта е привидно състояние, смърт няма. Както един престъпник може да се хване и да се тури в затвора, така и душата може да се хване и да се тури в тялото. Животът не се губи.

Сухата кожа и и показва, че има недостатъчно влага в организма; човек е пълен с електричество, нервен е, не дава да го пипнеш.

* * *

Ако имате разстроен черен дроб, ще изяждате на ден по два лимона. В лимонените кори има витамини. Месо няма да ядете. Ще пиете по кило и половина вряла вода - сутрин, на обяд и вечер; водата в никакъв случай да не е студена и да е свободна от утайки. Няма да си щадите труда, ако е нужно на планината ще отидете, и оттам ще си носите вода.

* * *

Кожата според мене произвежда най-хубавия аромат в природата.

Когато човек желае доброто, кожата му ухае. Но и по-голям смрад в природата няма от човешката кожа. Някои хора отдалече по миризмата се познават от какво са болни.

* * *

Човек, който разбира законите на природата, не може да умре; и на върха на нокътя да дойде смъртта, пак ще се върне животът му. Ако една майка обича много детето си, тя не го дава на смъртта.

* * *

Наследствеността още нищо не доказва. Онова, което ние можем да възприемем от природата, ще може да го предадем на младото поколение отвън. Ако аз съм добър проводник на разумната природа, тя може много нещо да направи от мене, но ако аз съм лош проводник, много малко може да направи. Умният човек е добър проводник.

* * *

Ако по ноктите ти има много бели петна, това говори за ненормално състояние на нервната система. Кривите пръсти също говорят за нещо ненормално. А пък щом се изкриви и гръбнакът, и очите, и лицето, тогава няма какво да говорим.

* * *

Красотата зависи от ред условия, които човек може да си създаде. Те са външни, физически, духовни и божествени. Оставете гладен един човек четиридесет дни, ще видите как ще погрознее.

* * *

Онзи свят се отличава от този по степента на своята интензивност, на своята духовност, която е чистотата, и по степента на своята доброта.

* * *

Всички хора, които сте тук сега, и цялото човечество ще влезете в големия духовен човек. Ще се наместят кои в костите му, кои в пръстите му, кои в гръбначния стълб, в лицето му, в косите му и пак ще остане място за хиляди кандидати да живеят там.

* * *

Има един център между веждите, има една жлеза в гърлото, друга в сърцето, трета - в гръбначния стълб, и много други жлези, които трябва да проучвате, за да се ориентирате в процеси, които сега ви смущават. Вие например не знаете какво ще бъде времето, а можете прекрасно да знаете. Някой има да ви дава пари, има една жлеза, чрез която може да разберете предварително ще даде ли парите или не. Онзи, който има да дава, мисли: „Няма да му ги дам". Тази мисъл като вълна се разпространява, а жлезата я долавя и предава: „Няма да ти плати". „Той каза, че ще ми плати". Да, но това е неговото последно решение, ти вярваш на това, което е казал, но жлезата долавя решението му. Тази жлеза много точно предава всичко и не само за сега, но и за след хиляди години може да ти каже какво ще стане. Това, което е настояще за напредналите същества, за нас е бъдеще. Те знаят, имат програма, която ние по никой начин не можем да изменим.

* * *

Ставаш - пей! Не те обичат - пей! Болен си - пей! Пей, за да се оправят работите ти.

* * *

От онова забраненото дърво не ти трябва да ядеш. Толкова хубави плодови дървета има, от тях ще ядеш.

- * * *

Има разумни висши същества, които управляват слънцето, звездите, въздуха, реките, движението на земята, всичко, което става, се управлява от тях, те са господари, разполагат с всичко. Те са съвършени същества.

* * *

Жлезите трябва да развиете. Когато сте в мъчнотии, насочете вниманието си към тази жлеза, която е в гърлото или под лъжичката, и ще получите отговор. Пророците са имали

в себе си развити тези жлези и всичко са виждали.

* * *

Всяка клетка, която влиза в устройството на човека, е резултат. Ти имаш една клетка, която е свързана с разумните същества, но не знаеш точно къде е и коя е, следователно не си господар на тази клетка. Ако един ден ти не постъпиш както трябва, този резултат ще бъде отнет от тебе.

* * *

Казвате: „Да напуснем този свят". Вие никога не може да напуснете този свят, защото едновременно в трите свята живеете. Да живеете само в един свят е абсолютно невъзможно.

* * *

Планините служат за кондензатори, откъдето се изпраща енергия; те определят плодородието на полето. Египтяните нямаха планини и си направиха пирамиди, за да създават вдъхновение на човешкия дух. Вие не се интересувате за направлението на реките, нито знаете какво значение те оказват за възпитанието на хората; склоновете на планините накъде са обърнати - също е важно. Ако изучите тези планини, които ограждат Софийско и Самоковско поле, а също и Мусала, ще разберете, че те оказват различно влияние в живота на хората в тези полета - те имат високо мнение за себе си. Те са като Мусала - този връх е в процес на снижение, следователно има един елемент на разрушение. В българите изобщо този разрушителен елемент е развит много.

Като се е изменила оста на земята, Северният полюс се е изменил, изгубил е тропическата си топлина и всички животни като мамонта са измрели. По същия начин и всички грандиозни идеи и желания ще изчезнат. Хищниците до края на века ще изчезнат.

Не трябва да бързаш, но да знаеш времето - часа, годината, месеца, деня - кога нещата ще се реализират.

* * *

Здравето почива на един закон, на една жлеза, която е поставена под лъжичката на човека. Ако ти свържеш тази жлеза със слънчевите енергии, да знаеш кога изтичат тези благотворни енергии, ще имаш резултат. Всеки човек, който може да тури тази жлеза в контакт със слънчевата енергия, той може да живее на земята толкова, колкото иска. А ако иска човек да развие своя ум, трябва да свърже тази жлеза със светлинните енергии, които идват от месечината и енергиите, които съществуват в мозъка. Понеже енергиите, които мозъкът държи, са от съвсем друго поле. Умът на човека може да му служи само за този свят. Ние със сърцето си познаваме другия свят. Това, което умът иска, е вярно за този свят, но това, което умът мисли за другия свят, не е вярно. За вътрешния свят това, което сърцето мисли, е вярно, но това, което сърцето мисли за външния свят, не е вярно, затова духовния свят ние го изучаваме чрез силата на нашето сърце.

* * *

Ние още не можем да изявим нашите сърца. Ние чувстваме, но това, което наричаме чувстване, е нищо. Ако ти се сърдиш по десет пъти на ден, ако ти плачеш, ако си недоволен, ако вечно мърмориш против този и онзи, ако се тревожиш, това не е чувстване. Чувство - това значи вдъхновение, сила, мощ, радост, импулс на сърцето, което преодолява всички мъчнотии и е в услуга на всички. Който има силно сърце, него болест не го хваща, бедност не го гази, дяволът не го гази, никой не го обижда.

* * *

Всеки човек чрез своя живот създава една особена форма, в която слънчевите лъчи се пречупват по особен начин; тези лъчи, като се пречупят нехармонично, намаляват неговия живот. Ако неговите мисли бяха хармонични, ако волята беше завършена и чувствата хармонични, то слънчевите лъчи щяха да му окажат едно благотворно влияние. За да постигне това, необходимо е хората да се събират по двама, по трима, но да са в хармония помежду си, да не виждат никакви недостатъци, защото мнозина от вас се занимават само с това. Престанете да мислите за недостатъците на хората, защото един ден това, което мислиш за другите, ще стане твое наследство, после нито ти растеш, нито даваш на другите да растат, спъвате се един друг.

* * *

За всеки един недъг ние търсим причината вън от нас, а тя е вътрешна. Външната е едно последствие.

* * *

В света съществува една разумна сила, в която ние сме потопени. Ако нашите отношения към тази разумна сила са правилни, достатьчно е тя само да пипне очите ни и ние ще прогледаме.

* * *

Когато гьрми, е по-безопасно да вървиш, отколкото да се криеш под дърво. 1/1 после, за да тресне гръм, трябва да има някаква причина. Гърмът никога не убива праведен човек. Но лошият става на въглен. Добрият човек е добър проводник на електричеството и магнетизма, следователно електричеството ще премине през него и ще замине. Който е лош проводник, оказва съпротива, не позволява електричеството да премине през него и то разрушава нервната система.

* * *

Силата на човека седи в това да бъде добър проводник на мощни сили в природата, не е ли добър проводник, изложен е на големи страдания. За да бъдеш добър, трябва да бъдеш добър проводник на силите, които функционират в природата. Ти не можеш да се избавиш от тяхното влияние - те са навсякъде, не трябва да им се съпротивляваш. На това се дължи остаряването, на това се дължи смъртта, която влиза в противоречие с тях. Защото тези сили минават през човека и го обновяват. Ще дойде време, когато човек доброволно ще си заминава, няма да чака да го заставят, а доброволно ще умира. В природата ще се създават нови' планове, пътища ще се трасират и твоята къща ще се събори. Ще напуснеш старата къща и ще си съградиш нова на друго място и на пьрво време да възстановиш връзката, която те е свързала със слънцето.

Вие винаги може да знаете какво ще бъде времето по всяко време на деня, ако слушате вътрешното си радио, което е във връзка с разумното. Не държите ли тази връзка - „Ни глас, ни услишание". Разумното никога не говори на нервни, на упорити хора, които слушат само себе си и чуждо мнение не приемат.

* * *

Лицето на човека е образ и подобие на неговата мисъл. По лицето, по ръцете, по черепа, по цялото тяло съдим какъв е човекът. Ако отворите черепа на човека и видите това, с което той работи, то е страшна работа. Ако извадите мозъка от гръбначния стълб, ще видите, че нервната система представлява една змия с такава голяма глава, като едно чудовище. Онази змия, която изкуси Адам и Ева, е в гръбначния стълб и в главата на човека.

* * *

Някои постят, за да си изкупят греховете. С пост греховете не се прощават, нито изкупват; постът е само за усилване. Мозъкът е електрическа батерия, свързана с космическия свят. Човек, за да бъде здрав, непременно трябва да има достатъчно енергия от космическия свят, за да се брани. Мозъкът е оръжие, с него ще се браниш от враговете. Ако мозъкът ти е здрав, ще съсредоточиш ума си и ще изгониш всички бацили. Боли те крак, корем, ръка - ще насочиш всичката си електрическа и магнетическа енергия към болката, така ще се лекуваш. Когато човек е нервен, това значи, че му липсва магнетизъм - говори грубо, кряска,

гласът е рязък или глух, задавен. Електричеството и магнетизмът трябва да са в равновесие.

* * *

Никога не говори за злото. Който иска да бъде здрав, за злото дума да не отваря. Злото е кал, в която нищо не вирее.

* * *

Когато трябва да изтекат някои отрови, които не могат да се изхвърлят по обикновен начин, природата съдейства да се образува абсцес. Циреите са един абсцес. Имаш нечиста кръв, трябва да излезе. Някой път може да се реже циреят, но по-добре е само да се направи лек отвор да изтече.

* * *

Кръвта на човека не се разпилява, тя се събира в шишета от разумните същества, слага се етикет от кого е и я пазят в своите аптеки. Ще служи за бъдещата култура. Раз-умното слово без тяло не може да се прояви. Ние трябва да пазим своето тяло, мозъка си, нервната система.

* * *

Сърцето в слънчевата система играе важна роля. Благодарение на сърцето и на ума човек може да богатее и да се издига.

* * *

Кокошката, агьнцата, прасетата, които изяждате, ще спечелят, но вие ще изгубите, защото един ден, когато ге станат хора, а вие сте в по-горна еволюция, ще идвате на земята да им помагате, понеже сте ги яли, задължени сте към тях, ще им помагате, ще им служите.

Причината за земетресенията не е Господ, а хората. Ако са здрави гредите на една къща, тя няма да се събори. Когато мислите на хората станат прави и здрави, земетресения няма да има. А те трябва да стават засега, за да се очисти земята малко, да се стреснат хората, да се очисти земята от някои животни. 1/1 до днес се намират замръзнали предпотопни животни. За да дойде новата култура, трябва да се поочисти земята.

* * *

Не считайте храненето като едно удоволствие, но като една приятна необходимост за съграждане на живота. Умните хора трябва да си готвят сами.

* * *

Ракът и проказата се дължат на най-дисхармоничното състояние на човешката мисъл, на човешките чувства и постъпки. Когато човек дойде в едно противоречие със себе си, в крайно противоречие с обкръжаващата го среда, в която се намира, непременно или ще се побърка, или от рак ще заболее, или друга органическа болест ще дойде.

Може ли човек да не умира? Може. Мислите ли, че гъсеницата, която излиза от своя пашкул, умира? Не, тя не умира, но изхвръква. Гъсеницата, ако е престанала да живее като гъсеница, извън тялото ли е? Смърпа е най-голямото ограничение, в което може да се постави едно разумно същество. Животът е най-голямата свобода, в която може да се постави човешкият ум. Човекът-животно и човекът-звяр ще мине през смъртта, през най-тънката цев, която съществува в живата природа. Когато природата иска да се избави от тях, тя ги прекарва през най-тънката цев, а през нея злото не може да мине, защото оттатък е другата страна на смърпа, там е животът. Зад смъртта се крие животът на безсмъртието и който може да мине оттам, той оживява, но който не може да мине опам, остава в света на промените и ограниченията. Нищо в земята не изчезва. Единственото безсмъртно нещо в човека - това е неговият ум. В смърпа чувствата се прекратяват. В заминалия остават само известни впечатления от неговите желания и една минимална интензивност, но ако се постави в едно тяло, в съприкосновение с жив човек, в него веднага ще се събудят известни инстинкти. Ако грешният умре, той си остава пак същият, смърпа не го изменя. Той се изменя, когато мине от другата страна на смърпа, а именно в живота. Докато умът не дойде в човека и той не почне да мисли, той не може да се измени. Умът съдържа всичко в себе си - той е безсмъртното начало.

И без ваксиниране може да се посрещне каквато и да е болест. Ако човек има абсолютно чиста кръв, без никакви чужди примеси, каквито и микроби да влязат в нея, те ще умрат, не могат там да се развиват. Когато един микроб влезе в една такава чиста кръв, той ще обиколи тук-там, ще ходи на едно място, на друго и като не намери храна, ще умре от глад. В тялото на човека има една цяла система за предпазване - има полиция, има обществена безопасност, има червена армия, има скорострелни оръжия, картечници, пушки, саби, топове, а освен това те разполагат и със заду-шливи газове. Те имат ред предпазителни средства. Когато някой човек заболее, веднага червените клетки обявяват война, те се поставят неприятелски спрямо всеки гост, дошъл не навреме и не на място.

* * *

Понякога прозорците на съзнанието са запрашасали, има един сърдечен прах, вследствие на което силите на живота не прииждат както трябва. В човека постоянно трябва да приижда нещо от външния свят. Умът е онази велика сила в природата, която възприема силите и ги обработва в себе си, при което част от тях задържа в своя живот, а останалото изпраща навън. Между природата и човека има отношения, които трябва да бъдат правилни. Човек е работник на живата природа, даже и най-лошите хора природата ги е впрегнала да работят за нея.

* * *

Като умре, човек не еволюира, другият свят е продължение на този. Засега хората имат пет развити сетива, но ако у тях се развие и шестото сетиво, те ще видят много неща.

* * *

Умът и сърцето представляват две течения. Сърцето е сгъстено, гъстото течение, а умът - рядкото. Умът е артериалната кръв, а сърцето е венозната кръв, която отива да се пречисти в свещения огън на ума. Ако венозната кръв не се пречисти в свещения огън на ума, тя не може да влезе на определеното за нея място. При това пречистване именно става и кръвообращението. При пречистването на кръвта работят най-разумни, най-интелигентни същества. И ако ние хората не грешим, те щяха да ни покажат пътя на безсмъртието, те щяха да ни покажат по какъв начин можем да изхвърлим нечистотиите от своята кръв. Вие не можете да си представите какво нещо внася съмнението или подозрението в човешкия организъм.

* * *

Майката трябва да знае как и къде трябва да прекара ръката си върху детето, дали отпред на главата, или отзад на главата му, как да го пипне, кой център да активизира -всичко това е от огромно значение. Не пипайте детето по задницата, с това се създава лош импулс в детето, защото тази част е животинска и тя трябва да се бута най-после. Майките, за да не развалят децата си, първо трябва да се научат как да ги къпят, как да ги пипат, как и къде да ги целуват.

* * *

Облеклото, което носите, трябва да е направено така, че тялото да е свободно, да има достатъчно количество въздух, за да може енергията на тялото да функционира от краката по цялото тяло. Това е здравословно облекло. Когато дрехата е много прилепнала, не е свободно тялото. Вижте колко са удобни и хубави костюмите на животните. На елените, на тигрите, на леопардите, на лъвовете, колко са спретнати костюмите, отлични! Колко са красиви костюмите на птиците, има въздух във всичките тези дрехи. Птиците се чистят постоянно, разбират колко е ценна дрешката им, която носят, и се радват.

* * *

Дойдете ли до някое дърво, ще благославяте Господа, че го е направил, а не да го дупчите, за да си сложите името на него, или да го сечете. Престъпление е да ритате дървото или да го сечете, или да го наранявате.

* * *

В планината се съдържат ония сили, които поддържат благородното, възвишеното в човешката душа. Планините са възприематели на най-хубавата част от слънчевата енергия, тя се складира там и то от милиони години. Планините съдържат грамадни запаси от енергия, те са складове и на божествени енергии, и място за разумна работа.

* * *

Първичната светлина е, която движи кръвта. Нашето кръвообращение има един ритъм, импулс, който се дължи на тази космическа енергия - електрическа. Електричеството е една форма на светлината. Светлината е импулс на тази първична причина на света. Тя запълва цялото пространство.

Тази светлина е, която дава ритъм на нашето кръвообращение. Човек, който иска да бъде здрав, непременно светлината трябва да бъде ритъм на неговото кръвообращение. Това става по закона на светлината. Ти може да се намираш в тягостно, мъчително състояние, че тези хора, между които живееш, не са добри. Привидно те може да се показват така, но ако знаеш как да постъпваш с тях, ти ще видиш добрата страна даже на хора, които ти се струват като зверове.

* * *

Ядеш ли заешко месо, от тебе човек няма да стане. Искаш ли човек да станеш, заешко няма да хапваш.

* * *

В природата има тъй наречени тъмни сили или същества, които нямат прозорливост, интелигентност и някой път човек, като попадне под тяхно влияние, може и престъпник да стане. Във вашия мозък може да се набере енергия, която да убие някого. Днес събирате, утре събирате такава енергия и един ден се ражда у вас престъпно желание.

* * *

Счупването на крак никога не може да стане произволно. Ако се счупи, това се дължи на обстоятелството, че вие сте се срещали с хора с абсолютно противоположно електричество и магнетизъм на вашите. Вие сте се отбили от правата посока на вашето движение, вследствие на което сте паднали. Има хора, електричеството на които е толкова силно, че като мине покрай тях някое животно, вол или бивол, достатъчно е само да го погледне, за да падне това животно моментално на земята. 1/1 ако в това време не дойде някоя баба и да чукне челото на този вол с яйце, той ще свърши. Научно това се обяснява с жизнените сили на животното. Значи силите, които тласкат кръвта, са електричеството и магнетизмът, те движат кръвта, но щом стане разединение между тях, веднага процесът на живота спира с тях. Това са уроките. 1/1 уроките не са нещо произволно. Човек не може да урочаса от всекиго. Онзи човек, от когото ти можеш да урочасаш, има в себе си нещо силно, което се предава от поколение на поколение. Има хора, които като вземат един камък в ръката си и го чукнат с пръст само, и той се раз-чупва на парчета. В човека има известен род сили, за които той не подозира нищо. Понякога природата употребява тези сили, тя си служи с тях и ги влага някъде като в склад.

* * *

И волята на човека може да заболее. Под воля аз разбирам мускулната система. Мускулите, костите на човека са подложени на патологично влияние.

* * *

Сиромашия, болести, страдания, недоволство - това са все последствия от белите лъжи.

* * *

Когато сте потопени в калта, порите на тялото, на ума, на сърцето ви се запушват. Час по-скоро трябва да ги отпушите. „Духът е онова, което носи живот".

* * *

Засега растителните и плодовите храни са най-добри, но лошото е, че и те са оцапани, защото се хранят от земята, възприемат от животни, от кръв, понеже земята е оросена с тях. Черницата, посадена на някой гроб, с какво се храни? Под вегетарианска храна аз разбирам такава, която няма абсолютно никакви месни примеси и сокове и е още в своето първично състояние. Въздухът, който днес дишаме, също е мръсен. При такава храна и при такьв въздух, разбира се, че не можем да сме здрави. Месната храна съдържа такива вещества, които подпушват порите. Запекът може и смърт да причини на човека. Когато половината от порите на човека се подпушват, той вече е кандидат за онзи свят.

* * *

Растенията знаят как да си избират храна от почвата и как да я преработват, знаят законите на дългия живот. Благодарение на интелигентност на растенията ние придобиваме разумност. Разумността и интелигентността до известна степен се дължат на растенията.

* * *

Бог чрез Словото създаде света. Човек отпосле се създаде по образ и подобие на Словото. Човек са храни със Словото. И още хиляди години ще се храни със Словото.

* * *

Когато в стомаха се отделят повече киселини, трябва да ядете червен лук, пиперки, чесън, да се изпотявате повече. Тези лютиви български пиперки са за препоръчване. Яденето е най-нисшият живот на мисълта. Не отделяйте процеса на яденето от процеса на мисълта, както и от процеса на дишането. Ядене, дишане и мислене са тясно свързани.

* * *

Ако човек умира със страх, ще се мъчи повече, ако умира без страх, ще умре спокойно.

* * *

Кое е онова, което дава ценност на диаманта? Неговата кристализация и неговата твърдост. При това диамантът не е твърдо тяло, той е живо тяло, представлява една кристализирана разумност с четири отношения към света. Диамантът е толкова чувствителен, че ако се носи от един разбойник или престъпник, или убиец, той изгубва блясъка си и след време ще си замине, няма да стои в такива хора.

Нашите мисли трябва да бъдат като диаманта - кристални, чисти и твърди.

* * *

Външният облик на земята е израз на човешкия дух.

Двете очи на човека са двете светила на слънцето. Едното око е равно на слънцето. Двете очи по интензивност не са равни, не са еднакви, едното е всякога по-силно, вижда по-добре, но взаимно се уравновеся ват.

* * *

Ти не си нещо материално, което червеите могат да изядат. След като те изядат червеите, и ти ще ги изядеш - ще ги хванеш, ще станеш техен господар, ще ги организираш, ще си направиш едно тяло, ще се преродиш в един млад момък. Ако не те бяха яли червеите, не би се преродил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...