Jump to content

СПОМЕНИ НА НИКОЛИНА СТУБЕЛ Анастас Бойнов


Recommended Posts

СПОМЕНИ НА НИКОЛИНА СТУБЕЛ

Баща ми беше известен адвокат. Кантората му се намираше на ул. „Ив. Вазов” 22, между стария съвет и читалище „Надежда”. В нея имаше няколко пейки, които винаги бяха пълни с хора ― клиенти, най-вече селяни. Баща ми много четеше и знаеше законите с всички подробности. Млади и стари адвокати се съветваха с него.

wt_1_8.PNG

Анастас Бойнов

Баща ми никога и в нищо не ни ограничаваше. Казваше: „Бог ще има грижа за вас, Той ще ви пази.” Беше висок, слаб, елегантен, но плешив. Имаше изящни ръце. Беше много енергичен, винаги весел и все си пееше. Радваше се на живота и обичаше да се шегува. Освен това, беше много спокоен ― никога не се нервираше и не се караше. Обичаше да се вози на файтон. Баща ми беше, освен всичко друго, голям кавалер и истински грижовен съпруг и домакин. Той доставяше всичко вкъщи и се отнасяше изключително внимателно с мама, която беше нехайна към здравето си и се разболя впоследствие от бронхиална астма.

 

В началото на 1905 г. татко се разболя от остър ставен ревматизъм. Толкова беше зле, че не можеше да си движи ни ръцете, ни краката. Преобличахме го, като го надигахме с чаршафа ту на една, ту на друга страна. Когато клепнеше църква, всички мислеха, че е за него. Лекарите не можеха да му помогнат. Тогава г-жа Мария Дойнова, наша съседка, казала на мама: „Само д-р Петър Дънов може да го излекува. Никой друг.” Мама писа на г-н Дънов в София и той веднага се отзова. Спомням си, че още от вратата каза: „Г-н Бойнов, нищо Ви няма!” Седна до леглото на баща ми, разговаря се с него два часа, след което татко си вдигна едната ръка. За една седмица успя да се раздвижи и даже отиде на работа. Явно г-н Дънов притежаваше някаква необикновена сила, защото без никакви лекарство излекува баща ми, и то само за няколко дни. Оттогава татко стана вегетарианец и предан ученик на Учителя до края на живота си.

 

По време на това посещение г-н Дънов направи френологически изследвания на цялото ни семейство. Оригиналът на френологическата карта на най-голямата ми сестра, Пенка Бойнова, правена през месец юни 1906 година, се оказа в г-жа Павлина Даскалова. Като разгърнем картата, виждаме, че в нея са отбелязани над сто измерения и изчисления ― на лице, ръце, тяло, темперамент; домашни, морални, умствени и други способности. Накрая е направено общо определение на душевните й сили и качества.

Френологическите изследвания на Пенка Бойнова - виж прикачените миниатюри

Zasnemane8.png

Zasnemane11.png

Zasnemane12.png

post-16-0-39221000-1295263833_thumb.png

post-16-0-70097400-1295264834_thumb.png

post-16-0-80750500-1295264945_thumb.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...