Jump to content

5.50. ПО НЯКОЛКО ДУМИ


Recommended Posts

50. ПО НЯКОЛКО ДУМИ

Кирил Икономов бе гимназиален учител по музика. Свиреше на цигулка. На песента „Вехади" бе направил някаква промяна и я свиреше с неговото допълнение. Учителят не беше доволен. Каза: „Моите песни, така както ги давам - така ще ги изпълнявате. Никаква промяна." Не след дълго време той се разболя и боледува дълго време, прикован на легло.

 

Д-р Жеков беше много добър брат, разговорлив, много гостоприемен. Имаше много спомени с Учителя, които ни разказваше. Не се записаха тези неща. Следвал е в Италия за ветеринарен лекар. Като се връща тука, едно младо момиче на име Йорданка му прислужва у дома като слугиня. След време Учителят му казва: „Ще се ожените. Няма прислужница, няма слугиня, да знаеш, че тя ти е жена, но няма да я имаш като жена".

 

И двамата бяха много гостоприемни, подкрепяха мнозина. Йорданка работеше при Учителя - готвеше, переше, грижеше се за Учителя в село Мърчаево.

 

Начо Петров. Него Учителят много го обичаше. А той, от своя страна, обичаше да обяснява, какво е искал да каже Учителят. Това не на всекиму се харесваше и едва го търпяха. Беше прям и честен човек.

 

Кирчо Лъвчето (Кирил Михайлов). Учителят му беше дал това име „Лъвчето". Но не каза защо. Когато се е родил, главата му е била разшита по шевовете, не е била затворена, както при другите новородени. Учителят по-късно му бе дал методи, с който работи, за да му се затвори главата. След време ни показваше главата си, как се е затворила с помощта на съвета от Учителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...