Jump to content

І.02.16. УЧИТЕЛЯТ ПЕТЪР ДЪНОВ И ПАСХАТА НА ТРЕТИЯ ЗАВЕТ


Recommended Posts

16. УЧИТЕЛЯТ ПЕТЪР ДЪНОВ И ПАСХАТА НА ТРЕТИЯ ЗАВЕТ

Петър Дънов е роден на 12 юли 1864 г. в село Хадърджа от баща Константин Дъновски и майка Добра хаджи Атанасова Георгиева. Това е Всемировият Учител на Вселената Беинса Дуно, който за пръв път слиза на земята в плът, за да даде Словото на Бога за идното човечество от Vl-та раса. На 7 март 1897 г. в присъствието на дядо поп Константин Дъновски слиза Божествения Дух върху него. Той става Учител на Бялото Братство на цялата Слънчева система. Той нееднократно в частни разговори заявява: „Ако преди 2000 години дойде Синът, то сега дойде Бащата." Тази истина и до сега не може да се възприеме от мнозина, защото нямат още орган, с който да възприемат понятието „Учител" и нямат очи, за да видят и уши, за да чуят, че сега е дошъл самият Отец, т.е. Бащата, облечен в кръв и плът.

Още от самото начало на учредяване на съборите от т.н. синархическа верига, която се ръководи от Духа Божий, започват да се правят общи обеди и вечери. На всеки събор се прави Господнята вечеря и тя се отбелязва в протоколите на съборите. И което е най-интересното, че не само се възстановява Господнята вечеря по времето на Исуса Христа, но тя се освещава от Духът с ново значение.

На 15 август 1907 г. в 19.30 часа има Господня вечеря в горницата във Варна. Поставена е маса с пасхални съсъди, и до нея три стола за невидимите посетители: Господ Исус Христос, Йехова - Елохим и Адонай - Святият Дух. Молят се на Святия Дух - Адонай да дойде и да ги изпълни с всяка мъдрост. Правят три поклона за тримата невидими посетители, четат от Библията. Застават пред масата и преломяват хляба, и подават чашата с вино с надписана буква, означаващо името на този, за когото е предназначена чашата. Учителят Дънов им говори, но това не е отбелязано в протоколите. На следващия ден сформират веригата в астралния свят.

На 14 август 1908 г. във Варна се извършва Господня вечеря, на която присъствува само Господ - Христос, невидим за тях. На масата има плодове, хляб, преломяват хляба и дават чаша с вино. Застават пред престола по трима човека, като са улавяли трите разноцветни ленти, слагали са ги на главите си и г-н Дънов слагал десницата върху главите им: „Мирът да пребъде с теб."

На 16 август 1909 г. в 19.30 часа в град Търново. На този събор се дават трите закона на синархическата верига, Свидетелствата на веригата, Божието обещание. На Господнята вечеря Господ се изявява на присъствуващите. При преломяването на хляба чрез г-н Дънов, Господ казва: .Аз съм, който съм ви водил в миналото. Аз съм същият, който ви водя и в бъдеще... Бъдете благословени от Отца Моего. Този хляб е символ на моята Любов и така искам да пребъде вашият живот за нашите братя."

При подаването на чашата с вино казва следното: „Тази е чашата на спасението, тази чаша е Вечната Любов и моят Дух, Който работи във вас и Който ви повдига, и който просвещава вашите умове и освещава вашите сърца. Пийте от нея и бъдете благословени. И като се раздаде хлябът, каза се: „Това е Божествената любов за вашето спасение. Да благослови Бог всички страдащи, които имат нужда от този хляб."

На 15 август 1910 г. в 20.00 часа в град Търново. На Господнята вечеря на масата са сложени съестни продукти. След прочитане на стихове от книгата Господня г-н Дънов раздава хляба и виното. При подаване на хляба г-н Дънов каза: „Това е тялото Христово, което за вас се даде и за вашето спасение", това се повтаряло на всекиго. При подаването на виното г-н Дънов казал: „Тази е чашата, която се изпива за вашето спасение."

На края на събора им казва Духът: „Ако Ме любите, ще опазите закона и Аз ще помоля Отца да ви даде утешители."

На 14 август 1911 г. в 19.00 часа в град Търново. На Господнята вечеря на масата са сложени виното, хляба и плодовете. Г-н Дънов казва: „Хлябът означава животът, който Господ изпраща, трябваше да дойде Христос, за да установи живият хляб. Виното, това е Божественият Дух, получаващ дара на Духа, и когато го приемем в сърцата си ще поемеш плодовете на Духа." При подаване на хляба г-н Дънов казваше: „Това е живият хляб на живота, който е слезнал от небето за спасение на твоята душа." А при подаване чашата с виното изговаряше: „Това е чашата Господня, Духът Господен, което се дава за твоето спасение."

Съборът завършва с думите на г-н Дънов:

„Думите Господни, които отправям към вас са тия: Вярвайте в думите ми. Аз ще бъда с всекиго едного от вас. Моят мир ви давам. Моят мир ви оставям. Работете в нивата, в която сте поставени и Отец Мой ще ви утвърди във всяко добро дело. Ходете в пътя на Истината и Живота, в който аз пребъдвам. Отец ще промисли всичко за вашите души. Той ще ви даде според изобилието на своите щедрости. Спънките във вашия живот аз ще изгладя и ще преобърна всичко за добро. Вярвайте и ще ви се даде всичко!"

19 август 1912 г., град Търново. Преди Господнята вечеря г Дънов измива в един леген краката на 12 души. След това четат различни стихове от книгата Господня. Раздава се хляба и виното. Г-н Дънов казва: „Този обичай на вечерята е обичай на Братството и съществува от 10000 години насам. Хлябът представлява Добродетелта, а виното представлява Правдата. Умиването на нозете е пак стар обичай. Нозете, както знаете, вече представляват също Добродетелта, а ръцете Правдата."

Преди събора Христовият Дух влиза в г-н Дънов и той става Миров

Учител на Битието и Небитието, управител на Черната и Бялата Ложа. На срещата на веригата присъствуват и Христос, и Мойсей. Учителят Дънов говори: „Затова придържайте се у закона на Любовта, защото, който не иска да прости на хората, повдига се вече Мойсей и настава кармичния закон. Господ е между нас. Той ни слуша, радва ни се и ни обича. Христос през тази година ще свидетелствува във вашата душа и ще ви даде толкова доказателства, колкото искате, само отворете очите и ушите си. Хора, които слугуват на Бога, те светят, а хора, които не слугуват - те тъмнеят."

14 август 1914 г. Търново. Господнята вечеря се предхожда с нощно бдение от 12 часа през нощта до 12 часа на обяд. Господнята вечеря започнала в 19 часа. Г-н Дънов казва: „Хлябът означава Учението Христово, а виното неговата Любов, чрез която ние се повдигаме и ставаме едно с него. Житното зърно, това е Христос. Житното зърно е емблема на Христа. Житните зърна са Неговото тяло." Г-н Дънов раздава от хляба и чашата всекиму: „Да ви благослови Господ Бог мой. Да пресветне ума ви, сърцето ви и душата ви, заради вашето послушание, да ви благослови Господ." „Аз ви проповядвам един Христос, Който е между вас, слушате гласа Му и не го виждате."

Христовият Дух е в Учителя Дънов. Той е Миров Учител на света, на Битието и на Небитието, на Светлината и на тъмнината. Само Христовият Дух дава Словото на Бога. И от 1912 г. Христовият Дух чрез Учителя Дънов започва да дава Словото си. А то бе Слово на Бога!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...