Jump to content

БориславаИчоваБогданова

Потребител
  • Мнения

    1
  • Регистрация

  • Последно посещение

  • Печеливши дни

    1

Мнения публикувано от БориславаИчоваБогданова

  1. Ще се опитам да опиша накратко методите, които ни дава Школата на Бялото Братство за по-бързото изплащане на кармата. На скоро бях навън, на разходка, и ми потрябва химикалка – взех на заем такава от касиерката в кварталния магазин с обещанието, че ще я върна след 5 минути. Обаче забравих … Отнесох си я в къщи и изобщо даже не успях да я използвам (въпреки че, това няма абсолютно никакво значение). И така, цяла седмица забравям да я взема с мен, когато излизам и да я върна – от срам дори започнах да избягвам магазина. На края на историята сънувах, че им връщам обещаната химикалка. На сутринта това беше и първата ми работа – да я върна и съвсем сериозно да се извиня за забавянето.

    С този обикновен наглед пример искам да покажа, че наруших, не изпълних обещание и че няма да имам отново спокойствие и мир, докато не върна не моето и не изпълня докрай обещаното. Защото кармата действа винаги и за всичко – тя е безпощадна, без изключения. Тя, всъщност, е един закон за справедливостта, който много харесвам. Тя не прибавя нещо от себе си. Тя е като един наблюдател, който много стриктно и точно записва в тефтера си всичко онова, което човек върши или обещава. И докато той не изплати и последната стотинка (кодрант) от задълженията си – свобода няма!

    Когато даваме обещание, ние всъщност не го правим към отсрещния човек (обект), а по-скоро, това е едно заявление към цялата вселена, която ще следи дали то ще изпълни или не и дали това ще бъде навреме. За това и Учителят толкова много е държал да се намери и плати бележката за радиото, преди да си замине, защото е знаел окултното значение за едно такова неизпълнение на задълженията. Щом този закон важи за Великия Учител, то какво остава за нас?!

    За това смятам, че за всеки един от нас е от кардинално значение да си постави за цел да разплете до край и изплати всички свои кармични връзки. Да развърже от себе си всички вериги и окови, които го притискат и държат към земята. Да стане завинаги ясно, че малките неща са от кардинално значение. И да разрешаваме въпросите, които стоят пред прага на нашата душа не по човешки начин, а по Божествен (или поне да имаме такъв стремеж).

    Един от методите, които се дават в Школата, това е пеенето. Чрез пеене човек по-бързо изплаща своята карма – за това и Учителят може би толкова е държал на пеенето и занимаването с музика. Конкретно една такава песен е „Мехейн“.

    Друго, което може да се практикува за по-бързото разплащане на дългове е 36 часовия пост. Съзнателен, а не случайно или по принуда издържан …

    Друг метод, който ни дава Учителя е вечер да се съзерцава звездното небе в продължение на 10-15 минути. По този начин, казва, вие се свързвате с напредналите същества, които идват и ви помагат – така, бедите, които са ви определени за следващия ден могат да се отменят.

    За разчистване на сметки всеки ден от седмицата да се казва по сто пъти един глагол. За понеделник – „чистя“, вторник – „побеждавам“, сряда – „уча“, четвъртък – „давам“, петък – „любя“, събота – „съграждам“, неделя – „светя“.

    Постепенно от по-малките и лесни за изпълнение неща преминава към по-трудните, като например – прошката. „Да простиш и да обичаш – това са много трудни работи, казва Учителя. Има един велик закон в природата: като прощаваш, ти добиваш своята свобода.“ Когато започне разцъфтяването или пробуждането на човешката душа тогава той много лесно започва да люби – всички и всичко, търпелив е и се стреми навсякъде, където може да направи добро, да носи светлина, да примирява. Той е смел и решителен. А правилната обхода, за която Учителя толкова много е държал и не веднъж е говорил, е за да ни предпази от навличането на нова карма …

    Стига ме и до апогея на нещата, който човек може сам да направи, стига да стигне до това съзнание и да го изпълнява, за да изплати кармата си: Самоотричането - закон за свободата. („Не аз, а Христос в мен! “)

    Когато един ученик напредне в своето духовно обучение и вече е изплатил своята карма, вярвам, че той би могъл да понесе на плещите си и родова карма и да я изчисти. Вярвам също така, че едно живо, духовно, пробудено и напълно осъзнато общество, би могло да изчисти през себе си национална карма. А за кармата на човечеството – знаем Кой я пренесе през кръста. Само същество като Христос би могло да направи подобно нещо и го направи, от любов към човечеството. Великата жертва. Вечният пример.

    Всъщност може би тук е момента разгледаме и въпроса как след като закона за кармата важи за всички Христос приема върху себе си греховете на цялото човечество. Духовната наука обяснява това така: когато човек извърши грях, той се отдалечава от своя път към съвършенство, кармата идва и той трябва да изплати греха си. Да предположим, че още в този си живот или в следващия той успява да се разплати и вече е така да се каже чист, обаче неговият грях все още съществува като факт на земята и той е абсолютно безсилен него да заличи. Това прави Христос – заличава този факт от земята. Щайнер дава и друг пример. Казва горе-долу така: ако например вземем един човек роден през 793г. който е съгрешил и погледнем в Акаша за неговия грях, за да изследваме кармата – ние не бихме могли да го видим. Ако обаче се проникнем себе си с Христос си и отново погледнем в Акаша – този път ще видим неговия грях, който стой в акашовите хроники като факт. Това е възможно да се случи, защото Христос всъщност е взел греха в неговото царство. Антропософията казва : „Кармическата справедливост остава да съществува, но по отношението на действието на един грях в духовния свят се явява Христос, който взема този грях в своето Царство и го носи нататък“. Това всъщност представлява заличаването на греха в хода на земното развитие чрез Мистерията на Голгота.

    За българите знаем, че сме черният дроб на планетата. В една беседа (мисля, че беше от Утринни слова 1936г.), Учителят над четири пъти казва колко е важно българите да имат здрав черен дроб. Пример за това как с едно индивидуално действие – изчистване на черния дроб, човек може да окаже сериозно влияние на общите процеси, протичащи в целия космос. Човек се движи по кръста на еволюцията и когато той изплати своята карма напълно, от движение по хоризонталата на кръста, той преминава в движение по вертикалата и става управител на собствената си съдба. И от там започва истинската свобода, лично творчество и човек може да изпълни земната си мисия. Тогава той излиза от Самсара – колелото на преражданията и може да продължи към живот, учене и служба на други планети и слънчеви системи. Тогава той ще се е издигнал до нова сфера, от която би могъл да действа като учител на човечеството.

    23.10.2017г.

    София

    • Like 1
×
×
  • Създай нов...