Jump to content

І.02.18. БЕЛЕЖКА НА СЪСТАВИТЕЛЯТ


Recommended Posts

18. БЕЛЕЖКА НА СЪСТАВИТЕЛЯТ

Този материал бе публикуван в „Изгревът", том V, под N 203, стр. 528-531, когато давахме образите на последователи на Учителя Дънов. Тук е уместно да бъде поместен отново, поради нашия разговор за Антиминса. Ще се спра на някои неща, които ми направиха впечатление.

1. Младият Константин Дъновски получава собственоръчно Антиминса, в кърпа обвит и след като го е предал, монахът изчезва безследно. Възможно е. Но не е бил дух, защото този Антиминс е съществувал, бил е реален, веществен, и е играл голяма роля във Възраждането във Варненска област и борбите за църковна независимост, включително и освобождението на България от турско робство.

2. Разказите за духовния ръководител на поп Константин Дъновски са приемливи и са верни.

3. През 1907 г. Тодор Бъчваров е видял Антиминс, отпечатан на литографски камък. Тези отпечатани Антиминси са на хартия и са се разпространявали между последователите на Учителя Дънов, син на Константин Дъновски. Аз съм ги виждал, окачени в рамка по стените на някои салони. Някои и сега са запазени, захвърлени от невежеството в праха на забравата.

4. През 1897 г. се отпечатват 8 Русия на копринен плат много антиминси, които се разпространяват в България. Освен това такива антиминси са отпечатвани и в Солун, понеже са на гръцки език. Така че е напълно възможно в църквата „Св. Архангел Михаил" да има такъв екземпляр. А оригиналният Антиминс, който е получил Константин Дъновски е на друго място, за което ще говорим.

5. Тази книжка е написана на 1.VIII.1922 г., когато България е преминала през две национални катастрофи и всички идеали за обединението на българските земи са пропаднали и загубени, затова има тъжни мисли. И необходими изводи и поучения за следващите поколения българи.

6. За Тодор Бъчваров това е мистична случка и онова, което публикува цели да докаже именно това. Той е много далече от същността на „Откровението" и ролята на Антиминса за българското освобождение.

7. Той не познава Антиминса като Божествена Евхаристия, която има начало, но няма край. Защото няма откъде да узнае и откъде да го научи. Тайнството на Антиминса днес, в 1999 година, се открива по благоволение на Святия Дух чрез „Изгревът" в том XI.

I Вергилий Кръстев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...