Jump to content

Душата


Recommended Posts

ДУШАТА

Духовният свят има връзка с физическия: Едновременно човек съществува духовно и физически. Тези два елемента съществуват в него едновременно; между едното и другото същество има едно връзка, която ги съединява и управлява. Тази връзка е душата, която е полудуховна и полуматериална. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 137).

Под думата „Физическа материя”, разбирам света на формите, необходим за проявата на битието на нещата; под думата „духовен свят” разбирам онези сили, които работят за създаването на тези форми; под душа пък разбирам условията, които подготвят съграждането на тези форми. Следователно, без форми животът не може да се прояви. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 137).

Под думата „себе” аз разбирам Божествената човешка душа. (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 275).

Душата, това е подсъзнателният живот... Подсъзнанието на нашата душа носи всичко от миналото. (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 279).

Всяка душа трябва да има тяло в света, за да се прояви като индивид, като единица. Трябва да има тяло, за да я посети Господ. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 137).

Без плът и кръв, като облекло на душата, последната не може да се развива, не може да се прояви. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - изд. 1942 г. София - 139).

За да се роди нещо трябва да се съединят два полюса. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София – 123).

В тези два полюса започва да действа Божествения принцип и да се проявява Бог. (СИЛА И ЖИВОТ - ІV серия изд. 1922 г. София - 288).

За да се роди душата, Любовта и Мъдростта се съединяват и образуват едно цяло... Ако извадите Любовта и Мъдростта от душата, тя ще се разпадне. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 123, 124).

Тя обхваща целия бял дроб, но обитава под лъжичката. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 23.07.1993 г.).

Душата се проявява на Земята чрез човека. Тя е съд, чрез който животът се проявява. Първо слиза душата, а след нея - животът. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 124).

Човешката душа е една монада, но на Земята няма такива везни, които могат да я претеглят. Тя има мощна, огромна Сила. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН – 7.10.1989 г.).

Душата е човекът, който се проявява в духовния свят, между ангелите. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 146).

Душа и дух - те са два клона на едно и също дърво. Душата носи това, което излиза от Любовта, а духът - това, което излиза от Мъдростта. Любовта създава един свят, а Мъдростта - друг. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО – изд. 1940 г. София - 124).

Душата е пълна с добрини и радост. ... Благостта се проявява само чрез човека, в когото душата е изявена. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО – изд. 1940 г. София - 124).

Всички положителни неща, всички добродетели са облекло за човешката душа. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 308).

Възвишените мисли и чувства не се нищо друго, освен прояви на човешката душа. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София – 87).Стр. 6/14

Всеки човек трябва да отвори своята душа, за да види света какво има там... Да отвори извора си и да покаже какво има. (СИЛА И ЖИВОТ ІІ том - изд. 2006 г. София - 110). Кое е отличителното качество на душата? - младостта. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - изд. 1940 г. София - 126).

Задачата на човека е да развива и разширява своята душа... Колкото повече се разширява съзнанието, толкова повече се обогатява и душата с опитности. Човешкият ум със своите мисли и човешкото сърце със своите чувства идват като помощници на човешкото съзнание, да го разширят и развият. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - изд. 1928 г. София - 68).

Подсъзнанието - това е душата, съзнанието - това е сърцето, самосъзнанието - това е умът, свръхсъзнанието, - това е човешкият дух... Човешкия дух, човешката душа, трябва да бъдат обединени, за да намерят истинския път на своето развитие. (СИЛА И ЖИВОТА ІV серия – изд. 1922 г. София - 291).

Всеки ден човек трябва да има една малка придобивка към своето съзнание. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - изд. 1928 г. София - 68). В душата се складирани опитностите на миналото, а сега се складират тия на настоящето. (ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ - изд. 1928 г. София - 681).

Човек носи големи опитности и знания, които е складирал в душата и духът си за вечни времена. (ДЕЛАТА БОЖИИ - изд. 1940 г. София - 7).

Душата на всички хора трябва да се изпълни с възвишени и благородни стремежи да служите на ближния си, на цялото човечество. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 37).

Ако Истината е в душата ви, тя ще ви направи свободни. Ако Истината е в душата ви, ще имате широк замах в действията си и ще дадете свобода на себе си и на окръжаващите. (ДВАТА ПЪТЯ - изд. 1934 г. - София -100).

Силата на човешката душа седи във възприемането на любовта. Когато човек възприеме правилно любовта, в душата му настава мир, радост и веселие, и всички противоречия в живото му изчезват. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - изд. 1939 г. София - 356).

Искате ли да бъдете добри, разумни, здрави и красиви, обичайте всички хора. Това е капиталът на човешката душа (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 326).

Защо трябва да обичаме? Да придобиете онова, което нямата и да усилите онова, което имате. От различните хора ще черпите различни неща. Като обичате някои хора, вие ще станете поздрави, отколкото сте били; от любовта си към други, ще увеличите добротата си; от любовта си към трети, ще увеличите разумността си. И най-после, от любовта си към четвърта категория хора ще светите, красотата ви ще се увеличи, ще станете подобни на ангелите. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – изд. 1940 г. София – 326).

Тялото, сърцето и умът са сили дадени на човешката душа, които тя трябва да завладее по Божествен начин. Тялото ти никога не трябва да ти става господар, а да ти е слуга; на сърцето си никога не трябва да позволяваш да ти стане господар; същото се отнася и до ума. (СИЛА И ЖИВОТ II том - изд. 2006 г. София - 63).

Стр. 7/14

Всичко, което човешката душа желае, е възможно и постижимо, но време се изисква за това. За всяко нещо има определено време. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 67).

Корените на знанието се крият в душата на човека... Когато човек се пробуди за своя душевен живот, тогава иде истинското знание, истинската мощ и гениалност. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - изд. 1938 г. София - 212).

Душата ви от нищо не трябва да се смущава. (СИЛА И ЖИВОТ ІІ том - изд. 2006 г София -65).

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...