Jump to content

VII. 6. Продължение за архива на Братството, пазен от фамилията Гобо във Франция - Алпите


Recommended Posts

Величка Няголова

6. ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА АРХИВА НА БРАТСТВОТО, ПАЗЕН ОТ ФАМИЛИЯТА ГОБО ВЪВ ФРАНЦИЯ - АЛПИТЕ

23.08.99

Ще ви разкажа как се пазят братските материали във франция и какво е отношението на французите към българите и българския материал. Както знаете, едно копие от неиздадените беседи плюс 1 филм с 10-те сестри, които играят Паневритмията коректно, плюс други материали на пишеща машина, снимки на Учителя с групи, касети с музика и др. бяха изнесени от Анина Бертоли във франция за съхранение, по време на комунистическия режим у нас. След смъртта й те бяха предадени на съхранение на фамилията Гобо в Алпите. Познавам ги от 18 години и бяха мои приятели, верни на Учителя и не с Михаил Иванов. Но нали Учителят все е запитвал за разни нови хора, влезли в Братството чрез приятели: „Е, рекох, а те изпитани ли са?" И ето къде е грешката. Ценният братски материал отиде в ръцете на „неизпитани братя и сестри". И те, като истински „иезуити", направиха големи поразии. Отначало искаха да върнат материалите и ги натоварихме в колата ни. После сутринта ги свалиха, правейки своите търговски сметки в главата си. И то - да издават, а нямат право и материалът е на български език, друго - да заменят ценния филм с този, който съхранява французойката Никол Филасие, сега жена на Павел Желязков и др. подобни лични и безотговорни постъпки. След като получиха десетки писма с обяснения от д-р Вергил Кръстев, от мене и от много други приятели в България, те не само че не върнаха архива, но си позволиха да се разпореждат с него така, както те си разбират, все едно, че им принадлежи. И те взели, че предали този ценен братски филм с вярната Паневритмия на Никол Филасие плюс един голям куфар с материали, снимки и то без разрешение! Така, просто самоволно. Тази Никол ги взела, вече 1,5 година уж да си извади копие, и още нищо не е върнала и няма да ги върне. С лъжи и кражби тя отмъква материала и най-важното е, че и досега, вече близо 2 години те двамата с Павел Желязков не са направили абсолютно нищо по издаването им. Не само това, но те двамата пазеха всичко в тайна, след както са изиграли фамилията Гобо и са си присвоили материала. В същото време те продължават да вършат търговия с техните книги - редактирано и изменено Слово на Учителя и продават и различни неверни Паневритмии. И продължават да мълчат и пазят тайна.

Е, как научих аз и всички други тази тайна? Това лято, 1999 година, на Рила, на Салоните срещнах сина на фамилия Гобо - Пиер, и той ми разказа всичко. Родителите му приготвили компакт-дискове с 1/4 от архива на непечатаното Слово на Учителя и раздали на доста българи, по техен подбор, изтривайки така ръцете си и не връщайки оригинала. Дали и на Благи Жеков, председател -вечен на Братския съвет. Но той едва ли ще се заинтересува от този материал. Други по-примамливи неща той има на ум - като пътешествия и др. Пиер лично ми каза, че Никол и Павел Желязков са ги излъгали и са си присвоили материала. Още допълни, че те са „некомпетентни", за да разберат и оценят стойността на присвоения материал и камо ли да го издадат. И така, филмът остава „консервиран" у тях. Борете се този ваш Братски съвет да влезе в ролята си и да изиска целия материал както у Никол и Павел Желязков, така и от семейство Гобо, защото той има юридическо право за това.

Когато Никол вижда Пиер на Рила, подскача цяла от ужас, че той ще разкрие Истината. И така и става. Той ми разказа всичко, и съжалението на родителите си, че са се излъгали да предадат материала „в ръцете на неподготвени хора". Но нали и те ни изиграха, като бяха приготвили да върнат материала на Братството и сутринта се промениха? И как аз изживях това голямо разочарование от поведението им? Щях да си замина. И вече ги познавам добре тези хора, които са „иезуите" и врагове на Братството. Сега си измиват ръцете като Пилат, стези компакт-дискове, които раздават. Но аз вече ги познавам и нямам повече работа с тях.

Говорейки на Рила с Пиер, сина им, изведнъж дотича Павел Желязков и взе да вика: „Пиер, Пиер, ела!" Уплашен, че Пиер разговаря с мене и да не би да ми разкрие тяхната подлост и коварство. Но аз се обърнах към Павел и му заявих: „Всички вече знаят, че филмът е у вас. Не може повече да криете. И ако свършите работа да го издадете на касета, добре. Но мислете му, ако не свършите работата!" Той се страшно разгневи и ми се закани с пръст: „Аз имам да проведа разговор с тебе, разговор!"

Сега ще ви разкажа за отношението на „чужденците", които вие обоготворявате и носите на ръце. Как се отнасят те с българите от Братството, с тези, които се борят да запазят националното ни съкровище от делото на Учителя -като материал от неиздадените беседи, филми, снимки и др.

Срещам Павел Желязков пред сергията си на Рила, продава книги, много книги. Взех да говоря с него, казвайки му: „Какви са тези различни редакции, издатели наляво-надясно, защо не се обедините?" Казах също: „Вие нямате право да редактирате и променяте Словото на Учителя! Това е непростимо!" Изведнъж притича жена му, французойката Никол и взе да мърмори под носа си: „Vas au toilette! Vas au toilette!" И така десетки пъти. А тя знае малко български . Това, което казваше, значи: „Иди в тоалетната, иди в тоалетната!" Аз се обърнах и само й казах: „Не се карам с мъжа ти, а разговарям!" Но тя си продължи да мърмори същите думи. Тогава аз се обърнах към нея и й казах-строго и на български: „Намираш се в България и ще говориш на български. И ти си тази, която ще отидеш в тоалетната." Тя замря и млъкна като попарена.

Видяхте ли сега как се отнасят „чужденците" към нас, българите, които се борим за материала си? Каква ниска култура и лошо възпитание! Резил! А вие се прекланяте пред тях. Не искам да кажа, че няма и добри хора по света. Но знайте, че Учителят не пожела да влезе в новата модерна френска палатка, която Му подариха французите през 1939 г.! Той каза, че е дошъл на тази земя за българите. И гордейте се! Той изнесе Словото Божие на български език и говори с българска реч! Знайте си цената и не се продавайте на никой народ или власт! А аз съм „инспекторът" на Учителя във Франция и контролирам как французите се държат към Учителя, Неговите ученици и материалите, предадени им на съхранение.

Тука грешка има и сестра Анина Бертоли, която беше италианка и не обичаше българите, беше си патила от някои от тях. И тя не пожела да предаде този материал в „български ръце", а го предаде на чужденци, да правят каквото си искат и то без разрешение. Гордейте се, че сте българи и пазете неоценимото богатство от беседи, които Великият Учител ни остави в наследство. Пазете се от предатели и мошеници, особено от „интернационални бандити". Стойте на поста си будни и не се продавайте за пари, богатства и др. Носете с чест и гордост името „българи" и бъдете достойни ученици на Учителя.

На Рила Никол ми каза с голям яд: „Ти пишеш, пишеш." А аз й отговорих: „Да, пиша! Защо се плашите? Аз пиша Истината." Та, голям е страхът от Истината. Но тя излезе наяве. А сега вие се борете, заедно с вашия Председател, да си приберете архива от франция и най-вече този филм, който ви е много важен, за да няма бъдещи промени в Паневритмията.

Колкото до материала от неиздадените беседи във франция, се оказа, че били копие, редактирано напълно от Лалка. Но това трябва да се провери. Ако филмът беше предаден на д-р Вергилий Кръстев, знайте, че досега касетата щеше да е излязла. Той е човек на действието и Истината. Бъдете смели в делото Божие.

23.08.99

Здравей, Вергилий,

Много набързо успях да напиша историята с архива във Франция - т.е. продължението. Пътувам след 2 ч, и бързам, извинявай за бързото писане.

Сърдечен поздрав.

Величка Няголова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...