Jump to content

СВОБОДНИ ЛИ СМЕ


mkitanov

Recommended Posts

СВОБОДНИ ЛИ СМЕ

Съвременните хора са изгубили отношенията си към Бога; мислят, че са свободни, че имат право да вършат това или онова, че имат право да критикуват дори Бога. (СИЛА И ЖИВОТ - II том – изд. 2006 г. София - 272)

Ние трябва да знаем, че в света сме служители на Бога. Някой казва: „Човек има свободна воля”. Само който живее в този съществен, неизменен свят, дето Бог живее; който служи на Бога и разбира Неговите закони и повеления, само той е свободен, само той може да има свободна воля. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 186)

Аз ви дадох свобода, но вие злоупотребихте с нея. Всеки се е надигнал и мисли, че е свободен.. Човек, който не почита хората, не е свободен; Човек, който не люби хората, не е свободен; човек, който не може да прави добро, не е свободен; човек, който не използва разумно условията, не е свободен. Днес всички хора работят насилствено - това не е свобода. Дето е законът, там няма свобода. В сегашния християнски свят, няма свобода. Сегашните хора са ограничени. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 48)

Природата действа по закона за Цялото. Ако помагаш на Цялото, ти си свободен човек; ако не помагаш, не си свободен. Щом е добре на Цялото, и на тебе ще бъде добре. Кракът е свободен, когато върши службата си добре. Това показва, че цялото тяло е добре. Ако цялото тяло не е добре и частите не са добре. Хората не мислят за Цялото, но искат Цялото да мисли за тях. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 71)

Бог изпраща хората на Земята свободни, да се чувстват независими и да живеят като князе. Какво правят те? Намират някой мъж или някоя жена и се обвързват - те изгубват свободата си и падат по-долу от княз, после се оженват - стават обикновени, най-после се развеждат - стават посмешище на хората. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 243)

Някои хора мислят, че са свободни, а в същност всички са впрегнати - някъде по двама, някъде - по трима или по четирима заедно. От време на време ни разпрягат да си починем... Щом си починат, господарят пак ги впряга на работа. (СИЛА И ЖИВОТ II том. изд. яла Братство София. 2006 – 490)

Днес всички хора са роби. Всеки е роб на някого и на нещо, а заблуждава другите, че може да владее. Той мисли, че като се ожени, като има жена и деца, ще бъде господар на условията. В края на краищата, той изпада в положението на овца, на която изяждат агънцата и най-после отнемат и нейния живот. Ако изяждат вашите мисли, ако изядат вашите чувства, ако изяждат вашите постъпки, де е свободата ви? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 50)

Който служи на хората, не е свободен. Комуто служат хората, и той не е свободен. (ИЗВОРЪТ НА ДОБРОТО – изд. 1992 г. Варна - 51)

За да влезе в правия път, човек трябва да различава същественото от несъщественото. Човек трябва да бъде свободен от всички амбиции за завладяване. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. Б. Братетво 2006 г. - 170)

Някой казва: „Аз съм свободен, мога да мисля, мога за чувствам, да действам, както искам. Не е така. Свободата се определя от силите на човека. За пример, ако носът на някой човек е дълъг 4 см, той показва, какво е количеството на силите, влажени в мозъка му. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА - изд. 1933 г. София - 177)

Не е ли свободен човек да си избира занаят какъвто иска? Човек е свободен да работи каквото иска, но в края на краищата носи последствията на своя избор. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. – 19)

Понеже човек е свободен в своите действия, погрешките в живота му идат като естествено последствие на неговата свобода. Обаче едно се иска от него: поправяне на погрешките. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА изд. 1944 г. София - 23)

Проявявайте се свободно, без лъжа, кражба и убийство, защото всеки получава заслуженото. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - изд. 1942 г. София - 72)

Като се радваш на любовта на всички хора, на техните мисли и чувства, това значи да си роден от Бога и да си свободен от грях. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – изд. 1946 г. София – 333)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...