Jump to content

НЕДОСТАТЪЦИ ПРИ БРАКА


Recommended Posts

НЕДОСТАТЪЦИ ПРИ БРАКА

Майката казва: „Дъще, нашата култура е култура на скръбта. Ти ще станеш богата, ще имаш къща, за да разбереш скръбта, за да разбереш живота. Ще се ожениш, за да изпиташ скръбта”. Дойде някой велик Учител, казва: „Не, няма да се жениш”. Всички велики Учители казват, че не трябва да се жениш. И великият Учител е прав. Ще ви кажа защо великият Учител е прав. Майката казва: „Ти ще се ожениш, скръбта ще трябва да учиш”. Ще ти турят венец на главата. Този венец е венец на скръбта!... И при това майката казва, че добре се е наредила дъщеря й?, работата й? е уредена. Не, не, не само че не се е уредила, но сега настава часът на скръбта. И какво учат майките дъщерите си? - Много хубаво учение! Нека забогатяват! И аз казвам: Нека забогатяват, с малко не може, с милион, два, три, десет и повече! Колкото повече забогатееш, толкова по-добре ще научиш скръбта - ще имаш и ще загубиш. Лъжливостта в това учение е там, дето майката мисли, че като има дъщеря й? къща, като взима един красив момък, че ще е щастлива. Колкото момъкът е по-хубав, толкова по-нещастна ще бъде дъщерята, толкова по-добре ще научи скръбта. Колкото поздрав е, толкова повече жени ще има. Красивият момък с една жена не се задоволява. Ще ми говорите за морал! (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА – изд. „Фотинов” София - 463).

Не само хората се женят, но и духовете се женят. „И тази хубава!” Вие имате особени понятия за женитбата. Когато един възвишен дух слезе на земята и се облече в материя, и той е оженен. Той тегли нагоре, тя тегли надолу. Има велики духове, които от години са ги хванали техните възлюбени и ги държат. И той пъшка, и тя пъшка. „Где е - казва той, - онази свобода, по-рано беше добре, лесно се движех, а сега какво ми е, аз си зная.” Канят го другарите му на разходка. „Не, ще се върна вкъщи.” - „Защо?” - „Чака ме жена ми.” (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София – 301).

Коя жена и кой мъж са свободни? Само момъкът и момата са свободни. Омъжената жена и жененият мъж не са свободни, те не могат втори път да се женят. (УСЛОВИЯ ЗА РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - 97).

Бог изпраща хората на Земята свободни, да се чувстват независими и да живеят като князе. Какво правят те? Намерят някой мъж или някоя жена и се обвързват - те изгубват свободата си и падат по-долу от княз, после се оженят - стават обикновени, най-после се развеждат - стават за посмешище на хората. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 243).

Брак, който не дава свобода, той е робство. Любов, която не създава свобода, това е едно робство. Това е една проказа... Както, Бог ни е създал, така трябва да си останем - с една вечна свобода (ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ БОЖИЕ - изд. 1998 г. София - 254).

Това, което хората наричат женитба, е само предговор за женитбата. Казвате: „Знаем какво значи да се ожениш. Ще раждаш деца и то с големи страдания”. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 248).

Какво нещо е женитбата? - Ограничение. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 295).

Като се ожените за някого, вие трябва да му слугувате. (АКО ГОВОРЯ – ІІ т. – 214).

Има ли нещо лошо в женитбата? - Нищо лошо няма в женитбата, но който се ожени, трябва да напусне рая. Бащиният дом е раят за момата. Същото се отнася и за сина. Женитбата е фалшив надпис. Като се жени човек, дават му табела, на която е написано, че влиза вече в Божествения свят, да учи. Вярно е, че човек учи в женитбата, но не е вярно, че влиза в Божествения свят. Какви по-добри уроци може да получи жената от мъжа и мъжът от жената? Какви по-добри уроци могат да получат родителите от децата? (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 323).

Младият, който иска да се жени, за да бъде щастлив, се заблуждава. Той ще бъде толкова щастлив, колкото и английският реформатор Йоан Веслей. Оженил се за една добра християнка, която на другия ден още му казала: „Сега вече аз заповядвам. Няма да се срещаш със сестри, да им проповядваш. Тук аз съм сестра, мене ще слушаш! На третия ден след женитбата си, той казал на своите приятели: „Не струва човек да се жени!” Той си казвал: „Наистина не трябва човек да се жени за сестра, която има предвид само себе си и своето щастие. (НОВАТА МИСЪЛ - 69).

Мъжът е Слънцето, а жената - Земята. Ето защо, когато момъкът казва, че обича една мома и желае да се ожени за нея, той се заблуждава. Може ли Слънцето да се ожени за Земята? Може ли то да я прегърни и целуне? Истинската женитба подразбира изливане на чувства, но от далеч, както се разговарят Слънцето и Земята. Между хората не е така. Мъжът иска жена му да бъде постоянно около него, да знае какво прави, с кого се среща и т. н. Какъвто е мъжът, такава е и жената. И жената иска от мъжа същото, каквото той от нея. Това са неестествени, неправилни отношения между хората. (НОВАТА МИСЪЛ– 72).

Мъж и жена се оженят, но след две-три години жената го изтощи, разсипва, уморява го и втори път се оженва. Уморява и втори мъж, оженва се трети път, но и с него става същото... Случва се и обратно: мъж не може да живее с жена - в него първият принцип (разрушителният) е надделял и като вземе жена, ще я умори. За такъв мъж и за такава жена вторият принцип (градивният) трябва да е толкова силен, че да се уравновеси с първия. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. - 217).

Кажете си, че вашият мъж е благороден, пълен с Любов, с Мъдрост, Истина, нежен, великодушен, герой, винаги готов да се жертва за вас, а че тоя, който ви бие два-три пъти на ден, той е привиден мъж, той не е истинския ваш мъж. (ВЕРИГАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ - 459).

Някой казва: „Аман от моята жена” - тя не ти е жена, тя ти е слугиня. Твоята жена е благородна, от царско произхождение - нейната душа е пълна с Любов, готова да се жертва за теб. Тази, която те изнудва, тя не ти е жена, тя те лъже. (ВЕРИГАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ - 460).

Не обръщайте внимание, че вашият мъж или вашата жена са лоши. Те са съсредоточили ума си надолу, а не към Бога, а трябва да го съсредоточат към Него, към Виделината - Той е, който ще ви изведе към Виделината. (ВЕРИГАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ - 459).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...