Jump to content

Recommended Posts

ПОЧИВКА

Казано е в Писанието·”Отиде, пресели се, да си почива”. Когато си почине добре на онзи свят човек се връща пак на Земята, да работи. (НОВО РА3БИРАНЕ - 143).

Има два свята за почивка и два свята за работа. Законът е следният: Който е работил на земята отива на онзи свят да си почине· който е работил на онзи свят, слиза да си почине на този свят. Мнозина са ме питали: Защо този човек е богат защо има пари, защо жена му и децата му са всички здрави? Защо няма никакви мъчнотии и страдания? Отговарям: Този човек е работил на онзи свят, а тук почива. И за тебе е същото: Сега ти ще работиш на този свят, а ще почиваш на онзи свят. Там ще бъдеш богат, всичко ще имаш. (НОВО РА3БИРАНЕ - 143).

Почивката е необходима за всички живи същества като обновителен процес. (СТЕПЕНИ НА СЪ3НАНИЕТО - 116).

Колкото и да е уморен човек в съзнанието си, щом стъпи в Божествения свят, усеща такова едно успокояване, каквото усеща страдащият човек, като влезе в някои спасителен дом. (ІV МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1926 г. - 59).

Какво е почивката? Свещена почивка. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 47).

Трябва да разберем основни Божествен закон, че почивката е резултат на работа. (СИЛА И ЖИВОТ – І СЕРИЯ - 47).

Най-първо имайте почивка на тялото си. Най-първо едно практическо правило: дайте почивка на тялото си не го измъчвайте. Дайте почивка на ръцете, на краката, на очите, на ушите. Нищо в себе си не измъчвайте. На второ място, не измъчвайте и сърцето си. На трето място не е измъчвайте и ума си. (СЬГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 207).

Съвременните хора се нуждаят от почивка. Всички несгоди, Всички болести в живота на хората се дължат на преумората, на изтощаването, организмът се отклонява от нормалните условия на здравето. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 84).

Човек трябва да работи шест деня през седмицата по осем часа на ден а седмия ден да почива. (КРАДЕЦЪТ И ПАСТИРЪТ - 159).

Хората не знаят как да си почиват. Животът на сегашните хора е крайно интензивен, вследствие на което умът, сърцето, волята и телата им се изтощават. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 44).

Почивката подразбира освобождаване от безпокойството. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 221).

Каквото е отношението на човека към тялото му, такова трябва да бъде отношението му към неговия ум, към неговото сърце и към неговата душа. И те се нуждаят от почивка. Като работят през деня, вечер трябва да си починат, да се освободят от всички грижи и безпокойства. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 242).

Когато боледува, човек губи част от енергията на своя организъм, вследствие на което и да иска да работи, не може, трябва да си почине. (БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ СВЯТ - 84).

Да си починеш сред Природата значи да усетиш в себе си едно вътрешно облекчение, а в ума ти да проблесне една велика мисъл. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 9 беседа - 171).

Някой път, речеш да си починеш, но веднага нахлуват в тебе груби мисли. Така не се почива. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - ІІІ г. - 9 беседа - 171).

Приятно и практично е, след като си работил лятно време и си се уморил, да седнеш под сянка, да си починеш. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 207).

Първо ще дадеш възможност на приятеля си да си почине, после ще му дадеш да се нахрани добре. Най-после ще разговаряш с него. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 22).

Мойсей, който е дал закона за почивката, е бил много по-умен - казал е: „Шест деня работи за себе си, за жена си, за децата си, за приятелите си, а седмия ден е на Господа Бога твоего.” Тази почивка е необходима за тебе, за да влезеш вътре в себе си и да прецениш отношенията, които си имал през дните на седмицата. Ще кажете на жена си и на децата си: „Оставете ме свободен днес, да послужа на Господа.” Ама децата се биели, жената била неразположена - оставете ги, не ги прекомерно съжалявайте. Ако жалите вашите близки и приятели този ден, вие ще излезете вън от Божествената хармония и ще изгубите един велик момент от живота си. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - 261).

През шестте дни човек ще се мъчи, ще се труди, а през седмия ден ще работи. (СИЛА И живот - ІІІ серия - 266).

Ако искаш да си починеш, да се уединиш, трябва да станеш малък. Никой да не те знае накъде си... Това е спокойствие... Трябва да знаете, да изучавате закона на смаляването, за да си починете... В малкото е почивката. Почивка на тялото трябва... Почивка на ума трябва. (ЖИВОТ СВЕТЛИНА И СИЛА - 132).

Не трябва да си почивате повече, отколкото е потребно. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия - 76).

Няма да почиваш цял живот, ще почиваш по един-два часа на ден и ще се усилиш. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – I том - 121).

Благоприятните условия подтикват човека към почивка. Почивката е добро нещо за тялото, но не и за ума. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 144).

Често в хората се явява желание повече да почиват, да се успокоят, да не се движат. Това желание е опасно. Защо? - Човек не може да остане в едно положение, да почива само. Ако дойде до положение само да почива той трябва да знае, че това състояние е свойствено на материята. Само материята почива, само тя е неподвижна. Щом дойде до живота, той трябва да се радва, че работи, че се движи, защото движенето е качество на живота. И най-после, щом дойде до мисълта, нека се радва на този елемент. Това показва, че неговата мисъл, неговата разумност работи. Човек трябва да се радва на трите елемента в своя живот: на почивката, на движението и на мисълта. (БЪДЕЩОТО ВЕРУЮ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - 88).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...