Jump to content

Recommended Posts

1920-1922 година

От книгите: Новото човечество. Да възлюбиш Господа. Извънредни беседи. Ще управлява всички народи. Новият човек. Четвърта серия. Пета серия.

Съборни беседи. Двата пътя. Трите живота.

Противоречия на живота. Живият Господ. Допирни точки в природата. Втора година общ клас

Не си могъл да спиш, защото дюшекът ти е много мек;

защото си вечерял късно; защото си ял много; защото си се разгневил нещо.

* * *

Докато имате хляб, силни ще бъдете, щом нямате хляб, силата ще ви напусне.

* * *

Алхимията подразбира превръщане на материята от ни-сше в по-висше състояние.

* * *

Докато дава, човек се подмладява; щом започне да взема, той постепенно остарява. Младият никога не мисли, че ще остарее, но един ден се гледа в огледалото, вижда бели косми по главата си, бръчки по лицето, природата е почнала да взема от него.

* * *

От какво ослепяват хората? От неразбиране на обикновените и необикновените процеси. Очите не отслабват от плач, но от чрезмерна скръб. От честото повтаряне на загубата очите отслабват.

Ако майката знае как да целува детето си, тя може да създаде от него гений. Добре е майката да знае къде най-напред да целуне детето си.

* * *

Не е безразлично къде и как ще целунеш човека. Мястото, дето си целунал, определя отношенията помежду ви. Има целувки, които носят здраве, има целувки, които причиняват болести. Човек е динамо, което в различни моменти произвежда различни сили. Същото се казва и за устата

- в различни моменти тя произвежда различни енергии. Долната устна е проводник на пасивни сили, а горната на активни.

* * *

Ако сме от Бога родени, косата ни нямаше да окапва, нямаше да боледуваме и да умираме. Хилавото тяло е човешко изобретение. Каква идея може да се тури в такова тяло? Мислите ли, че Бог ще налее божествен нектар в чупливо шише?

* * *

Лошата жена и с нови дрехи и нови обуща си остава пак лоша. В книгата на природата никъде не е писано за обувки с високи токове, за тесни обуща, за модни и тесни рокли и шапки.

* * *

Ако клането на животните беше допуснато от Бога, агнето само щеше да дойде при човека, да се пожертва за него, а сега човек го гони, то бяга, плаче, но човек не чува.

Мислите, чувствата, желанията на човека са живи същества с определено въздействие. Всяка мисъл е живо нещо, в нея има сърце и мозък; в чувството има сърце и душа. Кой спори в човека? Чувствата и мислите с желание всяка от тях да вземе надмощие. Мислите са деца на херувимите и серафимите.

* * *

Когато няма слънце, ще се лекуваш в стаята си, ще превържеш раната си със зехтин или с лук. Когато слънцето грее, ще излезеш вън, ще развържеш раната си и ще я изложиш на слънчевите лъчи.

* * *

Гноясалият цирей не се нуждае от молитви, от „Отче наш". Той се нуждае от нож. Ще го изрежеш, ще го изчистиш и ще му кажеш, че неговото място не е тук. Ако си ял нечиста храна и разстроиш стомаха си, ще вземеш очистително да я изхвърлиш навън.

* * *

Аз уподобявам вярата на силна, магнетическа струя или на здраво въже, на двата му края вързани две кофи, които се спущат в кладенеца, без да се извади вода. Скъса ли се въжето, кофите остават в кладенеца, без да се извади вода. Двете кофи са умът и сърцето.

* * *

Може ли момата, която има няколко цирея на лицето си, да се жени и да ви убеждава, че е здрава? Докато циреите на лицето й стоят, тя не е здрава.

Защо учениците на Христа не можаха да изгонят лошия дух от болния син? Христос казва: „Този род лукав не излиза освен с пост и молитва". Християните са постили и сега още постят, но те трябва да проникнат във вътрешния смисъл на думата пост, да разберат какво означава постът. Пост значи нов живот, обновяване на организма.

* * *

Заболееш, да кажем, от ревматизъм. Веднага викаш лекар, търсиш начин да се освободиш от него. Вместо да викаш лекар, отправи мисълта си към болката и й заповядай да слезе в лакътя, после в китката и в пръстите, докато я изпратиш вън от тялото. После кажи най-любезно на ревматизма: „Не се обиждай, приятелю, че те изпратих навън. Ти си объркал пътя, мястото ти не е в тялото ми. Излез вън на свобода". А ти, като вземаш лекарства, само задържаш в себе си болестта. Мисълта е сила. Мисълта лекува.

* * *

Отивате при болния да му помогнете, но не вярвате в Бога, който живее в него и у вас. Ако не се свържете първо с живия Господ и тогава да помагате, едва ли ще помогнете някому.

* * *

Болният ще го посетите преди заболяването му, а не когато е болен. Докато боледува, той се учи. Болестта е благословение; болният е като бременната жена, която ще ражда, тогава има нужда от бабуване.

* * *

В бъдещата култура храната ще се смила напълно, няма да има остатъци, няма да има отходни места, нито канализации. Ако не преобразите ума, сърцето и тялото си и не ги направите от чиста, фина материя, ще останете при старите условия на живота, при мъките.

* * *

Задължително човек трябва да пости поне един ден в месеца, да даде почивка на стомаха си.

* * *

Божието благословение не идва отвън, то е скрито в

самата природа: в камъните, в растенията, в изворите, във въздуха и светлината. Има скъпоценни камъни, силата на които и сега е скрита. Отвън камъните изглеждат прости, но имат вътре сила. Има извори в природата, които са с особени качества и лекуват.

* * *

Новата наука ще впрегне злото на работа. Микробите за в бъдеще ще се впрегнат на работа.

* * *

Трептенията на новата светлина ще слязат в ниските места на човешкия живот и веднъж завинаги ще освободят хората от пертурбациите, на които сега всеки ден се натъкват.

* * *

За да живеете в Божията Любов, трябва тялото ви да бъде хармонично, да имате сърце, направено от фина материя; ум, направен от организираните сили на природата; душа, произлязла от субстанцията на Бога, т.е. от Неговата същина и Дух.

* * *

Някой казва: „Ако Бог иска, ще ме излекува". Няма какво Бог да иска, ти ще искаш. Ще се молиш, ще плачеш, ще кажеш: „Господи, бий ме, мачкай ме, само да ме излекуваш". Бог помага на всеки човек, на когото умът е смутен, сърцето угнетено и волята заробена.

* * *

Бъдещият живот на детето се определя от качеството на майчиното мляко. Не е достатъчно само да има мляко, но то да е най-хубавото и в него да са вложени най-хубавите мисли, чувства, най-нежното и прекрасно.

* * *

Кои хора обират духовете? Тлъстите, богатите - от тях могат да вземат нещо. За да не го обират духовете, човек трябва да пости, да поизтънее, за да няма какво да вземат.

* * *

Ще се молиш, ще постиш, ще контролираш мислите си, чувствата и постъпките си. Постът е метод, чрез който човек разрешава велики и трудни задачи. Всяка нова работа трябва да почва с пост, но пост не от един-два дни, а от четиридесет дни, през което време ще чистиш ума, сърцето и тялото си - да не остане нищо нечисто у тебе. Умът ти да бъде светъл, сърцето ти чисто и волята силна. Някой постил десет дни и мисли, че кой знае какво е направил. Какъв пост е това? Не ял печена кокошка и не пил вино! Като започнеш поста, ще вземеш старите тефтери и всеки ден ще заличаваш по нещо. Ще простиш на всички хора, ще постиш и ще се молиш. Ще кажеш: „Господи, направи и Ти с мене това, което аз правя". И тогава Бог взема тефтера и почва да заличава. Ти заличаваш и даваш, и той заличава и дава.

* * *

Коя е причината на едного лицето да е обло, на другиго продълговато? Интензивността на неговата мисъл. Колкото по-интензивна е мисълта, толкова повече енергия приема този човек и я отправя към центъра на земята - това прави лицето продълговато. Всички войнствени хора имат продълговати и мускулести лица. Хора, които живеят охолно, имат кръгли лица. Малките деца имат валчести лица. Опитайте се да не задоволите едно желание на детето, лицето му веднага ще се удължи.

* * *

Логическата връзка има отношение само към ума, а не към душата и духа. Умът прави връзка и поставя нещата в стройна система. Но духът предава други качества на мисълта. Той внася Истината в нея.

* * *

За да разбереш дали един човек ще свърши работата си успешно, виж как излиза от дома си. Ако изведнъж забърза или се затича, нищо няма да свърши. Ако излиза бавно и постепенно ускорява хода си, ще има успех в работата си.

Понякога, без да сте определено болни, изпитвате тежест в главата, в гърдите или в стомаха. Това се дължи на двойника, т.е. на силовото тяло на душата. Който не разбира законите, за да си помогне, ходи от къща на къща при приятели да разказва какво е състоянието му. Никой не може да му помогне. Стягането на главата се дължи на дисхармония в мислите, която внася раздвояване в човека. Стягането на гърдите се дължи на дисхармония в чувствата. Тежестта в стомаха се дължи на това, че не постъпва пра-вилно. Ще си помогне, когато внесе хармония в мислите, чувствата и постъпките си. Щом усети тежест в стомаха си, да стане прав, да тури ръцете си на корема, дясната ръка върху лявата, с палци един срещу друг и си каже: „Всичките ми работи са уредени".

Най-мъчно се лекуват волевите движения, затова стомахът трябва да се държи в изправност. Съветвам ви да постите, като пиете само гореща вода 2-3 дни. След тези 2-3 дни ще ядете умерено, малко, не давайте на стомаха си мъчно смилаема храна.

* * *

Когато човек пости, от устата му излиза неприятна миризма. Ще пости дотогава, докато от стомаха не почне да излиза приятна миризма. Устата и стомахът трябва да са чисти.

Деца, които са родени и гледани без любов, боледуват често и умират рано. Родителите на детето, ако живеят в любов и съгласие, децата им няма да боледуват.

* * *

Зад елементите водород и кислород има други елементи, невидими. Казва се, че благодарение на химическата сила

- афинитет, се съединяват елементите. Тази сила е любовта. Новороденото от съединението на кислорода и водорода се нарича вода. Но зад водата има друг елемент, който учените не знаят.

* * *

Не е добре да стоите със скръстени ръце. Дясната ръка е на мъдростта, тя е създадена за благословение. Лявата ръка е на любовта. С нея се помага на слабите и страдащите. Като поставям ръцете си над някого, чрез тях внасям сила в него, благословение, но с поставянето на ръцете може да се даде както добро, така и зло, проклятие. Можеш да

бъдеш проводник на злото, както и на доброто - от тебе зависи с какви сили свързваш ръцете си.

* * *

Бог не благоволява в смъртта и наказанието на хората.

* * *

Много е важно човек да се научи да се храни правилно, да използва всичката енергия на храната.

* * *

Нито много дебел, нито много сух, среден да е човек, подвижен, пластичен, приятен, разположен.

* * *

В човека се загнездват такива микроби, към които той има предразположение. Те стават съдружници с него и започват да черпят от неговите енергии. Незабелязано той заболява и става жертва на тези микроби. Невъзможно е да се загнезди микроб у тебе, с когото да не си в съгласие. Ако си в хармония с божественото начало, невъзможно е да живееш в дисхармония с обкръжаващите и със себе си.

* * *

Сега се приготовлява ново сърце, което няма да е от плът, но от материя, взета от ангелските светове - от най-фината материя. Мнозина се оплакват от сърцебиене, от порок на сърцето, от неправилно действащи клапи. Новото сърце ще бъде винаги здраво, от него ще излиза живот.

* * *

Смъртта казва: „Долу всякаква собственост". Тя лишава човека от имотите му, от всичко, което притежава на земята. Не може да познае Бога този, който мисли само за бла-гоутробието си. Ще напълниш стомаха си с агнета, прасета, кокошки и ще мислиш за Бога! Това е невъзможно. Това значи да натовариш колата си с нечистотии.

* * *

Ако си гладен, не пости. Само ситият може да пости. Като се нахрани веднъж, храната да му държи топло цели 40 дни.

* * *

Да бъде кръвта ви чиста, това значи коренно да измените живота си. Не да станете калугери и постници, но да живеете всред хората, всред мъчнотиите и да бъдете чисти и нови човеци.

* * *

Косата побелява от противоречия, от много безпокойства, от страх.

* * *

Който много яде масло и мазнини, затлъстява. Който яде месо, развива мускулите, който яде тестени работи, придобива чист, ясен поглед.

* * *

Ако не знаеш как да трансформираш храната, която си възприел, тя ще създаде ред наслоявания в организма ти.

* * *

Енергията трябва да се трансформира, а това става с почивка или пост. Природата праща някаква болест, която заставя човека да не яде известно време.

* * *

Изкуство е да се храниш с живия хляб и живата храна.

Хората се хранят с мъртва, заразена храна и затова страдат. Вземете малко месо и го поставете под микроскоп, за да видите какви и колко бацили има в него. Има бацили, които и при две хиляди градуса не умират.

* * *

Защо хората квасят млякото? Ще кажете, че според проф. Мечников киселото мляко съдържало известни бацили, които продължават живота. Проверихте ли това? Не си служете с непроверени истини.

* * *

Дъвчете хляба дълго време и енергично, за да приемете всичката енергия, която той съдържа. Малко хляб, но добре сдъвкан и с любов, това е достатъчно за деня. Сегашните хора ядат много и въпреки това нямат сила. Когато гредите на къщата ви почнат да се изкривяват, това показва, че тя се нуждае от нови греди. Видите ли прегърбен човек, казвате, че е остарял. Не е остарял той, но е грешил в храненето. Боли те глава, грешил си в яденето. Болят те гърдите, грешил си в яденето.

* * *

Поставете си за цел в продължение на цяла седмица да бъдете внимателни с всички хора, да ядете и пиете по всички правила и вижте каква енергия ще придобиете. Яжте с разположение на духа, спокойно, без никакво смущение.

* * *

Ако не можете да се храните правилно, революцията неизбежно ще дойде, тя ще стане в главата, дробовете, в стомаха - навсякъде.

Неправилното хранене разваля добрите отношения между хората.

Защо някои хора са ви неприятни? Защото в тяхната кръв, както и в техните мисли и чувства, има нещо, което не отговаря на вашия вкус. Ако обонянието ви е силно развито и приятелят ви е ял чесън, няма ли да го усетите?

* * *

Страшно нещо е грехът.. Той е най-силната отрова, най-лошата миризма, която хората познават. За да се неутрализира силата на греха, хората се принуждават да ядат чесън. Подобното с подобно се лекува. Чесънът е добро лечебно средство. Когато иска да дезинфекцира устата си или да подобри състоянието на стомаха си или на гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния може да се предпише чесън, но не и на здравия.

* * *

Ако стомахът е разстроен, свари ряпа и пий сока й. Щом оздравееш, може да не ядеш ряпа. Ако стомахът е слаб, пий по една малка чаша чисто домашно вино. Щом оздравееш, никакво вино не се позволява. Не се позволява ферментиралото вино, а сладкото, чисто вино за болни стомаси - може.

* * *

Произнесете няколко пъти думата „здраве" и вижте, какъв резултат ще имате. Всяка дума има свой определен ключ. Ако намерите ключа на думата „здраве" и я произнесете три пъти пред някой болен, той непременно ще оздравее. Като

произнасяте правилно думите, ще проверите силата, която се съдържа в тях. Както водата от чешмата, която минава през маркуча, измива нечистотиите на далечно разстояние, така и думите, правилно произнесени, измиват всички нечистотии.

* * *

Всички болести са резултат на изопачената човешка мисъл.

* * *

Докато цялото ни същество не се изпълни с любовта, спасение няма.

* * *

Щастието ти е в доброто разположение, в светлината на съзнанието ти. Не търси щастието отвън. Който се е събудил веднъж, търси щастието вътре в себе си. Ако си здрав, ако имаш светъл ум, чисто и благородно сърце, силна воля, ти си щастлив.

* * *

По формата на очите, веждите, ушите може да се изчисли от колко милиона години е започнало създаването им. Такива изчисления могат да се направят за органите и за всички части на цялото тяло. Може да се изчисли също количеството енергия, която се изразходва при движението на всеки орган.

* * *

Онзи, който убива брата си, сестра си или когото и да е, няма да му се прости нито на този, нито на онзи свят. Който убива, е изверг на човечеството. Убийството е грях против Духа Светаго и дори мисъл за убийство не се позволява. Който направи каквото и да е убийство, ще носи презрението на цялото човечество, на светиите, на ангелите. Да не причиняваме страдание никому, да не се измъчваме

- това е волята на Бога.

* * *

Понеже сме кармични свързани един с друг, всеки от нас отговаря за извършеното престъпление от някого. Няма прошка за онзи, който убива. Бог казва на Каина: „Ще туря белег на челото ти, та който те срещне, да не те убие. Който те убие, неговото наказание ще бъде по-голямо от твоето".

* * *

Страхът е една от страшните болести на човека.

* * *

Движението, което става в природата и във Вселената, се дължи на онзи разумен Дух, който регулира и управлява всички сили.

* * *

Да убиваш вол е също, като да убиеш човек.

* * *

Да възлюбиш всички живи същества от най-малките до най-големите като себе си. Има живи същества, създадени от човека - за тях не говоря. Това са дървениците, въшките и всички паразити - те са резултат от неправилния човешки живот.

* * *

За мен волът е толкова ценен, колкото и човекът, птичката е толкова ценна, колкото и професорът. Във всяка форма, колкото и да е малка, живее Бог.

Щом се научите да любите, няма да остарявате, ще бъдете млади, на 33 години. Като остареете, ще снемете старите си кожи, така ще се подмладите.

* * *

По черепа може да се познае от каква смърт е загинал един човек.

* * *

Клетките на човешкия организъм са живи и като умре човек, те не изгниват, но минават от едно място на друго; някои влизат в състава на минералите, други в състава на растенията, а трети в състава на животните. Някои клетки влизат в състава на човешкото тяло. Някой си откъсне ябълки от гробището и ги яде. После се чуди, защо нещо му докривяло, защо разположението му се е развалило. С изяждането на ябълките той е възприел някои елементи от тялото на един от покойниците.

* * *

Сегашните хора страдат понякога от мислите на своите предшественици. Техните мисли не са пръснати в пространството, но са материализирани и съставят организмите на минералите, растенията и животните. Много от мислите на миналото човечество представляват съставна част на паразитите, микробите и други нисши растения и животни. Съществуват около 16 хиляди микроби, някои от които още не са изучени добре. Тези микроби причиняват ред болести: туберкулоза, тиф, чума и много други. Болестите са резултат също и на учени и философи, които са вървели по пътя на Черното братство.

Не се страхувайте от силите на злото, но работете с тях, да ги превърнете в положителни сили.

* * *

Някои казват, че от много мислене и учене човек заболявал. Аз не познавам такъв случай. От криви мисли, от тревожни мисли, от особени преживявания може човек да заболее, но от правата, светлата, правилната мисъл човек може само да се повдигне и да бъде здрав.

* * *

Защо носът на някого се изкривява на една или на друга страна? Има причина за това. Защо носът на свинята е вирнат нагоре? Защото обича да рови. Всяка силно отрицателна черта се отбелязва върху носа, върху дължината и широчината му, върху формата му.

* * *

Енергията, която се предава на носа с удължаването му, колкото и малка да е, ще се влее в целия организъм; тя прониква в него, а не се разлива навън. Съмнението е недъг на ума, а завист, злобата е недъг на сърцето. Тези недъзи трябва да се изхвърлят вън от човека.

* * *

Болен, грешен, нечестен човек не бива да става фурнаджия. Здравият, чистият, честният, благородният - той трябва да меси хляба. Ако домакинята не е разположена, да не меси хляб.

* * *

Слънчевата енергия е жива, на нея всичко расте, цъфти

и зрее. Тази енергия идва само сутрин, когато слънцето изгрява, но тя не идва от самото слънце.

* * *

В бъдеще хората ще приемат храната направо от природата, както днес приемат въздуха. Тогава храната няма да се меля, да се кълца, да стои в хамбари и кутии, да се съхранява както днес.

* * *

Всеки свят е оформен според законите, които действат в него, но все пак има връзка помежду им. Едно от качествата на физическия свят е твърдостта. В астралния свят това качество се замества с интензивност на желанията. Колкото по-силно, по-горещо е желанието, толкова е по-твърдо. В менталния или умствения свят твърдостта отговаря на силата или интензивността на мисълта. Колкото по-силна е мисълта, толкова е по-твърда.

* * *

Всяка жена, която е помятала, ще носи последствията на това изваждане до четвъртото поколение. Природата не позволява да се нарушават нейните методи и закони. Тя иска изваждането да става на деветия месец, на деветия час, на деветата минута и на деветата секунда.

* * *

Добрият човек е едно рационално число. Неговите размери са точно определени математически. Те не се отклоняват нито с една стомилионна част от милиметъра от ония размери, които Бог е определил. Неговата височина, дължината на лицето, броят на космите на главата и на веждите, всичко е математически точно определено. Наруши ли се една от тези мерки, това показва, че мислите и желанията на този човек са изопачени.

* * *

Не мислете, че красивите форми се създават лесно. Затова са нужни милиарди години. Материята за красивите форми се взема от звездите и планетите.

* * *

Краската на цветето е етикет, на който е написано качеството на цветето, неговия произход, история на развитие, защо е слязло на земята, какво трябва да прави и как ще завърши живота си. Всяка краска има различно съдържание. Червеният цвят говори едно, синият - друго. Те имат противоположно значение. Цветята крият в себе си лечебна сила. Добре е малокръвният да отглежда червени цветя, те съдържат магнетична сила, която тонира нервната система. Ако някой е обезверен, обезсърчен, да отглежда сини цветя, те ще му дадат от излишната си енергия.

* * *

Всяко неизпълнено обещание, всяка лоша мисъл и всяко лошо чувство се отпечатват върху лицето на човека - то загрубява, обезформя се, докато изгуби съвършено човешкия си образ.

* * *

Гръбнакът е най-нежното място, там стават най-големите и често непоправими сътресения. По гръбнака тече магнетична, жизнена енергия.

Достатъчно е през вас да мине една користолюбива мисъл или едно користолюбиво чувство, за да се развалят очите ви и да се изкриви носът ви.

* * *

Всяка форма - човек, буболечица, пеперудка, птичка, цвете - крие велико съдържание в себе си.

* * *

Всеки косъм съдържа енергия в себе си - електричество и магнетизъм. Носете дълги коси за здраве, за сила и за повече електричество и магнетизъм. Който реже косите си, се лишава от тези енергии. Добре е косата да достига поне до долната част на ухото, до края му.

* * *

Не да измъчваш тялото си, но да живееш в абсолютна хармония. Ще ядеш малко, никога няма да преяждаш, ще спиш малко, ще се обличаш скромно и чисто, без излишъци.

* * *

Колкото по-благородни са чувствата ви, толкова повече се развива вашият ум; колкото повече се развива умът, толкова по-благородни са чувствата. Колкото повече се проявяват нисшите чувства, толкова повече умът отслабва. Докато сърцето не претърпи известна промяна, умът не може да се промени.

* * *

Човешкият мозък е съставен от около 3 билиона и 600 милиона клетки, малки душички. Дихателната система е със-

тавена от около 10 милиарда клетки, а стомахът - от около 10 милиона клетки. А от колко милиона още клетки е съставено цялото тяло? Това е грамадно число, безброй живи клетки. Едни от тях образуват външното, физическото тяло; други образуват етерния му двойник; трети образуват чувствената душа на човека, т.е. астралното му тяло; четвърти образуват нисшия и висшия ум.

* * *

Само Господ знае дали костите могат да оживеят. Плътта е облякла, свързала и оформила костите. Както костите, мускулите и Духът се съединяват в едно цяло, така трябва да се съединят физическият, духовният и умственият свят. Физическият свят е основа на астралния и духовния свят. Астралният свят е на чувствата. Божественият свят определя какви трябва да бъдат чувствата и действията. За да сте в хармония с духовния свят, чувствата ви трябва да бъдат правилни.

* * *

Всеки човек, на когото стомахът е развален, трябва да знае, че правдата не е в сърцето му, истината не е в ума му. За да оправи стомаха си, човек трябва да внесе правдата в сърцето си и истината в ума си. Това трябва непременно да стане, за да може стомахът да смила храната и обработва соковете, необходими за поддържането на организма. Истината в най-простата си форма е необходима за възстановяване на равновесието в организма, тя държи храносмилателната система в изправност.

* * *

Правдата държи сърцето в изправност и белите дробове.

Отсъства ли правдата, сърцето и белите дробове ще страдат.

* * *

Ако правдата влезе в сърцето ви, истината в ума ви и светостта във волята ви, вие ще имате вътрешен аромат, по-приятен от този на цветята. Това ухание се нарича „нюкс". Няма по-хубав аромат от нюкса. Ако слепият си намаже очите с това ухание, очите му ще се отворят, глухият ще прочуе, болният, ако го вдъхва, ще оздравее. Този нектар нюкс е онзи алхимически елемент, който алхимиците са търсили с векове. Всеки сам може да прави опити в своята реторта, докато изработи този нюкс. Главният елемент на този нектар или аромат е любовта.

* * *

Подобното подобно ражда. Това е природен закон, в който няма никакво изключение.

* * *

Който живее в постоянни съмнения, губи паметта си.

* * *

Изгубим ли ключа на любовта, започват нещастията на физическото поле, после започват нещастията ни в астрал-ния свят, после в умствения свят. Дойде ли Духът, отново всичко оживява.

* * *

Всякога в ръцете ни трябва да има една малка топлина, а ако я нямаме, с мисълта си можем да я добием, ще изправим дисхармонията, която е причина топлината да я няма.

* * *

Има хора, които измъчват тялото си с оскъдна храна, за 136 да печелят пари, а други пък преяждат, така развалят стомасите си. И едните, и другите грешат.

* * *

1/1 дебелите, и сухите тела са грозни, защото са крайности.

* * *

Лицата ви, телата ви да са красиви и пластични, да са изразителни. Ще ходите изправени, а не във форма на буквата 5. Ще бъдете тъй изправени, че предната част на лицето да е успоредна на гръбнака. Никакви гърбици и никакви кореми!

* * *

Като се изправите на вратата, разстоянието между кръста и вратата да е по-малко от три пръста.

* * *

Ако гърдите са притиснати, сплеснати, ако не дишате правилно, дробовете ще боледуват и настроението ще е винаги мрачно.

Правда и правота (на тялото) са свързани.

* * *

Когато в ума ви се загнезди мисълта, че някой приятел, когото сте обичали, ви е причинил огорчение, изгубвате доверие към него, този приятел ви оставя в астралното тяло нещо като отрова, която ви мъчи постоянно. Този мъртвец трябва да го изнесете вън от къщата си, ще го опеете и ще го изнесете. Колкото повече го държите, толкова повече ще се разлага и смърди, ще си кажете: „Бог да го прости" и толкова.

Ще вложите любовта като един алхимически камък в себе си и за нея ще мислите, за нея като единствена сила, която всички мъчнотии премахва.

* * *

Когато хората започват да спят много, това показва едно състояние на пасивна дисхармония.

* * *

Кокове и игли по косите жените не трябва да носят, а косите да падат надолу, гладко вчесани, не разпилени. Дълги нокти не се позволяват. Ноктите да са обло изрязани, валчесто, да не са грапави и да не са остри, винаги чисти. Краката винаги чисти, не запарени. За предпочитане е да се носят ленени дрехи - горни и долни. Ленените дрехи са най-добрите проводници на електрическа и магнетическа енергия. Конопените също са добри. Вълнените и памучните - също.

Ако аз ви изпратя едновременно две противоположни мисли, веднага ще почувствате като че ли някоя стрела ви бодва в сърцето. Затворете умовете и сърцата си за злото.

* * *

Всеки един от вас да ходи изправен като свещ, от очите да блика енергия, благост; гърдите да са изпъкнали; лицето да е свежо, бодро, открито; устните да не са стиснати; устата пречистени, да не миришат. Чрез внушение ще заповядате на устата си да не мирише. Ще заповядате и на зъбите си да не се развалят и да не миришат. Ще ядете чиста храна и ще ги чистите, да не остава по тях нечистота.

През май и юни ви препоръчвам да ходите боси, да се свързвате със земята и у вас да преминава електричество и земен магнетизъм. По тревата, по пясъка, водата и камъните, извън градовете ходете боси.

* * *

Тези, на които падат косите, да ходят през лятото по три-четири часа без шапки, гологлави, но до към 11 часа, след това по-добре да не са навън, на силно слънце. Привечер също може без шапки. Облеклото да е широко, да става проветрение на тялото и електричните и магнетични течения да се движат свободно.

* * *

Носете цветове, които обичате, но за предпочитане са меките цветове.

Вашият глас зависи от белите дробове и ларинкса, затова никога не пийте много студена вода, нито да пиете топло после студено и обратно. Люто, кисело, солено и студено ще избягвате. Яжте повече сладки храни. Гласът зависи и от любовта. Хора без любов са безгласни.

* * *

Природата е тяло на Бога, проявление на Бога.

* * *

Волът е един по-малък наш брат в еволюцията си, но не е паднала човешка душа. Дегенерация от човек на вол е недопустима. Дегенериралите не живеят между хората.

* * *

Маймуната е произлязла от човека. Всички ония човешки

единици, които, когато са минавали през пътя на своето развитие, са се спънали, един ден са се видоизменили. Маймуните са недоразвити хора, сега са в застой, но ще се развият при по-благоприятни условия.

* * *

Лимонът е плод от умствения свят, който се е самопо-жертвал, слязъл е от полето на мъдростта, затова е облечен в жълта дреха. Когато някое същество обезсолее поради греха, неговите мисли и чувства не са тъй активни, необходимо е за него лимонената киселина, за да събуди активността.

* * *

И щастие, и нещастие, и смисъл, и безсмислие, и сила, и безсилие зависят от нашата душа. Когато човек губи силите си, това значи, че е скъсал с нишките на душата си.

* * *

Пазете най-впечатлителната част на главата си - челото, чрез него се приемат правилно божествените форми. Гледайте и да не огрубява лицето ви. Веднъж огрубее ли лицето, огрубяват и мислите, и чувствата, и желанията. Ако глинестата почва е спечена, водата не може да проникне долу, за да даде влага, която пък дава подтик за развитие. Когато почнете да се спичате, очите ви стават жестоки, устата загрубява, затова ще направите всички усилия с молитва, с внушение, с работа да възстановите пластичността на лицето си, то трябва да светне. Лицето трябва да е възприемчиво за божественото от външния свят.

Изложете се на слънчевите лъчи и всички вредни микроби ще изчезнат.

* * *

Пазете се от всички кисели чувства и неразположения, не се спъвайте от дребнавости.

* * *

Не си показвайте скъпоценностите, нека онова, което радва душата ви, да седи скрито от погледите на хората. Хората не бива да знаят всичко.

* * *

Да те познава добрият човек е благословение, но да те познава лошият е проклятие.

Като се събудите сутрин и забележите, че някаква мъка, някаква мрачина ви е обзела, ще проектирате мисълта си, като че ли от невидимия свят слиза една светла струя, възприемете я, да влезе в дълбочината на сърцето ви, после я прекарайте през задния мозък, после през предната част на мозъка. После изпратете по една светла мисъл към ваши познати и близки. Така ще възстановите хармонията в себе си.

* * *

В яденето трябва да влиза любовта като метод да се трансформират енергиите в по-висока форма. Щом ядете с любов, храната влиза у вас чиста. Любовта сама ще ви покаже каква храна трябва да употребявате. Засега най-хубавата храна е плодната, ще ядем плодове, докато почне словото, думите да бъдат храна за нас.

Месоядство има и в духовния свят. Смърпа на мнозина се дължи на такива месоядни души, които се хранят от кръвта на човека.

* * *

Болни ли сте, излезте вън на слънце. Попечете се малко, на другия ден - пак. Така два-три месеца, ще оздравеете.

* * *

Според храната на нашия ум, на нашето сърце и тяло ще се определи животът, който може да прекараме на земята. Всички болести се зараждат от нашия ум и от нашето сърце. Стомахът и душата боледуват, защото им даваме лоша храна. Щом няма достатъчно светлина в ума, неврастенията е готова.

* * *

Гладът възпитава, затова Господ дава от време на време гладни години, да се опразнят малко стомасите на хората.

* * *

Всички болести могат да се излекуват с 50-60 слънчеви бани и водни. Във ваната се налива вода (до половината), сяда се в нея така, че краката да са отвън, и се правят разтривки на корема и слабините. Кръвта с тази силна реакция се пречиства. На ден да се правят по две изпотявания и две преобличания.

Порите трябва да са отворени, а това става чрез изпотявания обилни и къпане. Силното изпотяване всякога лекува.

Ранните слънчеви лъчи, преди, около и след изгрев-слън-це, особено пролетните слънчеви лъчи, са целител за всички болести.

* * *

За ранен период туберкулоза - да се пие сварена синя тинтява. Също плодовете от тръните за плет, сварени с цвят от босилек, да се пие сутрин, на обяд и вечер преди ядене по една кафена чашка. Също, да се правят слънчеви бани по три-четири часа в ранните часове, като болният се обръща ту на лявата страна, ту на дясната, ту на гръб, на корем и т.н. Това да става през летните месеци.

Човек, който има болен стомах, не може да люби. Който има болни гърди или болен мозък, също не може да люби.

* * *

Първата ви работа е да си създадете едно чисто тяло, в което духът да живее.

* * *

Лицето на светията трябва да бъде светло, но не и мършаво.

* * *

Умът ви трябва да свикне да се съсредоточава. Той много се отклонява, но като го концентрирате две-три минути върху някоя формула или мисъл, или върху хармонията, да кажем, той ще свикне да се съсредоточава. Като правите упражнения в това отношение, вашите клетки, вашите нерви ще започнат да се тренират, и ако имате главоболие или някакво неразположение, съсредоточете мисълта си и

след малко всичко ще мине. Това е един от много добрите методи за лекуване. Всяко лекуване е изчистване, а изчистването е здраве. Като помагате на себе си, ще помагате и на близките си.

* * *

В природата нищо не става изведнъж, а постепенно, бавно.

* * *

Здравецът има здравословна миризма. Когато вдъхвате уханието на здравеца, листенцата му, поставете се в едно възприемателно, пасивно състояние и вашето настроение ще се подобри, ще ви споходят и нови мисли. Всички цветя, растения, треви, минерали, животни упражняват влияние в нашата еволюция, оставят отпечатък в душите ни.

* * *

Искате да знаете къде има вода за кладенец. Ще вземете серива вълна, ще изкопаете малко земя, ще заровите вълната, ще я покриете с паница. Има ли наблизо вода, вълната ще поеме влага и ще омекне, няма ли влага, суха ли е вълната - ще търсите на друго място вода.

* * *

Всички петолистни цветчета действат разхлабително на стомаха: черешата, пъпешът, динята и прочее.

* * *

Вашият пост, който го правите, никакъв пост не е. Ще постите във всички направления, а не само да не ядете. Постиш ли, това значи да не поемаш храна или само вода, или само жито и вода, ще се молиш, за никого лошо да не мислиш, ще си благ, снизходителен, толерантен, няма да се дразниш, от никого няма да чуваш лоши приказки, ще избягваш това, ще се радваш как хората ядат, само хубави мисли и благородни чувства ще пращаш на другите; ще си миеш често лицето, устата, ръцете, краката, да си свеж и жизнерадостен, че никой отвънка да не разбере, че постиш, пък и ти никому няма да казваш, че постиш.

* * *

Накарайте болния да пее, за да оздравее.

* * *

Червеното лице и червеният нос са лоши признаци на здравословното състояние. И жълтото лице е лош признак.

* * *

Всички болести в света са израз на оная поквара, която се шири в морала на съвременния човек и в неговия организъм.

* * *

Лекувайте се с топла вода, от чист извор донесена, и топли картошки. Ако се наложи някога да вземете лекарство, първо вземете очистително. Храната да е чиста, пряс-на, жилището да е светло.

* * *

В планините са складирани велики енергии, в долините и реките - също. С пълни шепи от тях може да черпите енергии.

* * *

Ставният ревматизъм може да се лекува с топла вода, но може и с воля - да се изучават вътрешните течения на организма, да се изучават методите - и с водя най-добре се лекува.

* * *

Най-силната крепост срещу всички болести е чистотата -абсолютна вътрешна и външна чистота. За да бъдете силни, непременно трябва да бъдете чисти.

* * *

Когато човек огорчи Господа, остарява преждевременно. Затова не критикувайте, не съдете никого, не осъждайте и себе си. А когато човек чрез любовта си весели Господа, се подмладява.

* * *

Има болни, които могат да се лекуват с така наречените магнетични паси. С тези паси първоначално има една криза, после настъпва подобрение, после пак криза и така няколко пъти, но важното е, че болестта минава.

* * *

Излизайте в тъмни, мрачни нощи, взирайте се в тъмнината, за да усилите зрението си.

* * *

С песента „Фир-фюр-фен, тао би аумен" всякога може да се тонирате. Всички мъки на тялото и на душата може да лекувате с тази песен.

* * *

Страхът може да се премахне с пост - ще постиш два, три и повече дни, и ще видиш, че човек не умира от глад. Причините, които уморяват човека, са съвсем други. Гладът е една сила, която обновява.

Смирението подмладява.

* * *

Някой се превива от любов, припада от любов, не му се яде, съхне, не му се спи, не му се работи от любов - това са все особени психични състояния, болезнени, които нямат нищо общо със здравословното състояние на възвишената, божествена енергия - любов.

Целият космически мир, материята, от която сегашният космос е създаден - това е изостанала енергия от хиляди и милиони космоси, които са съществували в миналото. Материята, която е изоставена, е от съществата, които са работили тогава, и вие сега влизате в тази материя, за да я използвате. Но понеже в тия хиляди и милиони космоси всичките същества, които са минали, са изоставили своите желания, мисли и действия вътре в тази материя, то затова, когато строите вашите къщи, по някой път се появяват остатъците на хиляди и милиони години. Сегашната материя

- това са заспали духове, които трябва да се събудят.

* * *

Любовта като всяка енергия може на някои места да се натрупа повече, на някои - по-малко. Можеш да бъдеш преситен от любов, както и от ядене. Има такива силни трептения на любовта, че ако ги прекарате през сегашната нервна система на някой човек, той ще се стопи.

* * *

Животните упражняват известно влияние върху нас, както и хората, ангелите, светиите - също. Никой не може да избегне тези влияния, но вие трябва да знаете всеки момент кои влияния преобладават във вашето съзнание. Гневни сте, блъскате, удряте, чукате, ритате, хапете - това са все животински състояния. Мислите ли - човешкото преобладава. Изправите ли поведението си - ангелите са, тогава чувству-вате сила в себе си. С божественото се чувствате силни и мощни. Когато дойде Христос да лекува, ще изпъди всички навън, ще останат в стаята само болният и Христос - лекарят.

* * *

Мухлясал хляб няма да ядете, вмирисана храна няма да ядете, консервирана храна няма да ядете. Всичко да е прясно.

* * *

Ако главата ви оголява, хвърлете кожения калпак, ходете гологлав.

* * *

Причината, че се чувствате отпаднали, омаломощени, когато слънцето грее силно, то е защото вибрациите на слънчевите лъчи са по-силни от вибрациите на вашата любов; това се отнася и до студа, ако любовта ви е силна, вие няма да се простудявате, макар и леко облечени.

* * *

Щом се разгневите, изпейте ДО, МИ, СОЛ, ДО (горно) десет пъти, ще се уверите как музиката тонира.

* * *

Колкото по-рано си лягате, толкова по-добре. Най-здра-148

вословно е да си лягате в 20 часа и в 22 часа. Които рано си лягат, поглъщат всичката събрана прана, т.е. жизнена енергия в атмосферата. По-късно от 24 часа не си лягайте.

Ако на запад се приложи индуската система за дишане, тя ще даде обратни резултати, защото тази система за дишане е добита при слизането, инволюцията на човечеството. А понеже бялата раса започва своето развитие по закона на еволюцията, по пътя на възкачването, тази система трябва да се видоизмени.

* * *

Дишайте дълбоко, да поемете колкото се може повече от животворната прана. Праната има различни състояния: физическа, сърдечна, умствена или ментална. Без прана мисълта не може да се образува; без прана чувствата не могат да се проявят и волята не може да действа.

* * *

Страхът е едно негативно качество на нисшия ум. Страхливият да възприема и се облива с портокаления цвят като средство за балансиране на силите, с този цвят той може да се лекува.

* * *

Неприятните, горчиви чувства се отразяват зле на черния дроб.

* * *

Измивайте си лицето и мокрете косите си отдолу нагоре, а не обратно.

* * *

Индусите лекуват своите рани, като събират прана от

природата, и с помощта на мисълта си отправят тази прана към болното място, което до половин час оздравява.

Какво е диабетът, захарната болест? Натрупване на захар в организма, казват лекарите. Но коя е причината за натрупването на захарта? Добрите, сладките неща не ги пожелавайте за себе си, но раздавайте на другите. Ако някой болен от диабет дойде при мене, ще му кажа да раздаде половината от милионите си, от имането си на другите, които нямат; да посвети живота си на Бога и да яде малко и проста храна. Ще му дам една строга диета и ще го пусна здрав да си върви, ако, разбира се, изпълни всичко.

* * *

Боли ви глава, боли ви стомах, кръст, имате сърцебиене. За мен причината е ясна - това показва, че вашият живот не е в съгласие с ония велики закони, които регулират битието, разумния живот. Щом твоята глава не е в съгласие с ония течения на ума, ще имаш главоболие, сърцебиене и т.н. В природата има една разумна, жива сила, която действа по разнообразен начин. Тази сила индусите я наричат „татвас", санскритска дума, която значи жива енергия, която прониква цялото пространство и е основа за движението на всички небесни тела и е причина за произвеждане на всичкия живот на Вселената. От тази татвическа енергия праната е едно видоизменение. И онзи научен метод да използват, тази жива енергия индусите наричат „пранаяма".

* * *

Татвас е любовта, която движи света, и всички наши желания се дължат на тази енергия, на тази сила, която със струите си прониква през нашите тела, през всичките ни тела.

* * *

Яденето е наука за трансформиране на енергиите от едно състояние в друго, от груба енергия в умствена. В яденето е скрита една велика божествена сила.

* * *

От слънцето идва всичкото богатство.

* * *

Първото диференциране на Духа е Любовта, а първото изтичане от Бога е Духът.

* * *

Има две течения - вливане към земята и изтичане от земята.

* * *

Тази първоначална сила в света, която сега действа -„акаша", тя е създала човешкия мозък, мисълта и звука. Ако тази сила дойде в ума и мисълта се усили, проясни, значи, че сте приели от тази първична сила, но ако мисълта отслабне, ще се обърнете към слънцето да възприемете от тази прана, да се успокоите, да усилите мисловната дейност. Вие трябва да се свържете с тази слънчева енергия, да сте всякога разположени и доволни от всичко.

В българина преобладава въглеродът, а в англичанина -водородът, но тези енергии един ден ще се изменят.

* * *

В човешкото тяло има около 800 милиона отделни нер-вички, за които природата и милиони разумни същества са работили с години, за да направят тези жици, тази съвършена инсталация.

* * *

Много изпъкналите очи и много вдлъбнатите говорят за болезнени състояния в организма.

* * *

Здрави мишци показват здрав ум и здраво сърце.

* * *

В новата култура няма да има болни, стари, хилави, умопобъркани, никой няма да мисли за умиране; духовният и физическият свят ще бъдат едно и душата ще слиза на земята и ще се възкачва свободно.

* * *

Ние имаме право да се съединяваме само с Бога и с никого другиго в света.

* * *

Няма по-голяма отрова в света от лъжата и човешкия егоизъм.

* * *

Обичайте хората отдалеч, не бързайте с целувките. Колко зарази носят тези целувки?

* * *

Ако черният дроб е разстроен, човек е фалирал. При сегашното устройство на организма черният дроб решава всичко. Когато той се разболее, ще му говориш гака, както на едно разумно същество говориш; всяка вечер ще се разговаряш с него, ще го молиш да се поправи.

Киселото мляко продължава живота, но ако прокисне -го разваля.

* * *

Докато глада чувствате като подтик, той гради, но ако се обърне във формален глад - той разрушава.

Турете малко вода в черната земя, направете от нея кашица и ако ви боли ръка например, наложете я с тази кашица - такъв компрес помага.

* * *

Любовта е една сила, която всякога може да стопли и да снеме тежестта от сърцето ти.

* * *

Ще се ограждате така: „В името на Божията Любов, в името на Божията Мъдрост и със силата на Словото Божие да се махнат всички лоши помишления и зли духове". Докато се изговаря формулата, ръцете са пред устата със свити пръсти и след изричането се разтварят пръстите с едно духане: „Хууу". Ръцете се разтварят с жест, като да пъдиш нещо лошо, напред, настрани, надолу.

* * *

Надебеляването е кал, от която трябва на всяка цена да се очистите.

* * *

Постът служи за обновление на тялото.

* * *

Всеки, който се е опитал да се бори със злото, да го изкорени, всякога е излизал оцапан и хиляди години после

са нужни, за да се очисти само от миризмата на това зло.

* * *

Ако си болен, ще постиш, то е необходимо за тебе, но ако си здрав, ще ядеш и ще се веселиш, и ще благодариш на Бога за всичко. Постът трябва да се взема в много широк смисъл - умствен пост, духовен и физически.

* * *

Ние боледуваме, защото губим връзката с Бога.

* * *

Възстановете връзката си с Бога и всичките ви отношения постепенно ще се изгладят, и всичките ви рани ще зараснат, и силите ви ще дойдат. Докато душата е свързана с Бога, тя притежава огромни природни сили и може да лекува.

* * *

Вие сте недоволни, защото сте преситени. Пресищането от живота ражда много по-страшни болести, отколкото нямането.

* * *

Трябва ли лекарите да правят операции? Ако има загно-явания, операция може да се направи, но природата прави понякога най-сполучливите операции, пък и тялото на човека разполага с такива клетки, които могат да лекуват, стига да знаете как да ги стимулирате.

* * *

На физическото поле човек трябва да яде преди всичко хляб - най-важното нещо. В хляба се съдържат велики сили, сгъстени енергии, стига да е чист, пшеничен. Само с хляб и вода човек може да живее.

Облагородиш ли се, ти си наситен и животът ти има смисъл, и няма да усещащ глад.

* * *

Всички месоядни животни имат постоянен глад, не се насищат.

* * *

Всеки, който престъпва великите закони на Любовта, Мъдростта и Истината, е месоядец.

Месоядец е всеки, който не изпълнява Божия закон.

* * *

Микробите никога не нападат човек с чиста кръв.

* * *

Човек от много мислене, от права и правилна мисъл не може да си изгуби ума. От грижи, от тревоги, от безпокойства, страх, неморален живот - може да си изгуби ума.

* * *

Смъртта е излизане от едно нехигиенично жилище и влизане в друго, хигиенично.

Думите, които аз ви говоря, са: „Дух и живот" - това слово, като приложите в живота си, то ще ви спаси.

* * *

Ако наемеш стотина работници да ти извършат някаква работа, а те не работят, струва ли си да ги наемеш? Това са свинските клетки, които ти ядеш - те вреда носят, но полза никаква. Не наемай работници от свиня да ти работят. От картошките, от житцето, от морковите, от зелето, от пипера, от магданоза, от гулията, от крушите, от черешите ще

наемеш тези прекрасни работници, които отлично ще си свършат работата, без да ги наблюдават стражари.

* * *

В менюто ви супи да няма. Може само когато сте болни

- картофена или зарзаватена супа, но лека. Ябълки, круши

- твърда храна, която се дъвче, да ядете.

* * *

Болните имат нужда от лекар, не здравите. Често питате, защо с едни се отнасям любезно, мило, а с други - не. Болните ще ги помилвам и насърчавам - те имат нужда от мене.

* * *

В божествения кодекс абсолютно никакво смъртно наказание няма. Смъртното наказание е една измама, фалшификация само на човешкия ум. За народа си, щом искате да убиете някого - може, но за Бога нямате право да убивате, заради Бога ще го оправдаете.

Трябва да правим добро, защото само в това добро нашата душа може да намери онези материали, с които тя може да съгражда своите тела, и когато земното течение (което идва от центъра на земята) вземе надмощие в нас, произвежда два противоположни резултата в човешкия организъм. Ако действа на физическото поле, човек почва да съхне, става сух като чироз, а другият резултат е обратен

- човек затлъстява, натрупва материя. 1/1 двата резултата са опасни. А другото течение, което идва отгоре, от Небето, организира нещата - тази материя е пластична и остава в човека толкова, колкото му трябва за развитието му. Постът

служи за регулиране на тези две течения.

* * *

Ако вашият кон отслабне и го впрегнете на работа, дали ще може да извърши определената му работа? Вие нямате право да измъчвате тялото си, нито ума си, нито сърцето си, имате право само да ги хармонизирате. И ако постът ви се налага като диета 'за хармонизиране на душевните сили, тогава може да постите. Крайният пост, крайното въздържание ражда обратния процес - лакомството.

* * *

Казват, че като спре сърцето, човек умира. Не е така. Може да престане една деятелност, а да остане вътре една по-тънка деятелност, която продължава да действа. Смъртта е само сменяне на енергията в природата от едно състояние в друго. Когато човек престане да функционира, в другия свят, където материята е по-ефирна, по-деликатна в своите трептения, продължава да живее. Онези, които не разбират тези закони, казват, че човекът е умрял и бързат да го заровят в земята, а не знаете така колко живи са заравяни в земята. Гледайте да се освободите от мисълта, че има смърт.

* * *

Когато заболее мозъкът, съзнанието го лекува; когато ви заболи ръката, пак съзнанието я лекува. И доколкото съзнанието е ясно, дотолкова човек е здрав. Всичко зависи от светлината на съзнанието.

* * *

Има неща, които са невъзможни за нас, а са възможни за други същества, които стоят една степен по-високо от нас. Пак са човешки същества, но не ги виждаме и те са материални. Някога ви се схваща гръбнакът, някога кръстът

- някое от тези същества именно ви е натиснало малко. Уроките са именно тия натискания от тези същества.

* * *

Праната във всички нейни проявления е материя, която прониква във всичко и вечно се движи. Акаша е първото проявление на тази татвическа материя в света.

* * *

Целият космос е едно живо същество, в което ние живеем и се движим. Този космос може да бъде безграничен и граничен, велик и малък - това е свойството на вечното да произвежда каквито форми иска.

Има хора, които не умират. В България има предание, че заравяли някои и после, като ги потърсят в гроба - няма ги. За вас е мистификация, а за мен е така, уверен съм, има хора, които не умират.

* * *

Да излезе човек от тялото си, да се прости с него не е голямо нещастие. Без тяло може да се живее, тъй както може да излезеш от своята кьща, от своя палат и да живееш в някоя колиба. Душата и тялото са две неща различни.

* * *

Всяка болница след 40-50 години трябва да се изгори, защото е просмукана от толкова мъки, страдания и пъшкания.

* * *

Земята, понеже е заразена, трябва да даде място на 158 един нов свят, да се влее един нов живот, защото този живот е доста опорочен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...