Jump to content

Recommended Posts

1928-1929 година

От книгите:

Смени в природата.

Божествените условия.

Учителю благи.Форми в природата.

Отворени форми.

Който има невястата.

Голямото благо.

Определени движения.

По Бога направени.

Естествен ред на нещата.

Служене, почит и обич.

Крадецът и пастирът.

Да ви даде

Който се удоволства, разваля стомаха си; който прекалено много работи, разваля ръцете си.

* * *

В храненето със Словото Божие седи новият живот.

* * *

Здравият, разумният, идейният може да се храни по нов начин, с проста храна. Храненето по нов начин, със Словото Божие, с бистра прясна водица, жито, плодове ще ви даде мир и сила на душата.

* * *

Изгуби ли човек правата мисъл, заедно с нея губи своя мир и разположение. Мнозина се оплакват от изтощение, нервност. Това се дължи на прекомерните желания. Хората какво ли не желаят, а земята е малка и почвата не е богата толкова, че да засити тези прекомерни желания.

* * *

И на сто и двадесет години да стане човек, зъбите му трябва да са здрави, един до друг наредени. Венците и зъбите се развалят отрано, защото ред поколения са живели неправилно.

Когато сте неразположени, напишете едно число, второ, трето, докато неразположението изчезне, и вижте при кое от написаните числа е станала тази промяна. Гледайте на числата не само като на количества, но и като носители на живот, на живи сили.

* * *

Светлата мисъл може да преобрази човека.

* * *

Силната молитва е в състояние да премахне всички болки.

* * *

Увеличи ли се светлината на съзнанието, паметта се усилва.

* * *

Когато сте неразположени, ще опитате да смените състоянието си със следното упражнение: с дясната ръка ще издърпвате един по един пръстите на лявата си ръка. После с лявата ръка ще издърпвате пръстите на дясната ръка. Изтегляйте пръстите, но и всички стави, да стане прииждане на кръв.

* *

Водата е носителка на живот, но не и солта. Малко сол ще ядете.

* * *

Увеличаването и намаляването пулса на сърцето се дължи на отливите - приливите, които стават в човека. Дори до един удар да се намали пулсът, не се страхувайте. Вашата положителна мисъл и тази на близките ви е в състояние постепенно да увеличават ударите, а отрицателните мисли са в състояние да уморят човека.

* * *

Житото е първична материя и в далечното минало то е било по-едро и по-хранително, и по-вкусно. Подобряването на житото е във връзка с подобряването на живота на хората.

* * *

Ако някога сте се присмели на болестта или недъга на някой човек, тази болест или недъг ще ви сполети.

* * *

Кога човек заеква? Когато нещо не му достига.

* * *

Ако ви болят очите, яжте стъргани моркови с лимон и зехтин. А за всичко пийте сок от портокал глътка по глътка.

* * *

Когато мисълта е силно концентрирана, простуда не може да има. Никога не допускайте в себе си мисълта, че може да се простудите. Допуснете ли такава мисъл, вие сте поканили вече болестта на гости.

* * *

Прането ще го перете само с топла вода, а не със студена и топла. Прането с топла вода, после със студена предизвиква свиване и разширяване на мускулите, на капилярите, а това се отразява зле на целия организъм.

* * *

Чистата кръв е в състояние да се справи с всички болести. Тя не позволява да се развиват в нея никакви бацили.

Трептенията на чистата кръв са толкова силни, че всички бактерии отскачат от нея.

* * *

За лекуване на цирей: пет грама сакъз, шест грама зехтин, седем грама катран и един грам вода. Водата е най-малко, но тя крие в себе си най-голяма динамическа сила.

* * *

От размерите на къщите и на стаите зависи вашето благосъстояние. Добре е размерите на стаята да бъдат 5 на 6, а не три на три, или два на два. Като учи и работи, човек се домогва до положителните числа и се ползва разумно от тях.

* * *

Ученикът, ако се разболее от ставен ревматизъм, няма да търси лекар да го лекува, но ще се разговаря с ревматизма, докато го изгони навън от организма си. Болестите не са нищо друго освен задачи, които трябва правилно да се решават. Не се ли решат както трябва, тогава идват истинските страдания, истинските болести, които вече мъчно се лекуват. Неправилно ли се разпределят енергиите в организма идват болестите.

* * *

Физическите болести засягат тялото; сърдечните засягат чувствата и умствените засягат мозъка, или твърдата, течната и нервната материя. Болестите на физическото тяло се лекуват по един начин, на чувствата по друг начин, а на нервите - по трети начин.

Ще готвите с много малко сол.

* * *

Само любовта е в състояние да свърже човека с живите сили на природата и да вдъхне желание за живот. Гова, което освобождава човека от болезнените състояния, е любовта.

* * *

Прозявката показва, че в известни сили и енергии на човека има застой. Прозявката като природен процес има предвид да възстанови известен ред и порядък на нещата. При всяко прозяване в човека се влива нова енергия.

* * *

При всички условия пейте, за да се хармонизирате.

* * *

Когато умът на човека работи повече от сърцето, силата е по-голяма. Когато сърцето работи повече от ума, гъстотата па материята е по-голяма. Тази е причината, поради която някои хора са слаби, сухи, а други пълни.

* * *

Когато умре, човек всичко оставя на земята, единственото нещо, което взема със себе си, това е капиталът, вложен в неговия мозък. Когато човек умира, душата му стои до главата, чака последното му издъхване, за да вземе веднага този капитал. Цял живот тя е работила върху него, превръщала е нисшето във висше, организирала го е и сега слиза да го вземе със себе си. Тя взема само есенцията на мозъка.

Златото е добър проводник на висша енергия. Няма ли злато в кръвта си, човек не може правилно да приема жизнената енергия от природата и да се ползва от нея. Как-вата е преобладаващата среда в човека, такива ще бъдат и резултатите на неговия живот.

* * *

Всяка болест има своя външна и вътрешна причина. Намери ли причината, човек лесно може да я отстрани.

* * *

Лекуваш един с един цяр - оздравява, лекуваш другиго със същия цяр - не оздравява, но дори се влошава, значи не е възможно всички хора да се лекуват по един и същи начин. За всяка болест, за всеки човек е нужен специфичен цяр. Всяка болест се дължи на известен недоимък или излишък в човешкия организъм. Ако стомахът на някого е слаб, това показва, че той е лишен от онази жизнена енергия, която го подтиква към работа.

* * *

Искайте от Бога здраве и той ще ви го даде. Искайте същественото и много не философствайте. Какво направи онази жена, която страдаше 12 години от кръвотечение? Тя пристъпи към Христа, допря се до дрехата му и понеже вярваше в силата на Христа, оздравя.

* * *

Не оставяйте нито едно петно на краката си, видите ли малко кал на тях, веднага ги измивайте.

Лимонът се е развивал в такава епоха, когато киселините са имали надмощие. Той е образувал достатьчно киселина в себе си, представлява незавършен процес, не е разполагал с повече материя да завърши процеса на развитието си, затова е стигнал до умствения свят. Който иска да мисли, да яде лимони, който е апатичен - също. Всяка сутрин по едно резенче лимон е достатьчно, киселините в лимона придават активност. В пътя на развитието си ябълката се е движила по най-малкото съпротивление, стремяла се е към красота и удоволствие. Доматът по-далеч от стомаха не е стигал.

* * *

Човек не може ли да стъпва уверено на цялото си стъпало, той е лишен от добродетели. От правилната стъпка записи проявата на добродетелите. Няма движение в човека, което да не е свързано с неговия вътрешен живот.

* * *

Човек носи в себе си всички възможности да се лекува сам. Ако го заболи например зъб, нека да се съсредоточи и да почне да пее на болката си. Песента, музиката лекуват всички болести. Музиката е сила, която уравновесява енершите на организма, подобрява кръвообращението.

* * *

Хора, които не са хармонично разположени един към друг, не трябва да спят в една стая, нито на едно легло.

* * *

Когато мислите, чувствата и постъпките са правилни, и гледането и мигането, и сядането, и всички движения са правилни.

Истински здрав е онзи, който от сутрин до вечер е подвижен, лек, готов за работа, не знае какво е болест, не се оплаква от нищо, готов е винаги да прави услуги.

* * *

Първата задача на човека е да изчисти своята мисъл.

* * *

Искате ли да растете духовно, яжте малко, храна чиста, прясна, без подправки и запръжки. Някога човек се е хранел само със светлина, но днес този начин е забравен. Само очите са запазили този начин на хранене.

* * *

Високите планински върхове крият в себе си грамадно материално богатство.

* * *

Чист трябва да бъде човек във всяко отношение и да не се занимава с недъзите на хората, за да не руши своя организъм.

* * *

Има пиянство на физическия свят, но има и астрално пиянство - в света на чувствата. За каквото и пиянство да се говори, то е все нечистота и трябва да се изхвърли навън.

* * *

Службата на сърцето не се заключава само в изпращане на кръвта по цялото тяло, но то е още и възел на електрическа енергия, която се предава по клетките, като им дава възможност да участват в целокупния живот. Белият и черният дроб са два трансформатора на енергии, белият - на умствената енергия, той отправя енергиите на мисълта към мозъка, черният - на чувствените енергии, като ги отправя м>м симпатичната нервна система. Чувствата не могат да се проявяват без черен дроб.

* * *

Без сърце няма живот, но и без жлъчка няма живот. Когато жлъчката се излива навреме и на място, тя помага на храносмилането. Когато човек се гневи, дразни, възбужда, жлъчката не действа добре, вследствие на което се явяват род органични разстройства.

* * *

Който мрази хората, който се уединява, който избягва да се среща с хората, има в черния си дроб повече киселини, отколкото трябва, които го правят неспокоен, нетърпелив.

* * *

През летния сезон направете двадесет потни бани в продължение на двадесет дни. След всяка баня пийте по една-две чаши гореща вода, облейте се с топличка водичка и се преоблечете.

* * *

Много хора страдат от подпушване на чувствата, това се отразява зле на черния дроб, а оттам на мозъчната и симпатичната нервна система.

* * *

Житото, крушите и всички плодове вече са печени на слънцето, няма защо и вие да ги печете или варите - за предпочитане е да ги употребявате в естествения им вид.

* * *

Като изправите мисълта си, ще изправите и удовете си.

Съзнателният човек не допуска да се изкривява който и да е орган или уд на тялото.

* * *

Душата лекува болестите.

* * *

Ако някое дете се е разгневило, пипнете върха на носа му, състоянието веднага ще се смени. Енергиите, които текат през върха на носа, са свързани с енергиите около ушите.

* * *

Ако почнете да се гневите за нещо, веднага си вземете няколко ореха или бадеми, счукайте ги и ги изяжте.

* * *

Като гледа слънцето, човек трябва мислено да отправя енергиите от задната част на мозъка си към предната част.

* * *

Изкривяването на мускулите се дължи на излишък от отрицателни енергии. Гневът и твърдостта изкривяват линиите на лицето. Не стискайте и не затваряйте, нито отваряйте устата си повече, отколкото трябва.

* * *

Ще ви дам един метод, чрез който да си въздействате при разстройство на черния дроб. Турете дясната си ръка отпред на корема, с длан към корема, а лявата на кръста, пак с длан към тялото, и мислено прекарайте енергиите на слънцето към центъра на земята. Ако този метод не помогне, обърнете се мислено към Онзи, Който носи хармонията в себе си. За да разберете какво е състоянието на черния дроб, гледайте какъв е цветът на лицето ви, светлината на очите и тяхната жизненост. Погледът трябва да бъде установен, да не блуждае в разни посоки.

* * *

Ще дойде време, когато човек няма да си служи нито с лекарства, нито с дезинфекционни средства, но ще разполага с жизнен еликсир. Една капка от него ще бъде в състояние да го обнови и подмлади.

* * *

Лакомството и чрезмерните желания у човека да се удоволства разстройват стомашната система, а после и мозъчна-та, а оттам и обходата не е издържана, всички са му криви, гледа мрачно на всичко.

* * *

Порите представляват канали, чрез които енергията на природата се влива в организма. Здрава и нормална храносмилателна система осигурява нормална мозъчна и дихателна система.

* * *

В люспицата на гроздето се намират много витамини, които могат да се използват само при много дъвкане. Добре е семките на гроздето да не се гълтат.

* * *

За да се освободи от киселините в стомаха си, човек трябва да го промие няколко пъти с топла вода, ако това не помогне, нека пости два-три дни. Постът пречиства стомаха, освобождава го от излишните киселини.

* * *

Който яде, без да дъвче, съкращава живота си.

Правилното хранене е музикален процес. Дъвченето да е спокойно, енергично, да се смели храната на кашица и тогава да се изпраща в стомаха; целият процес да трае около петдесет минути.

* * *

Ако някой се оплаква от болка в крак или ръка, нека наложи болното място с печен лук и малко масло маслинено (зехтин). Лукът смекчава болката и отнема температурата. Не пренебрегвайте малките неща, за да се ползвате от благата, които те крият в себе си.

* * *

Ако дейността на ума отслабне, и зрението отслабва. Възрастният не се интересува много от външния свят, поради което обективният ум отслабва, а с това и зрението отслабва. Тревогите, безпокойствата също стават причина за отслабване на паметта и на зрението.

* * *

Физически здрав е онзи, на когото всички органи са в изправност. Той е в хармония както със себе си, така и с природата.

* * *

Здравословна храна е онази, от която човек дълго време изпитва радост и разположение. Изпитва ли тежест от една храна, тя не е хигиенична. Същото се отнася и до жилището. Само онова жилище е хигиенично, в което човек през целия ден изпитва приятност.

Хигиеничното облекло е това, което добре приляга на тялото, направено е от естествени материали, от меки материи, приятни на пипане и същевременно са добри проводници на топлината и светлината, на живите сили на природата. Хигиеничното облекло прави човека радостен и доволен. Модата няма нищо общо с хигиената. Тя отговаря на други изисквания, които са далеч от природните.

* * *

Умът може да знае причините на болестите, но не може да ги лекува. Душата лекува.

* * *

За хрема: стопляш малко вода, туряш сол в нея и даваш на болния да смръкне няколко пъти от солената вода, вечерта да повтори същото. Солената вода препятства размножаване на микробите, които причиняват хремата.

* * *

Който иска да бъде весел, жизнерадостен, нека да яде череши, които зреят рано, в началото на май. Който иска да бъде философ, мъдър - да яде грозде - късен плод. Който има големи мъчнотии, да яде ряпа. Ряпата се взема като символ на преодоляване. Яжте ряпа, щом работите ви не вървят добре.

* * *

Вътрешната дисхармония и хармония се отразяват не само върху мускулите, но и върху цялото тяло и върху костите. Това не става изведнъж, но в течение на години, на стотици и хиляди години според интензивността на състоянията, през които човек минава.

* * *

Когато сте неразположени нещо, започнете да се движите. Достатъчно е да извървите един-два километра, за да се успокоите.

* * *

Както чрезмерното изтощаване на организма има лоши последствия, така и крайното задоволство води към голямо натрупване на излишъци, от които човек трябва да се освобождава. Природата не търпи крайности.

* * *

При неразположение направете си една топла баня -водата действа магнетично.

* * *

Всяко нарушение или отклонение от законите на природата води към заболяване. Отклоняването може да е станало преди много години, но последствията идват днес. Като знаете това, не питайте защо някой не греши, но боледува, а друг греши, а не боледува.

* * *

Сутрин, като станете от сън, измийте добре лицето си и в дясната ръка сипете малко вода, която ще изпиете на глътки, на седем глътки. Това ще правите седем сутрини наред, т.е. една седмица. Малък е този опит, но ценен. Така ще опитате силата на енергиите, които възприемате чрез ръката си. Който пие вода от ръката си, а не направо от извора или чешмата, не се простудява. Ако ви боли корем, може да направите следното: всяка сутрин да пиете по десет глътки гореща вода на всеки пет минути. Горещата пода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него.

* * *

Една от причините за неврастенията се дължи на слабата връзка между човешкия организъм и слънчевите енергии. Ако засилите тази връзка, неврастенията ще изчезне.

* * *

Който се храни физически, духовно и умствено с чиста и доброкачествена храна, в него има условие за безсмъртие.

* * *

Хора, на които мускулите на лицето са хлътнали, имат слаба стомашна система. Ако пък дишането е слабо, има нещо неправилно в носа и очите.

* * *

Дългият живот зависи от правилното разпределение на енергиите в човешкия организъм - те трябва постоянно да се преместват от физическия в духовния свят, от духовния и божествения и обратно.

* * *

Ако златото в човека е малко, той често боледува. Духовната наука разполага с формули, чрез които се привлича златото.

* * *

Всяка светла и възвишена мисъл, повтаряна често, чистосърдечно и безкористно, предава нещо на човека. Природата възнаграждава за всяка добра дума, добра мисъл, отправена към някого. Така може да се помага при различни заболявания. Мислете за здравето, за да го привличате и усилвате. Разумното, доброто, великото в човека е в състояние да се бори с микробите, които причиняват болестите.

* * *

Ако ви боли глава, първо поставете краката си в топла вода да постоят малко, после изчистете червата си.

* * *

Вие сте заобиколени от същества, които ви придружават, затова абсолютно се забранява да плюете било по улиците на града, или в планината, където и да сте няма да плюете. Ще си носите по две кърпички, едната за носа, другата за устата. Чистотата да е вашият идеал.

* * *

Словото прави хората чисти. „Вие сега сте чисти заради Словото Божие, което ви говорих." (Йоан 15;3).

* * *

Който иска да внесе равновесие в своя живот, той трябва да работи с числото три; който иска да твори, да е производителен, да работи с числото едно и две; ако иска да създаде в себе си твърд характер, да работи с числото четири; иска ли поет да стане, или да стане известен, да работи с числото пет.

* * *

Ако човек яде много мед, има опасност да развали стомаха си, ако никак не яде, има друга опасност.

Ако имате на разположение мед и масло, няма защо праз да ядете.

Празът расте на високо, значи е горд, честолюбив, с достойнство, и затова го готвят с масло, за да го смекчат малко, но той не заслужава масло.

* * *

Причината за хремата е слабото дишане. Щом дишането се подобри, и хремата ще изчезне.

* * *

Ако ядете много, вие никога няма да се освободите от злото, защото то върви паралелно с яденето. Колкото по-не чиста е кръвта на човека, толкова по-лош е той. Доброто, което човек възприема и обработва в организма си, пречиства кръвта му.

* * *

Не бива да се нагрубявате помежду си, нито да се наранявате, нито да гледате грозни сцени по улиците и там, където сте.

* * *

Вие трябва да сте пълни с магнетична сила, винаги добре разположени. Нервни ли сте, напрегнати ли сте, хората ще ви избягват.

* * *

Злото е чуждото съзнание, вмъкнало се в човека. Когато Христос запита беснуемия как му е името, той отговори: „Името ми е легион."

Никой не може да посегне на човека, ако за това не му е дадена власт отгоре. Ако Бог не позволява, никой не може да те убие.

* * *

В земята има огън. Тя има 54 комина, през които излизат газовете и течностите, образувани от този огън. Тези комини имат отвори, широки по няколко километра в диаметър. Това са вулканите.

* * *

Според мен земята не се върти около слънцето, но слънцето се върти около себе си. Земята се върти около себе си, но и слънцето я върти около себе си, играе си с нея.

* * *

Човек, като умре, физиологически сърцето престава да бие, обаче клетките на това сърце, което вече може да е разложено, продължават свободно да живеят в пространството. Съгцо така и клетките на дробовете, на мозъка, на всички удове и органи продължават да живеят и след смъртта на човека.

* * *

Ако съобщаваме имената на духовете, ние ги смущаваме.

* * *

Ако между функциите на човешкия организъм и външния свят не става правилна обмяна, човек е осъден на заболявания във физическия, духовния и умствения свят.

* * *

Човек не може и не трябва да се изолира от външния свят.

Окото не бива да е нито много влажно, нито много сухо, нито замъглено.

* * *

Докато не се освободите от всички земни връзки, не можете да минете в по-висок свят.

* * *

От електрическата светлина очите отслабват, а от огъня на любовта се усилват.

* * *

Духовният човек трябва да бъде много дълбок, понеже има опасност всичко в него да замръзне.

* * *

На месечината има студ 200 градуса, а на слънцето топлината е над 35 милиона градуса.

Във вътрешността на слънцето живеят възвишени същества в красота и величие. На слънцето има планини по-високи от Хималаите, във вътрешността на слънцето има живот.

* * *

Колкото по-мъчно се лекува човек, толкова по-слабо е развито неговото съзнание.

* * *

Каквото дете желае да роди майката, такова ще роди. От майката зависи какви ще бъдат децата й.

* * *

Когато съзнанието на човека не е будно, разни тъмни сили го завързват и му противодействат за всичко. Във всички свещени книги е писано за тези тъмни сили, за черна магия и прочее. Казва се за Буда, че когато помислил, че е разрешил въпросите на живота и изпаднал в блаженство, веднага се намерил в обятията на една змия, астрална змия, която го стегнала така здраво, че едва не счупила ребрата му. Скоро Буда се окопитил, дошъл в съзнание и се смалил толкова много, че лесно се изтръгнал от обятията й. Смирението го е спасило.

* * *

Езиците на всички хора, които пишат и говорят лошо, в бъдеще ще се парализират.

* * *

В желанието си да придобие нещо повече от това, което му е дадено, човек загубва и онова, което му е вече дадено.

* * *

Небето - това е съвкупност от живи същества и светове, в които божественото се проявява. Който се е обезнадеждил, да излиза вечерно време да наблюдава звездите.

* * *

Житото, което Господ ни е дал, с нищо не може да се сравни и купи. Благословено да е житото, да дава своя плод!

* * *

Който не мисли право, не може да диша правилно и обратно. Който диша правилно, не може да страда от туберкулоза.

Колкото по-добре са развити моралните чувства у човека, толкова по-добре се развива неговият ум. Моралните чувства придават устойчивост на характера. Понякога човек мисли морално, но не чувства и не постъпва морално.

* * *

Старият може да се подмлади по закона на Мъдростта.

* * *

Ако чувствата и желанията не се задоволяват, човек става неврастеник. Ако има пресищане, резултатът е същият.

* * *

Белилото и червилото и разните козметически средства разяждат кожата, запушват порите и клетките не могат да дишат.

* * *

Всяко растение, всеки плод съдържа в себе си покрай безсмъртните елементи и разрушителни елементи.

* * *

Твое е само това, което винаги е с теб. Липсва ти това, което не ти е нужно.

* * *

Когато престане да мисли, да чувства, да прави добро, главата на човека започва да задебелява, черепът става груб, дебел и като последствие болестите една по една пристигат.

* * *

Бялата раса се намира в нисходяща степен на развитие, което води към израждане, а това е признак, че идва друга раса, която ще използва условията, които петата раса не

можа да използва; тя ще спаси петата раса, но ще вземе всичко в ръцете си.

* * *

Случва се някое дете да не обича баща си. Защо? Защото не е от неговата кръв. За да премине кръвта от бащата на детето, се искат специфични условия. Дете, родено при тия условия, ще обича баща си, ще наследи неговите качества. Едно от тези условия е детето да е родено през някой слънчев ден. Има големи и малки слънчеви дни: един слънчев ден от секундата, един слънчев ден от минутата, един слънчев ден от часа, един слънчев ден от 24 часа, един слънчев ден от седмицата, от месеца, от годината. Най-малкият слънчев ден е секундата. Значи, за да предаде бащата своите добри качества на детето си, той трябва да е избрал хубав слънчев ден за неговото зачеване. За да предаде своите добри качества на детето си, майката трябва да е избрала хубав лунен ден за неговото зачеване. Каквото се казва за слънцето, същото се казва и за луната. Когато майката и бащата не могат да изберат такива дни за раждане на своето дете, ражда се дете, което не мяза нито на бащата, нито на майката.

* * *

На захарина липсва нещо, което го прави вреден за здравето.

Ако учените могат да извадят сладчината направо от природата, щяха да я използват за лечебно средство. Тази естествена сладчина действа хубаво не само на физиката му, но и на психиката. Достатъчно е да дадете само една чаена лъжичка от тази есенция на някой неразположен човек, за да стане веднага весел. Сладчината смекчава характера. Яжте сладки неща, но не сладки физически, а духовно сладки. Бъдещите учени ще знаят как и на какви места да садят плодовете, за да се развиват в тях онези елементи, които действат лечебно. Различните плодове се садят по различно време през годината и всяко дърво се сади по специфичен начин. Понеже това все още не се спазва, затова дърветата, както и цветята, не съдържат тези лечебни и жизнени сокове, които би трябвало да съдържат.

* * *

Душата е съществувала преди тялото. Душите създават телата, но телата не могат да създадат души.

* * *

Смърт - това е събличане на една дреха и обличане в друга, по-хубава, по-съвършена. Змията и тя съблича кожата си, но не умира.

Човек живее в съзнанието, а не в тялото си.

* * *

Кражбата и лъжата са болезнени състояния, от които човек трябва да се пази.

* * *

Печките така трябва да бъдат направени, че да се вижда горението. Лъчиста топлина трябва да излиза отвсякъде, от всички страни на печката и да се разпространява навсякъде.

* * *

При електричеството привидно горението е пълно, но в действителност не е така, щом очите се развалят от електрическата светлина. В някои моменти слънчевата светлина се отразява благоприятно върху очите - усилва ги. Мнозина се оплакват от силното слънце, че им действало зле. Причината за това не е слънцето, а мислите и чувствата на хората. Лошите мисли и чувства образуват един тъмен пояс около слънцето, който така пречупва слънчевите лъчи, че задържа голяма част от така наречената черна светлина на слънцето. Тези черни лъчи са причина за много болести, както и за почерняването на хората.

* * *

Началото на всички болести се крие в особеното вътрешно пречупване на слънчевата светлина. Светлината, която се пречупва в нисходяща степен, всякога произвежда болезнени състояния. Черните лъчи на светлината се отразяват зле и върху човешките мисли и чувства, защото в гази светлина мислите и чувствата не могат да се проявяват, значи не могат да създадат свои форми и се подпушват.

* * *

Ако имате ревматизъм, вземете седем глави червен лук, нарежете го на ситно или го счукайте, сложете 25 грама сол в лука и всичко това сложете на болното място да стои около 10-12 часа и така няколко компреса такива ще направите. Лукът е много лековит.

* * *

Слънцето може да набави всякакъв недоимък от енергии в организма. Когато се парализира крак или ръка, или когато отслабнат очите, или паметта, това се дължи на недоимък от известна енергия. Слабостта на кой и да е орган или мускул говори за недостатъчно прииждане на храна в него. Ето защо, за да функционират правилно органите на човешкото тяло, те трябва добре да се хранят.

* * *

Когато човек излага гърба си на слънцето с цел да се лекува, трябва в ума си да има само светли мисли.

* * *

В слънцето съществуват особени лъчи, особени токове, които могат да обновят и възкресят човека, но за това се искат знания, да знае човек кога и как да възприема тези лъчи, за да се ползва от тях.

* * *

За да изчистите живота си, пуснете през него силна струя от божествената любов, за да ви окъпе, да ви очисти, да отнесе всички утайки и нечистотии, събирани години. Любовта е силно течение, което не само ще ви очисти, но ще ви и спаси.

* * *

Някой заболява от рак. Той не търси причината на това заболяване в себе си, но веднага прибягва до помощта на лекаря. Лекарят изрязва мястото, където е ракът, и болният мисли, че болестта е изчезнала.

Не се минава много време, болестта се явява отново, лекарят изрязва и това място. С операциите нищо не се постига.

* * *

Светлината се привлича от тела или от съзнания, които са високоорганизирани.

Кротките хора носят светлина, с която земята се обработва. Кротките привличат божествената светлина и я отразяват навън, те са светещи, не са малодушни, както обикновено се мисли, а са разумни.

* * *

Магическа сила крие в себе си думата „кротък". Кротостта развива сила, мощ.

* * *

Само грешният спи. Хората на шестата раса ще бъдат с отворени очи, винаги с будно съзнание.

* * *

Новите условия изискват нови съзнания. Атмосферата на земята ще стане много рядка, ще се намали количеството на кислорода, както и атмосферното налягане.

* * *

Хората на шестата раса ще владеят изкуството да превръщат материята, да придобиват хляб, когато пожелаят, изкуството, което Христос владееше и мнозина още Учители и адепти.

* * *

Жизненият еликсир, който старите алхимици са търсили, е Божията Любов.

* * *

Когато Духът посети човека, той минава от смърт в живот.

* * *

Когато човек се занимава изключително с погрешките на хората, той дохожда до състояние да привлича към себе си астрални бактерии, които разстройват неговия организъм.

Да се занимава човек с погрешките на хората, това значи да се свързва с тях и да носи лошите влияния на тези по-грешки. Всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство привлича съответно нисши същества. Лошите мисли са мърша. Чистотата и святостта са хигиена. Любовта е хигиена.

* * *

Щом се изправят нарушените закони, няма да има болести.

* * *

Ако някой заболее от ревматизъм, ще го хване, ще го разтърси малко, ще му каже, че е сбъркал пътя и трябва да го напусне. Ако ревматизмът се е загнездил някъде в рамото, човек трябва постепенно да го насочва към лакътя си, после към китката си, към пръстите на ръката, докато го изкара навън. След като се разговаря с него ден-два, три, седмица, най-после ревматизмът ще излезе, ще освободи човека. Мисълта може да излекува всяка болест.

* * *

Всеки цвят носи нещо специфично в себе си. Например, ако внесете червения цвят в организма на анемичния, веднага червените кръвни телца в кръвта му ще почнат да се увеличават и животът в него ще се засили. Ако внесете зеления цвят, човек започва да гради, да създава. Това е пасивната страна само, но цветовете имат и активна страна, което показва, че всеки цвят крие в себе си известен род сили. Като знае това, чрез всеки цвят разумният човек може да придобие това, което му липсва. Чрез червените цветове на светлината човек може да си създаде здраво, хубаво

лице. Няма по-лесен, по-естествен начин за подобрение на здравословното състояние на човека и придобиване на жизнерадост от възприемането на червения цвят. Мазилата, пудрите осакатяват клетките, понеже ги запушват, кожата не може да диша.

* * *

Стомахът е създаден от усилията и труда на всички животни, те са работили хиляди години, за да създадат човешкия стомах; стомахът представлява каса, в която са внесени богатствата на животинското царство от хиляди години насам; стомахът представлява една организация от работници, които имат предвид храносмилането. Човек ще яде толкова, колкото природата му е определила, не може да яде нито колкото слона, нито колкото пчелата.

* * *

Някой, щом започне да води лош живот, лицето му се деформира, брадата се губи, поляга назад, челюстите се издават напред, ръцете, краката, гръбнакът се деформират. Това се отразява на сърдечния и на умствения живот на човека.

* * *

Тялото се преустройва всеки седем години. На всеки седем години костната, мускулната, нервната и мозъчната тъкан се обновяват.

* * *

Достатъчно е човек да извърши едно престъпление, за да опетни материята на тялото си. За да преустрои тялото си, той трябва да има чисти мисли и чувства.

* * *

Ако в окото се явяват петна, мъглявини, това показва, че предстоят болести. Пресилената умствена деятелност се отразява на очите. В окото се отбелязват не само физическите заболявания, но и умствените на специални места. По окото може да се съди за състоянието на ума, сърцето и волята.

* * *

Реалното е извън тялото, а не в самото тяло.

* * *

Ако човек осакати сърцето си, ще осакати и ума си.

* * *

Нито раждането е начало на живота, нито смъртта е край. Човек е съществувал преди раждането си, ще съществува и след смъртта си.

* * *

Ако косата ви е побеляла, а искате да я почерните, всяка вечер, преди да заспите, ще си казвате, че на сутринта ще видите на главата си по някой и друг чер косъм. И така ден след ден, много бавно косата ви може да почернее, това ще зависи от силата на мисълта ви и от вашата вяра.

* * *

Майката със своите отрицателни мисли, тревоги, страхове може да усложни състоянието на болното си дете. Ако то се е разболяло, когато луната е почнала да се празни, или пък слънцето отива към Южното полушарие, то ще оздравее.

* * *

Първите слънчеви лъчи съдържат специфична енергия,

полезна за всички живи същества. Който не се грее на първите слънчеви лъчи, колкото и да се грее на обедните, нищо няма да придобие.

* * *

Дето е любовта, там е красотата, там е изобилието.

* * *

Главната причина за болестите се дължи на дисхармония между двойника и физическото тяло. В предната част на мозъка се намират особен род бели мозъчни влакна или нишки, чрез които се проявява деятелността на човешкото съзнание. Съзнанието е свързано с двойника, второто тяло на човека. Двойникът е апарат, чрез който се проявяват силите, енергиите на природата, физическото тяло на човека живее благодарение на своя двойник. Ако отношенията между тялото и двойника са хармонични и правилни, човек е здрав. Когато някой от органите на физическото тяло заболее, хармонията между двойника и физическото тяло се нарушава. За да се излекувате от болестта си, първата работа е да се възстановят правилни отношения между духовното и физическото тяло.

* * *

По-добре е да изгорите старите дрехи, отколкото да ги давате някому. Дрехите, с които сте боледували, също ще изгорите.

* * *

Има същества, които дъвчат въздуха също така, както ние дъвчем хляба.

* * *

Кой каквото е вършил през живота си, добро или зло,

всичко се отпечатва върху човека.

* * *

Една жена, щом е родила, щом е станала майка, тя трябва да кърми детето си със своето мляко и когато го кърми, трябва да живее чист живот, да не допуска отрицателни мисли и нищо не трябва да нарушава нейния мир. Тези кашички, които сега майките дават на децата си, не могат да дадат на детето това, което майчиното мляко съдържа. В майчиното мляко се съдържат ценни елементи и разумни сили, които в друга храна в никакъв случай не можете да намерите, в никакви млека.

* * *

Добре е нечистотиите да излязат във вид на цирей навън.

* * *

Чисти винаги и добре облечени винаги.

* * *

Ангелите са същества от висша йерархия. Те са членове на Бялото братство, което има за задача да управлява света. Белите братя управляват целия свят и цялата природа. Едни от тях определят отношенията между елементите. Други управляват водите; трети - огъня; четвърти - човешкия живот; пети - природните сили, електричеството и магнетизма; шести регулират кръвообращението. Ако кръвообращението се обуславя от свиване и разпущане на сърцето, то сърцето много често би трябвало да пулсира не както трябва и би преставало да пулсира, защото среща съпротивления в пътя на своето движение. Свиването и разпущането на сърцето се обуславя от електрическа енергия, която идва от пространството.

Адептите се отличават със силна мисъл. Никаква външна сила не е в състояние да им се противопостави.

* * *

Прекъсне ли връзката си с Бога, човек е осъден на смърт.

* * *

И като гладен, и като сит човек трябва да благодари, защото и в двата случая има възможност да познае Бога, да се свърже с Него.

* * *

Когато двама души с различни култури, с различно устроени организми се съединят, всякога по-силният ще се наложи с енергиите си над по-слабия и последният трябва да се подчини. Земеделците знаят това и избират силна присадка, за да присаждат дърветата си. Ако е слаба, присадката не може да издържа на енергиите на дървото, което ще присаждат. Същият закон се забелязва и при съединяване на мъже и жени от различни раси. Ако хората от черната раса се женят за бели, те измират, не могат да издържат на енергиите на белите, затова такива женитби не се препоръчват. Ако не измират черните, тогава поколенията им са хилави и след време се израждат. Също и от една раса, но с различни умствени и духовни стремежи се забелязва същото. Хилавите деца са резултат на греховни състояния. За да оправдаят живота на страстите, хората казват, че не могат да задоволят страстите си. Не ги ли задоволят, те са осъдени на заболявания и нервни разстройства. Според духа на новото тъкмо тези, които не могат да въздържат

Растенията, животните са фази, през които човешкият дух е минал и днес ги използва като свои слуги. Човек не е бил животно, като дух само той е минал през фазата на животното и растението, но произходът му е божествен. Човек е минал през нисшите форми, но не се е спрял при никоя от тях и е продължил пътя си. Той и до днес продължава да създава форми.

* * *

Не се стремете да победите смъртта в себе си. Духовното в човека не може да се развива без плътта. Тя е подобна на подложка в растението, върху което става присаждането. Плътта е подложка, а духът - присадка. Докато духът, присадката се прихване добре върху подложката и започне свободно да се развива, дотогава ще продължава борбата между духа и плътта. Когато соковете от подложката започнат правилно да се движат нагоре към присадката, а тези от присадката се движат правилно надолу към подложката, животът се развива нормално, това се нарича още трансформиране на енергиите.

* * *

Когато кръвта на човека е чиста, бактериите ще минат и заминат през него, без да го съборят.

* * *

Искате ли да знаете какъв човек имате пред себе си, наблюдавайте го как сяда и как става. От сядането му и от ставането му зависи какво той може да направи. Умният

никога не сяда където трябва и където не трябва.

* * *

Всяко забогатяване на човека - материално, сърдечно и умствено, води към натрупване, към наслояване.

* * *

Човек е произлязъл от една същина по-мощна, по-чиста, по-устойчива от материята на окръжаващата среда. Човек е по-як от желязото, по-тежък от златото и платината, по-подвижен от въздухообразните тела, по-мощен от светлината и топлината. Ако поставите човек на топлина, на която физическите тела се разтопяват, той ще издържи, защото силите, които действат в духовното естество на човека, са по-мощни от тези, които действат във физическата природа.

* * *

Правете третини, деветини, четиридесет дни и ред други панихиди на живите, а не на умрелите; умрелите не се нуждаят от това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...