Jump to content

3. КРАЙ НА КАЛИ-ЮГА, КРАЙ НА ЧЕРНИЯ ВЕК


Recommended Posts

3. КРАЙ НА КАЛИ-ЮГА, КРАЙ НА ЧЕРНИЯ ВЕК

СИНОВНО ОТНОШЕНИЕ . Беседа от Учителя ,държана на 17 окт . 1943 г. - В: Новото начало . Утринни слова .София . 1944. с. 45-47

„Когато се говори за съзнанието на народите и на цялото човечество, виждаме, че те са останали назад. Много трябва да се работи върху съзнанието на един народ , за да се повдигне до нужната висота . И отделният човек не е прогресирал много. Въпреки това, някои хора се опитват да пророкуват. Често се чува пророчеството на тоя, на оня, кой народ ще победи в сегашната война.

Ново слънце ще изгрее! То се приближава вече към земята. Щом се яви първият лъч на това слънце, войната ще престане. Тогава хората ще разберат, че не трябва да се бият. Право ли е двама братя да се бият? Те се бият, защото са пияни. Като изтрезнеят, ще си подадат ръка. Днес се бият християнски народи. Какво ще спечелят от войната? Ще видят, че не са разбрали още Христовото учение. Както евреите не приеха на времето Христовото учение , така и сегашните християни не разбраха Христа . Да се биеш, това не е в съгласие с Христовото учение. Войната е остатък от езичеството. Казано е в Писанието: „Той отначало беше отцеубиец." За кого се говори в тоя стих? - За черните братя, последователи на черната ложа.

Помнете: Любовта изключва убийството. Човек няма право да убива. Грънчарят, който прави грънците, има право да ги чупи. Обаче, чиракът, който само помага, няма това право. Следователно, ако войната е от Бога, на място е; ако е от хората, не е на място Има ли право конят да ритне човека и да го убие? Ако си позволи това, куршумът го чака. В съзнанието си човек минава през една тъмна нощ - Кали Юга. Попадне ли в тая нощ, той може да извърши най-голямото престъпление. Външно човечеството има добри условия за развитие, но вътрешно то минава през тая тъмна нощ - Кали Юга. Дълъг е периодът на тъмната нощ. Той започна от съгрешаването на първите човеци и продължил до времето на Христа. Христос дойде на земята да каже на хората, че това тъмно време изтича. Сегашното време е край на Кали Юга, край на черния век.

Като изтече това време, ще настъпи светлият век на човечеството. Идат вече светлите братя на земята. Иде новото време в света. Някои от светлите братя ще се въплътят, други ще се вселят. И едните, и другите ще бъдат видими. Те ще разрешат всички въпроси правилно. Те ще напишат: Не е позволено на хората да се бият. Какво допринася войната? Хиляди и милиони хора умират, хиляди и милиони хора се осакатяват. Всички тия хора са гласували за войната. Днес всички следят с интерес кой ще победи: германци, руснаци, италианци, или англичани. Пророците предсказват едно, вестниците пишат друго - всички очакват края на войната.

Казвам: Горко на ония хора и на ония народи , които не вървят в Божия път ! Това е пророчество. Бог е против ония синове на непослушанието, които не вършат Неговата воля. В това отношение, всички хора са под един знаменател. Пред Бога и германци, и руснаци, и италианци, и англичани - всички са на едно стъпало. Пред Бога всички народи са непослушни . Всеки народ преследва своите лични интереси , а не интересите на Божието Царство .

Така е било, така е днес, но бъдещето носи новото. Всеки човек, всеки народ първо ще има пред вид интересите на Бога, а после своите. Всеки ще разбере, че това, с което разполага, не е негово. Слънцето, от което се ползуваме, наше ли е? Растенията, цветята, камъните, въздухът и водата, с които се ползуваме, наши ли са? Земята наша ли е? Ние сме дошли на земята като наематели, и Бог ни изпитва. И като живеем, това ще ни се въздаде. Някои желаят да победят германците, други

- англичаните, трети - руснаците. Защо желанието на хората е различно?

Аз бих желал любовта да победи; аз бих желал мъдростта да победи; аз бих желал истината да победи. Аз бих желал животът, знанието и свободата да победят. Аз бих желал движението, учението и работата да победят. Когато любовта победи, животът ще дойде ; когато мъдростта победи , знанието ще дойде ; когато истината победи , свободата ще дойде . Това е истинската победа . Тая победа трябва да желаем всички. Ако човешкото победи, какво ще придобием? Едни ще бъдат потиснати, а други - свободни. Това не е победа.

Светските хора имат право да разчитат на себе си; те имат право да мислят, както искат, но духовните хора не могат да мислят като тях. За духовните хора е не само погрешно да мислят криво, но и грешно е. Ние трябва да се молим да дойде светлината , да изгрее тоя ден.

Светлината трябва да озари всички народи, да съзнаят, че пътят по който вървят, не е прав. Те трябва да разберат, че методите, с които си служат, не са човечни."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...