Jump to content

Вечеря у сестра Савка


Recommended Posts

Вечеря у сестра Савка

9.07.1942 година — Изгрева — София.

На 19 юли 1942 г. изнесох концерт пред Учителя. Този концерт щеше да се състои на именния му ден, но на Петровден на 12 юли вечерта, се случи да имам спектакъл в операта. Аз не пожелах да се оповести датата и часът на концерта, както е прието да се съобщава няколко пъти след беседите, защото исках да изнеса концерта си само за Учителя. Когато се появих на сцената на Изгрева в 6 часа след обяд, никой нямаше в салона. По пейките до прозорците имаше насядали само 5-6 души. Брат Гали дойде при мен и ме попита не желая ли да отложа концерта? Аз му казах че съм дошла да пея само на Учителя. Той веднага се качи горе по стълбата и предаде моите думи на Учителя, който казал да почакаме малко.

За моя изненада започнаха да пристигат един след друг много хора на групи и заемаха местата в салона. За 15 минути той се напълни. Истинско чудо! Учителят дойде и седна на обикновеното си място пред катедрата. След концерта с брат Христо се качихме горе, за да кажем довиждане на Учителя.

Той ни прие с усмивка:

— Ти пя много добре. Този път беше по-щедра.

— Учителю, дойдоха много сестри и братя да ме поздравят. Една сестра ми поднесе и тази саксия с цвете. Очите и бяха сини. Тя каза, че Вие сте и разрешили да ги вземе от градината. След това дойде една сестра, целуна ме и ми прошепна на ухото: "Сестра, много хубаво пяхте! Елате при мен да Ви науча как да пеете окултни песни." Тази сестра, Учителю, беше пак със сини очи и черни коси. Аз нищо не отговорих, само и се усмихнах.

Учителят попита брат Христо коя беше тази сестра, защото той ги познаваше по име и беше през цялото време до мен. Брат Христо отговори:

— Сестра М. Т., Учителю!

Тогава Учителят ми каза:

— Ти, рекох, ще ѝ кажеш: "Който не знае да пее, не може да ме научи да пея окултните песни!" Не е необходимо само да ти говори, но ти ѝ кажи: "Покажи ми „модел", тя да ти изпее и като не може сама да ти изпее "модел", кажи ѝ: "И аз не мога да те слушам!" Ти пей окултните песни, както си ги чувстваш! Ти ще научиш и другите сестри и братя как да пеят окултните песни! Около тебе имаше гениални същества, които ти искаше да задоволиш.

— Учителю, много номера пях този път и доста се уморих!

Учителят ме погледна с любов и ми каза:

— Достатъчно са за такъв концерт 6-7 номера. Ти правиш музикални движения с ръцете си, когато пееш. Движенията на ръцете вървят по законите, по които се движат и тоновете. Ти се държиш естествено на сцената и гласът ти е естествен. Всяко едно движение е геометрическа фигура. Така ти даваш и вземаш едновременно. Движенията на певеца трябва да бъдат искрени.

Учителят заключи стаята си и слезе по стълбата заедно с нас. Долу, пред прозореца на салона ме чакаха мама и татко. Отидох при тях и им казах, че Учителят ме кани да остана и те си отидаха в града. Учителят тръгна пред нас и ние след него. Той зави пред чешмата на поляната в дясно. Спря се пред къщичката на сестра Савка и чукна три пъти с пръста си. Прозореца веднага се отвори, показа се сестра Савка и учудено извика: "О, Учителю!" Той ѝ каза:

— Рекох да влезе сестрата и братът. И аз сега ще дойда!

Ние с брат Христо влязохме. Тук също бяха и сестра Милка Аламанчева, брат Гали, който седеше в ъгъла до вратата на едно ниско столче, имаше и една пълна сестра, която заекваше. Радостни бяха всички. Учителят дойде, като предварително изпрати една торта по една сестра. През време на вечерта и след нея, аз непрекъснато му задавах въпроси като го гледах в очите. Той все ми отговаряше. Най-напред сестра Савка го попита:

— Учителю, хубаво ли пя сестрата?

Той каза:

— Хубаво пя певицата! — И веднага поясни — В Божествения свят, в Божествения език не съществуват степени на сравнения, като например много хубаво или най-хубаво.

След това всички присъстващи се изредиха да изказват впечатленията си от концерта. Те говореха за хубавите песни, за изпълнението ми, а Учителят през цялото време се усмихваше божествено. Брат Гали записваше разговорите ни в една тетрадка. Попитах:

— Как да пея песните Ви, Учителю? По-точно, така ли да ги пея, както сега?

— Ти ги пей тъй, както сега ги пееш. Пей ги така, както си ги чувстваш, както пееш ариите си! Ти ги пееш окултно!

Поканиха ни да седнем по-близо до масата. От дясната ми страна беше Учителят, а от лявата брат Христо.

— Учителю, Вие чувал ли сте как пеят ангелите? Вие виждал ли сте ги?

Учителят ме изгледа продължително, усмихна се и каза:

— Тук на Земята аз съм чул въплътените ангели!

Брат Христо се наведе до ухото ми и ми прошепна тихо:

— Тези думи на Учителя се отнасят за Вас.

— Учителю, в салона е изложена картината на Архангел Михаил, как е настъпил с ногата си злото и иска да го прободе с копието си. Направи ми впечатление, че тялото му е силно, мускулесто, а лицето му е нежно като на момче. Учителю, да се моля ли на Архангел Михаил? Аз все се моля в молитвите си и на него.

— Ти трябва да се молиш на Бога и той ще нареди да ти се помогне, защото Архангел Михаил е там горе на служба и е много зает.

Учителят беше много разположен и отговаряше на всички въпроси.

— Учителю, Вашите песни в диалогична форма са много естествени, живи и разнообразни!

— Певецът трябва да има спокойно дишане и верно чувство, за да изпълни добре окултните песни!

Брат Христо заговори за сутрешната беседа и Учителят поясни:

— Човек, каквото най-силно желае да стане и каквото най-силно не желае да стане, все се сбъдва!

— Учителю, Вие казвате, че жената трябва да бъде чиста и да не ражда деца. Това как да го разбираме?

Учителят се усмихна и отговори:

— Думата раждане, аз я казвам в най-широк смисъл. Например, аз ако взема едно зрънце и го посея в земята, чрез мене Божественото се проявява и чрез почвата се проявява, и семето покълва и се получава раждане на нещо ново...

— Учителю, много е трудно човек да работи в света като жена за Бога?

— Каквото и да мислим, ние неизбежно трябва да минем през тези временни форми. Бог прави човека мъж или жена, в зависимост от неговата мекота или твърдост. Когато човек стане много мек, Бог го създава мъж.. Когато пък той много затвърдее, прави го жена. Всъщност, мъжът и жената като принципи са във всеки човек. Лявата половина на човешкото тяло е жената, а дясната е мъжът. Днешната жена в света не е истинска жена, защото не е чиста. Чистата жена е Дева. Добре би било, когато мъжът пожелае да прегърне жената и когато жената пожелае да прегърне мъжът, те да се стопят и да изчезнат.

Учителят заговори за Адам и Ева. Адам носел Ева на гърба си и все искал да я види. Ева била сраснала на гърба му. Най-после Бог изпълнил молбата му и извадил от ребрата му Ева (втората Ева). Аз попитах:

— Защо, Учителю, на Изгрева хората се женят и раждат деца? Вие говорите в беседите за абсолютната чистота на жената и мъжът, а те се женят?

Учителят отговори, след кратко мълчание:

— Тези, които се женят на Изгрева, изплащат кармата си от миналото. Това са временни състояния. В тялото на човека има 7 000 000 прозорци (пори). А в стомаха само, има няколко хиляди клетки. Тези клетки непрестанно работят, размножават се и умират. В мозъка също има хиляди клетчици. Също и в другите удове на човешкото тяло. Всичко това е дадено от Господа на разположението на човека. Човек управлява и поддържа в хармония функциите на тези клетчици.

— Учителю, защо Сара и Авраам са искали дете от Бога, като били в напреднала възраст? Четох, че Сара тогава е била на 90 години.

Учителят каза:

— Бог избира благочестиви души, чрез които да се въплътят велики духове, които трябва да слязат на Земята, за да работят за человечеството. Така Бог избра и Дева Мария, за да слезе и Исус Христос.

Брат Гали непрекъснато записваше. Сестра Савка заговори на Учителя за сутрешната беседа, където той уподоби любовта на брашно, от което всичко можеш да направиш. Учителят каза:

— На артистите не е лека работата им. Например те поднасят пълна крина с жито на публиката, но някои все ги критикуват и все са недоволни. Или крината не била много пълна, или пък крината била много препълнена.

Брат Христо пак заговори за сутрешната Беседа:

— Учителю, вие казахте, че ако има десет души в света, които истински да обичат Бога, то войните, болестите и нещастията на човечеството ще престанат.

Всички, които бяхме около Учителя го попитахме:

— Кои са тези души и колко на брой са сега?

— Сега са само трима. Ганди и в България има двама.

Преди това, когато говорехме още за музиката и ангелите, Учителят каза: "Гласните струни на човека са създадени от духовния свят. Всички клетки в гласовия орган са материя на ангелите. Часът стана единадесет. Разговорът беше много приятен. Учителят стана и се ръкува с нас. След неговото излизане, сестра Савка възкликна:

— Колко е свободна сестрата и как на всички нейни въпроси Учителят с такова разположение и търпение отговаря! Аз не бих посмяла да му задам такива въпроси.

Брат Христо и брат Гали ме изпратиха до къщи в града. Из пътя на Изгрева, като стигнахме до чешмата на доброто, брат Гали каза:

— Действително е сестра, че Вие сте работили в миналото с Учителя.

Когато влязох в стаята си, вече беше полунощ. До един часа написах всичко. През цялото време имах чувството, че Учителят е пред мен и ми говори.

На 25-ти вечерта, имах радио-концерт. На другия ден, преди да слезе в града, брат Христо, минавайки покрай салона, бил спрян от Учителя. Той му казал, че слушал концерта и подавайки му една ябълка за мен, изброил подред имената на песните, които съм пяла и добавил, че много харесал концерта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...