Jump to content

МЕТОД „ПРОЩАВАНЕ”


Recommended Posts

МЕТОД „ПРОЩАВАНЕ”

Една от най-малките добродетели е да простиш! 8-367.

Прошката не е произволен процес. Той излиза от един възвишен свят, мястото на който е в горната част на човешката глава. 74-88.

Защо човек трябва да прощава? Защото всяка обида, която някой ви е нанесъл, съзнателно или несъзнателно, има за цел да ви предпази от някакво зло, което предстои да минете. 74-88.

Христос казва: „Простете на тези, които са ви причинили някаква пакост”. 24-200.

Ако съвременните културни хора биха държали една статистика, ще забележат, че всички гладни години се дължат на липса на тази малка добродетел - прощаването. Липсва ли тя, веднага идват тези велики катастрофи. Най-първо започват между самото общество, например, между църквите. 8-367.

Новото общество седи в това, че ние трябва да прощаваме така, както Бог изисква, а не както хората ни налагат. Ние със закон не можем да прощаваме. Тъй, както досега сме прощавали, това не е прошка. Прошката - това е най-малката добродетел. Да простиш, това аз наричам най-малкото изкуство. Аз го наричам най-славното нещо. Да простиш, то значи да приложиш всичката наука и философия на миналото, всички изкуства, всичко това, което ангелите знаят. Туй изкуство - да прощаваме, още не сте го научили. 8-380.

Хората във времето на Христа не бяха готови да прощават. И днес не са готови, а ме питат кое е правоверно и кое не е. Аз турям своята най-малка максима: прав човек е този, които знае да прощава - нищо повече! Това е първата формула на новото учение. Кой е правоверен? Онзи, който може да прощава от всичкото си сърце, от всичкия си ум, от всичката си душа, от всичката си сила и който може да изпълнява волята Божия. Които може да прощава, това е велико нещо! 8-381.

Ние трябва да се научим да прощаваме, защото туй разумно прощение ще внесе мир в домовете, мир в обществата. Разумно прощение трябва! То е цяла наука. Има известни методи и начини как да простиш. То е цяло изкуство! 8-381.

„По колко пъти да простя?” По седем пъти ли? - Не, на седемдесет места по седем. Туй изкуство вие ще го научите и то ще образува новото общество. Първият член на устава на новото общество е, да прощаваме не по старому, а по новому. 8-382.

„До колко пъти да простя? - На седемдесет места по седем. Божествената Любов може да прощава така. Това не е човешка любов. При сегашната човешка любов туй правило не може да се изпълни. Може да прощаваме само тогава, когато тази любов, това ново съзнание ни посети. Тогава можем да приложим непълно Христовото учение. Защо Христос дойде на земята? - Да научи хората в приложение на тази велика наука, да прощават. И първата фаза на бъдещата култура, аз я наричам „култура на прошката” - прошка към всички, любов към всички, и към малки и към големи. Туй е най-малкото правило, което можете да приложите, което Христос изисква днес от своите последователи. 8-383.

Желая ви сега да приложите в живота си закона на Любовта, като закон за всеопрощаване. Правете опити в името на Любовта да простите на всички. Както Бог прощава греховете на хората, така и те трябва да прощават и своите грехове, и греховете на ближните си. Само така може да се запази великата хармония в живота. 58-31.

Една заслуга искам от вас, да ми отдадете, и тя е следната, като се върна при Господа, да мога да Му кажа: Господи, аз научих хората как трябва да прощават. Не само че ги научих да прощават тъй, както се следва, но им дадох един пример и по форма, и по същество. Сега вече, Господи, можеш да слезеш на земята. Те научиха това изкуство. Че научиха това изкуство, ще познаеш по това, че втори път като слезеш на земята, няма вече да Те разпъват. 8-381.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...