Sheny Idaet Публикувано 16 Януари, 2011 Сподели Публикувано 16 Януари, 2011 УЧИТЕЛЯ ЗА ХЕРМЕС 1. ВЕЛИК ЕГИПЕТСКИ УЧИТЕЛ Има учени хора, името на които ще преживее всички векове – не сто, не хиляда години, а пет, десет хиляди години. Вземете името на египетския мъдрец Хермес. И досега изучават неговото учение. Този учен човек е казал такива свещени мисли, че сегашните учени хора едва сега изучават това, което Хермес е казал 4 000 години преди Христа. Творчески ум е имал! Сега ние се чудим защо е казал тези неща преди 4 000 години, като едва сега хората ги разбират. Египтяните ни най-малко не разбираха тези неща. Учените хора, жреците разбираха, но не бяха в състояние да проповядват това и мъдростта се свършваше с невежество. (59, с. 179) Вземете положението на пророците от Стария Завет – колко хора вярват днес в тяхното пророчество? Колко хора в миналото са вярвали в тях и колко са ги разбирали? Колко души познават философията на Хермес? Колко души познават гръцкия певец Орфей? Колко от вас, например, сте запознати с учението на Кришна? И, най-после, колко християни познават както трябва учението на Христос? Това, което днес християните проповядват, е сянка на онова, което на времето си Христос е проповядвал. Вземете, например, мисълта, която Христос е казал: „Без Мене нищо не можете да направите.“ Разбрана ли е тази мисъл? (108, с. 11) Медта спада към т.нар. прости метали. Старите алхимици я причисляваха към Меркурий – един от основните елементи на човешкото тяло, а с името Меркурий древните наричаха гръцкия бог Хермес – секретаря на боговете, носителя на мислите в света. (22, с. 179) Сега онези от вас, които се занимават с астрология, нека се опитат да поставят всеки един от тези предмети в съответна за тях планета. Например, на коя планета ще поставите копието? – На Марс. – Чукът? – На Сатурн, наречен в гръцката митология Хермес. Копието е направено за биене, чукът – за трошене на камъни, нужни за строеж. Някога чукът може да падне и върху главата на човека, но случайно. Чукът има две служби, вследствие на което мъчно може да се постави в една определена планета. Донякъде само може да се намести в Сатурна. (36, с. 15) Да се спирам върху първоначалното състояние на света и силите, които са действали, да се спирам върху онази първоначална интелигентност, която е работила и т.н., това са отвлечени неща, за които и най-великите философи са мълчали. Когато запитали за това великия египетски Учител Хермес, той само стиснал устни. Какво е искал да каже? Това значи, че човек трябва да напусне своето тяло и да отиде да изследва нещата на самото място. И когато кажат, че някой човек мълчи, аз тълкувам това мълчание тъй: „Излез, иди на мястото и изследвай!“ Например, някой ме пита къде са изворите на Марица. Аз му обяснявам, но той не може да разбере; накрая му казвам да мълчи и ще разбере. Това е искал да каже и Хермес. Някой ще попита как е възможно това. Щом питате, вие не сте за това място. Вие още сте деца, които градят тукашните си къщички, занимават се с играчки и куклички. Трябва да минат много милиони години, докато се повдигнете до уровена да мислите и разсъждавате върху този дълбок въпрос. Онези, които могат да ме разберат, ще си стиснат устните и ще им кажа: „Елате с мен да отидем там.“ По този начин аз вече съм обяснил въпроса философски. Щом си стисна устните, това вече е практическо разрешение на въпроса, а не теоретическо. И когато хората ме питат какво е Началото, какво е било Словото в момента на далечното минало, аз ги зова: „Елате да идем там!“ – „Не можем.“ – Тогава играйте си с вашите забавачки на Земята – къщи ли ще си строите, ще се жените ли, търговци ли ще ставате, войни ли ще правите... Само когато минете през целия този процес на развитие – когато израстете, поумнеете и кажете: „Долу куклите!“, тогава ще се намери Учител, който ще стисне устни и ще рече: „Елате с мен!“ (22, с. 12) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване