Jump to content

Магията - наука за човешкото щастие


Recommended Posts

2. МАГИЯТА – НАУКА ЗА ЧОВЕШКОТО ЩАСТИЕ

 

Има цветя в Природата, на които миризмата е в състояние да ви освободи от някои лоши навици. Достатъчно е да погледнете известни краски на цветята в определени часове на деня, за да стане преустройство на вашия ум. Тези краски действат по магически начин, правят човека по-мъдър. С години те очакват посещението на хора със запалени свещици. Щом ги посетят, те им казват: „Ние можем да ви поверим благословението, което Бог ни е дал.“ Божието благословение не иде отвън, то е скрито в самата Природа – в камъните, в растенията, в изворите, във въздуха и светлината. Има скъпоценни камъни, силата на които и досега е скрита от хората. Отвън камъните изглеждат прости, но силата им е вътре. Ако носите такъв камък в себе си, ще бъдете здрави и разположени. Камъкът доброволно ще ви придаде своята сила. Защо? Защото свещицата ви е запалена. Има извори в Природата с особени качества, които и учените още не познават. Който пие от тези води, лесно се справя с болестите си. Когато Христос казал на самарянката, че ще Ă даде да пие от живата вода, за да не ожаднява никога, Той имал предвид вода с особени свойства. Това е велика Истина. Питате: „Къде е тази вода?“ Аз ще ви питам: запалена ли е вашата свещица? – „Запалена е.“ – Ние ще ви поставим на изпит – да видим вярно ли е това, което казвате. Ние вярваме на хората, но законът ни изисква да подложим всеки човек на изпит, да го прекараме през най-ситното сито, за да изкараме всички дяволи от него. Само така ще проверим какви сили се крият в него. Така той ще направи разлика между живота на своето минало и сегашния си живот. (192, с. 112)

 

„Който се отрече от баща си и от майка си, от братята и сестрите си и ненавиди своя живот, той може да се нарече Мой ученик.“ Сега разсъждавам: да се откажете от баща си и от майка си – както и да е. Кой не се е отказвал от родителите си за една жена? Да се откажете от братята и сестрите си – и това е възможно. Но да ненавидите своя живот, да се откажете от себе си и да тръгнете след Христа – това е много вече. Наистина, който не разбира тази идея, той ще настръхне от страх. Който я разбира, той се е домогнал вече до разрешаването на вековните проблеми. Да приложиш този стих в неговия вътрешен, дълбок смисъл, това подразбира да свалиш от съзнанието си товара на миналото, да придобиеш Царството Божие, да владееш магическата пръчица, магическата единица и да бъдеш като Афуел – каквото пожелаеш, да стане (Афуел – ангел, герой от притчата, която Учителя разказва в беседата – бел. състав.). (183, с. 35)

 

Който се намира под ръководството на разумния свят, той лесно ще се справи със своята карма. Кармическият закон не е нищо друго освен съдбата на човека. Кармата е закон на необходимостта, през който всеки човек минава. С други думи казано, кармата представя неблагоприятните условия в живота на човека. Някой човек си направи къща, но скоро я изгубва; ожени се, родят му се деца, но след няколко години изгубва и жена си, и децата си. Това са все кармически отношения. Човек трябва да работи съзнателно, да ликвидира правилно със своята карма. Като ликвидира с кармата си, човек влиза в Божествения Промисъл, в закона на благодатта или в тъй наречената дихарма. Такъв човек борави с магическата пръчица. Щом е дошъл на Земята, човек трябва да работи правилно, да ликвидира с кармата си още в този живот, да не става нужда пак да се преражда. Да се преражда човек, това значи да живее в закона на кармата. Да се ражда, това значи да живее в закона на благодатта. В този закон човек расте и се развива без никакво прекъсване на съзнанието. (168, с. 58)

 

Мисълта, която искам да ви оставя, е следната: да имате връзка с Бога. Тази връзка е реалност, на която можете да разчитате при всички условия – като болен и като здрав, като беден и богат, като нещастен и щастлив. При тази връзка и най-големите дяволи отстъпват. Тази вътрешна връзка определя бъдещето на човека. И да се обезсърчи, и да се обезвери, щом има тази връзка, той лесно се справя със своите състояния. Скъса ли се връзката, всичко пропада – и знание, и вяра, и сила, и богатство. Изгуби ли вярата в себе си, човек изгубва живота си. Щом е така, пазете връзката си с Бога! Бъдете готови да жертвате всичко за тази връзка. Който е направил връзка с Бога и поддържа отношенията си с Него, той е намерил магическата пръчица в живота си. Той е маг – съзнателно работи със своя ум, със своето сърце и със своята воля. Той разполага с нещо положително. Той е свързан с абсолютната Реалност и всякога разчита на нея. И през най-големите страдания да мине, той е смел и решителен. (123, с. 167)

 

За да реализира желанията си да придобие благата на живота, човек трябва свещено да пази в ума си името на Бога. Може ли да пази свещено това име, той владее магията на живота. Под думата „магия“ разбираме изкуството да придобива човек всичко, каквото желае. Не пази ли името Божие в себе си със святост и чистота, човек ще изгуби всичко, което е придобил. (20, с. 95)

 

Всеки ден увеличавайте любовта си, да можете да късате връзките, които ви ограничават. Докато живеете на Земята, все ще има нещо да ви ограничава – и като спите, и като ставате и лягате, и като ядете, и като се обличате. Това показва, че в света съществуват сили, които противодействат на човешкото щастие. Някои наричат това противодействие „стария човек“, други го наричат „тъмни сили, черен век, черна магия“ и т.н. Когато съзнанието на човека не е будно, тези сили го свързват и му противодействат. За тези сили е писано и в Свещените книги. (80, с. 159)

 

И всичките наши вярвания са все от деди и прадеди. Книги е имало – така било писано, това-онова. За съвременните културни хора тия твърдения не важат. Ако ние вярваме, ние трябва да обосновем нашата вяра, защо вярваме; да сме готови да дадем един разумен отговор – на какво се базира вярата ни. Трябва да имаме здрава основа, за да сме готови да дадем един разумен отговор. Казват: „Трябва да имаме едно верую.“ Защо? Новата наука, Новото Божествено учение поставя всичките неща на един велик вътрешен опит. Туй, което не можете да опитате, не го приемайте. Туй, което не можете да опитате – не вярвайте в него!... А сега в нас са натрупани толкова суеверия – в какво ли не вярваме! Сега някоя баба вярва в магията, а всички учени се смеят. Но колко учени хора има, които вярват в повече глупости, отколкото бабата! Учените вярват, че човек ще остарее и ще умре, понеже туй е закон в Природата. Туй е вярване на бабата. Казват: „Закон има в Природата – човек расте, развива се и най-после трябва да умре.“ Подлежи ли туй умиране на опит? Кой от тия учени хора е опитал какво нещо е смъртта? (163, с.187)

 

Казваш: „Остарях, изгубих красотата си.“... Не съжалявайте, че временно сте изгубили красотата си. Гледайте живото, красиво Лице на Господа, което крие в себе си магическа сила. Това Лице възкресява и обновява. Човешкото лице още не е изработило тези качества. (192, с.23)

 

Вие искате да знаете какво нещо е музиката. Магия без музика няма в света. Първата форма на магията е музиката. Първата форма, с която започна животът, е музиката. И ако ти не си музикален, нищо не можеш да направиш. (18, с. 35)

 

Истинското щастие се крие в разбирането на живота тъй, както Бог го е наредил; в разбирането и съгласуването със законите на живота. Да разбираш живота и да живееш според неговите закони, това значи да владееш магическата пръчица. Това значи да бъдеш маг, виртуоз, да владееш слушателите си. Достатъчно е веднъж да потеглиш лъка, за да приковеш вниманието на слушателите. Те ръкопляскат, искат още да им свириш. Казват: „Маг е този цигулар!“ Има учени хора, професори, които са като тоя цигулар. И за тях се казва, че са виртуози. Те знаят как да направят нещата. Ако и вие разбирате великите Божии закони и ги следвате, ще бъдете като великия музикант. (63, с. 24)

 

Искам всички вие да бъдете свободни, да имате свободни възгледи – не слободия, не свобода да отричате нещата. Аз не съм за отричането. Аз съм аз онази вечна Истина, която човек, като я приеме, е доволен – и при най-лошите условия може да бъде щастлив. Там, където другите умират, щастливият човек живее. Той владее този велик закон, тази магическа тояжка, която древните алхимици – най-учените хора на Египет и Асирия, са имали. Всички хора са се стремили и до днес се стремят към щастие, всички искат да бъдат щастливи, всички изучават закона на щастието. (59, с. 26)

 

Днес повечето хора се намират пред третото посвещение... Без да сте минали третото посвещение, каквато магия и да учите, каквато наука и да прилагате, нищо няма да придобиете. Да простите – в това се заключава истинската магия, истинската наука. Докато не простите на онези, които не ви обичат и ви причиняват пакости, никаква наука, никаква магия, никаква школа, никакви стихове и формули няма да ви помогнат. Напротив, тия неща по-скоро ще бъдат нещастие за вас, отколкото да ви направят щастливи... Докато не може да прости, човек никога маг не може да стане. За да стане маг, той трябва да има права мисъл. Докато дели нещата на възможни и невъзможни, човек маг не може да стане... И тъй, магът трябва да знае как да постъпва, да отговаря. Няма по-красиво положение от това, да слушаш как съдбата се разговаря с мъдреца, с мага. Съдбата се отнася с мъдреца така, както и с обикновения човек. Когато лошата съдба дойде при мъдреца да му донесе най-големите страдания, той става на крака, усмихва се, посреща я любезно, учтиво и я пита: „Какво обичате?“ (183, с. 60)

 

Ъгълът е едно от противоречията, които се създават в отношенията на двама души.... Щом двама души се карат, те започват от ъгъл от един градус, който постепенно се увеличава до 90 градуса; като дойдат до 180 градуса, те образуват права линия и подават ръцете си за примиряване. Правата линия е път на прощаване, на примиряване. Тя е магическата пръчица в ръката на съдията, който казва: „Простени бъдете!“ И тъй, геометрията разполага с методи, с начини, чрез които човек може да изправя своите погрешки. (183, с. 169)

 

В Божествения свят се съдържат и физическият, и духовният. Физическият свят е място, отдето се черпят материали; духовният свят е място, отдето се черпят сили. Божественият свят пък представя съвкупност от начини и методи за използване и обработване на материалите и силите, необходими за развиването на човека. Както в миналото, така и в настоящето, всички хора са се стремили и се стремят да намерят щастие. За тази цел от най-стари времена още, хората са изучавали магията като наука за човешкото щастие. Човек трябва да расте, да се развива правилно, да придобива знания и добродетели, за да се справя с мъчнотиите в живота, които са в сила да погълнат щастието. Правите мисли пък са къщата, в която щастието живее. Следователно, който иска да бъде щастлив, той трябва да бъде облечен с красива и мощна мисъл. Само онзи човек може да бъде щастлив, който живее в Божествения свят, т.е. разбира живота по форма, по съдържание и по смисъл. Казвам: правата мисъл е магическата пръчица в живота на човека. Човек е само онзи, който мисли право. Когато дойде правата мисъл и смени всички отрицателни състояния в положителни, това е човекът. И затова когато някой каже, че е човек, отрицателните му състояния веднага трябва да се превърнат в положителни и противоречията му да изчезнат. Всичко криво в човека трябва да се изправи! Той трябва да разбере, че едновременно е и Симон Петър, и Христос, и Син на Бога живаго. Такова нещо е правата мисъл. (183, с. 48)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...