Jump to content

Recommended Posts

Публикувано

Псаломи, препоръчани от Учителя, когато е бил на път за другия мир

Псалом 25 (по Слав. 24)
Псалом Давидов

1. Към Тебе, Господи, възвисих душата си.
2. Боже мой, на Тебе уповах, да се не посрамя, да се не зарадват враговете ми заради мене.
3. Ей всички, които чакат Тебе, да се не посрамят. Да се посрамят, които правят престъпления без причина.
4. Покажи ми, Господи, пътищата Си. Научи ме на стъпките Си;
5. Води ме в пътя на Истината Си и научи ме, защото Ти Си Бог на спасението ми. Тебе чакам вес ден.
6. Помни, Господи, милосердията Си и милостите Си, защото са от века.
7. Греховете на младостта ми и престъпленията ми да не помниш. Според милостта Си помни ме Ти, Господи, заради благостта Си.
8. Господ е благ и прав, за това ще научи грешните на пътя Си.
9. Ще води кротките в пътя на съд и ще научи кротките на пътя Си.
10. Всичките Господни пътища са милост и истина на онези, които пазят завета Му и свидетелствата Му.
11. Заради Твоето Име, Господи, прости беззаконието ми, защото е голямо.
12. Кой е този человек, който се бои от Господа? Нему ще покаже пътя, който ще избере.
13. Душата му ще обитава в покой и потомството му ще наследи земята.
14. Тайната Господня е с онези, които Му се боят и завета Си ще им обяви.
15. Очите ми са винаги към Господа, защото Той ще извади из примка нозете ми.
16. Погледни към мене и помилвай ме, защото останах сам и угнетен съм.
17. Скърбите на сърдцето ми се умножиха, изведи ме из утесненията ми.
18. Виж угнетението и труда ми. И прости всичките ми грехове.
19. Виж враговете ми, че се умножиха и с жестока ненавист ме възненавидяха.
20. Упази душата ми и избави ме, да се не посрамя, защото на Тебе уповах.
21. Незлобие и правота да ме съхраняват, защото Тебе чакам.
22. Избави, Боже, Израиля от всичките му скърби.

Псалом 31 (по Слав. 30)

Первому Певцу. Псалом Давидов

1. На Тебе, Господи, уповах, да се не посрамя във век, спаси ме с Правдата Си.
2. Приклони към мене ухото Си, ускори да ме избавиш: бъди ми силна крепост, дом на утвърждение, за да ме спасиш.
3. Защото Ти Си моя канара и твърдина и заради Името Си, ръководи ме и управяй ме.
4. Изведи ме из сетта, която скрито поставиха за мене, защото Ти Си моя сила.
5. В ръцете Ти предавам духа си: Ти Си ме избавил, Господи Боже на Истината.
6. Възненавидях онези, които внимават на суетните идоли, но аз се надея на Господа.
7. Ще се радвам и ще се веселя за Твоята милост; защото Си видял скръбта ми, познал Си душата ми като беше в утеснения
8. и не Си ме затворил в ръката на врага: поставил Си на ширина нозете ми.
9. Помилвай ме, Господи, понеже съм утеснен: изтая от скърб окото ми, душата ми и утробата ми.
10. Защото се изнури в тъга животът ми, и годините ми в стенания. От страданието ми изнемощя силата ми и костите ми изтаяха.
11. На всичките си врагове станах укор и най - вече на ближните си, и страх на познайниците си, които ме гледаха по улиците, бягаха от мене.
12. Забравен бидох от сърдцето на всичките като мъртъв. Станах като непотребен съсъд,
13. защото чух злословието на мнозина: отвсякъде страх, когато се наговориха против мене, намислиха да отнемат живота ми.
14. Но аз на Тебе, Господи, уповах. Рекох: "Ти Си Бог мой."
15. В ръцете Ти са времената ми: избави ме от ръката на враговете ми и от тези, които ме гонят.
16. Направи да светне лицето Ти връз раба Ти. Спаси ме с милостта Си.
17. Господи, да се не посрамя, защото Те призвах. Да се посрамят нечестивите, да млъкнат в ад.
18. Да онемеят лъжливите устни, които говорят дързостливо против праведния с гордост и презрение.
19. Колко е голяма Твоята благост, която Си съхранил за онези, които Ти се боят, и която Си направил за онези, които се надеят на Тебе пред очите на человеческите синове!
20. Ще ги скриеш в покрова на присъствието Си от ухищренията на человеците. Ще ги скриеш в скиния от пререкатията на езици.
21. Благословен Господ, защото направи чудна милостта Си към мене в град укрепен.
22. А в смайването си аз бях рекъл: "Отхвърлен съм от Очите Ти." Но Ти послуша гласа на моленията ми, когато извиках към Тебе.
23. Възлюбете Господа, всички преподобни Негови: Господ съхранява верните и въздава изобилно на онези, които се обхождат горделиво.
24. Имайте дързновение и да се укрепи сърдцето ви, всички, които се надеете на Господа.

Псалом 71 (по Слав. 70)

1. На Тебе, Господи, уповах, да се не посрамя никога.
2. С Правдата Си избави ме и освободи ме. Приклони към мене ухото Си и спаси ме.
3. Бъди ми канара, дето да прибягвам, всякога да обитавам. Ти Си завещал да ме спасиш, защото твърдина моя и прибежище мое Си Ти.
4. Боже мой, избави ме от силата на нечестивия, от ръката на законопрестъпника и насилника,
5. защото Ти Си моя надежда, Господи Иехова, упование мое Си от младостта ми.
6. На Тебе облегнах от рождението си. От утробата на майка ми Ти Си мой покровител. За Тебе ще бъде всякога пението ми
7. Като чудовище станах на мнозина, но Ти Си ми яко прибежище.
8. Да се пълнят устата ми с пението Ти, със славата Ти всеки ден.
9. Не ме отхвърляй във времето на старостта ми. Когато оскъдява силата ми, не ме оставяй.
10. Защото неприятелите ми за мене говорят, и които причакват душата ми, наговарят се помежду си.
11. И казват: "Бог го е оставил. Погнете и хванете го, защото няма кой да го избави."
12. Боже, не се отдалечавай от мене. Боже мой, побързай ми на помощ.
13. Да се посрамят и да се изтребят неприятелите на душата ми, да се покрият с укор и срам, които искат злото ми.
14. А аз всякога ще се надея и ще прилагам на всяка Твоя похвала.
15. Устата ми ще проповядват Правдата Ти, спасението Ти всеки ден, защото не мога да изброя Твоите благодеяния.
16. Ще ходя със силата на Господа Иехова, ще помня Твоята, само Твоята Правда.
17. Боже, Ти Си ме научил от младостта ми и до сега проповядвам чудесата Ти.
18. И даже до старост и седина, Боже, не оставяй, доде проповядвам на идещия род мишцата Ти, силата Ти на всичките послеродни.
19. Ей, Боже, Правдата Ти е превъзвишена, защото Си направил величия. Боже, кой е подобен Тебе?
20. Ти, Който Си ми показал много и тежки притеснения, пак ще ме съживиш и от бездните на земята пак ще ме избавиш.
21. Ще нарастиш величието ми, ей, ще се върнеш и ще ме утешиш.
22. И аз, Боже мой, ще славословя с псалтир Тебе и Твоята Истина. На Тебе Светий Израилев, ще песнопея с китара.
23. Ще се радват устните ми, когато Ти песнопея и душата ми, която Си избавил.
24. Още и езикът ми всеки ден ще преговаря Правдата Ти, защото се посрамиха, защото се постидиха, които искат злото ми.

Псалом 77 (по Слав. 76)

Первому Певцу, на Иедутуна, Псалом Асафов

1. Гласът ми е към Бога и викам. Гласът ми е към Бога и ще ме послуша.
2. В деня на скърбта си потърсих Господа, простирах ноще ръцете си и не преставах: душата ми не рачеше да се утеши.
3. Напомних си за Бога и смутих се. Размислих се и омалне духът ми.
4. Удържал Си очите ми в неспане. Смаях се и не могох да продумам.
5. Размислих древните дни, годините на вехтите времена.
6. Напомням си за песента си ноще. Размишлявам със сърдцето си и духът ми изпитва.
7. Дали ще негодува Господ вечно? И не ще ли да е вече милостив?
8. Дали престана милостта Му за всегда? Пресече ли се Словото Му в род и род?
9. Дали забрави да помилва Бог? Или в гнева Си затвори Своите щедроти?
10. Тогаз рекох: "Немощ е за мене това, да се изменява десницата на Вишния."
11. Ще помня делата Господни. Ей, ще помня първите Твои чудеса
12. и ще се поучавам в всичките Твои дела, и на деянията Ти ще размишлявам.
13. Боже, в светост е пътят Ти. Кой е Бог велик, както наший Бог?
14. Ти Си Бог, който правиш чудеса. Явил Си между народите силата Си.
15. Избавил Си с мишцата Си людете Си, синовете Яковови и Йосифови.
16. Видяха Те водите, Боже. Видяха Те водите и се уплашиха.
Разтрепераха се и бездните.
17. Облаците изляха вода като порой; глас дадоха небесата и стрелите Ти прелетяха.
18. Гласът на гръм Ти бе в кръга небесен. Осветиха светкавиците Вселенната. Потресе се и трепетна стана Земята.
19. През морето е Пътят Ти и стъпките Ти през много води, и следите Ти не се познават.
20. Водил Си като овци людете Си с ръката Мойсеева и Ааронова.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...