Jump to content

IX. СЕДЕМТЯХ РАЗГОВОРА С ДУХА ГОСПОДЕН. - ХIV. БОГ И ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО.

Recommended Posts

IX.

СЕДЕМТЯХ РАЗГОВОРА С ДУХА ГОСПОДЕН.

РАЗГОВОР ПЪРВИ.

УПЪТВАНЕ.

Петър Дънов през 1900 год. е на тридесет и шест човешки години. Човек, роден на земята, трябва да премине през онези закони и етапи на човешката природа, които с годините оформят човешкото тяло. Дори и Великият Учител, който се е преродил и родил в човешко тяло, трябва да премине през онези етапи, за които Той споменава по-късно пред учениците си в Школата на Бялото Братство. Споменава, че до 7 години след раждането си човек оформя физическото си тяло, от 7 до 14 години изработва чувственото си тяло (астрално), от 14-21 години - менталното (умствено) тяло. От 21 до 28 години причинно тяло, от 28 до 35 год. - духовно тяло. От 35 год. до 42 години - тяло на Любовта. От 42 до 49 години - тяло на Мъдростта. От 49 до 56 години -тяло на Истината. Ето това е еволюцията на човека, родил се на земята, който трябва да стане человечески син и от человечески син да се претвори на Божий Син. Необходима е еволюция, изграждаща през всеки седем години едно нетленно тяло, което е свързано със развитието на дадени човешки органи и развитието на мозъчни центрове в човешкия мозък. Без развитието на тези центрове и органи не могат да се развият и съответните тела.

Когато Божественият Дух слиза върху Петър Дънов, той е на 33 години. Тогава в тялото на Петър Дънов е развит оня духовен орган, на който съответствува развитието на духовното тяло.

Когато се дават Седемтях разговора, Петър Дънов е на 36 години. Това е времето, когато започва да се оформя тялото на Любовта, а орган в човешкия мозък е така наречената пинеална жлеза, която изработва своите хормони за развитието на физическото тяло, така и за оформянето на тялото на Любовта.

Когато Петър Дънов е на 48 години, през 1912 год. в Арбанаси, Търновско, в Него се вселява Христовият Дух. Той става Миров Учител. В Него е Божественият Дух и в Него е вселен Христовият Дух. Да се вселят тези два различни Духа са необходими два развити различни мозъчни центрове. Петър Дънов ги има. На 48 години в Него е оформено тялото на Мъдростта.

През 1922 год. Учителят Петър Дънов отваря Школата на Всемирното Велико Бяло Братство, която се открива за пръв път на земята и на Вселената. Той е на 58 години, когато трябва да бъде оформено тялото на Истината, още на 56 годишна възраст. А на 58 год. се оформя тялото на Господния Дух. Ето защо Школата се отваря тогава, когато Божествената тройца, съставена от Божествения Дух, Господния Дух и Христовия Дух са направили в Него обиталище и са намерили своя дом. И тогава Бог живее в Него, в този дом и Той живее в Бога. Така се сбъдва, че човек е храм на Бога. Но това става когато човек се претвори в человечески син, а человеческият син се новороди от Дух и се превърне на Божий Син. Само Божият Син е храм на Бога Живаго.

Ето защо с отварянето на Школата Божествената Тройца, съставена от Божествения Дух, Господния Дух и Христовия Дух, са единени в едно и са намерили обиталище и храм в Неговото тяло, в тялото на Петър Дънов и по този начин Всемировият Учител на Вселената БЕИНСА ДУНО е вече изявен.

Всемировият Учител на Вселената Беинса Дуно се проявява чрез Словото на Бога, което Той изнася в над 7500 беседи пред учениците на Школата от 1922 до 1944 год. Така Всемировият Учител е проявен чрез Словото на Бога. И Словото на Бога бе слово на Школата на Всемирното Велико Бяло Братство.

Амин.

Когато Учителят Петър Дънов получава Седемтях разговора от Духа Господен, Той е на 36 години. В Него се оформя тялото на Любовта. За да стане това е необходимо изпратеният Дух Господен да извърши това велико приготовление.

„Трябва да съпоставиш душата си в пряка връзка с този, Живия Бог, господ На Виделината." (Стр. 3 от ръкописа на П. К. Дънов).

„В този седи съвършенството, в познанието Волята на Единния, Истинен БОГ, господ Спасител." (Стр. 8. от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Имам още да ти съобща, че в твоята душа вече Бог приготовлява онова велико изменение, което е свойствено само на Синовете Божии. Твоята душа ще прогледне скоро, като през нови очи на света, на всичко, което се върши около теб. (Стр. 8 от ръкописа на П. К. Дънов.)

Синовете Божии се различават от человеческите синове по духовната си природа. Синовете Божии на земята се различават от человеческите синове и със физическата си природа на човешкото тяло. Те имат плюс органи, които в обикновения човек са само заченати и недоразвити. Те имат развити мозъчни центрове, с които влизат във връзка с други светове на Вселената. А да стане человеческият син на Божи Син, трябва Божественият Дух да намери обиталище в него и да се всели в него чрез подходящия и съответен мозъчен център. Да се изяви Учителят, трябва да се прояви Божественият Дух. Да се изяви Мировият Учител, трябва да се прояви Христовият Дух. Да се изяви Всемировият Учител, трябва да се прояви Божествената Тройца с Божествения Дух, Христовия Дух и Господния Дух. Това е част от Космогонията от слизането на Всемировия Учител на земята. А с обикновени думи и толкова точни Учителят изказа тази Истина така: „Аз нося също човешко тяло като вас, но за разлика от вас аз имам плюс органи, с които се съобщавам с Небето и с Бога, защото Бог живее в мен и от тялото си съм сътворил храм Божий, гдето пребивава Святий Дух". Амин.

РАЗГОВОР ВТОРИ.

СЪРЦЕТО И БОГ.

„Сърцето трябва да се намира под ръководителството на Божия Дух, защото от него зависят съдбините на живота." (стр. 14. от ръкописа на Петър Дънов).

„Аз съм ти казал толкова пъти, че не си сам във тоя свят и че твоят живот зависи от Бога и Той го урежда постоянно. Спасението ти е изработено много отдавна, преди ти да го знаеш. От теб се изисква само да приемеш това, което ти се дава като дар. Преди всичко трябва да знаеш, че Бог те придружава винаги по един или друг начин в тоя свят. " (Стр. 16-17 от ръкописа на П. К. Дънов)

„Твоят живот има по-високо назначение. Твоята съдба е определена за нещо по-добро." (Стр. 19 от ръкописа на Петър Дънов.)

„Ето, Аз ще превъзмогна за теб с Духа Си, който е непонятен на света. Силата ми ще е в Словото Ми и благодатта Ми в Милостта." (Стр. 21 от ръкописа на П. К. Дънов.)

РАЗГОВОР ТРЕТИ

ХРАНАТА И СЛОВОТО

„Всяка душа има нужда да се храни със словесното мляко на Истината, КОЯТО е животворящият огън." (Стр. 23. от ръкописа на П. К. Дънов).

„И за това именно Той (Исус) дойде от Небето, от Лоното Божие, Той Господ сам, Който беше самата Истина да говори и свидетелствува за самата Истина, която беше Той сам скритият и съкровеният Господ на Мира." (Стр. зо от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Ето, Аз Съм, Който оживявам Словото Божие във всяко сърце, което го приема, този Истий, Който ти говоря и Който ти диктувам тайните на Царството Божие да ги проумяваш. " (Стр. 35. от ръкописа на П. К. Дънов).

„Земята и Небето ще приидат но, Моите думи няма, защото Аз съм Бог Живий. Моето Слово пребъдва всякога и Аз го оживявам в род и род, за да ме знаят ида Ми се боят всички. " (Стр. 35. от ръкописа на П. К. Дънов.)

РАЗГОВОР ЧЕТВЪРТИ.

ЖИВОТЪТ И ВЪЗРАЖДАНЕТО.

„Който не се роди от Бога, не може да възприеме Духовния живот, нито може да го разбере, защото той духовно се изпитва и възприема." (Стр. 36 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Е то, тази е необходима та нужда за теб, да се родиш от Бога и от Неговия Дух." (Стр. 36 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Затова и присъствувам, за да извърша това дело в твоята душа, която според предопределението Божие, Който във своето вечно усмотрение е решил да ти стори това добро, да те облече в живота на безсмъртието и да те възприеме в Твоето Царство, като син на Истината, Когото определя да Му служиш." (Стр. 36-37 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Само под действието на Божествения Дух може да се произведе това действие, което се отнася до Божието въплощение вътре в избраника и посочен от Бога человечески син. Божественият Дух трябва да се въплъти у човешкия син. Да влезне в Него, да Го осени и да раздвижи и задействува всички центрове в човешкия мозък, с които може да влезе във връзка с Духовния свят и да Му се открие нов свят от Вселената ида влезе в Царството Божие."

„Защото само онзи, Който е напълно роден от Бога и Неговия Дух, може да възприеме тайните на Царството Божие и само той може да възприеме всяка благодат и всяка пълнота на Духа ида стане един с Господа". (Стр. 37 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Затова е казано, че всеки, който е роден от Бога и всеки, който е роден от Духа, слуша Неговия Глас и иде към Виделината, защото Бог е Виделина." (Стр. 38 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„И бъди Творител на Словото, като вършиш всичко, което е Единому Богу угодно и благоприятно. " (Стр. 39 от ръкописа на П. Дънов).

„И когато те осени Духът на Истината, да знаеш, че Аз съм говорил това, Твоят Господ, Който мъртъв бях и сега Съм Жив и действувам за твоята Душа." (Стр. 39-40 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Този е Гпасът на Твоя Бог и Господ, Който е толкова снизходителен към теб, щото дава Живота Си във жертва жива томува, Който седи на престола, за да познаеш Него Самаго, Който те е привлекъл с нишки на Любов." (Стр. 41 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Този е Той, Единният и истинен Бог на Живота, Който ти говори чрез Благостта на Духа Си." (Стр. 41 от ръкописа на П. Дънов.)

„ Ти тогава ще познаеш напълно Духа на Твоя благ Господ, Който, макар още да не виждаш с твоите очи, но ще дойде време, когато очите ти ще се отворят, ти ще Ме познаеш с всичкото си сърце, с всичкия си ум, със всичката си сила и душа. Този ще бъде той, твоят ден, когато приемеш всичките Ми благословения." (Стр. 42 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Истината е Духът на Словото." (Стр. 42 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Това, което Аз ти говоря, Дух и Истина е. Истината съм Аз, Господ твой и Живота съм Аз, Бог твой и Духът Ми е твой ръководител, Който те учи и който оживотворява Словото Ми всякой ден в твоето сърце, за да Ме ПОЗНаваш. " (Стр. 43 от ръкописа на П. К. Дънов.)

Ето от къде започва Космогонията на Всемировия Учител Беинса Дуно. Първом се ражда чрез плът, въплътен Духът Беинса Дуно, който трябва да дойде на земята.

Второ, человеческият син трябва да възрастне и да оформи човешкото си тяло най-малко с петте си тела - физическо, чувствено, умствено, причинно, духовно и чрез развитието на мозъчните си центрове той трябва да подготви в себе си неръкотворен дом за идването на Духа и да сътвори тяло на Любовта, за Света на Любовта. Това обиталище е сътворено от Светлината.

Трето, тогава идва Божият Дух и започва да изработва у него постепенно всеки център, да го включва, да го задействува, за да може да дойде Виделината на Духа, да се въплъти и да направи свой дом, свое обиталище и свой храм. Ето това е еволюцията на человеческите синове под действието на Духа, който донася Светлина в съзнанието им и Виделина в душите им и те стават Синове на Виделината, живеещи в Света на Мъдростта.

Само Синът на Виделината може да стане Божи Син, когато Святият Дух е в него и над него. Само Божият Син е творител на Словото на Бога, защото живее в Света на Истината. А е казано: „Глава на Твоето Слово е Истината".

Когато человеческият син претворява Любовта в Живот чрез Светлината,

Когато Синът на Виделината пресъздава Мъдростта във Виделина, Когато Божият Син изявява Истината като Свобода чрез Славата, То тогава Бог-Отец проявява Истината чрез Словото Си.

Затова Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно е свещенно и неприкосновено! Защото в Него бе Божествената Тройца от Божествения Дух, Господния Дух и Христовия Дух, която сътвори Словото Му и Го направи да бъде Слово на Бога за Третия Завет към човечеството. Амин.

КАКВО Е КАЗАЛ УЧИТЕЛЯТ ЗА СЛОВОТО

„Противоречията в живота идат ту от новия граматически строеж на нашата реч, ту от онези логични възприемания на нашият ум, ту от онези етични мерила, с които мерим нещата, ту от онези педагогични правила, с които си служим в живота. Всички тия неща водят към неверни изяснения.

Помнете че в това, което ви говоря, всяка дума има определен смисъл. Ако аз употребявам определена дума, то аз търся нейните вибрации, защото думите се определят както се определят слънчевите лъчи. Вие не можете да произведете определен цвят, ако не можете да произведете вибрациите, които отговарят. Например, ако говорите за една добродетел, то вие трябва да възпроизведете вибрациите, които отговарят на тази добродетел, и тогава чак ще разберете смисъла на тази дума. Само така ще имате една обективна реална Истина, която се проявява в живота.

Великите Истини ще бъдат тогава достъпни за човека, когато той ще изучи законите на Светлината и нейните влияния върху човешкия организъм, както влиянието на различните цветове."

Този пасаж на Учителя бе извлечен от личното молитвено тефтерче на Милка Аламанчева, която беше ученичка на Учителя и беше в тесния кръг от сестри до стенографката Савка Керемидчиева. Съществуват много снимки, където двете сестри Милка и Люба Аламанчеви, заедно със стенографката Савка Керемидчиева, са заснети с Учителя. Ние не можем да се съмняваме в този пасаж. Освен това преди години стенографката Елена Андреева го потвърди и каза, че е извлечен от разчетена стенограма от беседа на Учителя.

По този начин се отговаря на всички онези, които искат днес или утре чрез редакторска намеса да изменят, да променят, да изопачат и да подменят Словото на Учителя с човешки изразни средства, продукти на човешкия ум. Всички, които правят това, работят срещу Школата на Учителя, срещу Словото на Учителя. И срещу Бога!

За нас Словото на Учителя е свещенно и неприкосновено, защото е Слово на Бога.

Всеки, който се запознае с публикуваните в тази книга Скрижали на Духа Беинса Дуно, извадени от неговата кореспонденция, така също поднесени чрез Неговия оригинал, може да направи своя извод и да се определи кому да служи. Дали ще служи на Словото на Учителя, което е Глава на Истината или ще стане слуга на Духа на Заблуждението, който сега шествува необезпокояван.

Ето защо се търси ученикът, който да застане зад Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно, което е Слово на Бога, да Го защити, като направи от Него неръкотворен дом на своята човешка душа и дух.

Търси се такъв ученик и той Трябва да се изяви.

Търси се такъв ученик и той трябва да се прояви.

Верността на ученика към Учителя се изпитва чрез Словото, което той трябва да претвори в Живота. Амин.

РАЗГОВОР ПЕТИ.

ВЪЗДИГАНЕ. ДУША И ДУХ.

„Не е ли този глас на твоя Господар, Който те вика да се заловиш да вършиш Неговата работа? Да. И знаеш вече, че Той е Велик и славен във всичко. Гоаниците на Неговото Царство са обширни. Не е само този свят, който е зрънце посред океана на Неговите обширни владения. Могат ли тебе, твоят мощен Дух; който ламти и желае да разпери своите крила и да литне към Небето, да те задоволят временните неща и облаги? - Не, казвам, те са измама. " (Стр. 46 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„ В Небето няма лицеприятие, няма предпочитание на едного пред другиго. Всички, малки и големи, живеят в непреривните връзки на Любовта. Там всички са синове, всички са свещеници, всички са царе и служители Богу - Род избран, семе царско. " (Стр. 47 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Истината е сам Бог и Който Го възприеме, ще бъде свободен и блажен". (Стр. 47 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Господ е сам жива вода и истински хляб и който възприеме този хляб ще бъде жив както и Той. В твоя живот, както ти казах и по-преди, трябва да стане онази велика промяна, за която ти говорих в миналия Си разговор. Без тази вътрешна промяна да напредваш по-нагоре е невъзможно." (Стр. 48 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Казано е от Господа, че всякой, Който е роден от Бога, грях не прави, защото Дух Божий обитава в него. " (Стр.48 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Роденият от плът человек, в когото плът и кръв господствуват, в неговото сърце и душа не може да се проявят качествата, чувствата и мислите на един человек роден от Бога, в когото Духът има Господството." (Стр. 50 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Всички, които се приближават към Господа, трябва да претърпят като общо основание една вътрешна промяна. Този е общ и неумолим закон на ЖИВОТа. " (Стр. 51 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Не може нито една жива душа да се възкачи ни една стъпка по-нагоре, ако не се измени вътрешно и се приготви за по-високата среда, за по-високото положение, към което се стреми." (Стр. 51 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Обаче, създаденият за небето, непреодолимо, вън от всяко препятствие трябва да излезе един ден от областта на естественото и временното и да влезе в границите на вечното, защото само тук се намират всичките потреби за усъвършенствуването и пълното съвършенство на душата. Тя трябва да се върне там, от където е излязла. " (Стр. 52 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Всичко ще премине, всичко ще се забрави, що са казали человеците, но Истината на Господа Бога твоего ще стои вечно като стълб непоколебим, като основание на което цялото Небе е съградено." (Стр. 58-59 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Важното е твоето спасение, твоето възраждание, твоето възобновление и усъвършенствувание в пътя Господен. Важното е твоето просвещение да познаваш Истината, Която е Сам Бог. Това вътрешно познание трябва да търсиш. В него трябва да се облечеш ти сам. Тогава непременно служнението ти ще е благоугодно Богу. Делото на ръцете ти ще е приятно пред Неговото лице. Защото ако струваш волята Му тъй, както сам Господ, то ще бъдеш и послушван винаги и във всяко време. И не ще има нищо невъзможно за теб." (Стр. 60-61 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„И тъй, като знаеш Истината, остава да я възприемеш. И когато я възприемеш, ще се ознамени денят на твоето раждане в Бога. И когато се родиш и влезеш в новите рамки на Божия Живот, ще познаеш, както си познат." (Стр. 63-64 от ръкописа на П. К. Дънов.)

Човешката душа е лъч от Божествената Душа, лъч от Бога. Всяка човешка душа представлява микрокосмос. Човешката душа, слязла на земята, се преражда и ражда чрез плът и кръв. Тя има своя първична форма, но слизайки на земята тя преминава през различните форми на живот, тя дава своята духовна матрица на човешкото тяло, за да може да еволюира, за да може накрая да изгради човешката форма. Душата създава формата, а човешкият дух дава силата.

Човешката душа чрез човешката форма има дълъг път на еволюция, осъществявайки я чрез раждането и прераждането. Накрая на пътя си тя се ражда като человечески син. Тогава человеческият син е символ на цялата Вселена.

Започва нова еволюция на человеческия син чрез Словото Господне. А новораждането на человеческия син става само чрез Духа, чрез Божествения Дух. Той е съединителната линия между човешката душа и Бога. Чак тогава человеческият син се превръща в Божи син. А Божият син е символ на възкресението на Вселената у человека. Сбъдва се казаното: „Аз и Отец едно сме." Амин.

РАЗГОВОР ШЕСТИ.

ПЪТЯТ И ИСТИНАТА.

„Положи всичко в сърцето си, което съм ти казал до сега, защото времето ще оправдае Моите думи и ще потвърди Истината която ти говорих по сърце, защото Аз съм Истий, днес и утре. Ето, вътрешното възобновление, което се извършва в душата ти, ти ще видиш със твоето собствено око." (Стр. 65 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Но бъди благодарен и признателен на Бога, че не е допуснал да изгубиш душата си. И това е най-голямото добро, което ти е сторил." (Стр. 66 от ръкописа на П. К.Дънов.)

„Душата ти, която Господ е упазил и възлюбил, е най-големият дар, който ГОСПОД някога ти е дал. " (Стр. 67 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Никой не може да погуби живота на една душа, освен чело век сам. Бъди благодарен, че Бог сам те е предопределил на спасение и затова работи и действува, за да извърши своето възнамерение. Определил те е, това е тайна съкровена, която само един Господ знае, защо именно върши това." (Стр. 68 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„И ти сега сам, който слушаш Моя Гпас и го възприемаш, си жив и живееш живот който не знаеш от къде иде. Но този живот е сам Господ на живота, Неговият свят Дух те оживява, като ти говори, понеже е в непрекъснато общение с твоята душа, която диша и възприема Духа Му." (Стр. 68-69 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Ето, това е една велика и съкровена тайна на Царството Божие, която се съзнава и възприема. Духът е животът, това Господ казва и трябва Неговите Думи да вярваш. Който ослуша думите Божии и обръща лицето си към Него в молитва, всичко му става ясно. Знанието и Мъдростта идват в душата му непосредствено, както и Виделината. И Господ се възцарява и животът придобива знание. Какво е туй възцаряване на Господа? То е подобно както възцаряването на слънцето над деня. " (Стр. 69 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„Истинската Виделина е Господ." (Стр. 69 от ръкописа на П. К. Дънов.)

РАЗГОВОР СЕДМИ

ЗАКЛЮЧЕНИЕ.

„Тоя народ, за когото е думата, има да претърпи едно коренно вътрешно изменение. Има да станат промени във управлението, което Бог ще извърши наскоро. Една известна сила има да мине през тази страна. Един человек от Бога ще излезе и ще провъзгласи Истината. В Неговите думи ще има сила и мощ. Той ще е человек, на когото лицето ще свети като на Ангел. В очите му ще има запален Божествен огън. Днешните времена предизвестяват бъдещите ДНИ. " (Стр. 77 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„А преди всичко служете Господу усърдно. Имайте общение с Неговия Дух и Небето ще бъде на ваша страна." (Стр. 82 от ръкописа на П. К. Дънов.)

„И казва Господ: „Отче, тези, които си Ми дал, искам да бъдат с мен, за да гледат славата ми, която съм имал у Теб преди създание мира." (Стр. 84 от ръкописа на П. К. Дънов.)

X.

ИЗБРАНИКЪТ БОЖИИ И ВОЖДЪТ НА ИСТИНАТА

„Защото си възлюблен избраник Господен, в когото Вечний и неизследимий Бог благоволява да те осветли с Духа на Своята Истина." (Стр. 95 от ръкописа на П. Дънов.)

„И затова Бог Твой те благослови и просвещава, защото си роден от Духа на Неговата Истина. Защото в твоята душа е сам Бог въплотен и Той е, Който постоянно вдъхва този изобилен и вечен живот в твоя възвишен и велик дух, който бодърствува тъй неуморимо във всяко направление." (Стр. 98-99 от ръкописа на П. Дънов.)

„Бъди ти благословен от Бога и благослови ни в Твоето Име, защото Името Ти е познато, защото е Име, което сам Бог е положил отгоре ти, за да изнесеш Неговата Правда на яве и да възстановиш Неговата любов на земята, както е горе на Небето." (Стр. 99 от ръкописа на П. Дънов.)

„Ето ние сме сбор велик, който ламти да те приеме и да ни станеш началник, велик предводител, Бог и Господ крепки й." (Стр. 100 от ръкописа на П. Дънов.)

„Тази е бъдещата Слава, тази е бъдещата радост към която Твоят Дух ще ни води. Дух велик, Дух славен в който ние се обединяваме в едно велико семейство. Бъди благословен Ти от Бога, Вожд на Истината, Спасител на света и съветник велик на Ангелските Чинове и Бог, Всемъдра Любов на херувимските сърца, Бог крепки, Водител на всичко, който крепиш и подържаш всичко в себе си. Стани сега и нека се възвесели Твоят Дух и Твоята Душа." (Стр. 103 от ръкописа на П. Дънов.)

„Дойде времето Бог, Господ да се яви в Своята Слава, в Своето Величие. " (Стр. 104 от ръкописа на П. Дънов.)

„Дерзай. Верни са думите. Сам Бог на Силите ще слезе и ще възвести своето благоволение към избраника Си." (Стр. 104 от ръкописа на П. Дънов.)

ИЗБРАНИКЪТ БОЖИЙ И ВОЖДЪТ ГОСПОДЕН Е ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ НА ВСЕЛЕНАТА БЕИНСА ДУНО СЛЯЗАЛ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА ЗЕМЯТА, ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА, В РОДА БЪЛГАРСКИ И ПЛЕМЕТО СЛАВЯНСКО.

Словото на Всемировият Учител на Вселената е Слово на Бога и е ТРЕТИЙ ЗАВЕТ НА БОГА КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО.

Ако преди две хиляди години слезе Синът, то днес слезе Бащата, като Бог-Отец, дойде при человеческия род, за да предаде Словото Си на Третия Завет. Амин.

XI.

ВСЕЛЯВАНЕТО НА ХРИСТОВИЯ ДУХ И МИРОВИЯТ УЧИТЕЛ.

Няколко години Учителят работи върху Библията и изважда Думите Господни, като ги стъкмява в отделна книжка, която се отпечатва като „Заветът на Цветните Лъчи на Светлината". От 1900 - 1912 год. Той дава през време на Съборите на Веригата някои данни за Цветните Лъчи на Светлината, намиращи се в Небесната дъга и светлини, които могат да се добият чрез разлагане на светлинния лъч и светлинния спектър с неговите седем основни цвята. С излизането на тази книжка се ознаменува годината 1912 г. като Христова Година. А защо ли? Защото през 1912 год. слиза Христовият Дух и се вселява в Учителя.

Необходим е дълъг и подготвителен период. Времето наближава, за което съдим по Неговите Думи, дадени на 1 април 1912 год.: „Всички вие трябва да бъдете в добро състояние, защото Христос е много близо в България и идущата година тук, на физическото поле, вие ще почувствувате Неговото идване. Той иде да работи. Каквото и да стане, да ви не смущава. Той иде сега да направи едно генерално пречистване на целия свят, та покрай него трябва да се пречисти и българският народ. Христос е толкова близо вече, щото и гласът Му се чува. За това бъдете весели и смели в душата си. Светът ще го е страх и този страх ще почувствувате и вие, защото не сте отделни от света. И светът, да ви кажа, го е толкова страх, щото гащите им треперят. Да, близо е Христос. България е останала много назад и Той иде да Му се даде това, което иска. Сега трябва да сте внимателни и ако използувате, добре. Колкото за Мене, то Аз съм решил: „ Твоята воля - моя воля, Твоят Дух - мой дух". Ако този народ не приеме, ще се вдигна и ще отида в друг народ. И ако сте готови да кажете и вие като мене, ще ви подам ръка и ще ви изведа на канара. Понеже Христос е близо, чува се и Гласът Му, то и вие дръжте се близо и бъдете юнаци."

През месец август 1912 год. Учителят Петър Дънов е във Велико Търново и отива в село Арбанаси. Изкачва се на един висок връх, накрая на селото. Христовият Дух се явява пред Него и над Него. Той чува и вижда: „Петре, даваш ли тялото, сърцето си, ума си и ще работиш ли за Мене?" Отговорът бил следният: „Слушам Господи. Да бъде Твоята Воля както на Небето, така и на земята!" Христовият Дух се вселява в Него.

Над Него е Божественият Дух. В Него е Христовият Дух. Той става Миров Учител. Годината е 1912. Година свята и Христова. Мировият Учител управлява Битието и Небитието, управлява Бялата и Черна ложи. На една от първите страници на „Заветът на Цветните Лъчи на Светлината" са написани инициалите, които се четат така: „Винаги ще съм предан раб на Господа Исуса Христа, Син Божий", петнадесети август, Търново 1912 год. От другата страна са нарисувани символите на Божия Дух, Господния дух и Христовия Дух през времето на Мойсея, на Давида и на Исуса Христа. Това е Заветът на Мировия Учител. Накрая е дадена заповедта на Мировия Учител:

ЗАПОВЕДТА НА УЧИТЕЛЯ:

Обичай съвършения път

на Истината и живота.

Постави Доброто

за основа на дома си,

Правдата за мерило,

Любовта за украшение,

Мъдростта за ограда

и Истината за светило.

Само тогава ще ме познаеш

и Аз ще ти се изявя.

Мировият Учител е Глава на Великото Бяло Братство. Словото на Мировия Учител е Слово на Христовия Дух. Христовият Дух е Дух на Обединението, дух на Единението и Дух на Единството. Мировият Учител е еманация на Божествения Дух в Христовия Дух и се изявява чрез Великото към Малкото, а се проявява чрез Малкото. Изявеният Христос, Духът Христов е проявеното Слово, Святият Дух. А Святият Дух, Словото, слиза в човешкия дух и пои човешката душа. Ето защо само Мировият Учител може да дава Словото на Христа за народа. И от 1912 год. Мировият Учител започва да чете и да изнася Словото на Христа чрез беседи пред българския народ. Годината 1912 е Христовата година. Годината 1912 е година на Словото Христово, дадено чрез Мировия Учител, чрез българското четмо и писмо.

На годишната среща на членовете на Синархическата Верига от 15-21 август 1912 год. Той казва:

„Аз ви поздравлявам от Господа като добре дошли. Речта, която сега ще започна да ви давам, е чисто Божие Слово, предавано, говорено и опитано от хиляди години."

„При тази наша среща присъствуват и Христос, и Мойсей. Затова придържайте се о закона на Любовта, защото който не иска да прости на хората, тогава се подига Мойсей и настава кармичният закон. Исус Христос обаче употребява нашите грехове като тор, върху който работи и много усърдно работи, защото Той е Дух много енергичен и един много голям работник."

„Като е тъй, бъдете радостни и весели, защото Христос присъствува, и Той е, Който разпръсва облаците. Спре се и каза: „Ако Ме слушате, ще ви бъде простено". Той никога не е присъствувал така, както присъствува тази година, защото какви ли не мъчнотии ми се създадоха преди събора, когато особено се даваха стиховете от Господната книга, които със своите вибрации образуват лъчите потребни за всички."

„Па и всички вие знаете, Христос тази година е с нас. Той казва, че иде сега да тури ред и порядък. Свободни са всички навън да опитат кармичния закон, но за вас аз искам да бъдете и да живеете под Христовия закон. Примирете се един с други, да не остава никаква омраза между вас-простете си заради Господа, защото Христос е, Който действува и ще Го опитате."

„ Господ е между нас, Той ни слуша, радва ни се и ни обича. Тази наредба не съм я дал Аз, а я дава Господ за вас и затова вие трябва да мислите за Неговата Любов, Която да виждате във всяко едно лице. Господ ви изпитва и вие слушате Гпасът Му. " (Извадките са от Протоколите за 15 август 1912 год.)

„Не искам да изпъква във вашият ум някой си г-н Дънов, а онова, което желая, то е вие да познаете Господа, защото Аз имам и вземам участие във всичките Му работи. И ако не вярвате в Мене, вярвайте в Неговото Слово. Човек, който иска доказателства, трябва да повярва в Христа и ще прави чудеса по-големи, отколкото той е правил. " (16август 1912 год.,, Протоколи.)

„Например сега Христос е между нас и за мене това е факт - по-скоро бих се усъмнил в моето физическо съществувание, отколкото че Той ей сега присъствува. При все това вие не можете да Го видите, защото не сте готови, не сте нагласени. А Аз искам да се нагласите и да Го видите, та да бъдете всички Негови ученици. Той ще бъде с вас и ще ви помага през годината. Това, което желаете, Аз ще съдействувам да ви се даде. Всички следвайте Божествения път, изпълнявайте Волята Божия и всичките ваши желания и ' стремежи ще се осъществят. Това е Моето Желание, защото Аз зная, че ако една душа не осъществи своите идеали и желания, тя не може да се радва." (16 август 1912 год., Протоколите.)

„Христос е пред нас и между нас, та искам да си отворите сърцата пред Него. Възложете душата сина Господа и Той ще ви даде каквото никой друг не може да ВИ даде. " (17 август, петък 1912 год., Протоколите.)

„Аз действувам сега пред Братството, за да се реставрирате и да се възстановят вашите права. И Христос иде сега, за да примири човечеството с Бялото Светло Братство - Братството на Светлината." (18 август 1912 г. Протоколите.)

„Глава на Бялата Ложа е Христос, а на черната - Сатана, Велзевул." (20 август 1912 г., Протоколите.)

„И така трябва да се върнем на първоначалното нещо, да потърсим Христа, Който е множество в себе си, Светлина, която озарява всички плодове на дървото на живота." (20 август 1912г., Протоколите.)

„Христос през тази година ще свидетелствува във вашата душа и ще ви даде толкова доказателства, колкото искате. Само отворете очите и ушите си. Хора които слугуват на Бога, те светят, а хора, които не слугуват, те тъмнеят. (20 август 1912г., Протоколите.)

„Христос ми каза:„Ида да помогна на този народ, да разгледам всички недоразумения ида разнебитя всички препятствуващи духове.„Аз и Христос -едно сме. И с нищо друго не можете да ме подмамите, освен с вашата любов." (Събрание на старите членове на Веригата. (24 август 1912 год.)

„Да, Христос ме срещна в Арбанаси и ми говори върху всички тия спънки. Христос е сега в България - присъствува и в този час сега тук. (24 август 1912 год., Събрание на старите членове на Веригата.)

„А ето, Христос иде! Той е в България. И Той е, Който ръководи тази работа. От поведението на българския народ, от поведението на славянския елемент ще зависи разпоредбата на Невидимия Свят. Във вашите умове вие трябва да съдействувате само, та да можете да помагате." (23 септември 1912 год., Протоколите.)

Ето така през годината 1912 год. Христовият Дух се всели в Учителя Петър Дънов и Той стана Миров Учител на Великото Бяло Братство.

А Мировият Учител се прояви чрез Словото Си, което беше Слово на Христовия Дух, отправено към човешките души от Веригата на учениците на Христа. Ето защо тази година бе Христова година - лето 1912 год.

Ето защо тази година бе година на Словото - лето 1912 год.

Ето защо лето 1912 год. бе годината на Христовото Слово. Амин.

XII.

ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ.

На 9 март 1914 год. по стар стил или 22 март по нов стил, при пролетното равноденствие слънцето влезе в съзвездието Водолей, т.е. в Зодиака Водолей. Тази епоха на Водолея ще трае 2160 год. от човешкия календар.

Слънчевата система излезе от гъстата материя на така наречената тринадесета сфера, земята излиза от 13-тата сфера, наречена епоха на Кали-Юга. Епохата на Кали-Юга датира от 4481 година преди Христа и трае до 199 год. Това изменение със земята е такова, че като излезе от гъстата материя, ще навлезе в области с по-рядка среда, с духовни измерения. Земята ще си остане същата, но хората ще се преобразят. Като навлезе в по-рядка среда, климатът ще се промени и всички влияния, които ще дойдат от Зодиака Водолей, ще се отразят върху всички стари форми, които ще се изменят, а някои ще се разрушат.

Човечеството също ще се промени. В човешкият мозък ще се образуват нови центрове, нови органи, с които да възприема светлината от звездите. Така той ще се подготви за бъдещето човечество от шестата раса. Това е една мистична епоха, свързана с изчистване и премахване на всичко старо и навлизането на човечеството в една област на разширен кръгозор от нови идеи, които ще слязат на земята чрез Словото на Всемировия Учител. Именно затова дойде Учителят да свали Словото на Бога. Онези, които не могат да се издигнат и се променят, а останат със същото съзнание, ще останат долу на земята. Новата епоха започва с пробуждането на човешкото съзнание за Словото на Учителя. Словото на Учителя се носи във въздуха. Онези, които могат да възприемат идеите на Словото, ще ги приложат в живота си и ще се издигнат в една нова сфера. Ще се издигнат и ще срещнат Третия Завет на Бога. А това е прославление на Синовете Божии чрез Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно!

Приключването на старата епоха започва от 1878 год., когато водачеството на човечеството се сменя. Небето освобождава заемания пост от архангел Гавраил, който е ръководил 300 години човечеството и на този пост поставя архангел Михаил. Той заема този пост през 1878 год., което съвпада с Руско-турската война от 1877-1878 год., освободила България от 500 годишно турско робство. По този начин Бялото Братство освобождава България чрез Русия и поставя като военоначалник архангел Михаил, който да изпълнява Волята на Бога на земята. Той е военоначалникът, който се сражава с лошите, злите духове и с тъмните сили на земята, останали от епохата на Кали-Юга. В тази епоха добрите человеци са слугували на злите. А епохата, която разчиства архангел Михаил със своя меч, ще постави злите да служат на добрите. По-късно Учителят казва: „Досега все Доброто е слугувало на Злото, но отсега нататък Злото ще слугува на Доброто, за да изпълни Волята Божия." И така архангел Михаил има за задача да върже оногова, когото трябва, и ще го хвърли в бездната, и тези духове ще бъдат завързани и изпратени под земята. И когото има да освободи - ще освободи, но ще изпълни Волята на Бога. Архангел Михаил разплита човешката карма на човечеството и разплаща комуто трябва. Годината 1914 е година на Водолея, с която се ознаменува Новата епоха за окончатално разрушаване на стария свят.

От 1914 г. епохата на Водолея трябва да разчисти и измете стария свят. Това ще бъде време на войни, безредици, разорения на народите. Учителят казва: „ Войните в света са за грешните хора. И ние не бива да спъваме един Божествен план, защото тия хора, които ще отидат сега да се трепят, си има'1 своята карма и когато Господ изпраща наказанието, ние не бива да спъваме." (23 септември 1912 год., по повод мобилизацията на войниците в България във връзка с предстоящата Балканска война срещу Турция.)

През времето на Христа евреите и светът се радваше, когато Римската империя разпъваше учениците на Христа. Тогаз светът се радваше, а праведните носеха кръста на страданията. Но през епохата на Водолея е обратното: светът ще ридае и ще бъде разпънат на кръст, а праведните ще възхваляват и ще славословят Името Господне. Учителят заявява: „,Досега ние сме дали много жертви, та Волята Божия не е да даваме още подобни жертви. Когато се дават потребни жертви, добре, но непотребни жертви не бива да се дават. Нито косъм ще падне от главите на праведните днес. Учениците на Бялото Братство в тази епоха ще видят с очите си как се изпълнява Волята Божия от архангел Михаил."

През време на епохата на Водолея стана едно космическо събитие. За него Учителят казва: „И когато Христос беше на земята, Сатана беше в астралния мир, а сега е тъкмо противното: Сатана е на земята, а Христос действува в астралния мир, а като така крушението на Сатана ще бъде по-голямо от всякой друг път." (27.09.1922г.)

По-късно Учителят заяви: „Астралният свят е вече очистен. Земята е вече арена и оттук тъмните сили ще отстъпят и ще отидат под земята, и земята ще се очисти. Злото е, че ние сме снели ада и рая тук, на земята, и го опитваме с всичкия му огън и ужас, както и рая с всичките му хубости, тъй както нам е угодно." (29.11.1913 г.)

Епохата на Водолея започна не само защото беше астрологически определено, но и защото на земята бе Мировият Учител. Божественият Дух в Него и вселилият се Христов Дух бяха онези задвижващи космически колоси, които задвижиха колелото на човешката история. Божественият Дух и Неговата Сила трябваше да задвижи човечеството. А Христовият дух трябваше да пробуди стария свят, да го преобрази, за да се съблекат старите форми и да се надянат новите одежди за Новото човечество. Тази епоха на преобразувание ще продължи 2160 години.

На годишната среща на Синархическата верига през 1914 год., състояла се от 10 до 18 август, Учителят заяви следното:

„Аз ви приветствувам като добре дошли от името на всички наши приятели. Приветствувам ви от името на Господа нашего Исуса Христа. Това е първото събрание по рода си в Новата епоха. Вие сега сте в Новия Завет в Новата епоха. Това събрание, което устройвам, е първо по рода си, защото е само в България. Христос иска от вас да имате една положителна вяра, вяра която да внесе у вас всяка радост и веселие, вяра, която да ви въоръжи, за да понесете страданията, които настъпват в тоя свят и понеже ще трябва да помагате, та като пожарникарите може и да не се изгорите и вие. Като помагаме на другите, ще пострадаме и ние заедно с тях. Но страданията, това са Божествено благословение, което Господ ни изпраща." (ю август 1914 год., от Протоколите).

„Понеже Христос иде, то силата Му ще бъде седем пъти по-голяма, отколкото в миналите векове и следователно прогресът на човечеството ще бъде такъв."

„Нашата земя е тринадесетата сфера, а тя е равна на ада. Тази Европейска война става в ада и Христос е, Който е участвувал в това сражение. Но като казвам това, то не е лошо място. То е място на изправление. След хиляди години, когато хората се очистят, там Господ наново ще ги изведе на лицето на земята. Ние всички сме в ада сега, ни повече, ни по-малко. Войната която става сега, става между светлата и тъмната страна на астралния свят. В тъмната страна става това сражение. И когато вие пристъпите към границата, ще видите Христа. " (10 август 1914 год., Протоколите).

„Христос сега слиза от Божествения свят към нас. Събитията, които има да преживеем, са много по-интересни. Не си правете илюзии от сега нататък да бъдете щастливи на земята, т.е. да бъдете материално щастливи, защото всички ще бъдете горчиво излъгани. Материално щастие вече на земята не очаквайте." (10.8.1914 год.)

„В тези усилни времена Христос ни е събрал -ето това е едно чудо. И Господ, за да ни събере, така е наредил работите, че България да кротува, затова тя държи неутралитет, когато всякъде другаде се бият. Затова кротуват засега Гърция, Турция и Румъния. Това е едно от най-големите чудеса, които Христос върши. " (10 август 1914 год., от Протоколите).

„Христос ви е събрал тук, учи ви, говори ви и вие пак казвате, как да Го ПОЗНаете." (13 август 1914 год., от Протоколите.)

„ Това е едно Божествено дело и от него всички ще се ползваме. Българският народ никога не е имал такова благословение, както сега. Христос ще изведе този кораб на България. Христос е на този кораб и няма какво да се плашим. Смело можем да очакваме да настане времето, когато ще бъде едно стадо И един пастир. " (13 август 1914 год., от Протоколите.)

„Когато Аз говоря, вие трябва да изпъдите дявола от себе си, защото в тебе се борят и Христос, и един лош дух. Аз не искам Мене да почитате. Аз като дохождам в това събрание, от кого съм искал почит? Ако Ми целувате ръка, целувате я за Господа, иначе вие грешите. Ако се съмнява някой в Мене, по-добре да стои настрана и моля всички такива, които се съмняват, да не обиждат Духа Ми, защото ще пострадат. Това е закон, който ви говоря. Тия думи не са Мои, но са Христови. И ако слушате Христа, вие ще имате бъдеще." (16 август 1914 г.)

„Аз ви проповядвам един Христос, Който е между вас, слушате Гпаса Му, но не Го виждате. И Аз искам както желязото да се познаете, че сте били С Христа. " (16 август 1914 г., Протоколите.)

„Аз съм огледало на всеки от вас и всеки се оглежда в Мене. Аз съм обърнал вашия ум към Христа и за този Христос вие имате велики работи пред себе си. Знаете ли какво задължение имате към този народ, към свещениците, към църквата, към ближните? Аз искам да отидете при тях и с това да изправите вашето минало. " (16август 1914г.,Протоколи)

„Някои казват: Ти познаваш ли Христа? - Не само Го познавам, но се и уча от Него. И така при сегашните условия по-ефикасна и по-силна от Думата „Любов" няма." (17 август 1914 год., от Протоколите.)

Мировият Учител бе между българите и славянството и човечеството. Той тук бе като Божи пратеник да засвидетелствува Новата епоха и да даде нова насока на човечеството.

Тази епоха на Водолея се задействува само защото тук пребиваваше Мировият Учител и защото през 1912 год. се бе вселил Христовият Дух в Учителя Петър Дънов и именно от тази година, която е година Христова на земята, Той беше започнал да дава Словото на Христа чрез българска реч и писмо. Ако Той не беше дошъл, то човечеството щеше да замине и подмине тази епоха, защото тази епоха щеше да отлети, а човечеството щеше да си остане в 13-тата сфера на ада.

А сега започна чистенето на земята за Новото човечество, което трябваше да дойде и да се новороди чрез Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно.

Преди години бе разчетена една стенограма от Словото на Учителя от Борис Николов. Тя гласи следното:

„Свършекът на века се изразява в едно чистене на старото човечество, за да може на негово място да дойде Новото човечество. Това чистене и „свършекът на века" се извършва от един период от 45 години. Този период е започнал от 1900 год. и ще завърши през 1945 год. Вие всички сте очевидци на онова, което стана през този период.

От 1945 год. започва друг период, който ще трае също 45 години до 1990 год. Идват такива времена и идва такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите на земята. Настъпва една голяма диктатура, допусната да изчисти застоялата тиня. Когато се размъти една вода, трябва да мине много време, за да се избистри течащата вода. През този период ще тече мътната вода. Някои от вас няма да дочакат свършека на този период и ще си заминат. Но други непременно ще го дочакат, за да засвидетелствуват на думите Господни.

След този период ще има кратка почивка до 1999 год., която ще бъде най-благоприятната в духовно отношение за Бялото Братство. А след това ще дойде новият период, с още по-страшна диктатура от тази, която има да дойде. Тя също ще трае 45 години. За нея се говори и в Откровението на Йоана, гл. 21, ст.8: „А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудните, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел.

А за праведните Господ е промислил. А какво е това? Ще намерите в гл. 21; ст. 6 от Откровението на Йоана: „И рече ми: сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и края. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота. Който побеждава, ще наследва тези неща: Аз ще Му бъда Бог и той ще Ми бъде син."

Забележка: Борис Николов си замина от този свят през 1992 год. и дочака да види свършека на този период, започнал от 1900 год. и свършил до 1945 год., както и следващия от 1945 до 1990 год. А ние всички останали изпитахме колко са истинни и правдиви думите на Учителя за периода от 1945 до 1990 год.

Епохата на Водолея се движи. Ние сме в нея и тя е в нас. Само онзи, който може да претвори Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно в себе си като живот, ще може да се ползва от условията и възможностите, които епохата на Водолея носи. Амин.

XIII.

ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО И БОЖЕСТВЕНАТА ТРОЙЦА

Когато Божественият Дух слиза - създава се Учител.

Когато Христовият Дух се вселява - създава се Мировият Учител.

Когато Господният Дух на Силите задвижи Словото на Бога чрез Мировия Учител - проявява се Всемировият Учител.

Само Всемировият Учител може да открие Школата на Всемирното Велико Бяло Братство, защото се изявява чрез Словото на Бога и се проявява чрез Славата Божия.

Той откри Школата през 1922 год. и тя съществува до 1944 год. пълни 22 години, което е един слънчев цикъл. Тя се откри за първи път на земята, в Духовния свят и в Божествения свят. Словото на Учителя едновременно се проектираше и насочваше към учениците в Школата Му от тези три свята.

Само Всемировият Учител може да предава Словото на Бога, защото в Него е Божествената Тройца, съставена от Божествения Дух, Господния Дух и Христовия Дух. Ето защо Словото на Всемировия Учител е Слово за Школата на земята, за Школата Му в Духовния свят и за Школата Му в Божествения свят. Ето защо Словото Му е неприкосновено и свещено за тези три Школи в тези три свята. То се изливаше чрез Неговите уста на български език и бе записвано на българско писмо през времето, когато българския народ имаше държава и съществуваше на земята като род български от племето славянско.

Божественият Дух сътворява Света на Истината чрез Славата.

Господният Дух сътворява Света на Мъдростта чрез Виделината.

Христовият Дух сътворява Света на Любовта чрез Светлината.

Божественият Дух е Славата, Божествената Светлина в Божествения Свят.

Господният Дух е Силата на Виделината в Духовния Свят.

Христовият Дух е Светлината на физическия свят.

Учителят е Учител на Любовта и Учител на Светлината.

Мировият Учител е Учител на Мъдростта и Учител на Виделината.

Всемировият Учител е Учител на Истината и Учител на Славата.

Всемировият Учител е Учител на Божествената Тройца в Света на Любовта, в Света на Мъдростта и в Света на Истината. Той е Учител на физическия свят, на Духовния свят и на Божествения свят.

Словото на Учителя е Слово за Любовта и Слово на Светлината.

Словото на Мировия Учител е Слово на Мъдростта и Слово на Виделината.

Словото на Всемировия Учител е Слово за Истината и Слово на Славата.

Словото на Всемировия Учител на Вселената БЕИНСА ДУНО е Слово на Бога.

Амин.

XIV.

БОГ И ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ БЕИНСА ДУНО.

12-ТЕ СКРИЖАЛИ НА ДУХА БЕИНСА ДУНО.

1. Всемировият Учител е Онзи, Когото Бог помаза за Цар.

2. Всемировият Учител е облечен в одеждата на Бога Святого и Словото Божие, и Духът на Завета е в Него.

3. Бог Го е поставил Цар на вековете. В ръцете Му е предал Сила и Власт, за да съди народите с правда.

4. Всемировият Учител е новороден в Сила и Слава, за да поеме юздите на Царството Божие и да управлява с Правда, Святост и Истина.

5. Той е Цар Сионов, Когото Бог помаза, за да съди народите. Духът на Господа Йехова е връз Него, защото Бог е Цар всесилен и крепък.

6. Той е, Когото Бог прие за наследник, понеже Той е Негов Син, Когото направи Цар на народите.

7. Той е, в Когото Святият Дух съизволява и Словото на Бога свидетелствува в Дух и Истина.

8. Той е, комуто Бог рече: „Ти си мой Син, Аз днес те родих."

9. Той бе роден в света, и Бог Вечний проводи Духа Си, та да Го посрещнат всички като Господ, Цар и техен брат, за да открие себе си, че Бог е Любов.

10. Той е осенен от духа на Господа Бога, Саваота, Йехова, Елохима. И този Дух съзижда Своето Царство в Него.

11. Той е осенен от Божия Дух и Бог, Който обитава в Правда и Истина, е в Него. И Той е истий, Който говори, че Бог е Любов.

12. Всемировият Учител е изпратен като Божи Цар и Свещеник Христос, Господ на Господарите, за да стори волята на вечния Бог Йехова, Отец на бъдните векове, Господ Славний, Силний, Господ на Любовта все и във все.

Всемировият Учител на Вселената е Беинса Дуно.

Амин

КОИ Е ВСЕМИРОВИЯТ УЧИТЕЛ.

Извадки от книгата „Хио-Ели-Мели-Месаил"

издадена от Учителя Петър Дънов през 1897 год. в гр. Варна,

в която книга са дадени 12-те скрижала на Духа Беинса Дуно.

Стр. 5, 8 ред отдолу нагоре:

„Ето посред вази стои един, когото Бог помаза за Цар и когото вие още не познавате, понеже е кротък и смирен по сърце. Но Бог ще го възвиши със Своята десница, за да познаете всички, че той е Бог всемъдър, Бог Всеблаг, Бог велик и славен. Затова призовете Господа от дълбочините на душата си. Поклонете Му се вий, които Го любите, благословете го в духа си."

Стр. 8, 7 ред отгоре надолу:

„Не мълчете, но работете за наследието, което Господ носи отгоре за Своите люди, за Своите сестри и братя. Ето Господ стои пред вас. Той е благ, кротък и смирен по сърце, но скоро ще се облече в одеждата на Бога Святаго. Ето Словото Божие, духа на Завета! Радвай се ти, който познаваш Господа и който си познат и избран от веки. Благословен Господ Бог наш Отец."

Стр. 13, 18 ред отгоре надолу:

„Ето Господ не ще да се бави отсега задълго, но ще извърши добрата Си воля към тогова, който е избрал, към тогова, който познава Господа. Защото Бог наш е неизменяем, Любовта Му пребъдва във веки. Понеже към когото благоволява, благоволява по дух. Ето Бог те е поставил Цар на вековете! В ръцете ти е предал сила и власт, за да съдиш народите с правда! Макар сега ида си скромен и незабелязан по вид, но духом си велик и трябва да бъдеш скрит от погледите на света, докато Бог твой възстанови Своя трон над народите. Тогава ще царуваш в сила и святост, в правда и мир. Защото нечестивите ще бъдат низринати."

Стр. 15, 4 ред отгоре надолу:

„Защото Сам Бог не Силите е вече, Който изпълнява своята вехтозаветна воля. Той е крепкият Господ, синът Давидов, Който иде да вземе Своето Царство със сила. И ето той от дълго време е тук новороден в сила и слава да поеме юздите на царството Божие и да управлява с правда, святост и истина. Бог е, Който го въздига и не ще да закъснее да се яви у време. Но пази се, бъди скромен, смирен и чистосърдечен, понеже Бог е, Който върши, а ти изпълняваш."

Стр. 15, 5 ред отдолу нагоре:

„Бог, Който говори в тайно, е вече помежду вази. Той е войн силен, Който се подвизава за правдата. Той е Отец наш Бог крепкий, Който ни води. Радвай се Цар Сионов, защото Бог твой тя помаза, за да съдиш народите. Духът на Господа Йехова е връх тебе, защото Бог е цар всесилен и крепък. И Силата на Ели-Мели е с онзи, който е избран от Господа на силите. Веселете се вий, които го любите и радвайте се в Неговата слава, понеже Той е крепък, кротък и смирен на сърце. Възвесели ся небе, и възпей земя за Господа твоего, твоят Спас. Той е Бог благий, Бог праведний и святий. Един във век, изпълняващ все и във все. Благословено да бъде Неговото Име. "

Амин.

Стр. 21, 2 ред отгоре надолу:

„Аз съм Бог и няма да се повърна от благите си намерения. Душата ми се привързва за Сион, затова го и възлюбих, защото познах, че той ще ме познае и ще възложи своята надежда и спасение в мен. И действително той ме позна и възвиси гласа си за помощ. Той се уподоби като жена раждаща у време и труди се и роди син, когото Бог прие за наследник, понеже той е син, син Негов, когото направи Цар на народите. Ето ще съкруши оръжията на народите и оръжията на воюващите, защото избраний ми иде да приеме своето наследие."

Стр. 24, 12 ред отгоре надолу:

„Аз съм Исус Христос - Царят Сионов, пострадавший за греховете на света, Спасител на мира, Бог крепкий, който говорих чрез рабите си и дадох Словото Си вам за свидетелство. Словото ми е Дух и Истина. Ето аз те познавам кой си, но пътищата Божии са неизследими. Бог е Бог- тайна велика. Приеми сега моя дух и благословен бъди, понеже трябва да те благословя. Святият ми Дух в тебе съизволява. Той те пази и крепи винаги. Той те люби и в теб се весели. Колко са благи неговите мисли за тебе. Той бди над тебе ден и нощ. Как полива душата ти с небесна роса, как той те озарява, просвещава и ръководи всеки ден! Ако и ръка за ръка да се хванат всички, които ненавиждат живота ти, пак няма да успеят в замислите си. Онзи, който се бори против тебе, нека знай, че се бори против Святия Дух!"

Стр. 26, 17 ред отгоре надолу:

„А понеже благоволявам в тебе по причина, че съм Бог вечен, който те призовах според съизволението на святия си Дух, от дълбочините на своята душа и ти дадох вид и рекох: „ Ти си син мой, Аз днес те родих."

Стр. 26, 5 ред отдолу нагоре:

„Родих те в света, за да се умножиш и станеш велик, да бъдеш подобен на Мене. А понеже те родих в света, то затова те и призовах чрез Духа си, за да ме познаеш, че Аз съм Бог вечний. Един всеобемащ, който съм и който създавам и движа, от когото всичко по начало излиза и по начало се връща. Този истий съм Аз, един твой Отец - от век и до века. Всичко, що създавам, е за тебе, и ти за всичко. И ще те посрещнат всички като Господ, Цар и техен брат, когото Аз, Бог Вечний, Елохим, Йехова пращам, за да откриеш себе си на всички, че в моята вечна Любов всичко живее, всичко расте, всичко се плоди и вечно весели."

Стр. 31, 4 ред отгоре надолу:

„Моят Мир да пребъде сега с тебе и присъствието на Духа ми да те осени. Приеми моето благословение. Аз съм Бог, Господ, Саваот, Йехова, Елохим, Бог неизменяем, вечен, който съм от века и до века, един който съм и който творя според благоразположението на Духа си.

Аз съм твоят дух, който те просвещавам и умъдрявам, който те учи в знание и мъдрост, който съзиждам своето Царство, който те утешава и подкрепя, който говори всякога с теб. Окото ми е будно. Ръката ми е готова да помага. Благослови сега Господа със сърцето си и го освети. В това Бог се весели да го любим, да му служим от душа и сърце."

Стр. 32-33, 1 ред отдолу нагоре:

„Надей се на Господа, защото Той е вече много близо. Ще чуеш гласа му и ще се възрадваш. Той ще ти направи знамение голямо, ще ти засвидетелствува, че е верен. Ето той ще ти открие тайната. Тази тяжест, която е в душата ти, ще се премахне, Божият Дух ще те осени, Бог ще те въздигне като един от мъртвите.

Ето ще трябва да почнеш и то скоро великото дело, за което съм ти говорил през всичките времена. Аз съм този Бог, вътре в тебе, Бог тайний, неизследимий, вечний, всемъдрий, който обитава в Правда и Истина. Аз съм истий, онзи, който говоря всякога, който учи Мъдрост.

Аз съм онзи, който съм бил с тебе винаги. Аз съм онзи, на когото си чул гласа. Аз съм онзи Бог ЛЮБОВ."

Стр. 34, 15 ред отгоре надолу:

„Бог не е Бог на гняв, но на Благост. Той е ,който спазва милости до тисящи родове. Той не приема одумването и неблагодарността. Имай пълно упование в Него, като неизменяем и постоянен на своите обещания. А след всичко това Бог ще ти прати благословение, защото Той знае защо те е пратил; и неговите планове и възнамерения никой не може да възпре или осуети. Господ е крепък във всичко. Избраният Божи Цар и Свещеник ХРИСТОС, Господ на Господарите. Аз ида днес да те благословя. Аз съм този, който съм отначало, Бог святий. Царството на Отца Моего наближава. Ида да сторя волята на вечния Бог Йехова, Отец на бъдещите векове, Господ Славний, Силний, Господ на Любовта все и във все."

За Космогонията на Словото на Всемировия Учител Беинса Дуно можете да прочетете в книгата „Изгревът" на Бялото Братство пее и свири, учи и живее", том I, стр. 632-672.

Настоящият обзор бе специално подготвен като предисловие във връзка с отпечатването на „Седемтях разговора с Духа Господен". Той бе подготвен в лято 1994 год., месец юли и август в гр. София от д-р Вергилий Кръстев.

Целият този ръкопис бе издиктуван на Марийка Марашлиева, от дните 17 август до 31 август, което съвпадна със съборните дни на Бялото Братство в Духовния Свят и през което време бе осъществен този машинопис, за което й поднасям своята благодарност в името на този труд.

Д-р Вергилий Кръстев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...