Jump to content

Recommended Posts

ХРАНИ

 

Единственото същество, на което еволюцията не е спряна, това е човекът. Всички други живи същества са спрени в своята еволюция, в своя растеж.

 

Всеки човек, който се спре в своята еволюция, остава в една незавършена форма и се върти като в един омагьосан кръг. За да не се въртите повече в този кръг, непременно трябва да промените начина на хранене, дори цяло едно общество ще трябва да направи опит да проучи с каква храна точно да се храни, за да прогресира.

 

Писанието казва: ще дойде ден, когато страданието ще си замине от света, сълзите ще изчезнат, ще остане нещо положително на мястото на страданията. Но докато дойде този ден, ние трябва да се подготвим за новата епоха.

 

Какви ще бъдат разбиранията на новото човечество? Днес казваме: който има пари - да ги държи в своята кесия. Според новото учение всеки човек сам ще си оре нивата, сам ще я сее - и което ти сам ще сееш - от него ще ядеш. Не само това. Питате: „Дали ще взимаме тогава от чуждия хляб?"

 

Не, сам ще насееш нивата си, сам ще я ожьнеш, сам ще я овьршееш - и каквото изкараш, ако ти остане нещо, може да го дадеш. То ще бъде като един подарък от това, което ти си изработил. Сега ядем чужд хляб. Земеделецът казва: „Не може да я бъде тази работа, аз по 12 часа ора земята и да давам хляба почти даром на ония търтеи!" И ти, като ядеш този хляб, се ограничаваш. После ще го мелят други, брашно от боб, от това, от онова ще турят и ще го продават за хляб. Питам: при такова ядене какво може да очаквате? Само недоволство! Който го мели - недоволен е; който го пече

 

- недоволен е; и онзи, който го продава - пак е недоволен. Хлябът, който ядем ние, от единия до другия край е опетнен. Казвам: има някои претенции, които са престъпни. В бъдеще хлебарите трябва да бъдат светии - нищо повече. Човекът, който меси хляба на Земята, трябва да бъде светия, да е живял двадесет години в пустинята, да е чист в мислите си - като меси и работи този хляб, да каже: „Господи, здраве да дадеш на този, който го яде". А днес хлебарите като го месят, гледат да изкарат от тебе колкото се може повече. Някой път, като ми донесат гевреци, аз дам на моята котка като на специалист и проверявам. Ако тя яде - и аз го ям; ако тя не го яде

 

- и аз не го ям. Чудно нещо: много пъги й давам - гладна е, а не яде.

 

Мнозина се питат какъв е смисълът на живота. Някои казват, че смисълът на живота се крие в яденето. Ако това е така, научил ли е човек какво съдържание и какъв смисъл има всяка храна? Някой изяде една ябълка, без да си отговори какви елементи съдържа тя, отде е дошла, под влиянието на коя планета се намира и т.н. Това трябва да се изучава всяка година, понеже миналогодишните ябълки не приличат на тазгодишните нито по състав, нито по влияние на планетите. Това днес не ви интересува, защото не можете да го използвате. Днес съзнанието ви се приготвя, за да можете в бъдеще да се ползвате от храната, която употребявате. Всеки плод крие в себе си лечебна сила, която трябва да се използва. Това, което считаме добро за възрастния, не е добро за новороденото дете. Например твърдата храна за новороденото дете е зло, а за възрастния - добро. Млякото е добро за малкото дете, а зло за възрастния. Ако възрастният се храни дълго време с мляко, ще осакати храносмилателната си система.

 

Храната на човека определя степента на неговото съзнание. Каквато храна употребява, такова е неговото съзнание и неговия морал.

 

Съвременните хора страдат от храна, която е престояла по шишета и консервени кутии. Консервираната и остаряла храна е бич за човечеството. Стари храни и брашна, стар фасул и прочее. Старите идеи, старите желания и чувства произвеждат същите резултати.

 

Сегашното консервиране на храните представлява отлагане на утайки, които причиняват различни болести.

 

Здравословна храна е онази, от която човек дълго време изпитва радост и разположение. Ако след ядене изпитва тяжест и неразположение, това показва, че храната не е хигиенична. Същото се отнася и до жилището. Само онова жилище е хигиенично, в което човек през целия ден изпитва радост.

 

Ако човек не може да си подбере нужната храна, образува се натрупване, а красотата е мускулна тъкан, в която мускулите са хубаво съчетани, с голяма пластичност, с израз, с лице, по което може да се чете.

 

Красиво лице е това, по което Бог пише, а грозно - по което човек пише и задрасква.

 

Медът е потребен на едни хора, за други - не. Едни хора обичат круши, други - череши. Всеки има свой определен вкус за храните и нещата и приема такава храна, каквато организмът желае. Всеки човек води такъв живот, за какъвто органически и духовно е нагоден.

 

Трептенията на една храна трябва да са нагласени, да са в хармония с трептенията на моя организъм, че като ям, да стане едно пълно удовлетворяване, да има радост и здраве и през целия си живот да обичам тази храна. Между храната и мен да има обич.

 

В човека е книгата за храните, с които трябва да се храни. Всякога яж това, което най-много обичаш.

 

Каква полза ще имаш от едно растение, което е торено с човешки извержения?

 

Ако приемам чиста храна, ако приемам чист въздух, чисти желания и чисти мисли в себе си - веднага ще имам добър външен резултат. Така че трябва да бъдем много внимателни. Да кажем, ще купувате хляб. Даже ти, който си много вярващ, спри се пред една фурна и се попитай: „Да взема ли един хляб оттук, или не?" Ако ти каже нещо: „Не вземай" - не вземай! Спри се пред друга фурна и кажи: „Да взема един хляб или не?" Ще кажеш: „Нямам време". Като дойдеш до десетата фурна, нещо ти каже: „Вземи от този фурнаджия". Вземи хляба, тури го в торбата и тръгни за вкъщи. В света има една особена хигиена.

 

Сега хората се учат да постят. Не е въпрос да пости човек, а трябва да се научи правилно да яде. Аз бих превел думите Христови: „За постенето трябва правилно да ядем.." Постене значи да се откажеш от онази храна, която носи отрова в себе си и да намериш храната, която носи живот.

 

Понеже праната е различно складирана в разните видове храни, едни от тях се отразяват благоприятно, а други неблагоприятно върху човешкия организъм. Оттам идва разположението или неразположението на човека. Храните са светлина, складирана в различните органи по различен начин. За да е здрав човек, трябва да употребява такива храни, които да съответстват на неговия организъм. Всеки трябва да намери храната, която ще му действа най-добре. Овцата сама избира храната, която трябва да яде. Човек прелиства хиляди томове, за да намери указание каква храна му е подходяща. Природата е вложила в човека вътрешен инстинкт за разпознаване, коя храна ще е най-добра за него.

 

Нетърпелив ли си - ще поемаш храна, която съдържа метали - в малко количество, разбира се. Ще вземеш малко храна, която съдържа киселини, ще ядеш и храни, които образуват основи, за да се образува едно съединение - сол, да станеш по-търпелив, ще правиш ред опити, докато стигнеш до тези храни, които ще са най-добри за тебе.

 

Ученият знае кои храни са полезни за него. Някой яде само сладкиши и сладки работи, но това е крайност. Друг пък не яде сладко - това също е крайност. Сладките храни правят човека мек, основа има повече. Киселите храни правят човека активен, но трябва да се образува между сладките и киселите сол, равновесие да има. Лютивите храни правят човека буен, решителен, смел, енергичен, гневлив. Важно е да мине храната в твоята мисъл и чувство. Ако ти след като ядеш не усещаш, че енергиите на влязлата храна не са изменили твоята мисъл, не са изменили твоите чувства, ти още нямаш основа.

 

Иска ли някой да бъде хладнокръвен, да яде риба.

 

Ако искаш да затлъстееш, яж повече масло, да развиеш мускулите - яж месо, да имаш ясен поглед - яж повече тестени работи, да имаш хубав тен - яж грах.

 

Първата храна на човека е плодната. Останалите храни - месо, риба, това са резултат на човешки тълкувания и човешкия морал.

 

Едни хигиенисти препоръчват вегетарианската храна, други - месната, но понякога вегетарианската храна от известни масла се разваля толкова много, че е в състояние да разстрои дори повече от месната. За да се избягнат тия разстройства, човек трябва да се добере до онази храна, която природата е определила специално за него. Относно избора на храната природата е вложила в човека вътрешен инстинкт за разпознаване. И ако човек се върне към своето първично състояние на чистота, ще дойде до това да различава коя храна е добра и определена за него.

 

Ако сте месоядни, яжте предните части на едно животно, а не задните. В задните части са поставени членовете на нечистотата.

 

Първата причина за аномалиите в живота се дължи на онази неестествена храна, която туряте в стомаха си. Бог е направил човека да се храни с плодове, а вие ядете месо. Месната храна е внесла такива отрови във вашия организъм, че той днес представлява сбор от нечистотии. Ако бяхте имали обоняние непокварено, вие бихте бягали далеч един от друг-такъв смрад се носи от ония, които ядат месо. Ако някой боледува, то първото условие, за да се промени, е да промени храната си. Плодната храна, както и месната, съдържат в себе си различни елементи, които предизвикват две различни състояния, които в далечното бъдеще на нашия живот ще произведат два различни резултата.

 

Месната храна е нечиста и с тази нечиста храна човек морално и интелектуално не може да се повдигне. Някой ще каже: „Виж вълка и лисицата колко са умни". А слонът? Нито тигърът, нито лисицата, нито вълкът могат да се сравнят с интелигентността на слона. Всички вълци да се съберат на едно място, не могат да имат ума на един слон. А слонът се храни с растителна храна, с ориз - най-хубавата храна. Според мене човек трябва да се храни с най-чиста храна. В месото има нечистотии, които остават в него. Ти, като ядеш бульон, той на какво ти прилича? Ти, като ядеш тази месна храна, децата ти ще бъдат ли умни? Не. Съвременната неврастения се дължи на днешната месна храна.

 

Някои религиозни месоядци привеждат един много силен, според тях, аргумент: „Как да не ядем месо, когато Христос казва: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, вие нямате живот в себе си". Че ние затова ядем кокошки - да добием плътта и кръвта!" Голям аргумент, нали? Вегетарианецът пък се аргументира с думите на Христос: „Аз съм лозата, вие сте пръчките". Значи, Христос там се хранел не с месо, но със съвсем други, растителни сокове. Мъчно е, казват, да ядете плътта му. Ние се храним по съвсем друг начин. Това са две коренно различни състояния. Явява се обаче един истински тълкувател и казва: „Плътта на Христа - това е доброто в света. Кръвта на Христа - това е истината в света". Следователно, който не яде доброто, не пие истината, там работата друг характер взема.

 

Има здравословни и нездравословни храни. В какво седи здравословността? Например, ако ядеш свинско месо, ще страдаш. В какво седи страданието? То не е здравословно. Клетките на свинското месо са крайни индивидуалисти, много обичат живота, мързеливи са, не работят. Свинята с много малко усилия иска да постигне много. Тя като някой прошенопи-сец или като адвокат напише 10-12 реда, казва: дай 500-600 лева. Един работник на ден за десет часа едва изкарва 30-40-50 лева. Адвокатът като напише няколко реда, иска 500 лева. Свинята има този характер. Като порови тук-там, иска много. Затова, когато човек яде свинско месо, много трудно е да накара тия клетки да работят. За да накараш една свинска клетка да работи, трябва да й туриш трима души слуги да я пазят, да не избяга. Следователно, разходът за пазенето ще струва повече, отколкото работата, която ще ти свърши. Ти ще имаш един голям дефицит вместо полза. Затова лекарите казват: нездравословна храна.

 

Има растения, които са в хармония с човека. Като влязат клетките в човека, работят. Оная храна е здравословна, на която клетките са хармонични с твоя живот. Свинските клетки не хармонизират. При първия удобен случай заминават. Тогава започват болезнените състояния.

 

Ще дойде ден, когато хората няма да ядат месо. Ще дойде ден, когато хората няма да се хранят и с растителна храна. Тогава те ще се хранят като ангелите, с чистия нектар на природата.

 

Като се храни с месо, човек възприема качествата на животното, което е ял.

 

За да разберем коя храна е по-здравословна, нека направим следния опит: ще подложим един човек на режим - три месеца ще го храним само със свинско месо и по три пъти на ден ще пие по половин литър вино. Друг ще подложим на плодов режим. В продължение на 2 месеца той ще се храни изключително с плодове и ще пие чиста гореща вода. През време на опита ще наблюдаваме и двамата, да видим какви ще бъдат отношенията им към техните близки и окръжаващи.

 

Колкото по-чиста и по-здравословна храна употребява човек, толкова по-велико бъдеще си приготвя той. За да се очисти храната от отровите, които идат от земята, от една страна, и от самите животни - от друга страна, тя трябва да се пречисти. Никакъв химически начин или физически не е в състояние да пречисти храната от психическите отрови, освен мислите и чувствата на човека. Най-много психически отрови се съдържат в месната храна. Страхът и отвращението, което животните изпитват, когато ги колят, внасят в организма им тия отрови. Като употребяват месото, хората ги възприемат и се разстройват. Тази е една от причините за заболяването на хората от неврастения. Ще дойде ден, когато и растенията, в стремежа си да запазят живота си, ще започнат да отделят от себе си отрови, с които ще пакостят на хората. И днес има растения, които отделят вещества вредни за човешкия организъм: хининовото дърво, враниното око и т.н.

 

Месната храна съдържа най-силната отрова за човешкия организъм. Тя символизира „дървото за познаване на доброто и злото".

 

Ако се храни изключително с месо, човек огрубява. Месото може да се замести с боб. За да бъде лесно смилаем, изхвърлете люспите му. Добре е поне един път в седмицата да се яде боб.

 

Насилието, което се упражнява над животните, определени за клане, ги смущава, внася различни отрови, страх в техния организъм, които минават и в човешкия организъм. Един ден химиците ще изследват тези отрови и ще се убедят в истинността на тия твърдения. Много култури и цивилизации са изчезнали благодарение на отровите, които се съдържат в месната храна - атлантската раса например. Съвременната култура е осъдена да загине по същата причина. Не само зъбите ще са развалени и косите ще опадат от много ядене на месо. Една от причините за болестите на съвременното човечество са именно тези страшни отрови.

 

В бъдеще когато хората и животните се нагодят повече към хляба и растителната храна, месоядните животни ще намалеят.

 

Под „вегетарианска храна" аз не разбирам непременно чисто растителна храна или плсщоядна, но онази, чиито трептения напълно съответстват с трептенията на нашите мускули, т.е. на органическата материя. Значи, между клетките на храната и клетките на нашия организъм трябва да има пълно съответствие, или пълно изтичане на енергиите към Слънцето. Тази храна е именно вегетарианска. Има такива обаче, на които трептенията на клетките отиват към центъра на Земята. Такива храни носят отрова в себе си - могат да бъдат растителни и нерас гителни. Най-големи отрови съдържа месото. Животните, които колим за храна, имат силно желание за живот, вследствие на което всичката им енергия е средоточена към центъра на Земята. Тази отрова разклаща нервите ни, която възприемаме от месото.

 

Най-силните храни са сладките, но трябва да знаете как да преработите тази сладчина. Ако организмът не може да я обработи, идва диабет. След сладките храни идват киселите, те са причина за буйния и сприхав характер, те разяждат материята. Който употребява водни храни, лесно затлъстява. За да дойде в нормално състояние, човек трябва първо да яде кисели храни, после сладки и най-после в малко количество - водни.

 

Сладките храни смекчават характера. Ябълките, крушите, черешите и другите плодове ще внесат в характера ви такива елементи, каквито съдържат. Например ако ядете картофи, ще бъдете доволен, особено ако ги ядете при неблагоприятни условия. Ябълката прави човека мек, снизходителен към хората, лицето придобива свежест. Ако искате да бъдете сладък - яжте грозде. Плодовете изразяват словото Божие или словото е създало плодовете. Когато ядете даден плод, трябва да знаете какво е вложил Бог в него. Бог е внесъл словото Си в тях.

 

Не бива да се адат само сладки храни. Горчивите работи лекуват болестите. Горчивите работи и горчивините предпазват човека от много злини.

 

Ако човек се храни изключително със сладкия сок, който пчелите ядат, няма да се чувства добре. Някои мислят, че като се хранят само със сладка храна, ще бъдат по-добри, по-духовни. Как са образува отровата на пчелата, щом тя се храни само със сладък сок?

 

Сладката храна придава мекота на характера, киселата придава активност, енергия. Киселата храна усилва волята на човека.

 

Житото, плодовете, зеленчуците правят голяма жертва за човека. Затова, колкото по-съзнателно се отнася той към тази жертва, толкова по-голяма полза извлича.

 

Бог изпрати разумни същества да ви направят разнообразни плодове, които станаха жертва за вас. Вие не знаете кой е скрит в една ябълка. Не знаете кой е скрит в една череша. Вие се храните с децата на ангелите.

 

Умът си ще храниш със сгъстена светлина. Плодовете са сгъстена светлина. Крушите, ябълките, сливите, картофите, морковите, това са степени на сгъстена светлина. Не може само с картофи да се храниш, нито само с ябълки. И най-хубавата храна е вредна, щом само с нея се храниш.

 

Като ядете от всички плодове, вие се запознавате с Бога. Чрез крушите, чрез ябълките, гроздето, хляба вие ще опитате Божията благост. Ако ядете както трябва, ако влезете в света на тази храна и разбирате езика й, ще бъдете здрави.

 

Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши; ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки; ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши, които едновременно стават регулатор на стомаха. Дините, дренките, тиквите също регулират стомаха. Плодовете изобщо развиват благородни чувства. Само че не трябва да се преяжда, да се претоварва стомахът.

 

В някои плодове преобладават известни цветове повече, в други - по-малко. Например вземете черешата-в нея преобладава повече червеният цвят. И следователно, ако някой е малокръвен и ако разбира закона, при зденето на черешите, ако той има туй разположение, ако яде по новия начин, яде чрез разбиране, а не механически, непременно той ще възприеме всичко онова, което е необходимо за неговия организъм.

 

Ябълката се е създала в астралния свят, а крушата и лимонът - в умствения. Като погледнете формата и цвета на домата, ще установите, че той е останал назад в развитието си. По-далеч от живота на стомаха той не е отишъл. Материалистите са подобни на доматите.

 

Който иска да внесе светли мисли в ума си, той трябва да яде плодове, които са зрели на север; който иска да внесе благородство в сърцето си, той трябва да яде плодове, зрели на юг; който иска да внесе благородство в характера си, той трябва да яде плодове, зрели на изток; който иска да придобие разбиране за живота, той трябва да яде плодове, зрели на запад.

 

Изобщо, продълговатите плодове представят интелигентност, а вал-честите, кръглите - живот и чувства. Плодовете не са нищо друго, освен съвкупност от енергии, които функционират в гия форми.

 

Онзи, който иска да реформира, да организира своето тяло, най-първо трябва да се храни с жито, ориз, царевица, плодове. Ечемикът не е за препоръчване, понеже от него се затлъстява. Ръжта е хубава за ядене.

 

В черешата се крият дълбоки чувства и законът за свободата. Ако имате запичане - яжте череши, те освобождават стомаха. Ако дробовете ви са слаби и умът ви не работи, яжте грозде, то лекува дробовете. Ако сте безхарактерни и отпуснати, като ядете дренки, ще придобиете устойчивост и издръжливост в характера. Те доставят желязо в кръвта.

 

Който иска да бъде весел, жизнерадостен, нека яде череши, които зреят рано в началото на май. Който иска да бъде философ, мъдър, да яде грозде - късен плод. Когато има големи мъчнотии, да яде ряпа, тя помага против много болести, взима се като символ за преодоляване. Когато работите ви не вървят, яжте ряпа.

 

В люспицата на гроздето се намират много витамини, които могат да се използват само при много дъвкане. Добре е семките на гроздето да не се гълтат. Човек трябва да гледа на храненето като на свещен акг. За сутринна-та закуска трябва да употребява половин час, за обяд около 40-50 минути и за вечеря пак 50 минути. Правилното хранене е музикален процес.

 

Черешата е под влиянието на Венера. Ябълката също. Растенията и плодовете съдържат такъв род енергия в зависимост от планетите, с които са свързани. Планетите пък са свързани със звездите от зодиака. Искате ли да въздействате по някакъв начин върху характера си, трябва да употребите такава храна, която ви дава съответните енергии. В бъдеще човек ще употребява храна според планетите, които действат в този ден. В понеделник ще ядете храна, която е под влиянието на месечината; във вторник - която е под влиянието на Марс, и т.н.

 

За подобряване на кръвообращението яжте череши.

 

Черешите внасят радост и веселие в душата на човека. Различните плодове оказват различни въздействия върху хората, но не трябва да се употребява един и същ плод постоянно, а само когато човек иска съзнателно да се ползва от неговото добро въздействие.

 

Пъпешът узрее ли, отдалеч може да мирише, да подканя да го отрежат. В това отношение той седи по-високо от динята, която е горделива, и да узрее, не съобщава, ако никой не я открие, остава на корена си.

 

Динята е смела, може да направи плода си голям, но затова лежи на земята. Не виси като другите плодове на клоните.

 

Лимонът се развивал в такава епоха, когато киселините са имали надмощие. Той образувал достатъчно киселина в себе си, след което е спрял развитието си - той представя в този смисъл незавършен процес в развитието си и е стигнал до умствения свят. Който е апатичен, всяка сутрин трябва да употребява по едно парче лимон, да се свърже със силите, които действат в него. Киселините в лимона придават активност на човека.

 

Дървеното масло (зехтинът) съдържа доста слънчева енергия, кондензирана материя в себе си.

 

Пет-шест ореха на ден - това ви стига за мазнина. Лешници, бадеми, орехи - ето ви мазнините. Оставете това рафинирано олио. По-добре орехи да сложите в яденето или слънчогледово семе. Като си смелите с една машинка малко орехи или 150 грама слънчогледово семе, това е достатъчно.

 

Мнозина се оплакват от слънчогледовото масло. То се приготвя и пречиства по различни начини, но и аз ще ви дам един начин за пречистването му. Налейте два литра вода в една тенджера, в тази вода сипете 1 литър слънчогледово масло, турете тенджерата да ври на огъня 5-10 минути. След това прибавете 50 грама оцет, поставете тенджерата настрана, докато непотребните вещества - киселини и соли, се утаят на дъното на тенджерата. Най-после внимателно отлейте маслото и го турете настрана. Така ще получите чисто безвредно масло. Освен в този вид вие можете да си служите със слънчогледови семена или с орехи. Ще счукате орехи или 100-тина грама слънчогледови семена и ще ги турите в яденето. Така използвано, маслото е безвредно.

 

Лещата е лекарство за очите, бобът е лекарство да бъбреците, грахът е за красота, за хубав тен и за нервите.

 

Много здравословно е да се ядат черници, особено са хубави за тези, които имат слаб стомах.

 

Картофите придават само едно качество на човека - правят го доволен, да се задоволява с малко. Ябълката придава следните качества на човешкия организъм: прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето придобива свежест. Ако искаш да бъдеш сладък, благ - яж грозде. Изобщо храната оказва влияние върху характера на човека.

 

Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд. Яде ли се вечер, тя се отразява зле върху стомаха. Изобщо вечер човек трябва да се храни преди залез слънце. Не е ли ял по това време, по-добре да не яде. Нека пие една чаша гореща вода или чай и да си легне с празен стомах. Така ще спи леко и приятно.

 

Лютите чушки помагат против треска, но за здрав човек те не се препоръчват. Също така не се препоръчват и много кисели и сладки храни.

 

Яжте повече коприва и спанак, за да почерните косата си.

 

Никога не кълцайте лука, когато го приготовлявате за ядене, никога не го режете на ситно. Разрежете го на две половини и така го сложете в яденето.

 

Който иска да бъде здрав, ще яде непържен лук. Само болният от гръдна болест може да яде пържен лук, като лекарство. Който иска да бъде здрав, да яде готвено от човек, който го обича.

 

Когато лукът се реже на ситно и пържи, губи от своята магнетична сила.

 

Никога не пържете лука, дори и варен не ви го препоръчвам, а суров.

 

По външна форма бобът прилича на бъбреците, следователно той се отнася към тази система, която чисти организма. Когато някой иска да се освободи от някоя нечистотия в себе си, трябва да яде боб, но ако го яде повече, отколкото трябва, не е добре. От често ядене на боб се образуват други болести. Опасна е твърдата обвивка на боба. Нея нито буболечиците я ядат, нито свинете.

 

Надали има друго растение, което съдържа толкова много хранителни вещества, колкото бобът. Когато се вари боб, първата люспа се напуква и всичко хранително, както и голяма част от енергията, която се съдържа в нея, излиза навън, а от боба остава онова, което надува стомаха, без да го ползва много. Трябва да знаете, че бобът, както и всички зърнени храни и плодове, представят колективни същества, съзнателни и живи, подчинени на една централна клетка, която представлява индивидуалната душа на всяко растение. Бобът, ябълката, крушата, черешата имат своя душа.

 

Старите българи са изхвърляли първата вода на боба като нездравословна, а с втората варят боба.

 

Искате ли да се ползвате от хранителността на боба, гответе го без подправки. Варете го с чиста вода, 1-2 глави лук, без дървено масло. Турите ли дървено масло, вие ще го развалите. Бобът съдържа специално масло, което не се съгласува с други масла, нито с чушки. Сейте боб на чисти места, изложени на слънце. Никога не яжте боб, стоял повече от една година в избите.

 

Ако ние знаехме как да употребяваме храната, нямаше да ни трябва абсолютно никаква друга храна освен житото. Като променяш своето състояние, ги ще привличаш всички ония елементи, които се съдържат в житото. Да допуснем, че искаш да извлечеш елементи за ума си. Какво ще направиш? Ще впрегнеш азотните вещества на работа, като мислиш постоянно за духовния свят, за Бога на Любовта. Само така ще извлечеш тия необходими за тебе елементи от житото, които Слънцето е вложило в него. Ако искаш да извлечеш енергия за чувствата си, за сърцето си, ще впрегнеш кислорода на работа.

 

Вие можете да ядете житото тъй, както природата ви го дава, а може и да го опечете на хляб. Като вземете една круша, вие може да я опечете и така да я ядете, а може да я ядете в естествения й вид. И житото, и крушата, както и всички плодове, са печени веднъж от Слънцето. В природата съществува един вътрешен процес, в който се проявява животът. Когато житното зърно расте и зрее, то придобива живот в себе си. Обаче когато житното зърно се пече, то не придобива живот.

 

От всички храни най-хубаво е житото и хлябът. Всички други храни идват да допълнят хляба.

 

Чистият пшеничен хляб има повече хранителни вещества, отколкото другите храни.

 

Хлябът и житото служат само като проводници, през които животът минава, а самият живот се поддържа от импулса на човека към ядене, т.е. от чувството му към хранене. Това чувство привлича известни сили от природата, които именно поддържат живота.

 

Страшно нещо е грехът! Той е най-сипната отрова, най-лошата миризма, която хората познават. За да се неутрализира силата на греха, хората ядат чесън. Чесънът е добро лечебно средство. Когато иска да дезинфекцира устата си или да подобри състоянието на стомаха и гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния предписвам чесън и ряпа, но не и на здравия. Ако стомахът е разстроен, свари ряпа и пий сока й. Щом оздравееш, не я употребявай повече. Ако стомахът ти е слаб, пий по една малка чашка вино, щом оздравееш, никакво вино не се позволява. Забранява се ферментиралото вино, а не сладкото.

 

Препеченият, сух хляб ни дава всички необходими елементи за здравето. Когато отидеш на лекар, той трябва да ти каже какво трябва да ядеш, а не какво не трябва. Аз бих препоръчал 4 дни глад на болния, после варено жито, житена вода, печен праз, печени ябълки или круши, варени череши с мапко хляб, малко ядене.

 

Киселото мляко и ягодите не бива да се ядат едновременно или едно след друго. Ако някой страда от туберкулоза или рак, да яде кисело мляко най-малко 3 години по 3 пъти на ден по 100 грама на всяко ядене, за да има микроскопическо подобрение. Като цяр киселото мляко е на място, но не и с ягоди.

 

Ако ядеш мед умерено, ще бъдеш здрав, ядеш ли повече, ще се разболееш.

 

Неврастенията у сегашните хора се дължи на чрезмерното употребление на месото. Единствената здравословна храна у сегашния човек е растителната. Тя смекчава грубото му естество. В бъдеще човек ще достигне до такова развитие, че ще може да извлича необходимите хранителни вещества направо от живата природа и тази храна ще бъде чиста, съвършена и напълно здравословна. В тази фаза на развитие няма да има животни на Земята.

 

Ако вземете предвид как се галванизират предметите, лесно ще си обясните как посредством известно допиране от пространството може да се достави храна, с която да се изхрани цял свят. Човек може да изяде само едно хлебче, за да си набави елементите, които са му необходими за живота. Но от това, което поглъща, едва ли и една стотна се асимилира. Христос знаеше законите за превръщането на енергиите и с пет хляба можа да нахрани толкова народ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...