Jump to content

ЛЮБОВ КЪМ БОГА, ЛЮБОВ КЪМ БЛИЖНИЯ, ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ


Recommended Posts

ЛЮБОВ КЪМ БОГА, ЛЮБОВ КЪМ БЛИЖНИЯ, ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ

Любов към БОГА и Любов към ближния са двата велики закона, които управляват света.

“Любов в трите свята”, стр. 455-456; 167

Ще възлюбиш първо БОГА с всичкия си ум, с всичкото си сърдце, с всичката си душа и с всичката си сила; после ще възлюбиш ближния си, като себе си, и най-после ще възлюбиш врага си. В изпълнението на този закон се крие разрешаването на всички социални въпроси.

“Ще ви научи”, стр. 162; 9

Първият закон, с който човек се запознал от най-ранни времена, който учил досега, е Любовта към себе си, т.е. да обичаш себе си... Вторият закон е т.нар. Любовта към ближния, който закон заставя всички същества да се сдружават в едно, да живеят в общества, да имат отношения едни към други. Третият и последният закон е Любовта към БОГА.

“Да угоди на народа”, стр. 3; 30

Да обичаме БОГА. Щом обичаш БОГА, ще обичаш и ближния.

“Две правила”, стр. 157; 119

Любов към БОГА и Любов към ближния, това са двата велики закона, които имат отношение към човешкия живот.

“Сам се опасваше”, стр. 262; 78

Ако можете да приложите тия два закона – Любов към БОГА и Любов към ближния, няма да има в света сила, която да може да ви се противи; няма да има мисъл, която да не ви се подчини и да не дойде да послужи за вашия идеал. Единият закон на Любовта стои отзад; ако го прилагаш, ще обичаш хората, но ако нямаш Божествения закон на мисълта, първият закон ще те въведе в много лоши работи. Само Божественият закон може да регулира и облагороди човешката любов, защото от голяма любов човек може да умори този, когото обича, да му изсмуче всички чувства, да му открадне сърдцето, да го умори.

“Новото основание”, стр. 50; 2

Първият закон е Любов към БОГА, вторият – Любов към ближния. Като любиш БОГА, ще проявиш Любовта си към всички твои мисли, чувства, желания и действия. Без тази Любов не можеш да обичаш ближния си. За да люби, старият трябва да се откаже от своите стари разбирания.

“Речи само реч”, стр. 154; 24

“Почитай баща си и майка си! Люби ближния си като себе си!” Това са два велики закона, първият от които е свързан със закона на вдишването и издишването, а вторият – със закона на храненето.

“Баща си и майка си”, стр. 128; 62

Който иска Любовта на ближния си, трябва да почита майка си и баща си. Това е закон, който действа в Битието. Вън от този закон, Любовта не се проявява.

“Спасението”, стр. 53-54; 4

Ако имате Любов към БОГА, вие ще имате Любов към ближния и към себе си, защото и двата закона се включват в първия. Нямате ли Любов към БОГА, не можете да имате Любов към ближния си. Ако не обичате БОГА, не можете да обичате нито ближния, нито себе си. Над всичко седи Любовта към БОГА. После идат Любовта към мнозинството и към частите. Човек трябва да работи със законите на Любовта, за да разбере вътрешния смисъл на живота.

“Четирите полета”, стр. 246; 92

Човек трябва да определи отношението си към Първата Причина, което е изказано в заповедта: “Да възлюбиш Господа, БОГА твоего!” Второ, той трябва да определи отношенията си към ближния, което е изказано в заповедта: “Да възлюбиш ближния като себе си!” Тези две заповеди са началото и краят на живота. От спазването и неспазването на тези два закона се явяват радостите и скърбите в живота.

“Отношение на два закона”, стр. 72; 95

Постави в действие първия закон – Любов към БОГА, после Любов към ближния и накрая Любов към себе си. Най-първо ще работим за БОГА, после за ближния и най-после за себе си. А сега светът е обърнат обратно.

“Любов към БОГА”, стр. 94; 198

Ако ние първо не разрешим този важен вътрешен закон на вярата, която се отнася към индивидуалния вътрешен живот на човека, и после втория основен закон – Любовта към БОГА, а се заемем да изучаваме третия закон – Любовта към обществото и към ближния, ние сме на опасно място.

“Светлина и знание. Музика”, стр. 118; 31

Любовта към БОГА е началото на нещата. Любовта към ближния, това е разрешението на нещата. В това разрешаване Любовта е подбудителната причина. Любовта към себе си пък е последното нещо. И ако животът на сегашните хора не върви както трябва, то е, защото те са обърнали този закон обратно.

“Призоваха Исуса”, стр. 11; 125

Който прилага Божия закон спрямо мене, и аз ще го приложа спрямо него. Не изпълни ли Божия закон към мене, и аз няма да го изпълня към него. Казано е в Писанието: “Любете враговете си”. Ако аз съм готов да любя врага си, това правя заради БОГА, заради Неговия закон. Не съм ли готов да изпълня Божия закон, не мога да обичам врага си.

“Битие и откровение”, стр. 211-212; 73

Да възлюбиш врага си, това е необходим закон, който всеки абсолютно трябва да приложи в живота си.

“Отношение на два закона”, стр. 68; 95

Тези, които са казвали, че трябва да се започне с Любовта към БОГА, са Бялото Братство, а другите, които са казвали, че трябва да се започне с Любовта към ближния – това е черното братство. Имате ли първия закон, ще можете да изпълните втория закон, а само вторият не може да се изпълни. Любовта към БОГА е първият, великият закон... Твоята Любов трябва да бъде всеобемаща. И тогава ще прекараш Любовта в силата си, т.е. в духа си. Тогаз Царството Божие ще вземеш със сила, със силата на Любовта. След това вече може да се приложи вторият закон.

“Основният закон на съзнателния живот”, стр. 181; 206

От всеки човек се искат три неща. Първо: Да възлюбиш Господа с всичкия си ум, с всичкото си сърдце, с всичката си душа и всичката си сила. Второ: Да възлюбиш ближния си като себе си. Трето: Да възлюбиш врага си.

“Поздравът на Любовта”, стр. 313; 11

Да възлюбиш ближния си както себе си, това е Божествен закон, не е нещо обикновено. Да обичаш врага си, от наше гледище, това е много по-мъчно, отколкото да обичаш ближния си като себе си.

“БОГ е Дух”, стр. 24; 67

“Любете враговете си!” То е един закон, който съществува в света. Ако ти не обичаш окръжаващите хора, ти не можеш да прогресираш.

“Търпелив и добър човек”, стр. 166; 122

Когато Христос е казал: “Любете враговете си”, Той е подразбирал следния велик закон: Любете враговете си, защото това е Волята Божия.

“Най-добрият начин за разсъждение”, стр. 15; 27

И когато Христос казвал: “Възлюби врага си”, Той е разбирал този закон.

“Словестното мляко”, стр. 134; 2

Казвате: “Трябва да любим враговете си!” Опитайте сърдцето си, да видите какво ще ви каже то. “Ама Господ е казал така”. Какво е казал Господ, е едно нещо, а как чувствувате, как обичате вие, това е друго нещо. За вас е важно, в състояние ли сте да приложите този закон и да живеете съобразно него. Велик е законът, който БОГ е изрекъл, но за мене е важно как аз го прилагам. Приложа ли този Божествен закон в живота си, аз ще мога да се развивам правилно; не го ли приложа, ще остана на същото място.

“Методи и пътища на идейния свят”, стр. 42-43; 44

Казано е в Писанието: “Да възлюбиш Господа БОГА Твоего с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичкото си сърдце и с всичката си сила! Да възлюбиш ближния си като себе си!” Христос казва още: “Любете враговете си!” Това са три закона, три степени, три прояви на Любовта, които се намират в известно отношение помежду си. Ако не люби БОГА, човек не може да люби ближния си, а още повече той не може да люби врага си.

“Задна стража”, стр. 175; 66

Любете враговете си, любете ближните си, любете БОГА.

“Ето младоженецът иде”, стр. 432; 134

Първия велик закон – Любов към БОГА – може да го сравним с движение на Земята около Слънцето... Втория закон може да уподобим на движение на Земята около своята ос – Да любиш ближния си като себе си.

“Двата закона”, стр. 229; 128

Казано е: “Да възлюбиш Господа БОГА твоего с всичкото си сърдце, с всичкия си ум, с всичката си душа и с всичката си сила”. Този е първият и най-важен закон. Това значи да се движиш около Слънцето, както Земята се движи около Слънцето. Вторият закон: “Да възлюбиш ближния си като себе си”. Това значи да се въртиш около себе си, около своята ос, както Земята се върти около своята ос. Това са двата важни закона.

“Бъдете като децата”, стр. 589; 125

Ако се вгледате, навсякъде в живота функционира числото две. Имате бащата и майката. Бащата, това е първият закон, майката – вторият закон в света. Бащата – това е законът към БОГА, а майката – това е законът към ближния. После имате пак същия закон за двойката – братът и сестрата. Братът е първият закон – към БОГА, а сестрата е вторият закон – към ближния. И ако ние не зачитаме този закон, т.е. не зачитаме майка си и баща си, брата си и сестра си, като проява на този закон на физическото поле, ние няма да имаме живот в себе си. Този закон съществува и в трите свята – във физическия, в духовния и в Божествения – навсякъде съществува този паралелизъм... Та числото две е мощното в света. Без числото две е невъзможно. Човек трябва да разбира тези два закона. Освен тези два закона има и трети, който отпосле вие сами ще познаете. За третия закон не може да се говори, той е закон за съвършенство. Законът за човешкото съвършенство е непознато нещо. Първо човек трябва да научи закона към БОГА, закона към своя ближен и тогава той ще изучава закона за съвършенството. Този закон предполага завършване на човешката еволюция, път, към който човек сега върви.

“Развързано ще бъде на Небето”, стр. 639, 640; 125

Законът на съвършенството е закон на Любовта.

“Законът на съвършенството”, стр. 83; 12

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...