Jump to content

СЪРЦЕТО НА ЦАРКИНЯТА - Б.К.Б.


Recommended Posts

Б. К. Б.

СЪРЦЕТО НА ЦАРКИНЯТА

През една ранна пролетна сутрин, когато могъщото око на слънцето позлатяваше пределите на Небесната империя, младата цар¬киня Суани-Ом се връщаше от сутрешната си разходка. Там, където се откриваше прекрасен изглед към морето, тя се спря за миг, и нейният поглед се потопи в безкрайната морска шир. Но ето, че далеч в морето се появи малка черна точка, която се движеше към брега.

— Почакай! — каза тя на своя телохранители, — нека да видим, кой идва в тоя ранен час.

— Ако позволите, Ваше Височество, Аз ще Ви кажа, кои са пътниците.

— Искам да зная, кажи!

— Това е царската стража. Когато тя идва по тая посока, в лодката непременно има един, който е осъден на смърт.

Младата царкиня въздъхна дълбоко и нейният тъжен пог¬лед се впи в приближаващата лодка.

Чу се пляскането на греблата. Опитни и здрави ръце изтикаха лодката до брега. от нея скочиха трима въоръжени стражи и отда¬доха в чест на царкинята.

Затворникът разбра, че младата жена беше царска личност и вдигна очи към нея. Тя трепна. Очите му бяха дълбоки и тъмни като две планински езера пред буря. В тях тя прочете безкрайната скръб на един живот, който си отиваше. Остра болка като от меч проряза нейното сърце. Тя сложи ръце върху него и проследи процесията, докато тя изчезна по пътя.

Когато остана сама, тя наведе глава, обременена от размисъл и глухо попита царедвореца:

— Какво е направил този млад човек?

— Някакво престъпление.

— Нищо ли не може да смекчи вината и да се помилва животът му? Той е така млад!

— Нищо! Законите в нашата страна са неумолими. Вашият баща никого досега не е помилвал.

С бързи стъпки младата царкиня се упъти към двореца. Чакаше я нейната вярна дойка. И очите на вярната жена не се излъгаха.

— Дете мое, какво има, какво се е случило на Розовата пъпка, на Блестящата капка?!...

— Ще ти разкажа, майко, да влезем

— Аз трябва да освободя един човек, един живот да спася? Тоя човек е мой близък, моето сърце, майко, е смутено!

— Но кой е той, къде го срещна?

— Там, на брега на морето. Ако не се застъпя, той ще умре. Аз, Аз не искам, майко, не искам той да умре!...

— Суани-Ом, ти го обичаш? Ти, със сърцето на царкиня!

— Да, майко, не зная веч, какво сърце нося, но Аз искам да му подаря живота.

— Ти знаеш законите в твоята страна. Какво ще каже твоят баща?

— О, моят баща! Аз ще го моля и той ще направи това, което Аз искам.

— О, Суани-Ом, нима ще се ожениш за един простосмъртен?

— О, да, да, само да не бъде късно.

— Но, Суани-Ом, размисли, ако той има своя възлюбена, ако той не те обича?!

— Тогава, Аз нищо няма да направя за него, нека тогава умре! — гордо викна царкинята.

— Решено ли е вече, Суани-Ом, отивам вече при баща ти?

— Решено е, побързай, времето е коварно и лети по-бързо от вятър, иди, кажи му всичко. После Аз сама ще поприказвам с него.

Старата дойка бързо излезе от стаята на царкинята и се упъти към царската зала, където царят вече приемаше просителите. Пуснаха я веднага.

— Какво те носи насам, вярна майко?

— За съдбата и щастието на Суани-Ом идвам, царю.

— Така ли, седни тогава и кажи, аз слушам.

Мъдър беше Великият господар на Небесната империя, не отрони тежка дума. Изпрати старицата с поздрав и поръчка до царкинята: „Бащата бди и неговата ръка ще бъде винаги върху нея. Ней¬ното щастие му е по-скъпо от всичко на света".

Суани-Ом трепетно зачака. Часовете се отронваха мъчителни и дълги. Бледа и измъчена с будни очи, готова да защити своето ща¬стие, тя чакаше баща си.

В среднощния час той дойде.

— Чакаш ли ме, Суани-Ом.

— Чакам те, татко.

— Аз видях тоя човек. Осъден е на смърт. Говорих с него. Попитах го за последното му желание. Искал да види своята възлюблена. Едно момиче от северната провинция. Тази нощ пратеници пътуват за нея. Това е всичко, дъще моя.

— Татко?!

— Суани-Ом!

— Какво да правя?

— Реши сама Суани-Ом, Аз ще направя, каквото искаш, не за¬бравяй, че имаш сърце на царкиня и царска кръв тече в твоите жили.

— Добре, Аз ще се срещна с това момиче и ще ù кажа: „Искаш ли да остане жив този, когото обичаш, отстъпи ми го!"

— Жестоко е, Суани-Ом!

— Не, не е жестоко, и Аз го обичам не по-малко от кея.

— А той?

— Той ще избере — живота с мен, или смъртта с другата.

— Лека нощ, Суани-Ом.

Чу се глуха въздишка. Суани Ом легна облечена върху леглото и горчиво заплака.

Нощта бавно се раздипляше. Тънка сребърна ивица проряза изтока. Денят настъпваше. Беше ли светъл и лъчезарен за Суани-Ом? Никой не знаеше.

Суани-Ом се срещна с девойката. Тя беше стройна като млада бреза, с големи черни очи, мургаво лице и коралови устни. Бледа и трепереща, тя изслуша царкинята. И девойката не плака, не пророни сълзи. Само покорно помоли милостивата господарка да я пусне при него, сама да иде, тя да му занесе тая вест.

Царкинята я пусна.

— О-Хен, не мога, не мога да те оставя заради нея — викна той, когато девойката разказа всичко. — Иди и кажи на царкинята, че въжето на палача ще бъде по-добро за мен, отколкото раздялата ми с теб. Побързай и кажи ù това!

Той не я попита: „какво ще направиш ти?" Добре че не я попита, тя не знаеше, какво да отговори. Жестоко щеше да бъде и отказът и съгласието ù.

Тръгна с обронена глава. Дълго плака, дълго мисли. И за нея нощта беше безкрайна и тъмна. Но, когато зората багреше изтока, тя реши: „Не мога да се съглася, прав е той, смъртта е по-желана, отколкото раздалата. Похитителка е тя, не ще й го отстъпя!...

Някой идеше. Девойката се вслуша. Леки и бързи стъпки приближиха.

Влезе царкинята.

— Не го отстъпвам — рече О-Хен. Нашата любов е силна. Животът ми без него е пустиня. Аз имам само него, дай ми го! Обляна в сълзи, тя коленичи пред царкинята.

— Не! — Твърдо отговора Сауни-Ом. Обичам го и аз Единствен него. Не го давам. Ти трябва да се откажеш от него, иначе той ще умре, — царкинята се откопчи от ръцете на младото момиче и рече: — Давам ти два часа да решиш! И излезе навън, като фурия с каменно лице и горещи от гняв очи.

Дълго лежа О-Хен на пода. Тя плачеше за живота на възлюбления и за своята нещастна съдба. И ето, тя се спря за миг с прояснено лице и туптящо сърце — мисъл, като пролетен лъч я огря¬ваше. Тя я събуждаше за нов живот, както пролетното слънце съ¬бужда замръзналата земя. Да отстъпи, да го даде ней, на господарката. Той ще остане жив, ще стане прочут царски човек и наследник. Но тя, О-Хен какво ще прави, как ще живее! Ограбена, отхвърлена, забравена. Накъде да върви? Какво да прави? Мисли ли за него, тя е готова да направи всичко — проста и ясна е истината, разбира я тя, проумява я с простата си и чиста душа. Но нейното сърце на жена ù диктува друго, то живее под друг закон. И други са неговите повеления.

Навън времето чука с своите костеливи ръце: „Побързай, О-Хен, животът на твоя възлюблен виси на косъм, царкинята е неумолима.

Царски пратеник я буди от унеса ù. И тя отговори:

— Кажете ù, че аз ù го отстъпвам. Нека бъде неин, но нека остане жив. Тая нощ аз трябва да се върна обратно в моята страна.

Царският пратеник я изгледа недоумяващ. Тази ли беше мълчаливата девойка в плахи очи и несръчни движения? — пита се той.

Ето пред него стои — горда и силна жена, достойна за почит.

— Каква тъга и какво величие, — си мисли умният царедворец. Тя е истинска жена с сърце на лъвица, сърце на майка, сърце на дева.

Суани-Ом изслуша своя царедворец. Пътят към щастието ù беше открит. Животът на затворника беше помилван с царска заповед.

През нощта Суани - Ом слушаше рева на морето, О Хен пътуваше с царски кораб. Тая нощ Суани-Ом ще сънува чудни сънища, пламнали огньове и много цветя. Утре тя че получи скъп подарък. Ръката на възлюбления ще почива в нейната. Колко чудна ще изглежда земята, тя ще блести вълшебно под небесния купол.

Но защо сега, в мълчанието на светлата нощ, тя си спомня думите на царедвореца: — Истинска жена, със сърце на майка на деца. Не съм срещал такава жена. Тя го обича истински.

— И Аз го обичам — промълви тя.

— Не, не го обичаш, — отговори един незнаен глас, идещ от дълбочините- на нейното сърце.

— Как, защо? Нали аз му подарих живота, нали един ден ще бъде наследник на короната, нали той ще живее като истински цар, а тая проста девойка какво щеше да му даде?

— Не го обичаш — упорито повтаряше гласът. Какво е всичко това пред една проста и чиста любов, която познава, що е жертва. Познаваш ли ти нейния многолик образ? Корабът носи О-Хен по развълнуваното море, нейните очи са пламенни и горящи, но тя е доволна и щастлива, че е подарила живота му. Не ти му даде живот, а тя. Ти му готвиш робство!

Хуани-Омъ е в тревога. в нейното сърце се надига буря. Какво искат от нея? Какво е тя? Не носи ли и тя сърце като всичките, или нейното сърце, сърце на царкиня, трябва да бъде друго

— Може би като това на О-Хен!

Тя спа много лошо. Сънува кошмарни сънища. Събуди се рано и излезе навън. Морето беше спокойно и тихо.

Царедворецът, който я наблюдаваше, остана учуден от нейния вид. Колко приличаше в тоя миг на О-Хен. Какво беше станало?

Хуани- Ом говореше:

— Той трябва да се върне при нея. Днес моя кораб ще го отнесе. Аз го отстъпвам на О-Хен. Побързай I

Царедворецът изчезна.

Хуани-Ом каза на себе си с твърд и дивен глас:

— Царкините могат да живеят и с друго. Техните сърца трябва да бъдат светли и топли и да се подчиняват на великия за-кон. О-Хен, от теб аз научих това. Дължа ти много. Само като ти върна възлюбления, заплатата ще бъде достойна за Хуани-Ом, за дъщерята на Великия император на Небесната империя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...