Jump to content

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ,КНИГОПИС

 

Опитност на френския пътешественик Жаколио в Индия

 

В своите пътни бележки Жаколио разправя следните случаи:

 

В град Пондишери се срещнал с факира Салванидин. Последният му казал да донесе седем саксии. По желанието на факира един слуга забучил в пръстта на всяка саксия по една пръчка и поставил върху всяка саксия по един лист, промушен на отвесно забучената пръчка. Листата били достатъчно големи, за да покрият саксиите. Факирът се съсредоточил и почнал да произнася известни думи, с ръце прострени към саксиите, като оставал неподвижен.

 

Внезапно Жаколио усетил, като че ли лек ветрец развива косите му и облъхва лицето му. Подобно облъхване от ветрец почувствувал няколко пъти. Минало четвърт час. Факирът не изменил своето положение. Листата се повдигнали както били нанизани по пръчките и пак падали. Това станало няколко пъти. Жаколио за контрол минал няколко пъти между саксията и факира. Този опит бил направен, за да се покаже че факирът може с мисълта си и с енергиите, които излъчва, да движи предметите.

 

Жаколио след това изпразнил саксиите, турил нова пръст и пак повторили опита със същия резултат.

 

В Бенарес Жаколио се срещнал с факира Ковиндазами. Той посадил пред Жаколио семена в пръстта на една саксия, но Жаколио предварително направил по един разрез върху обвивката на семената. Факирът покрил саксиите с платно, след това седнал и прострял ръцете си хоризонтално над саксиите и паднал в пълна каталепсия. Тъй прекарал два часа неподвижно, след което дигнал платното и видели, че от посадената семка се издигнал малък стрък с височина 20 сантиметра. След това извадили растението с корена. Коренът бил още заловен за обвивката на семката. Върху обвивката видели направените от Жаколио разрези.

 

Факирът не знаел преди своето идване, какво ще иска Жаколио от него. В момента дошло на ум на Жаколио да му подаде тия семена. Факирът му казал: .Ако се продължи опитът, може да се получи цвят и пр."

 

*

 

Музикални нрави на стария Рим. Историко-музикална студия от Андрей Андреев. Ямбол, 1942 г. Стр. 16. Цена 20 лева. Доставя се от автора.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...